Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΗΜΑΙΝΕ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το κολυμβητήριο και... οι πρώτες «απλωτές» στη Λάρισα

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2017 22:01

Με αφορμή τα εγκαίνια του Ανοιχτού Κολυμβητηρίου της Νέας Πολιτείας στο σημείωμά μας αυτό, μπορούμε να αναφερθούμε τόσο στο κολυμβητήριο όσο και στα πρώτα βήματα του αθλήματος της κολύμβησης στη Λάρισα από την ΕΑΛ και τον ΓΣΛ.


Με την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του Ανοιχτού Κολυμβητηρίου, ο αθλητισμός της Λάρισας ενισχύεται με μια σύγχρονη – και βάσει των απαραίτητων προδιαγραφών – αθλητική εγκατάσταση. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από χρόνια (το έργο δημοπρατήθηκε πριν 14! χρόνια του Ιουνίου του 2003 από τον Δήμο Λαρισαίων).
Το έργο είχε προϋπολογισμό 6,7 εκατ. ευρώ και πηγή χρηματοδότησης το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004». Η χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού έπαψε και οι εργασίες συνεχίστηκαν με χρηματοδότηση της Πολιτείας, μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας και από ιδίους πόρους του Δήμου Λαρισαίων.
Το κολυμβητήριο θα είχε ολοκληρωθεί αρκετά χρόνια πριν, αφού είχε ενταχθεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Μεσογειακών Αγώνων 2013 για το άθλημα του πόλο. Η απώλεια όμως των Μεσογειακών Αγώνων 2013 για την Ελλάδα και τις διοργανώτριες πόλεις Λάρισας και Βόλου, συνεπαγόταν και απώλεια των κονδυλίων για την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου.
Τη μελέτη του έργου εκπόνησε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ενός άρτιου και με τις καλύτερες, σύγχρονες προδιαγραφές. Έτσι η Λάρισα διαθέτει πλέον ένα σύγχρονο χώρο άθλησης για τα αγωνίσματα υγρού στίβου, ικανό να φιλοξενήσει Πανελλήνιους και Διεθνείς κολυμβητικούς αγώνες.
Ικανοποιήθηκε έτσι ένα αίτημα χρόνων των αθλητικών συλλόγων και πολιτών της πόλης μας, καθώς το υπάρχον κλειστό κολυμβητήριο του Αλκαζάρ, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες εκατοντάδων παιδιών που αθλούνται στο χώρο του.

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Το κολυμβητήριο του Αλκαζάρ άρχισε να λειτουργεί το 1980 και αρχικά λειτουργούσε σαν «ανοιχτό» και έπειτα περίπου από μια πενταετία πραγματοποιήθηκε το «κλείσιμό» του.
Το 1980 τόσο η ΕΑΛ όσο και ο ΓΣΛ είχαν δημιουργήσει τμήματα κολύμβησης και πόλο με μεγάλο αριθμό αθλητών/τριων και πολλοί απ’ αυτούς διακρίθηκαν σε Πανθεσσαλικούς αγώνες και στον Βορειοελλαδικό χώρο.
Όμως τα Δ.Σ. των δύο συλλόγων εκτιμώντας ότι η καλλιέργεια σε βάθος των αθλημάτων του υγρού στίβου, θα επιτυγχάνονταν σε πληρέστερο βαθμό, αν υπήρχε ένας σύλλογος, αποφάσισαν τη συνένωση των τμημάτων κολύμβησης προκειμένου να ιδρυθεί ο «Ναυτικός Όμιλος Λαρίσης» (ΝΟΛ).
Αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΑΛ:
29 – 4 – 1980 : ... Αποφασίζεται η έναρξη του κολυμβητικού τμήματος από 1ης Μαΐου. Προσπάθεια για την πρόσληψη ως προπονητή του κ. Κων. Αγριοδήμου ως ειδικού (παλαιός προπονητής του Φαλήρου και Α.Ο. Γλυφάδας).
13 – 8 – 1980 : ... Αποφασίζεται η αποστολή κολυμβητών στο Πανεπαρχιακό πρωτάθλημα 1980 που θα γίνει στην Ξάνθη στις 16 -17 Αυγούστου. Τους αθλητές θα συνοδεύει ο προπονητής κ. Αγριοδήμος Κων. και ο Γεν. Αρχηγός κ. Ιωαν. Καραναστάσης.
Η εισήγηση του προέδρου της ΕΑΛ κ. Θ. Ματίκα και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΑΛ στις 3 Φεβρουαρίου 1981, ήταν:
.... «Ο κ. Ματίκας τόνισε ότι κατόπιν διαπραγματεύσεων και με το Δ.Σ. του ΓΣΛ, αποφάσισαν να εισηγηθούν τη διάλυση των τμημάτων κολύμβησης, προκειμένου να ιδρυθεί ο ΝΟΛ, ο οποίος θα έχει σαν πρώτο έμψυχο υλικό το υλικό των διαλυμένων τμημάτων των δύο συλλόγων της Λάρισας. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει δόλος στο θέμα της διάλυσης του τμήματος.
Κατόπιν, ακολούθησε διαλογική συζήτηση και στο τέλος αποφασίστηκε ομόφωνα η διάλυση του τμήματος κολυμβήσεως για τους αναφερθέντες λόγους δηλ. γιατί εν όψει ιδρύσεως του ΝΟΛ είναι αναγκαίο να επανδρωθεί αυτός από πεπειραμένο έμψυχο υλικό του συλλόγου μας και του ΓΣΛ και ότι δεν υπάρχει δόλος στην αποφασισθείσα διάλυση του τμήματος».

 

Του Σπ. Μπαρμπούτη*

*Ο Σπύρος Μπαρμπούτης
είναι πρόεδρος της ΕΑΛ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass