ΕΝΑΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΕΑΛ: Στον δρόμο του 50ού χρόνου ζωής της

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2017 20:27

Η ΕΑΛ έχοντας σαν έμβλημα τον «Πήγασο» το μυθολογικό άλογο – στους αρχαίους φτερωτό και αθάνατο – ιδρύθηκε το 1968 και από τότε έδωσε δείγματα ενός δυναμικού και ζωντανού αθλητικού οργανισμού.

Το 1968 ήταν μια χρονιά γεμάτη από σημαντικά, ίσως συνταρακτικά γεγονότα για την ιστορία της Λάρισας, της Ελλάδας και παγκόσμια.
Στην είσοδο της ΕΑΛ στον 50ό χρόνο της ζωής της εντάσσεται ο απολογισμός της γόνιμης αθλητικής δραστηριότητας των τμημάτων βόλεϊ και στίβου της ΕΑΛ (προηγήθηκε το αφιέρωμα την προηγούμενη βδομάδα σε μπάσκετ και βόλεϊ ανδρών - γυναικών), που παραθέτει πιο κάτω ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Σπύρος Μπαρμπούτης:

 

ΠΑΛΗ
Το τμήμα πάλης της ΕΑΛ δημιουργήθηκε το 1980 και από τότε το αγώνισμα της πάλης καλλιεργείται από την ΕΑΛ παρουσιάζοντας σημαντικά αποτελέσματα σε όλες τις επίσημες εμφανίσεις του, στον χώρο της κεντρικής Ελλάδας και Πανελλήνια.
Από τους πρώτους αθλητές πάλης της ΕΑΛ υπήρξαν οι Γ. Βλάνδος, Π. Βλάνδος, Αχ. Ψάλλας, Κ. Πολυχρονάκος, Αλ. Νίτσιος, Θ. Δημόκας, Δ. Σταματόπουλος κ.α.
Πρώτος προπονητής ήταν ο κ. Γεώργ. Στουκογιώργος, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του προπονητή για αρκετά χρόνια και σε μικρό χρονικό διάστημα κατόρθωσε από το μηδέν να παρουσιάσει μια αξιόμαχη ομάδα παλαιστών, στο στιλ της «ελευθέρας» σε όλες τις κατηγορίες.
Οι νεαροί παλαιστές της ΕΑΛ αποκτώντας την πείρα των αγώνων έκαναν ικανή τη Λάρισα ν’ αναδείξει αθλητές πάλης με πανελλήνια και διεθνή προβολή.
Το έμψυχο δυναμικό του τμήματος πάλης της ΕΑΛ ήταν και είναι σήμερα άριστο και πρόθεση όλων των Δ.Σ της ΕΑΛ όπως και του σημερινού είναι η δημιουργία ικανών αθλητών σε κάθε κατηγορία ώστε να ανταποκριθούν και σε απαιτήσεις «μεγάλων» αγώνων σε ένα αγώνισμα που πάντοτε αντιπροσωπεύει και προβάλλει την Ελλάδα διεθνώς με τόσες και τόσες επιτυχίες (ολυμπιακούς, παγκόσμιους κ.α).
Η πάλη σαν άθλημα είναι ίσως το πιο παλιό και πιο διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. «Είναι η πρώτη μορφή αγώνα» χωρίς όπλα και η ιστορία της χάνεται στα βάθη της μυθολογίας.
Η πάλη όπως και τα άλλα αγωνίσματα στίβος, άρση βαρών, κ.α έχει μεγάλη συγκομιδή μεταλλίων ζωντανεύοντας τον θρύλο της χώρας που γεννήθηκε το ελληνικό πνεύμα.
Το τμήμα πάλης της ΕΑΛ σ’ αυτά τα 37 χρόνια της ιστορίας του, χωρίς τυμπανοκρουσίες με πολύ καλή δουλειά κάτω από την καθοδήγηση άξιων προπονητών και την αμέριστη συμπαράσταση των Δ.Σ της ΕΑΛ κατόρθωσε να βρεθεί πολλές φορές από άποψη αποτελεσμάτων με συλλόγους – μεγαθήρια στο άθλημα με προϊστορία πολλών χρόνων όπως Άτλας, Εθνικός, Ηρακλής, Πανελλήνιος κ.α.
Κάθε φορά οι εμφανίσεις του τμήματος της πάλης της ΕΑΛ αποσπούν τα συγχαρητήρια των ανθρώπων της Ομοσπονδίας που εκφράζονται με κολακευτικά λόγια για το επίπονο και με απόδοση έργο των προπονητών και αθλητών του.
Οι αθλητές του τμήματος πάλης της ΕΑΛ, στα 37 χρόνια της ζωής του κατέκτησαν μετάλλια (χρυσά, αργυρά, χάλκινα) σε περιφερειακό επίπεδο, σε Πανελλήνιους αγώνες, Μεσογειακούς, τουρνουά «Ακρόπολις», Πανευρωπαϊκούς κ.α. στα αντίστοιχα πρωταθλήματα Ανδρών – Νέων – Εφήβων – Παίδων.
Επίσης πολλοί αθλητές μέσα από τις διακρίσεις και τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν, κατάφεραν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ συνδυάζοντας τον αθλητισμό και τη μόρφωση.
Το 2004, ο αθλητής της ΕΑΛ Νεσ. Μπατζέλας (120 kg) είχε συμμετοχή στην Εθνική Ομάδα Πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 της Αθήνας.
Και σήμερα οι υπεύθυνοι του τμήματος πάλης της ΕΑΛ και οι προπονητές από τις αντίστοιχες υπεύθυνες θέσεις που κατέχουν, εργάζονται συστηματικά, επίμονα και σε βάθος για την ανάπτυξη του αθλήματος ενός ιστορικού αθλήματος με μεγάλη παράδοση και στην πόλη μας.

 

ΣΤΙΒΟΣ
Η πρώτη εμφάνιση του τμήματος στίβου της ΕΑΛ, έγινε στους Πανθεσσαλικούς αγώνες, που διεξήχθησαν στον Βόλο, τον Μάιο του 1972.
Το τμήμα στίβου της ΕΑΛ έχει να επιδείξει καταπληκτικά αποτελέσματα στον Θεσσαλικό χώρο αλλά και πανελλήνια.
Πάντοτε ο ζήλος και το ενδιαφέρον που έδειχναν οι αθλητές –τριες στίβου της ΕΑΛ στις προπονήσεις τους είναι το θετικό στοιχείο που υπόσχεται και φέρνει τα αποτελέσματα.
Ιδιαίτερη άνθιση παρουσίαζε και παρουσιάζει το παιδικό τμήμα, που πάντοτε ήταν από τα ισχυρότερα στον θεσσαλικό χώρο. Τμήμα από το οποίο «φυτρώνουν» οι χρυσές ελπίδες της ΕΑΛ, ταλέντα του χώρου, με αξιόλογες επιδόσεις και προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσουν στους αθλητικούς χώρους. Από το παιδικό τμήμα αρχίζει η προετοιμασία κάτω από το διορατικό βλέμμα των προπονητών – γυμναστών, προσπάθειες που συχνά γίνονται σε αντίξοες συνθήκες και με πολλές προσωπικές θυσίες τόσο των αθλητών – τριών, όσο και από μέρους των προπονητών και παραγόντων. Προσπάθειες που συχνά περνούν απαρατήρητες από τον εντυπωσιασμό των μέσων πληροφόρησης.
Πάντα το τμήμα Στίβου της ΕΑΛ απευθύνεται στη νεολαία της πόλης μας χωρίς να υπόσχεται υλικές παροχές αλλά εξακολουθεί να βρίσκει απήχηση και αποδοχή ο στόχος της, που δεν είναι άλλος από τον δύσκολο συνδυασμό του ερασιτεχνισμού και του πρωταθλητισμού. Στόχος που μπαίνει σε μια εποχή αλλοτριωμένη και τον επαγγελματισμό πολλών χιλιάδων ευρώ.
Η προσπάθεια αρχίζει στο παιδικό τμήμα στίβου της ΕΑΛ, με νέα αγόρια και κορίτσια που στις επόμενες χρονιές αποδίδει καρπούς δείχνοντας την επίμονη, αποδοτική και μεθοδική εργασία των προπονητών. Εργασία που στα επόμενα χρόνια έχει αντίκρυσμα στην παρουσία μιας ολοκληρωμένης ομάδας σε όλα τα αγωνίσματα.
Όπως και από τα άλλα τμήματα, έτσι και από το τμήμα στίβου – μια ακόμη απόδειξη της δουλειάς που γίνεται σε αυτό το τμήμα – είναι ότι κάθε χρόνο αθλητές –τριες της ΕΑΛ αποκτούν το προνόμιο των μορίων «bonus» για την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ και σήμερα πολλοί εξ’ αυτών είναι διακεκριμένοι γυμναστές – προπονητές.
Πολλές οι διακρίσεις των αθλητών στίβου της ΕΑΛ όπως και οι συμμετοχές αρκετών εξ’ αυτών στις εθνικές ομάδες στίβου, πιστοποιούν το μέγεθος της συνεχούς και σωστής δουλειάς που σε ολόκληρη τη διάρκεια της «ζωής» της ΕΑΛ έφερναν αξιόλογες επιδόσεις και στους πανελλήνιους αγώνες – με πολλά ταλέντα ανάμεσά τους – κατακτώντας και πανελλήνιες πρώτες νίκες.
Οι αθλητές στίβου της ΕΑΛ, γυμνάζονται καθημερινά κάτω από την καθοδήγηση των προπονητών τους, που με την επιστημονική τους κατάρτιση και το μεράκι τους για τον στίβο, έχουν κατορθώσει να φθάσουν το τμήμα αυτό της ΕΑΛ στους καλύτερους συλλόγους στην Ελλάδα, ανάμεσα σε 400 που καλλιεργούν και αναπτύσσουν τον Κλασικό αθλητισμό.
Μπορούμε να αναφερθούμε σε αθλητές –τριες του τμήματος στίβου της ΕΑΛ με διακρίσεις: Ν. Τσόγκας, Χ. Φτάρας, Ντ. Κοτίτσα, Μιλ. Σιώπης, Αλ. Κουρσάρης, Βασ. Ζάχου, Δεσ. Μπατζιαννούλη, Αλ. Μαλαμάς, Δ. Τσαόπουλος, Κυρ. Οικονόμου, Μαρ. Δότα, Χαρ. Μέκρας και νεότερους Ελ. Βάσιου, Ουρ. Κώτσιου, Ευαγγ. Βακουφτσή, Ελ. Ντράχα, Ευαγγ. Τυρόβα, Γερ. Καλαμπούκας, Λ. Γρηγορίου, Τρ. Οικονόμου, Θ. Χαϊδαλή, Γ. Κουτσοθεοδώρου κ.α.
Το 1997 το τμήμα Στίβου της ΕΑΛ είχε μια πολύ μεγάλη διάκριση με την αθλήτριά του Δεσ. Μπατζανούλη στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, στη Δανία.
Η 22χρονη, τότε, αθλήτρια της ΕΑΛ μετά από μια εκπληκτική προσπάθεια, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ. (κρατούσε 20 χρόνια από το 1977) και αναδείχθηκε ‘’χρυσή’’ Ολυμπιονίκης. Επίσης κατέκτησε στην ίδια διοργάνωση και το αργυρό μετάλλιο στα 200μ. με 26,09 s.
Το 2004 σε Διεθνή συνάντηση Στίβου Παίδων – Κορασίδων που έγινε στην Κύπρο ο 16χρονος αθλητής της ΕΑΛ Καλαμπούκας Γεωρ. έκανε 15,25μ. στο τριπλούν, που ήταν η τρίτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο!! για την ηλικία του.
Οι προσπάθειες των ανθρώπων του τμήματος στίβου της ΕΑΛ, των προπονητών – γυμναστών, συχνά γίνονται μέσα σε αντίξοες συνθήκες και με πολλές θυσίες των αθλητών και των οικογενειών τους, προσπάθειες που συχνά περνούν απαρατήρητες από τον εντυπωσιασμό των Μ.Μ.Ε.
Τόσο το Δ.Σ. της ΕΑΛ όσο και η επιτροπή στίβου και οι προπονητές με ευθύνη αισθάνονται το χρέος να κάνουν περισσότερο δημιουργικό το έργο τους ώστε ν’ ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις των «στιβικών» δρωμένων της πόλης μας με την προετοιμασία και την καλλιέργεια του έμψυχου δυναμικού του τμήματος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass