ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΑΚΜΗ»

Ένας Ιωαννίδης από τα παλιά...

*Ποιο είναι το αντίδωρο, τι είπε για Γκάλη, Γιαννάκη, Παναθηναϊκό αλλά και την πολιτική του διαδρομή. Τι μέτρησε όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΓΣΛ και ποια η προσφορά του *Το σχέδιο για σχολή προπονητών Ιωαννίδη αλλά και το τι σημαίνει "καλός τεχνικός"

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2017 22:15

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες προπονητές του μπάσκετ βρέθηκε χθες στη Λάρισα, ο Γιάννης Ιωαννίδης, για να παρευρεθεί στη συνέντευξη Τύπου για τον φιλανθρωπικό αγώνα των βετεράνων καλαθοσφαιριστών Ελλάδας την ερχόμενη Κυριακή στη Λάρισα με τους βετεράνους του μπάσκετ της Λάρισας ενώ μίλησε και σε σπουδαστές του ΙΕΚ «Ακμή» έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο του συλλόγου βετεράνων καλαθοσφαιριστών Ελλάδας Χρήστος Κωνσταντινίδης.

Ο 72χρονος Γιάννης Ιωαννίδης θύμισε τον παλιό «καλό» Ιωαννίδη τον οποίο κυρίως γνώρισαν οι Έλληνες όταν ήταν προπονητής στον Άρη την «χρυσή» του εποχή με τον οποίο κατέκτησε οκτώ πρωταθλήματα Ελλάδας και πέντε κύπελλα. Στην προπονητική του καριέρα κατέκτησε 12 πρωταθλήματα, έξι κύπελλα και συμμετείχε έξι φορές σε φάιναλ φορ Ευρώπης.

Ο Ιωαννίδης, που ήταν προπονητής και στο ΓΣΛ(1979-80) στην πρώτη άνοδο λαρισινής ομάδας μπάσκετ στην Α' εθνική κατηγορία, μόλις μας είδε η πρώτη του ατάκα ήταν ... «Η Ελλάδα πάει άσχημα γιατί οι μισοί βουλευτές είναι δημοσιογράφοι». Για να προσθέσουμε εμείς ότι δεν έσωσαν την οιονεί εργοδοτική εισφορά του αγγελιοσήμου και ο Ιωαννίδης χαμογέλασε με νόημα.

Στη συνέχεια ο Ιωαννίδης άρχισε την ομιλία του προς τους σπουδαστές ξεκινώντας από τη γνώση... λέγοντας ότι η χώρα περνάει μια κρίσιμη περίοδο και διέξοδος από την κρίση είναι η γνώση που πηγαίνει από γενιά σε γενιά και η εξέλιξη των γενεών.

Στάθηκε στη συνέχεια στο επάγγελμα του προπονητή και είπε ότι το βασικό για μια ομάδα είναι η πειθαρχία και για να υπάρχει ομάδα το "εγώ" πρέπει να είναι κάτω από το "εμείς". Ο προπονητής είναι το βασικό κομμάτι σε μια ομάδα και αυτός που ή θα απογειώσει την καριέρα των παικτών δίνοντάς τους λεφτά και δόξα ή θα τη διαλύσει. Είπε ότι θέλει να κάνει μια σχολή προπονητών για μπάσκετ και να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση του.

Μίλησε για την υποχρέωση που έχει απέναντι στις νέες γενιές λέγοντας: «Εμένα η ζωή μου έδωσε τα πάντα, χρήματα, δόξα και εγώ νιώθω την υποχρέωση αυτό που μου έδωσε η ζωή να το ανταποδώσω. Είναι το αντίδωρο, αυτό που λέει η εκκλησία και είναι μεγάλη υπόθεση. Στη ζωή πρέπει να λειτουργούμε ανταποδοτικά».

Έκανε πάλι... «στάση» στη γνώση λέγοντας ότι αυτή είναι δύναμη και είπε ότι η δικιά του γενιά ήξερε πολύ λιγότερα πράγματα απ' ό,τι οι σημερινές γενιές. Μάλιστα είπε ότι οι νέες γενιές βρήκαν σημαντική παρακαταθήκη από τις προηγούμενες γενιές που δούλεψαν για να ανέβουν επίπεδο.

Κατόπιν αναφέρθηκε στη Λάρισα για να δείξει τη φιλοσοφία της δουλειάς του. Είπε ότι ο Άρης μετά από 49 χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ έγινε η πρώτη περιφερειακή ομάδα που κατέκτησε πρωτάθλημα μπάσκετ.

Πρωταθλητής Ελλάδας διάλεξε να πάει προπονητής σε μια ομάδα στο ΓΣΛ, που ήταν στη Β' εθνική κατηγορία και κατάφερε να ανέβει στην Α' (τότε) εθνική κατηγορία. Παράλληλα ο ίδιος έκανε μια ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα αήττητη ενώ η μεγάλη του προσφορά όπως είπε ήταν ότι ανέδειξε δύο παίκτες: τον Σταυρόπουλο και τον Ζώη. Είπε ότι όταν ήρθε ο τότε πρόεδρος Νίκος Αραπατσάνης και του είπε για πλέι μέικερ τον Γιώργο Βαγιόπουλο αυτός απάντησε ότι θα πάρει τον Σταυρόπουλο από φορ και θα τον κάνει πλέι μέικερ. Δεν ήρθα για τα χρήματα αλλά γιατί πρέπει να χτίσεις μια καριέρα όπως τη θέλει...».

Ο Ιωαννίδης μίλησε και για τους παίκτες που έγραψαν ιστορία στην εποχή του, τον Γκάλη και τον Γιαννάκη, λέγοντας: «Είχα διαμηνύσει τότε στον Βασιλακόπουλο πρόεδρο της ΕΟΚ ότι Γκάλης και Γιαννάκης θα πρέπει να παίζουν στην ίδια ομάδα αν θέλει η ομοσπονδία να κάνει καλή εθνική ομάδα. Παίζανε Άρης-Ιωνικός ο Γκάλης έβαζε 63 πόντους και ο Γιαννάκης 72. Παίζανε πιγκ-πογκ; Όταν ήρθε ο Γιαννάκης στον Άρη έγινε ο κορυφαίος αμυντικός της Ευρώπης. Πήραμε και το κύπελλο Ευρώπης.

Κάποια στιγμή όταν είδα ότι ο Παναθηναϊκός μάζευε Έλληνες έστελνα τους παίκτες εκεί όχι ότι είχαν καμία σχέση μαζί του αλλά για να βοηθήσω την εθνική. Πήραμε το δεύτερο ευρωπαϊκό με το "βάλτο αγόρι μου"».

Μίλησε και για τους νέους προπονητές αναφερόμενος στον Μπαρτζώκα, πρώην προπονητή της Ολύμπια Λάρισας, που είπε ότι είναι πολύ καλός προπονητής αλλά ήταν λάθος του που φέτος πήγε στην Μπαρτσελόνα γιατί η ομάδα αυτή δεν είχε καλούς παίκτες. Θα έπρεπε, χαρακτηριστικά είπε, να μείνει στην ομάδα που ήταν.

Είπε ότι όλοι πρέπει να μιλάνε και να έχουν γνώμη γιατί μόνο έτσι υπάρχει πρόοδος ενώ όσοι δεν μιλάνε δεν προοδεύουν.

Τελείωσε μιλώντας για πολιτική λέγοντας ότι ήταν έντεκα χρόνια βουλευτής και δύο διαφορετικοί πρωθυπουργοί τον τίμησαν και τον έκαναν υπουργό και αυτό που ήθελε, πίστευε και πέτυχε ήταν να έχει ένα καλό όνομα. Είπε ότι έχασε έντεκα χρόνια δουλειάς στην προπονητική αλλά θεωρεί ότι έδωσε αντίδωρο στην κοινωνία για όσα του πρόσφερε η κοινωνία.

Στον Γιάννη Ιωαννίδη έχουν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευσή του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρει τον τίτλο HOMO HELLENICUS. Ο τιμητικός αυτός τίτλος απονέμεται σε προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που υπηρέτησαν με το έργο και τη ζωή τους τις Αξίες του Ελληνισμού, καθώς και σε υψηλά πολιτικά πρόσωπα και αρχηγούς κρατών, όπως στον Τάσσο Παπαδόπουλο, στον Βλαντιμίρ Πούτιν, στον Νικολά Σαρκοζί.

 

"Η προσφορά μου ως υπουργού"

4KELLAS mpainei mesa sto keimenoΟ Γιάννης Ιωαννίδης που λίγο έλειψε να καθυστερήσει να πάει στη συνέντευξη Τύπου της Περιφέρειας για τον φιλανθρωπικό αγώνα μπάσκετ λόγω της συζήτησης που είχε μαζί μας όταν του ζητήσαμε να κάνει ένα «φλας μπακ» στα υπουργικά του καθήκοντα μας είπε: «Για μένα το βασικό είναι ότι κράτησα τα κολυμβητήρια που έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας ανοιχτά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και το δεύτερο το πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ που κάναμε μαζί με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο έχοντας ως τελικό αποδέκτη το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού της χώρας.

Το Πρόγραμμα καταγράφει και αξιολογεί διαχρονικά διάφορες παραμέτρους υγείας των μαθητών, ενώ μέσα από παράλληλες δράσεις παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας, έχοντας ως κεντρικό άξονα την προώθηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Μάλιστα το πρόγραμμα αυτό περιελάμβανε και κολυμβητική δραστηριότητα μέχρι τη Γ' γυμνασίου και να μην παίρνουν τα παιδιά απολυτήριο αν δεν γνωρίζουν να επιπλέουν γιατί είναι βασικό να αποφεύγονται οι πνιγμοί σε μια χώρα με πολλές παραλίες".

Στο μεταξύ αθλητικά αυτό που σχολιάσαμε γιατί μας έκανε εντύπωση όλα τα χρόνια της προπονητικής του καριέρας είναι πώς κατάφερνε, αναφερόμαστε στην «χρυσή εποχή» του Άρη, να έχει μια ομάδα χωρίς τραυματισμούς παικτών.

Μας είπε: «Παίκτες που δεν γυμνάζονται καλά έχουν τραυματισμούς, τώρα οι ομάδες έχουν πολλούς παίκτες και πολλές θλάσεις παικτών που δεν καταλαβαίνω. Η ομάδα μου έπαιζε αγώνες Πέμπτη και Σάββατο με πολλά ταξίδια και οι παίκτες μου αγωνίζονταν με πολύ καλή απόδοση. Τώρα δεν ξέρω τι γίνεται...».

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass