ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΑΝΕΤΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΕ 83-64 ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Έδειξε χαρακτήρα ο Γυμναστικός

* Αθ. Μπουλιάκης: Μόνο εμείς ξέρουμε τι έχουμε περάσει, για να φτάσει η ομάδα μέχρι εδώ *Σ. Γκιουλέκας: Ήταν μία νίκη ψυχολογίας για τη δύσκολη συνέχεια

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2016 10:38

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής του μπάσκετ πανηγύρισε χθες στο κλειστό της Νεάπολης ο Γυμναστικός, με 83-64 επί του Ηρακλείου στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της διοργάνωσης. Μία νίκη που συνοδεύτηκε από πολύ καλή εμφάνιση κυρίως στα τελευταία 11 λεπτά του αγώνα (29’-40’) και άφησε πολλές υποσχέσεις για ανάλογη συνέχεια.

Οι «πράσινοι», στο διάστημα αυτό, ήταν ιδιαίτερα δημιουργικοί στο παιχνίδι τους χάρη στις πρωτοβουλίες των δύο περιφερειακών Κούτρα και Νίκολιτς οι οποίοι αποσυντόνισαν την αντίπαλη άμυνα (ο ΓΣΛ τέλειωσε το ματς με 19 ασίστ), παρουσιάστηκαν αποτελεσματικοί στην άμυνα, με τους Τσουράκη, Γκιουλέκα και Σπυρόπουλο να ελέγχουν τα ριμπάουντ και ανεβάζοντας κατακόρυφα τα ποσοστά ευστοχίας (απέκτησαν ψυχολογία που τους έδωσε τη δυνατότητα να βρίσκουν στόχο με τα ελεύθερα σουτ) έφτασαν εύκολα στο θετικό αποτέλεσμα.

Τα δεκάλεπτα: 14-15, 35-29, 56-44, 83-64

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η εικόνα του ΓΣΛ στο πρώτο 10λεπτο δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Οι «πράσινοι» μπήκαν νωθρά στο παιχνίδι (μάλιστα το πρώτο καλάθι του Γυμναστικού σημειώθηκε στο 4’) με το Ηράκλειο να παίρνει γρήγορα μία διαφορά πέντε πόντων. Προς το τέλος όμως της περιόδου οι παίκτες του Σάκη Μπουλιάκη κατάφεραν να «ροκανίσουν» τη διαφορά και να πάνε το παιχνίδι στον πόντο (14-15).

Καλύτερη σχετικά η εικόνα της λαρισινής ομάδας στο δεύτερο 10λεπτο με τον Τσουράκη να ανατρέπει το σκορ (16-15 στο 11’), ωστόσο το παιχνίδι μέχρι το 16’ πήγαινε στο καλάθι με διαδοχικές εναλλαγές στο σκορ. Κάπου εκεί οι παίκτες του Γυμναστικού άρχισαν να ανεβάζουν τα ποσοστά ευστοχίας, να ελέγχουν το αμυντικό ριμπάουντ και να αρχίζουν σιγά-σιγά να «χτίζουν» διαφορά στο σκορ. Με τους Σπυρόπουλο, Γκιουλέκα και Τόζιο να φορτώνουν το αντίπαλο καλάθι το ταμπλό έδειχνε 32-22 στο 18’.35’’ για να λήξει τελικά το ημίχρονο με 35-29. Ο Γυμναστικός θα μπορούσε να είχε ξεφύγει ακόμα περισσότερο στο σκορ ωστόσο τα πολύ χαμηλά ποσοστά ευστοχίας στα τρίποντα (μόλις 16%) ήταν η αχίλλειος πτέρνα.

Το τρίτο 10λεπτο ήταν σαν ένα νόμισμα με δύο όψεις για τη λαρισινή ομάδα. Το ενθουσιώδες ξεκίνημα και το εκρηκτικό φινάλε αποτέλεσαν τη θετική πλευρά, ωστόσο στα μέσα αυτής της περιόδου (22’-28’) τα λάθη σε άμυνα και επίθεση παρά λίγο να στοιχίσουν στον Γυμναστικό, αφού έδωσαν τη δυνατότητα στο Ηράκλειο να πλησιάσει στους 4 πόντους.

Δύο γρήγορα τρίποντα των Γκιουλέκα και Μπέμπη, μαζί με ένα καλάθι του Νίκολιτς (8-0) αύξησαν τη διαφορά για τους «πράσινους» στο +14 (43-29 στο 21’.15’’). Η συνέχεια ωστόσο δεν ήταν η ανάλογη. Μέχρι και το 28’ ο Γυμναστικός είχε πετύχει μόνο πέντε πόντους, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στο Ηράκλειο να μειώσει σε 48-44 (28’.40’’) και να ελπίζει για τη συνέχεια.

Ευτυχώς όμως για τους γηπεδούχους οι Νίκολιτς και Κούτρας είχαν αντίθετη άποψη. Οι δύο περιφερειακοί του ΓΣΛ πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έδωσαν αυτό που έλειπε εκείνη τη στιγμή στην ομάδα. Οργάνωσαν το παιχνίδι στην επίθεση και με εξαιρετικές ατομικές προσπάθειες διαμόρφωσαν το σκορ σε 56-44.

Η πολύ καλή εικόνα στο τελευταίο λεπτό της τρίτης περιόδου συνεχίστηκε και στην τελευταία περίοδο της αναμέτρησης.

Με αποτελεσματική άμυνα, έλεγχο των ριμπάουντ και μεγάλη ευστοχία στην επίθεση, ο Γυμναστικός αύξανε σταδιακά τη διαφορά στο σκορ. Ο Σπυρόπουλος με γκολ φάουλ έκανε το 63-52 (+11) στο 32’.30’’, ο ίδιος ανέβασε τη διαφορά στο +12 (67-55, στο 35’.40’’), ο Τόζιος με τρίποντο έγραψε το 70-57 (+13) στο 36’.15’’), ο Νίκολιτς με νέο τρίποντο πέτυχε το 73-57 (+16) στο 37’.40’’, για να πάρει τη σκυτάλη ο Γκιουλέκας που με δύο διαδοχικά τρίποντα εκτόξευσε τη διαφορά στο +20 (79-59 στο 38’.40’’).

Το παιχνίδι πλέον είχε κριθεί με το Νίκολιτς απλά να ανεβάζει τη διαφορά στη μεγαλύτερη τιμή της, +22 (81-59, 55’’ πριν το τέλος) για να ολοκληρωθεί το παιχνίδι με 83-64.

Εκτός από τους Νίκολιτς και Κούτρα που ήταν εξαιρετικοί στο δημιουργικό κομμάτι, η εμπειρία του Γκιουλέκα αποδεικνύεται πολύτιμη για την ομάδα, οι ικανότητες σε άμυνα και επίθεση του Τσουράκη είναι μεγάλες, ο Σπυρόπουλος είναι ένα ακόμα βαρύ χαρτί για τους «πράσινους», ενώ οι Τόζιος και Μπέμπης με χαρακτηριστικά τρίποντα στη ροή του αγώνα έδωσαν σημαντική ώθηση στην ομάδα.

ΓΣΛ (Μπουλιάκης): Τόζιος 8 (0/2, 1/5, 2/3, 4ρ., 1ασ., 1τ., 1λ.), Νίκολιτς 14 (1/1, 5/5, 1/4, 6ρ., 8 ασ., 2λ.), Κούτρας 10 (1/2, 3/3, 1/2, 2ρ., 6ασ., 3κλ., 4λ.), Μπέμπης 11 (0/0, 1/2, 3/6, 1ρ., 1ασ., 1λ.), Σπυρόπουλος 12 (2/2, 5/5, 0/0, 5ρ., 1ασ, 1κλ., 1τ., 1λ.), Γκιουλέκας 18 (3/4, 3/5, 3/9, 5ρ., 2ασ., 2κλ., 2λ.), Τσουράκης 10 (0/0, 5/8, 0/0, 9ρ., 1τ.), Τσούμας (0/0, 0/1, 0/1), Τέλιος.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Ράλλης): Πάνου 2 (0/0, 1/2, 0/1, 2ρ., 1τ.), Λόλας 18 (5/6, 5/7, 1/2, 7ρ., 2ασ, 2λ.), Παπαδάκης 9 (5/5, 2/2, 0/1, 1ρ., 6ασ., 2κλ., 2λ.), Τσερκιτζογλου (0/0, 0/0, 0/4, 3ρ., 1λ.), Μαραγκάκης (0/0, 0/0, 0/0, 2ρ.), Πετράκης 3 (0/0, 0/2, 1/1, 2ρ., 2λ.), Κουπίδης 7 (1/1, 3/4, 0/6, 2λ.), Λιανός 12 (2/2, 5/11, 0/3, 4ρ., 2κλ., 2λ.), Λάτοβιτς 5 (0/0, 1/3, 1/2, 2ρ., 2λ.), Πάλλης 8 (0/2, 4/4, 0/0, 3ρ., 1λ.)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Αμέσως μετά το παιχνίδι οι προπονητές των δύο ομάδων δήλωσαν τα εξής:

Αθ. Μπαουλιάκης: «Το σημερινό ματς για μας ήταν η δικαίωση της προσπάθειάς μας από τις 22 Αυγούστου μέχρι σήμερα. Ξεκινήσαμε με πάρα πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα. Εμείς κουραστήκαμε να τα λέμε και σεις κουραστήκατε να τα ακούτε. Ήταν ίσως η μοναδική εβδομάδα που ήμασταν όλοι μαζί στην προπόνηση και ανταποκριθήκαμε πολύ σωστά με συγκέντρωση ακόμα και στα άσχημα για μας σημεία του αγώνα. Έτσι μπορέσαμε και φτάσαμε σε μία πολύ μεγάλη νίκη, απέναντι σε μια ομάδα που οι περισσότεροι παίκτες και ο κόουτς είναι πολλά χρόνια μαζί και διαθέτει μία ομοιογένεια, την οποία εμείς ακόμα δεν έχουμε σαν ομάδα.

Ευχαριστώ όλους αυτούς που βρίσκονται πίσω από αυτή την προσπάθεια, γιατί μόνο εμείς ξέρουμε το τι έχουμε περάσει για να φτάσει η ομάδα μέχρι εδώ και δεν έχει σημασία μόνο η νίκη και η εμφάνιση, αλλά το ότι συνεχίσαμε και είμαστε όλοι μαζί μετά την ήττα στο Παγκράτι και θα παραμείνουμε όλοι μαζί, μέχρι αυτή η ομάδα να μπορέσει να ορθοποδήσει και να επιστρέψει εκεί που της αξίζει.

Η συνέχεια για μας είναι πολύ δύσκολη. Θα το χαρούμε σήμερα αλλά από αύριο συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά, γιατί πάμε σε μια πολύ δυνατή έδρα μέσα στον Ηρακλή. Πρέπει να είμαστε υγιείς γιατί το ρόστερ όπως και το ροτέισον είναι πολύ μικρό.

Το παιχνίδι κρίθηκε στην καλή δημιουργία που είχαμε κυρίως από τους Νίκολιτς και Κούτρα. Μας «ξεκόλλησαν». Βγάλαμε 16 ασίστ, με πολύ καλά ποσοστά στα δίποντα και 40% στα τρίποντα. Υπήρχε σωστή λειτουργία και νομίζω βρήκαμε έναν ενθουσιασμό και βάλαμε τα ελεύθερα σουτ. Στο Παγκράτι δυστυχώς δεν τα βάλαμε. Έτσι ξεφύγαμε και αποκτήσαμε κυρίως ψυχολογία. Το είχαμε πολύ μεγάλη ανάγκη.

Για τον Νισύριο θέλω να πω ότι ήρθε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και δεν μπορέσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε στο Παγκράτι. Δυστυχώς πριν από τρεις ημέρες έπαθε ένα διάστρεμμα, το οποίο παλεύει ακόμα να ξεπεράσει. Δεν προπονήθηκε και ευτυχώς που δεν χρειάστηκε σήμερα. Από τον Ηρακλή και μετά θα ενσωματωθεί στην ομάδα».

*Τα εύσημα στον τεχνικό του ΓΣΛ, Θανάση Μπουλιάκη έδωσε ο προπονητής του Ηρακλείου Βασίλης Ράλλης λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

«Συγχαρητήρια στον κόουτς. Είναι ένα νέο παιδί, έχει καλή δουλειά και φαίνεται, όχι απλά επειδή μας κέρδισε σήμερα. Ακόμα και στο Παγκράτι όπου έχασε ο ΓΣΛ, είδαμε το παιχνίδι και δεν νομίζω ότι η διαφορά των δύο ομάδων ήταν αυτή. Έχει δύο παιδιά που είναι πάρα πολύ καλοί στο να οργανώσουν και να δημιουργήσουν στο παιχνίδι τους Νίκολιτς και Κούτρα και νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στη συνέχεια του πρωταθλήματος».

*Τέλος από την πλευρά των παικτών ο Σωτήρης Γκιουλέκας επισήμανε: «Ήταν πολύ σημαντική η νίκη που κάναμε και η διαφορά που πήραμε στο τέλος. Διαχειριστήκαμε πολύ καλά τα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού και φτάσαμε σ’ αυτήν την εύκολη νίκη. Ήταν μία νίκη ψυχολογίας για μας που τη χρειαζόμασταν πάρα πολύ μετά την ήττα στο Παγκράτι η οποία ωστόσο μας γεμίζει με ευθύνες. Πρέπει στο επόμενο παιχνίδι να παρουσιαστούμε ακόμα καλύτεροι. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που ο ΓΣΛ έκανε την πρώτη του νίκη στην Α2, είμαι κομμάτι αυτής της ομάδας και θα συνεχίσω να είμαι. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο, τον οποίο θέλουμε σε κάθε παιχνίδι».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass