ΠΟΙΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΟΔΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΙΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Εκεί... εκεί... στην Α' Εθνική

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2016 12:00
1972-73 1972-73

 

Α' Εθνική: Σ' αυτήν την κατηγορία είναι η μόνιμη θέση της ΑΕΛ και ήταν το ποθούμενο όχι μόνο για τη σεζόν που τελείωσε φέτος, αλλά από την ίδρυση της ομάδας το 1964. Μ' αυτόν τον στόχο ξεκίνησαν οι ιδρυτές της και μ' αυτόν τον στόχο γαλουχήθηκαν οι φίλαθλοι της ομάδας που ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν όλη την πόλη που ζει και πάλλεται για χάρη της σε ρυθμούς..."βυσσινί".

H φετινή άνοδος στην Α' Εθνική κατηγορία της ΑΕΛ δεν ήταν η πρώτη, καθώς άλλες τρεις φορές το πέτυχε στην πενηνταδυάχρονη ιστορία της και βέβαια και τότε πανηγυρίστηκε δεόντως.

Ας θυμηθούμε λίγο πώς η ΑΕΛ πανηγύρισε τις τρεις ακόμα ανόδους που πέτυχε στο παρελθόν και ποιοι ήταν οι συντελεστές στης.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1972 - '73

Τη χρονιά αυτή, η ΑΕΛ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α' Εθνική κατηγορία που θα παραμείνει μόλις δύο χρονιές.

Ήταν η χρονιά που κυριάρχησαν οι εισροές "ελληνοποιημένων" παικτών από την Αργεντινή στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η ΑΕΛ δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ακολουθήσει τον δρόμο που έχουν χαράξει ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός Πειρ., η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, τα Γιάννενα και η Καλαμάτα.

Έτσι, λοιπόν, σε δύο δόσεις έφεραν στη Λάρισα τους Μοράλες, Βαγιέχο (Ατλάντα Αργεντινής), τον Καβόλι (από την Ιντεπεντιέντε) που όπως τώρα το σύνθημα "Θωμά ψυχάρα για πάντα ΑΕΛάρα" σηκώνει θύελλα ενθουσιασμού, το ίδιο συνέβαινε και με το "Στην μπάντα όλοι περνάει ο Καβόλι", το Νάους (Αρτζεντίνο Τζούνιορς) που πνίγηκε το καλοκαίρι και τον Δεκέμβρη τους Λος Πάλμας (δεν απέκτησε όμως ποτέ δικαίωμα συμμετοχής) και Χιλ (Μπόκα Τζούνιορς).

Όμως, ήρθαν και άλλοι αξιόλογοι παίκτες όπως Ρακιντζόγλου, Μ. Σεϊταρίδης, Κουβεντάρης.

Στη διοίκηση της ομάδας ήταν οι: Μ. Κίττας (πρόεδρος), Ηλ. Αντζουλάκος (αντιπρόεδρος α'), Χρ. Μάνθος (αντιπρόεδρος β'), Γρ. Ζώνας (γεν. γραμματέας), Π. Σάπκας (ταμίας), Β. Καραμήτσος (γεν. αρχηγός), Αθ. Κοντονάσιος (δημ. σχέσεις), Δημ. Λύτρας (έφορος), Αναστ. Σουφλιάς (έφορος ερασιτεχνών), Σωκρ. Δημητρίου, Ελ. Αμανίτης (σύμβουλος).

Στις 15 Φεβρουαρίου 1973 μπήκε δέκατο τρίτο μέλος στη διοίκηση που έγινε και πρόεδρος ο δήμαρχος Θάνος Μεσσήνης (πάντα οι δήμαρχοι στήριζαν την ΑΕΛ).

Η ΑΕΛ πήρε γρήγορα κεφάλι στη βαθμολογία (έκτη αγωνιστική) και δεν δυσκολεύτηκε να πετύχει την άνοδο που σφραγίστηκε στις 23 Ιουνίου στον αγώνα με την Καλλιθέα που κέρδισε με 3-0 και άρχισε ένα πάρτι που τελείωσε με πτώση στο συντριβάνι της πλατείας Ταχυδρομείου.

Η ΑΕΛ πέτυχε 27 νίκες, έξι ισοπαλίες και γνώρισε την ήττα πέντε φορές. Προπονητής ήταν ο Καραμφίλοβιτς που χρησιμοποίησε τους εξής παίκτες: Σιαβάλας 31 συμμετοχές, Λιαδέλης 7, Κουβεντάρης, Σμαντήρης 36, Καζίρογλου 33, Σεϊταρίδης Μ. 33 (5 γκολ), Μπούτος 27 (3), Χιλ 25 (1), Μοράλες 13, Μακρής 12, Ντάνος 30 (1), Καβόλι 29 (2). Σεϊταρίδης 10, Αργυρούλης, Ραΐλης, Χαριτίδης 38 (12), Παγκαρλιώτας 37 (8), Ρακεντζόγλου 34 (15), Βαγιέχο 18 (5), Αργυρίου (1), Γκουντελίτσας 3, Μουστάκας, Κόκκας

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1977 - '78

Η δεύτερη επάνοδος της ΑΕΛ έγινε την περίοδο 1977 - '78 και εορτάστηκε στις 18 Ιουνίου 1978 όταν η παραλία της Θεσσαλονίκης είχε γίνει "βυσσινί' από τα καραβάνια των Λαρισαίων που πήγαν στο γήπεδο της Νέας Ευκαρπίας για να δουν το παιχνίδι Μακεδονικού - ΑΕΛ 1-4. Η επιστροφή ήταν μια "βυσσινί" γιορτή και η πόλη της Λάρισας το γλέντησε μέχρι το πρωί. Ενας επιπλέον λόγος ήταν ότι αντίπαλος της κούρσας της ανόδου ήταν ο Ολυμπιακός Βόλου που τερμάτισε δεύτερος με δύο βαθμούς διαφορά.

Στις 23 Ιουλίου ο Αντώνης Καντώνιας ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος της ΑΕΛ, ενώ στις 25 Αυγούστου ο Κουρκουβάκης πήρε τη θέση του Χριστώνη στο διοικητικό συμβούλιο που παραιτήθηκε. Στις 14 Δεκεμβρίου 1977 η διοίκηση έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των Κατσίκα, Καραμήτσου και Ζιάκου.

Η διοίκηση αυτής της περιόδου εκτός από την επιτυχία να ανεβάσει την ΑΕΛ στην Α' Εθνική κατηγορία έκανε και πολύ έξυπνες μεταγραφές, αφού απέκτησε παίκτες που λίγο αργότερα θα απασχολούσαν το πανελλήνιο, όπως ο Βαλαώρας (Ανθούπολη), ο Μουσιάρης (Δαμασιακός), ο Μπουντόλος (Α.Ο. Καρδίτσας) και ο Πατσιαβούρας (Απόλλων Λάρ.).

Για την ιστορία αναφέρουμε τους παίκτες που πέτυχαν την άνοδο και ήταν οι Μπουντόλος 35 συμμετοχές, Ταμπάρας 2, Κουβεντάρης 2, Αργυρούλης 38, Δράμαλης 37 (1 γκολ), Παραφέστας 30 (1 γκολ), Αναγνώστου 27 (1), Ράμμος 21, Μπούτος 11, Σελιώνης 24, Πατσιαβούρας 6, Τσιτσιλής 1, Βλαχούλης, Μουσιάρης 31 (6), Κουμαριάς 25 (2), Ανδρεούδης 21 (2), Μαντζουράκης 21 (3), Θώδης 18 (2), Παπαγιάννης, Βαλαώρας 32 (10), Κουκουλίτσιος 37 (9), Λιάπης 31 (10), Μανδραβέλης 23 (6), Ποντίκης 17 (5), Χριστόπουλος.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2004-05

Ήταν μια χρόνια που έδωσε μεγάλη χαρά στους φιλάθλους της ΑΕΛ, καθώς η λαρισινή ομάδα μετά την κάθοδο που ξεκίνησε από το 1996 βρήκε τον δρόμο της ανόδου με προαγωγή μέσα σε δυο χρονιές , από τη Γ' εθνική στη Β'. Το καλοκαίρι πριν την άνοδο ο τότε ιδιοκτήτης Νίκος Σωτηρούλης, επηρεασμένος από κάποιες κακές κριτικές αποφάσισε να πουλήσει την ομάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι τρεις... Ο πρώην πρόεδρος του Ηρακλή Πέτρος Θεοδωρίδης, ο Αθηναίος επιχειρηματίας Κώστας Πηλαδάκης και μια ομάδα Λαρισαίων επιχειρηματιών.

Στις 18 Ιουνίου 2004 αποφάσισε αντί του ποσού του 1.000.000 ευρώ να δώσει την ομάδα στον Κώστα Πηλαδάκη. Ο Πηλαδάκης, που άφησε τον Ηλυσιακό για χάρη της ΑΕΛ (τυπικά η αποχώρησή του έγινε τέλος Δεκέμβρη το 2004), έφερε μαζί του όλους τους συνεργάτες που είχε στην αθηναϊκή ομάδα, τον προπονητή Γ. Δώνη, τον διευθυντή Ν. Λυράκη, τον γενικό αρχηγό Κ. Κωνστάντο και τον υπεύθυνο μάρκετινγκ Γ. Κόρμπο.

Παράλληλα, άρχισαν και οι αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό καθώς ήρθαν οι: Αλεξανδρής(Ηλυσιακός) , Μπαχράμης (Ηρακλής), Γεωργιάδης (Ηλυσιακός), Κατσαβός (Λεβαδειακός), Νεντέλκοβιτς (Ρόδος), Κηπουρός (Χαλκίδα), Φέρστερ (Ηλυσιακός), Γκίκας (Ηλυσιακός), Μπαντάς (Ηλυσιακός), Στουρνάρας (Ηλυσιακός), Χριστόπουλος (Ηλυσιακός), Τσιάτσιος (Ηλυσιακός), Κατερίνης (Ηλυσιακός), Σίσιτς (Ηλυσιακός), Καρκαλέτσης (Καστοριά), Γκαλίτσιος (Απόλλων Λάρισας), Χατζηλιώντας (Αμπελωνιακός).

Παράλληλα, έφυγαν οι Κοντοδήμος, Λάζορικ, Μπαζίλοφ, Λεκίδης, Λοκέλα, Μοράλες, Θεοδοσιάδης, Κεχαγιάς, Μπρέλας, Τσιάμης, Καπρινιώτης, Θανόπουλος, Αποστόλου, Κλεισιάρης, Παγκαρλιώτας, Σφεντόπουλος, Πουλιόπουλος.

Η προετοιμασία της ομάδας έγινε αρχικά στο Καρπενήσι και μετά στο Βελβεντό Κοζάνης. Ολοι έψαχναν να βρουν στοιχεία για το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ η "πόρτα εξόδου" σε πολλούς Λαρισαίους δημιούργησε γκρίνια.

Η επικοινωνιακή πολιτική της ΠΑΕ που εκφράστηκε κυρίως από τον διευθυντή Ν. Λυράκη πέτυχε να ηρεμήσουν τα πράγματα και ακόμη όταν στην πρώτη αγωνιστική παρουσία δέκα χιλιάδων Λαρισαίων, η ομάδα έχασε στο Αλκαζάρ από τον Πανσερραϊκό με 1-0 (Σεμπουκ 83') του υποψήφιου αγοραστή Πέτρου Θεοδωρίδη δεν υπήρξε η παραμικρή φωνή.

Η πρώτη νίκη της σεζόν ήρθε στις 3 Οκτωβρίου στο Αλκαζάρ επί της Καλαμάτας με 1-0 (Φέρστερ 13). Από κει και πέρα, η λαρισινή ομάδα εντός έδρας έβρισκε δύσκολα τον δρόμο προς τη νίκη, αλλά εκτός δεν μπορούσε να πετύχει.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2004 η ΑΕΛ πετυχαίνει μια κρίσιμη νίκη κατά της Νίκης Βόλου με 2-1, ενώ προσπαθεί να κρατήσει επαφή με τους πρωτοπόρους.

Ο Κ. Πηλαδάκης είχε πάρει από τις 12 Νοεμβρίου αποφάσεις για αλλαγές όταν η ομάδα του έχασε μετά από χείριστη εμφάνιση από τον Ακράτητο με 2-1.

Η πιο σημαντική νίκη της περιόδου επιτεύχθηκε στις 29 Δεκεμβρίου όταν η ΑΕΛ κέρδισε στην Πάτρα την Παναχαϊκή με 1-0 (Παπακώστας 75') σε ένα παιχνίδι που πριν απ' αυτό πληροφορίες έλεγαν πως ο Αλεξανδρής μαθαίνοντας ότι δεν θα είναι στην ενδεκάδα δεν ταξίδεψε στην πελοποννησιακή πρωτεύουσα.

Η λαρισινή ομάδα στάθηκε και τυχερή, καθώς ο Κατσιαρός των Πατρινών στο 85' έχασε πέναλτι.

Δύο μέρες αργότερα έρχεται πρωτοχρονιάτικο δώρο για τους φιλάθλους της ΑΕΛ, μια και η ΠΑΕ ΑΕΛ ανακοινώνει την απόκτηση των Διγκόζη, Κατσιαρού, ενώ λίγες μέρες αργότερα εντάσσει στο δυναμικό της και τους Αμπούνα, Σερμπάν (μεταγραφή - έκπληξη), Γιανκόφσκι και Μακρή.

Φεύγουν οι: Αλεξανδρής (παρότι ήρθε ως... Μεσσίας), Γεωργιάδης (παρά το συναισθηματικό δέσιμο με τον Δώνη), Ιγγλέζος, Κατσάρας, Κατερίνης, Καρκαλέτσης, Κατσαβός, Κακαζούκης, Σωτρίνης, Κλεισιάρης.

Στις 25 Ιανουαρίου έρχεται μια απόφαση - σοκ από τον αθλητικό δικαστή. Τιμωρείται η ΠΑΕ ΑΕΛ με αποκλεισμό της έδρας της για δύο αγωνιστικές για επεισόδια που δημιούργησαν οπαδοί της σε δρόμους των Σερρών στις 21/1 στον αγώνα Πανσερραϊκού - ΑΕΛ.

Όμως, η άνοδος αγωνιστικά της ομάδας άρχισε να διαφαίνεται, η τιμωρία μάλλον πεισμώνει τους "βυσσινί" που στα επτά επόμενα παιχνίδια μένουν αήττητοι με πέντε νίκες (πιο σημαντική αυτή στην Καλαμάτα επί της τοπικής ομάδας με 2-0) και δύο ισοπαλίες. Βέβαια, στις 3 Απριλίου χρειάστηκε να φθάσουμε στο 90' για να καμφθεί η αντίσταση του Ηλυσιακού (3-2) χάρη σε γκολ που πέτυχε ο Αγγελος Διγκόζης όταν όλα έδειχναν ότι το ματς θα τελείωνε ισόπαλο.

Στις 11 Απριλίου γίνεται ένα ματς που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη των Λαρισαίων για πολλά χρόνια, αφού σε μια εχθρική ατμόσφαιρα έχασε στο γήπεδο "Π. Μαγουλάς" από τη Νίκη Βόλου με 1-0. Οι παίκτες της λαρισινής ομάδας στον αγωνιστικό χώρο δέχθηκαν κάθε λογής αντικείμενα, ενώ ο Κυπαρίσσης δέχθηκε ένα πλαστικό ποτήρι με καφέ στο κεφάλι.

Η ήττα δεν πτοεί τους φιλάθλους της ΑΕΛ που μετά το ματς τριακόσιοι φίλαθλοι έξω από τα αποδυτήρια του Αλκαζάρ αποθεώνουν τους παίκτες και τους ζητάνε να συνεχίσουν την προσπάθεια.

Στις 16 Απριλίου η νίκη επί του Ολυμπιακού Βόλου με 2-0 στο Αλκαζάρ (Κυπαρίσσης 29, Γκίκας 76'), στέλνει σαφέστατο μήνυμα: Ξαναρχόμαστε στην Α' Εθνική.

Και επειδή η επιτυχία χρειάζεται και τύχη, αυτή στα δύο ματς στις αρχές Μαΐου, ήταν χρώματος "βυσσινί".

Η ΑΕΛ κερδίζει με 1-0 στο Αλκαζάρ με πέναλτι στο 94' που εκτέλεσε ο Αγγελος Διγκόζης την Παναχαϊκη (8/5) και τρεις μέρες αργότερα στο Περιστέρι πάλι στο τελευταίο λεπτό ο Κυπαρίσσης λυτρώνει την ΑΕΛ που κερδίζει με 1-0 τον υποβιβασμένο Ατρόμητο Αθ. το πάρτι αρχίζει για την άνοδο. Χρειάζεται μόλις μια νίκη για να επιτευχθεί, αλλά το αμφίρροπο πρωτάθλημα την φέρνει πιο κοντά χρονικά στην επιτυχία, όταν παρουσία τεσσάρων χιλιάδων Λαρισαίων παίρνει ισοπαλία στην Καστοριά (1-1).

Η άνοδος επιτεύχθηκε και στην επιστροφή της αποστολής πέντε χιλιάδες φίλαθλοι παραληρούν στο Αλκαζάρ που κάνουν τη νύχτα - μέρα.

Στην τελευταία αγωνιστική στον αγώνα της 25ης Μαΐου με την Προοδευτική, το ζητούμενο είναι η κατάκτηση της κούπας, που έρχεται μετά το εντυπωσιακό 3-1. Η ΑΕΛ στο Αλκαζάρ τελευταία αγωνιστική τα πήρε όλα... Πρωτάθλημα, άνοδο, ρεκόρ εισιτηρίων σε εκτός έδρας αγώνα για τη συγκεκριμένη χρονιά...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass