Γιόχαν Κρόιφ: έφυγε ο "ιπτάμενος Ολλανδός"

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2016 18:12
    ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ρόιτερ      

Ο Γιόχαν Κρόιφ, ο "ιπτάμενος Ολλανδός", δεν υπάρχει πια. Πέθανε στην Βαρκελόνη στα 68 του χρόνια, εξαιτίας καρκίνου του πνεύμονα. Η τραγική είδηση έγινε γνωστή από το επίσημο προφίλ του στο Twitter, ενώ η προσωπική του ιστοσελίδα ανέφερε: «Στις 24 Μαρτίου 2016, ο Γιόχαν Κρόιφ πέθανε στη Βαρκελώνη, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του μετά από μια σκληρή μάχη κατά του καρκίνου. Ζητάμε με μεγάλη θλίψη, η ιδιωτικότητα της οικογένειας να τηρηθεί κατά τη διάρκεια του χρόνου τους πένθους».

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρώην άσος του Αγιαξ, γεννημένος 25 Απριλίου 1947, είχε ανακοινώσει στον κόσμο: Ναι, έχω καρκίνο. Στην αρχή είναι κάτι που σε αφήνει έκπληκτο, αλλά είναι γεγονός, και πρέπει να το αντιμετωπίσει με όλη την ηρεμία και τη δύναμη που έχω». Ο Ολλανδός πρωταθλητής ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Για πολλούς, δεύτερος πίσω μόνο από Πελέ και Μαραντόνα, χωρίς να υπολογίζονται οι πρωταθλητές του σήμερα, όπως ο Μέσι.

Προσωπικότητα με μεγάλη ευφυΐα, σηματοδότησε μια εποχή στο χώρο με την Ολλανδία και τον Αγιαξ και στη συνέχεια στην Ισπανία, φορώντας τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, όπου έγινε σύμβολο και στη συνέχεια προπονητής της. Ως παίκτης, ο Κρόιφ ήταν η ενσάρκωση του ολλανδικού «ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου» ένα ρευστό στυλ του παιχνιδιού, που επικεντρώθηκε στην κατοχή της μπάλας και την ταχύτητα, και με τη συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας και στην επίθεση και την άμυνα.

Αναδείχθηκε ως ένας από τους μεγάλους του κόσμου στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν βοήθησε Άγιαξ να κερδίσει τρία Ευρωπαϊκά Κύπελλα στη σειρά 1971-73, και ονομάστηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη το 1971, 1973 και 1974.

Εντάχθηκε στην Μπαρτσελόνα, με το παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής των 2 εκατ. δολαρίων και όταν αργότερα ο σύλλογος της Καταλονίας του επέτρεψε να συνεχίσει την καριέρα του προπονητή , πανηγύρισε μαζί του τον πρώτο τίτλο στην La Liga τους, μετά σχεδόν 15 χρόνια, το 1974.

Ήταν επίσης ένας βασικός παράγοντας στη μεγάλη ολλανδική ομάδα που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ 1974, όταν όλος ο κόσμος τον είδε να εκτελεί την διάσημη «στροφή Κρόιφ», όπου προσπαθεί να ξεγελάσει έναν αμυντικό.

Ο Κρόιφ ήταν βαρύς καπνιστής, και είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καρδιάς το 1991. Το ποδόσφαιρο πενθεί ένα μεγάλο παίκτη στον αγωνιστικό χώρο αλλά και μακριά από αυτόν. Ποτέ κοινότυπος, συχνά καυστικός, οι αποφάσεις του για το ποδόσφαιρο ήταν πάντα ευπρόσδεκτες ως μια κρίση, μια τελευταία λέξη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass