Ο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΜΑΣΚΙ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»

Και οι φτωχοί έχουν τύχη στην Ολυμπιάδα…

* «Η Χάιδω Αλεξούλη θα πιάσει το όριο για το Ρίο» * «Τι χρειάζεται η Λάρισα για να πάρει μεγάλες διοργανώσεις»

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2016 9:30

 

Του Σωτ. Κέλλα

Όταν κάποιος αναφέρεται σε προπονητή στίβου το όνομα όλων πάει στον Γιώργο (Ιγκόρ) Πομάσκι που πάνω από μια εικοσαετία είναι ομοσπονδιακός τεχνικός στα άλματα και τα τελευταία δέκα χρόνια αρχιπροπονητής με ειδικότητα τα άλματα.

Και ο ερχομός του στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία ήταν ένα ανέλπιστο δώρο που έγινε στην Ελλάδα αφού ο Πομάσκι είχε τσακωθεί με τον αρχιπροπονητή της Βουλγαρίας επειδή δεν επιλέχθηκε για Ολυμπιάδα («τη μία φορά ήμουν μικρός, την άλλη ήταν το μποϊκοτάζ και την επόμενη αποφάσισαν να μετέχουν περισσότεροι ρίπτες και όχι άλτες, ε τι να κάνω…» θυμάται χαριτολογώντας). Βρέθηκε στην Αθήνα, πήγε στο γραφείο του Κώστα Παπαναστασίου, τότε προέδρου του Πανελληνίου και αμέσως του έδωσε τα κλειδιά του προπονητηρίου και δικαιώθηκε ο κορυφαίος ίσως ΓΓΑ αν αναλογισθούμε τη μεγάλη του προσφορά στον αθλητισμό είτε σε συλλογικό επίπεδο είτε σε επίπεδο διοίκησης.

Χρονιά ολυμπιάδας η φετινή και μια συζήτηση με τον Πομάσκι έχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη στιγμή που βρέθηκε στη Λάρισα για να τιμήσει τον σύλλογο της αθλήτριάς του Χάιδως Αλεξούλη και ειδικά τον προπονητή που τη στήριξε όλα τα προηγούμενα χρόνια Βασίλη Μπεκιάρη σε εκδήλωση που έκανε στο ουζερί «Λιμανάκι». Η Λάρισα ίσως εκπροσωπηθεί φέτος από την αθλήτρια του Πελασγού Χάιδω Αλεξούλη (κόρη του παίκτη της πρωταθλήτριας ΑΕΛ Γιάννη) ενώ ήδη έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της η Φαρσαλινή δισκοβόλος Κρίστι Αναγνωστοπούλου αλλά ανήκει στην ΑΕΚ.

Από την πιθανή συμμετοχή της Χάιδως ξεκινήσαμε και τη συζήτησή μας… Ο Πομάσκι ήταν κατηγορηματικός: «Η Αλεξούλη θα συμμετέχει στην Ολυμπιάδα του Ρίο παρ' ότι μέχρι τώρα δεν έχει πιάσε το όριο». Και όταν τον ρωτήσαμε πότε υπολογίζει να ξεπεράσει το 6.70 (όριο για ο Ρίο). Μας είπε… «Δεν με απασχολεί πότε θα πιάσει το όριο, εγώ αυτό που λέω είναι ότι η Αλεξούλη θα πάει στο Ρίο ενώ υπάρχει και περίπτωση να τη δούμε πολύ ψηλά… Να είναι μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις».

* Και όλα αυτά σε αντίξοες οικονομικά συνθήκες…

«Θα σας πω ότι οι συνθήκες είναι αντίξοες αλλά χάρη στο πρόγραμμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής «υιοθετείστε έναν αθλητή» δεν θα έχουμε πρόβλημα στους υψηλού επιπέδου αθλητές. Από κει και πέρα στους υπόλοιπους υπάρχει πρόβλημα. Αλλά στην Ολυμπιάδα δεν κερδίζουν μόνο οι πλούσιοι , οι φτωχές χώρες παίρνουν το 30-40% των μεταλλίων. Μετράει η δουλειά και η προπόνηση, όχι τα λεφτά. Δείτε τους νικητές και βγάλτε συμπεράσματα».

* Ο στίβος στην προηγούμενη Ολυμπιάδα έμεινε χωρίς μετάλλιο. Φέτος τι θα γίνει…

«Η ομάδα που θα πάει στο Ρίο θα αποτελείται από 18 περίπου αθλητές πιστεύω και επειδή ο στίβος αρχίζει αργά θα έχει και περίοδο προσαρμογής. Υπάρχουν ελπίδες για μετάλλια από την Κυριακοπούλου, τη Στεφανίδη, τον Φιλιππίδη αλλά μην εκπλαγείτε αν δείτε και καμία έκπληξη από άλλον αθλητή».

* Αφού μιλάμε για μετάλλια πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι μετά από οκτώ χρόνια βρέθηκε ένα κατεψυγμένο δείγμα της Δεβετζή (σ.σ. τελευταία ολυμπιονίκης του στίβου) θετικό σε ντόπινγκ κοντρόλ…

«Ένας αγώνας όταν τελειώνει δεν έχει νόημα να μιλάμε μετά. Ας βγούνε τα δείγματα όλων και όχι ορισμένων. Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει. Οκτώ χρόνια μετά θυμήθηκαν το δείγμα. Τότε κάποιες ουσίες που επιτρέπονταν θεωρούνται τώρα απαγορευμένες… Νομίζω ότι ο Κόου (πρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου) κάνει λάθος σε αυτή την κατεύθυνση».

* Πού οφείλεται το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότεροι αθλούμενοι αλλά λιγότερες επιτυχίες στο στίβο αλλά και σε άλλα αθλήματα;

«Τα σωματεία πρέπει να προάγουν τον πρωταθλητισμό και οι Δήμοι τον μαζικό αθλητισμό. Οι σύλλογοι θα πρέπει να επιχορηγούνται ανάλογα με τις διακρίσεις που έχουν οι αθλητές τους. Τότε θα έχουμε καλύτερη ποιότητα και εννοείται διακρίσεις. Θα σας πως ένα παράδειγμα, υπάρχουν δυο προπονητήρια στίβου στο ΟΑΚΑ, στο ένα αθλούνται 18 άτομα και βγαίνουν πρωταθλητές και στο άλλο 250 άτομα και δεν υπάρχουν ανάλογες επιδόσεις. Πρέπει τα σωματεία να στραφούν στην ποιότητα και βάσει αυτής να αμείβονται από την Πολιτεία και τις ομοσπονδίες».

* Ποιο μοντέλο θα ήταν πιο πετυχημένο…

«Μιλώντας με τον εθνικό προπονητή εφήβων-νεανίδων που κατάγεται από την περιοχής σας τον Γιάννη Κουτσιώρα μου είχε πει ότι υπήρχε σκέψη για ένα σωματείο στίβου στη Θεσσαλία όπου τα υπόλοιπα θα λειτουργούσαν σαν φυτώριά του. Μήπως θα ήταν μια καλή ιδέα;»

* Ο ΣΕΓΑΣ σε τι κατάσταση βρίσκεται;

«Ήμασταν τυχεροί που τα χρόνια της κρίσης ανέλαβε πρόεδρος ο Παναγόπουλος που πραγματικά αυτός ο άνθρωπος γεννά ιδέες που ανεβάζουν τον στίβο. Φάνηκε με τα μαζικά αγωνίσματα σε όλη την Ελλάδα και τη στήριξη που έχουν από τους χορηγούς. Είναι πρόεδρος που μέσα στην κρίση κράτησε «ζωντανό» τον στίβο και μπορούμε να ελπίζουμε σε μετάλλια στην Ολυμπιάδα του Ρίο».

* Αλήθεια η ολυμπιακή προετοιμασία των άλλων αθλημάτων πώς πηγαίνει;

«Προβλήματα έχουν οι αθλητές της ιστιοπλοΐας απ’ ότι μαθαίνω λόγω προβλημάτων οικονομικών αναγκάζονται οι ίδιοι να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους ή να βρίσκουν δανεικά. Πάντως μετάλλιο θα δούμε λογικά από την κωπηλασία στα αγωνίσματα».

* Η Λάρισα μπορεί να πάρει μεγάλες διοργανώσεις του στίβου;

«Φέτος το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών θα γίνει στην Πάτρα επειδή στη Λάρισα λόγω έλλειψης προθερμαντηρίου και χώρου ρίψεων δεν υπάρχουν προδιαγραφές για τέτοιους αγώνες. Πανελλήνια πρωταθλήματα μικρών ηλικιών μπορούν να γίνουν αλλά επαναλαμβάνω ότι χρειάζεται ο χώρος των ρίψεων να γίνει πιο κοντά στο κεντρικό γήπεδο. Αν συμβεί αυτό η Λάρισα μπορεί να γίνει κέντρο προπονητικών προετοιμασιών για όλη τη Βόρεια Ευρώπη».

* Εσείς, ένας από τους κορυφαίους γυμναστές σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί δεν ασχοληθήκατε με τη εκγύμναση επαγγελματικών ομάδων;

«Πρώτα πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις, στη ζωή δεν είναι όλα χρήμα. Ήμουν δυο χρόνια σε κορυφαία επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα με έναν πρόεδρο πραγματικά σπουδαίο από τον οποίο δεν είχα το παραμικρό παράπονο. Και θέλω να δώσω μια συμβουλή , όσοι θέλουν ας με ακούσουν, πρώτα πρέπει όλοι να κοιτούν το αθλητικό κομμάτι και μετά τα γύρω-γύρω. Δυστυχώς πολλές φορές στην Ελλάδα πρώτα κοιτάνε μεταγραφές, κέντρο προετοιμασίας, σχέσεις με τα ΜΜΕ και μετά το αγωνιστικό. Αν δουλέψεις και έχεις επιτυχίες όλοι θα έρθουν κοντά σου…».

Ο Γιώργος Πομάσκι (που έγινε και παππούς στην Ελλάδα) ήρθε στην εκδήλωση του Πελασγού και συγκριμένα του Λαρισαίου προπονητή Βασίλη Μπεκιάρη μαζί με τον συνεργάτη του Σπύρο Βασδέκη, ομοσπονδιακό προπονητή, πανελλήνιο πρωταθλητή στο άλμα εις μήκος που ήταν ο πρώτος αθλητής του Πομάσκι όταν ήρθε στην Ελλάδα.

Αναφέρουμε όλους του Έλληνες αθλητές που έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα του Ρίο. Αναλυτικά:

Στίβος 14: Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ), Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ), Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ), Λυκούργος Τσάκωνας (200μ.), Μαρία Μπελιμπασάκη (200μ.), Αντώνης Μάστορας (ύψος), Κώστας Μπανιώτης (ύψος), Κώστας Δουβαλίδης (110μ. εμπόδια), Αλέξανδρος Παπαμιχάηλ (50χλμ. και 20χλμ. βάδην), Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20χλμ. βάδην), Δέσποινα Ζαπουνίδου (20χλμ. βάδην),Χρυσούλα Αναγωνστοπούλου (δίσκος), Σοφία Ρήγα (μαραθώνιος),Ράνια Ρεμπούλη (μαραθώνιος).

Κολύμβηση 8:Κριστιάν Γκολομέεφ (50μ. και 100μ. ελεύθερο),Στέφανος Δημητριάδης (200μ. πεταλούδα), Οδυσσέας Μελαδίνης (50μ. ελεύθερο), Ανδρέας Βαζαίος (200μ. μεικτή ατομική),Παναγιώτης Σαμιλίδης (200μ. πρόσθιο),Νόρα Δράκου (50μ. ελεύθερο), Σπύρος Γιαννιώτης (10χλμ. μαραθώνια κολύμβηση),Κέλυ Αραούζου (10χλμ. μαραθώνια κολύμβηση)

Υδατοσφαίριση 13: Εθνική ομάδα των ανδρών

Ιστιοπλοΐα 5: Βύρωνας Κοκκαλάνης (RS:Χ),Τζέλη Σκαρλάτου (RS:Χ), Παύλος Καγιαλής, Παναγιώτης Μάντης (470),Γιάννης Μιτάκης (φιν)

Σκοποβολή 2: Άννα Κορακάκη (αεροβόλο πιστόλι), Ευθύμης Μίττας (σκητ).

Κωπηλασία 6: Κατερίνα Νικολαΐδου, Σοφία Ασουμανάκη (διπλό σκιφ γυναικών), Γιάννης Χρήστου, Γιώργος Τζιάλας, Διονύσης Αγγελόπουλος, Γιάννης Τσίλης (τετράκωπος ανδρών).

Γυμναστική 2: Λευτέρης Πετρούνιας (ενόργανη), Βαρβάρα Φίλιου (ρυθμική)

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ

Κατά τη διάρκεια της πολύ όμορφης εκδήλωσης παρευρέθηκαν εκτός των προαναφερομένων και οι: Γιάννης Κουτσιώρας (εθνικός προπονητής εφήβων-νεανίδων), Ηλίας Καφφές (πρόεδρος του Πελασγού), Δημήτρης Κίτσιος (πρόεδρος των Φυλακών Λάρισας), Γιάννης Αλεξούλης (παίκτης της πρωταθλήτριας ΑΕΛ) και η γνωστή Λαρισαία ηθοποιός Στέλλα Τσιάτσιου .

Τιμήθηκαν η Χάιδω Αλεξούλη (πανελλήνια πρωταθλήτρια στο άλμα εις μήκος), Σπύρος Κοτούλας (2ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων στα 150 μέτρα και στα 4Χ300 μ.), Χρήστος Παληγιάννης (2ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων 4Χ300 μ.), Γλυκερία Φλώρου (4η στο πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών στα 4Χ100 μ.) και Ελευθερία Ζέρβα (4η στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στα 4Χ100 γυναικών).

Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή δύο πιτών στις οποίες το ένα φλουρί βρήκε η εγγονή του Βασίλη Μπεκιάρη, Αικατερίνη και το άλλο ο Πομάσκι (!).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass