Σύσκεψη στη Μελιβοία για αποζημιώσεις στα κάστανα

* ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 7.30 Μ.Μ.

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2024 13:31

Σύσκεψη με θέμα την ένταξη και την αποζημίωση του κάστανου στην περιοχή τους για τις ζημιές από τον Daniel διοργανώνουν αύριο Σάββατο και ώρα 7.30 το βράδυ στη Μελιβοία στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μελιβοίας, Καρίτσας, Αγιάς, Ποταμιάς, Σκήτης και οι Συνεταιρισμοί Μελιβοίας, Καρίτσας, Αμπελακίων.

Στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές αναφέρουν: «Οι περσινές καταστροφικές πλημμύρες του Daniel προξένησαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στον Δήμο Αγιάς ανάμεσα σε αυτές στην παραγωγή Κάστανου. Μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των παραγωγών του Δήμου Αγιάς, στις οποίες είχαν μαζική συμμετοχή και οι καστανοπαραγωγοί, αναγνωρίστηκε η αδικία που είχε συντελεστεί εις βάρος τους και μέσω De minimis θα δοθούν κάποια χρήματα για αποζημίωση. Από αυτή την απόφαση, καταβολής αποζημιώσεων από τον Daniel, εξαιρέθηκαν εντελώς άδικα και αυθαίρετα οι καστανοπαραγωγοί. Έχουμε δηλαδή τον παραλογισμό, σε ένα Δήμο που χαρακτηρίζεται πλημμυρόπληκτος να μην παίρνουν αποζημίωση οι καστανοπαραγωγοί, ενώ είχαν ζημιά όπως και οι μηλοπαραγωγοί αλλά να δίνεται αποζημίωση –και πολύ σωστά αφού υπήρχε απώλεια παραγωγής – για το ίδιο προϊόν, το κάστανο, στην περιοχή του Πηλίου.
Με αυτό τον τρόπο, η Κυβέρνηση χωρίζει τους αγρότες σε δύο κατηγορίες, και είναι κατάφωρη αδικία σε βάρος των καστανοπαραγωγών του Δήμου Αγιάς και των Αμπελακίων του Δήμου Τεμπών που είχαν απώλεια παραγωγής, απώλεια εισοδήματος και δεν θα πάρουν καμιά αποζημίωση. Το κάστανο αποτελεί βασική καλλιέργεια του τόπου μας, αφού 16,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς και περίπου 2,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην κοινότητα Αμπελακίων απασχολεί εκατοντάδες αγρότες που αποδίδουν το 40% της συνολικής παραγωγής κάστανου της χώρας. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή του κάστανου έχει υποστεί σημαντική μείωση λόγω των ασθενειών της σφήκας και της φαιάς σήψης που εμφανίστηκαν στην περιοχή πριν τρία χρόνια περίπου με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση παραγωγής και της οικονομίας της περιοχής. Τη φετινή χρονιά που διανύουμε η πτώση της παραγωγής αγγίζει το 70% σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά. Αυτή η αδικία και ο παραλογισμός δεν θα περάσουν, δεν θα το ανεχτούμε και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας για το δίκιο και την επιβίωσή μας. Διεκδικούμε άμεσα να ενταχθεί και να αποζημιωθεί το κάστανο στην περιοχή μας για τις ζημιές από τον Daniel. Να σταματήσει ο διαχωρισμός σε βάρος των καστανοπαραγωγών της περιοχής μας. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις πολύμορφες κινητοποιήσεις μας ξεκινώντας άμεσα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass