Αγροτικά... εφόδια

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2024 16:30

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Ημερίδα εκτροφής μηρυκαστικών ζώων

Οργανώνεται από το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας-Εκτροφής Μηρυκαστικών Ζώων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας-Εκτροφής Μηρυκαστικών Ζώων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει την 6η Ημερίδα Εκτροφής Μηρυκαστικών Ζώων, με κεντρικό θέμα «Δράσεις βελτίωσης και σταθεροποίησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κρέατος των μηρυκαστικών». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στις 10:00 π.μ., στο αμφιθέατρο «Ησίοδος», στο κτίριο Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Γαιόπολις (Π.Ο. Λάρισας – Τρικάλων), προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε επαγγελματίες και επιστήμονες του κλάδου της ζωικής παραγωγής.
Στόχος της ημερίδας είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ εκτροφέων, επιστημόνων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκτροφής μηρυκαστικών. Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει μια σειρά εισηγήσεων από καθηγητές του τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, καθώς και παρουσιάσεις σχετικών ερευνητικών εργασιών. Συγκεκριμένα, η πρώτη εισήγηση θα πραγματοποιηθεί από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ελένη Μαλισσιόβα και θα αναφέρεται σε εκείνα τα χαρακτηριστικά του κρέατος που είναι επιθυμητά στους καταναλωτές. Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής καθηγητής, Ανδρέας Φώσκολος θα παρουσιάσει διατροφικές και διαχειριστικές στρατηγικές βελτίωσης της ποιότητας του κρέατος των μηρυκαστικών. Επίσης, θα παρουσιαστούν ερευνητικά αποτελέσματα που αφορούν στην πάχυνση βούβαλων και αρνιών, αναδεικνύοντας τη σχέση μεταξύ της διατροφής των ζώων και της ποιότητας του παραγόμενου κρέατος, παρέχοντας πληροφορίες στους παραγωγούς για την επιλογή των σωστών διατροφικών πρακτικών. Σημειώνεται ότι την ημερίδα ενισχύουν σταθερά εταιρείες του κλάδου και συγκεκριμένα οι Αφοί Δρουμτσέκα, η Ενναλακτική Ζωοτροφών και η Nuprema.

 

Μειωμένη κατά το ήμισυ η ελαιοπαραγωγή

Στη Θεσσαλία φέτος λόγω της κλιματικής κρίσης

ELIES.jpg

Ούτε τα ελαιόδεντρα δε γλίτωσαν από την κλιματική κρίση, καθώς καταγράφεται μείωση κατά μέσο όρο 50% στις ελαιοκομικές περιοχές της Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα, στον Νομό Λάρισας η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται στο 40% και στη Μαγνησία στο 60%.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρη Σταυρίδη, «υπολογίζουμε ότι φέτος θα έχουμε συνολικά 5.500 τόνους ελαιόλαδου και 13.000 τόνους βρώσιμης ελιάς. Βέβαια, στη Μαγνησία, λόγω περισσότερων ελαιόδεντρων, η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι στον Νομό Λάρισας και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή των Τεμπών».
Όσον αφορά τη δακοκτονία, αυτή συνεχίζεται και μάλιστα ενδέχεται να χρειαστούν και τρεις ψεκασμοί μέχρι την ολοκλήρωση της συγκομιδής, καθώς εφεξής οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για την εξάπλωσή του. Σε κάποιες περιοχές μέχρι και τέλος Αυγούστου δεν έγιναν καθόλου ψεκασμοί, ενώ σε άλλες έχουν γίνει δύο με τρεις. Ερωτηθείς ο κ. Σταυρίδης για «το πού θα πάει η φετινή παραγωγή», αναφέρει ότι οι ώριμες ελιές θα οδηγηθούν προς ελαιοποίηση και όπου η συγκομιδή θα γίνει πρώιμα και ο καρπός θα είναι σκληρός για επιτραπέζια.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Με την κονσερβοελιά, που αποτελεί και τη συντριπτική πλειοψηφία των ελαιόδεντρων, ξεκίνησε η συγκομιδή στον Νομό Μαγνησίας, σε μία χρονιά που είναι πρώιμη (έναν μήνα πιο μπροστά), κυρίως στα πεδινά. Ταυτόχρονα, γίνεται η συγκομιδή και της ποικιλίας Χαλκιδικής, που κυμαίνεται σε μικρό ποσοστό και πηγαίνει συνήθως ως επιτραπέζια στην αγορά.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟ Π.Ε. Μαγνησίας, Νίκο Λιάνο, «μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3 ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του δάκου. Η κατάσταση κρίνεται ελεγχόμενη. Ωστόσο, θα χρειαστούν κι άλλοι ψεκασμοί, ιδιαίτερα στα ορεινά, όπου η σοδειά είναι πιο όψιμη και το κλίμα πιο δροσερό».
Λογικά με βάση τις ισχύουσες τιμές στην αγορά η μεγαλύτερη παραγωγή θα κατευθυνθεί προς ελαιοποίηση, καθώς ακούγεται ότι η τιμή παραγωγού θα κυμανθεί στα 8€, εν αντιθέσει με την επιτραπέζια ελιά, στην οποία μία μέση τιμή είναι στο 1,5 ευρώ (ανάλογα το μέγεθος).
Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το μέγεθος δεν είναι ικανοποιητικό, καθώς λόγω υψηλών θερμοκρασιών ο καρπός εμφανίζεται σε αρκετές περιοχές σταφιδιασμένος.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου - Β. Σποράδων Τάσος Ψοφογιώργος αναφέρει πως «η φετινή παραγωγή είναι μέτρια, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν όλο το καλοκαίρι και της έλλειψης βροχοπτώσεων. Ειδικά στον ορεινό όγκο, όπου η ξηρασία δημιούργησε αρκετά προβλήματα, αναμένουμε μικρές αποδόσεις, με αποτέλεσμα οι εκεί ελιές να πάνε για το λιοτρίβι. Βρώσιμη ελιά θα υπάρχει στο πεδινό κομμάτι στην Αγριά, τα Λεχώνια και στις γύρω περιοχές, η οποία δεν έχει δάκο, είναι καλή ποιοτικά».
Η τιμή του λαδιού αυτήν τη στιγμή έχει μία πτωτική τάση, αλλά υπάρχει αναμονή, καθώς σε λίγο θα ξεκινήσουν να μπαίνουν στην εξίσωση και τα ελαιοτριβεία. «Η τιμή δε θα είναι 10 ευρώ, ούτε 9, υπάρχει πτωτική πορεία. Αυτό εξαρτάται, όμως, και από την παγκόσμια παραγωγή», δηλώνει ο κ. Ψοφογιώργος, ο οποίος ζητά πιο εντατικούς ελέγχους από το κράτος, ώστε να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης. «Να δει και το κράτος πόσο είναι το κόστος παραγωγής, πόσο πρέπει να βγει στην αγορά η ελιά, για να μπορέσει και ο καταναλωτής να την αγοράσει» καταλήγει.

 

Ετοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα Green Cotton

Παρουσιάστηκε από την Οργάνωση Βαμβακοπαραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Cotton Farsala

AGROTIKA_EFODIA3.jpg

AGROTIKA_EFODIA2.jpg

Η επίσημη παρουσίαση του πρωτοκόλλου και της ψηφιακής πλατφόρμας Green Cotton της Οργάνωσης Βαμβακοπαραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Cotton Farsala πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνεταιρισμού, παρουσία των παραγωγών-μελών. Κατά την έναρξη της παρουσίασης ο πρόεδρος του Α.Σ. Cotton Farsala Σάββας Παχατίρογλου χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής: «Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Cotton Farsala πρωτοπορεί στον τομέα της βαμβακοκαλλιέργειας, υιοθετώντας ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογίες για τη βελτιστοποίηση των καλλιεργητικών πρακτικών και την ενίσχυση της παραγωγικότητας, ενώ παράλληλα εφαρμόζει αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος». Στη συνέχεια της παρουσίασης τον λόγο πήρε ο γενικός διευθυντής της Agronomia Ιωάννης Καραστέργιος και η υπεύθυνη του έργου Μαριάννα Κουρούτσαλη, που με τη σειρά τους ανέλυσαν τις αρχές και τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου, καθώς και την εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας.
Κατά την παρουσίαση αναφέρθηκε ότι το πρωτόκολλο Green Cotton παρέχει το πλαίσιο ανάπτυξης και εφαρμογής Συστήματος Αειφόρου Παραγωγής Βάμβακος (ΣΑΠΒ), το πεδίο εφαρμογής του οποίου περιλαμβάνει την παραγωγή σύσπορου βάμβακος και την ιχνηλάτησή του σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Κύριοι στόχοι του ΣΑΠΒ είναι η αειφόρος παραγωγή ιχνηλατίσιμου σύσπορου βάμβακος υψηλής ποιότητας, καθώς και η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις πελατών σχετικά με την περιβαλλοντική και κοινωνική υπευθυνότητα. Το ΣΑΠΒ εφαρμόζεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία αποτυπώνονται πεδία σχετικά με την εφαρμογή της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας στην παραγωγή σύσπορου βάμβακος, την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών, την εφαρμογή πρακτικών αναγεννητικής γεωργίας και την ποσοτικοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα. Επίσης, η οργάνωση παραγωγών Cotton Farsala τόνισε ότι σκοπός της είναι η εφαρμογή Συστήματος Αειφόρου Παραγωγής Βάμβακος (ΣΑΠΒ) σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πρωτόκολλου Green Cotton και δεσμεύεται για: (1) Τη συμμόρφωση των εμπλεκομένων με την ισχύουσα νομοθεσία, (2) την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών στα εγγεγραμμένα στην ψηφιακή πλατφόρμα αγροτεμάχια των παραγωγών-μελών, (3) την προαγωγή της αειφορίας και την προστασία του περιβάλλοντος, (4) τη διασφάλιση της υγείας και ευημερίας παραγωγών και εργαζομένων, (5) την εφαρμογή αξιολογήσεων επικινδυνότητας για τη διασφάλιση παραγωγής μη γενετικά τροποποιημένου σύσπορου βάμβακος σύμφωνα με τα καθορισμένα όρια ποσοτικοποίησης, (6) την εφαρμογή αξιολογήσεων επικινδυνότητας για τη διασφάλιση παραγωγής σύσπορου βάμβακος, στο οποίο δεν ανιχνεύονται υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα ευρωπαϊκά όρια, (7) την ιχνηλάτηση του παραγόμενου σύσπορου βάμβακος και τη διαφάνεια των συναλλαγών, (8) την παραγωγή σύσπορου βάμβακος υψηλής ποιότητας, (9) την ικανοποίηση των απαιτήσεων πελατών και (10) τη διαρκή βελτίωση του εφαρμοζόμενου συστήματος.
Τέλος, ο Aνδρέας Συρεγγέλας, εκπρόσωπος της Neuropublic, η οποία ανέπτυξε και υποστηρίζει τεχνικά την ψηφιακή πλατφόρμα, ανέφερε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία η καινοτομία, ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση του μοντέλου παραγωγής της βαμβακοκαλλιέργειας, καθώς με τη χρήση της ψηφιακής εφαρμογής Green Cotton επιτυγχάνεται η ιχνηλάτηση του προϊόντος σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εφαρμογή του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense σε παραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Cotton Farsala με την εγκατάσταση 12 αγρομετεωρολογικών σταθμών, καλύπτοντας γεωγραφικά ένα μεγάλο ποσοστό καλλιεργήσιμης έκτασης βαμβακοκαλλιέργειας. Ο ίδιος επισήμανε ότι η εγκατάσταση των αγρομετεωρολογικών σταθμών έχει σκοπό τη συλλογή ατμοσφαιρικών και εδαφικών δεδομένων, παρέχοντας υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας, υιοθετώντας «έξυπνες» καλλιεργητικές πρακτικές με φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass