Αγροτικά... εφόδια

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2024 13:30

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Στα 73,4 ευρώ το στρέμμα
η Συνδεδεμένη στο βαμβάκι

Στα 73,4 ευρώ το στρέμμα (733,98 ευρώ ανά εκτάριο) ανέρχεται, σύμφωνα με απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, εφόσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια στρέμματα (250.000 εκτάρια).

Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί η καλλιέργεια στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης. Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις παραλαμβάνουν, επεξεργάζονται και αποστέλλουν τα στοιχεία των παραδόσεων βάμβακος στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η μέση απόδοση του εκκοκκιστηρίου, στο οποίο έχουν παραδώσει οι παραγωγοί, πρέπει να είναι άνω του 32%, η οποία παρακολουθείται και επιβεβαιώνεται με τελικό ισοζύγιο.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Οι παραγωγοί βάμβακος πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα δεκαέξι (16) κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή δεκατριών (13) κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου 2024, εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά. Η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων με βαμβάκι αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου αγοράς ή τιμολογίου αγοράς - δελτίου αποστολής ή απόδειξη λιανικής πώλησης και των πρωτοτύπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω παραστατικά. Σε περίπτωση απώλειας των πρωτοτύπων των ανωτέρω παραστατικών, ο παραγωγός μπορεί να προσκομίζει γνήσια ευκρινή αντίγραφα αυτών, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη για την ακρίβεια των στοιχείων. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή για την παραγωγή προβασικού ή βασικού σπόρου προς σπορά και την παραγωγή για τον αναπολλαπλασιασμό του υλικού της διατηρούμενης ποικιλίας.
Οι παραγωγοί στην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης πρέπει να αναφέρουν το όνομα της ποικιλίας του χρησιμοποιούμενου σπόρου, το όνομα και τη διεύθυνση της εγκεκριμένης Διακλαδικής Οργάνωσης, εφόσον ο παραγωγός είναι μέλος, καθώς και ότι αιτούνται της ειδικής ενίσχυσης.
Να διατηρούν την καλλιέργειά τους υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, λαμβάνοντας μέριμνα για την εκτέλεση των απαραίτητων καλλιεργητικών φροντίδων.
Να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν, σύμφωνα με τον Πίνακα ΙΙΙ της υπ’ αριθμ. 243/101146/12/04/2024 Υπουργικής Απόφασης, υπογράφοντας πέραν των άλλων την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωση, εφόσον το επιλέξουν, που θα διαπραγματευτεί και θα πουλά την παραγωγή τους σε εκκοκκιστική επιχείρηση για λογαριασμό τους.
Να μην παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%, διότι δε θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.
Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2025. Παραγωγοί που για λόγους ανωτέρας βίας δεν παραδίδουν την παραγωγή τους μέχρι 31 Ιανουαρίου 2025, δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την ποσότητα που παρήγαγαν και τον τόπο συγκέντρωσής της.

 

***

Στο ΦΕΚ το «ΚΟΜΦΟΥΖΙO», καλλιέργειες
που περιλαμβάνει και ενισχύσεις που δίνει

portokali-750x375.jpg

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο καθορισμός θεσμικού πλαισίου εφαρμογής της δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)». Σύμφωνα με την από 1η/04/2024 Προδημοσίευση, ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ και οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024, η υποβολή της οποίας αποτελεί προαπαιτούμενο. Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραμματίζεται να εκδοθεί εντός του φθινοπώρου του 2024. Μέσω της μεθόδου παρεμποδίζεται η σύζευξη των ενηλίκων ατόμων και ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών για τις καλλιέργειες προνυμφών, των ακόλουθων εντόμων: καρπόκαψα (Grapholitha molesta), ανάρσια (Anarsia lineatella) και φυλλοδέτη (Adoxophyes orana), εντομολογικών εχθρών της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς καρπόκαψα της μηλιάς (Cydia pomonella), εντομολογικού εχθρού της μηλιάς, της αχλαδιάς, της κυδωνιάς και της καρυδιάς, καρπόκαψα της δαμασκηνιάς (Grapholitha funebrana), εντομολογικού εχθρού της δαμασκηνιάς ευδεμίδα (Lobesia botrana), εντομολογικού εχθρού της αμπέλου ψευδόκοκκος της αμπέλου (Planococcus ficus), εντομολογικού εχθρού της αμπέλου ανθοτρήτης (Prays citri), εντομολογικού εχθρού των εσπεριδοειδών.
Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι πενταετούς διάρκειας, με δυνατότητα ετήσιας παράτασης.
Τα ποσά ενίσχυσης έχουν ως εξής:
Εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά, νεραντζιά, κιτριά, περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, κουμ - κουάτ, φράπα, μοσχολέμονο): 67,5 ευρώ το στρέµµα για τα δύο πρώτα έτη και 73,6 ευρώ το στρέµµα για τα τρία επόµενα.
Ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα: 60,9 ευρώ το στρέµµα για τα 2 πρώτα έτη και 85,8 ευρώ το στρέµµα για τα 3 επόµενα.
Δαµάσκηνα: 56,1 ευρώ το στρέµµα για τα 2 πρώτα έτη και 73,9 ευρώ το στρέµµα για τα 3 επόµενα.
Επιτραπέζιο αµπέλι, σταφίδα – Ευδεµίδα: 109,2 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 122,8 ευρώ το στρέµµα για τα 2 επόµενα έτη.
Επιτραπέζιο αµπέλι, σταφίδα – Ψευδόκοκκος: 103,4 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 120,1 ευρώ το στρέµµα για τα 2 επόµενα έτη.
Οινοποιήσιµο αµπέλι – Ευδεµίδα: 50,3 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 63,8 ευρώ για τα 2 επόµενα έτη.
Οινοποιήσιµο αµπέλι – Ψευδόκοκκος: 41,7 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 49,6 ευρώ για τα 2 επόµενα.
Μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά, καρυδιά: 99,3 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 111,7 για τα δύο επόµενα.
Στην περίπτωση των ποικιλιών αμπέλου διπλής χρήσης, για τον υπολογισμό της συνολικής δημόσιας δαπάνης (Δ.Δ.) της πράξης, λαμβάνεται υπόψη το ύψος ενίσχυσης της καλλιεργητικής ομάδας (χρήσης) αμπελιού (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο - σταφίδα), όπως δηλώθηκε στην Ε.Α.Ε., βάσει της οποίας υποβλήθηκε η αίτηση στήριξης.

 

***

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Παρέμβαση για μη μείωση επιδοτήσεων
και επιπλέον αποζημιώσεις για την πανώλη

 

kefalogiannis.jpg

Σημαντική παρέμβαση του Μανώλη Κεφαλογιάννη για τη διαγραφή των τροπολογιών που θα επέφεραν μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών κατά 50%, παρά τις έντονες πιέσεις των εκπροσώπων της Πολωνίας και Ρουμανίας. Ακόμη, αποδεκτές έγιναν οι προτάσεις του Έλληνα ευρωβουλευτή για αύξηση του προϋπολογισμού για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, καθώς και για επιπλέον αποζημιώσεις για την πανώλη των αιγοπροβάτων που έπληξε την Ελλάδα και τις χώρες της Ε.Ε.
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης μετά την πολύ κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του έτους 2025 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με παρέμβαση της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις ψηφοφορίες για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το έτος 2025, πετύχαμε τη διαγραφή των καταστροφικών τροπολογιών για την εξίσωση των αγροτικών ενισχύσεων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. ή αλλιώς εξωτερική σύγκλιση. Οι τροπολογίες καταψηφίστηκαν με την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αν γίνονταν δεκτές οι τροπολογίες αυτές, θα οδηγούσαν σε μείωση κατά 50% περίπου των ελληνικών αγροτικών επιδοτήσεων. Σε περίπτωση εφαρμογής πλήρους εξωτερικής σύγκλισης, οι όποιες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων θα καθιστούσαν μη βιώσιμο μεγάλο αριθμό μικρών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα και η γεωργική δραστηριότητα θα εγκαταλειφθεί με σοβαρότατες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, πετύχαμε την ενσωμάτωση τροπολογίας για την ενίσχυση του προγράμματος ανάπτυξης των μικρών νησιών του Αιγαίου, λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα τους και της γεωστρατηγικής σημασίας τους για την Ε.Ε.
Τέλος, υπερψηφίστηκαν από όλες τις πολιτικές ομάδες τροπολογίες για την αύξηση του προϋπολογισμού για τις ζωονόσους, όπως «η πανώλη των αιγοπροβάτων», προκειμένου να περιοριστούν και να εκριζωθούν το συντομότερο δυνατόν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass