Αναζητούν βροχές, απεύχονται καταιγίδες

* ΟΙ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ * ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΟΜΑΛΑ Η ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2024 14:30

Με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό βρίσκονται οι αγρότες και προσεύχονται οι αναμενόμενες βροχοπτώσεις να είναι ευεργετικές και όχι καταστροφικές.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Συνεταιρισμού «cotton Φάρσαλα» Αποστόλη Παπακωνσταντίνου στην «Ε»: «Μετά τον daniel κάθε φορά που μαυρίζει ο ουρανός μαυρίζει και η ψυχή μας. Μετά τον καύσωνα διαρκείας που έχουμε περάσει, προφανώς έχουμε ανάγκη τη βροχή, αλλά όχι την καταιγίδα».
Να σημειωθεί ότι σήμερα 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται η παροχέτευση νερού από τη λίμνη Πλαστήρα προς τον θεσσαλικό κάμπο, στην εκπνοή της αρδευτικής περιόδου, η οποία υπήρξε μεν προβληματική, όχι όμως καταστροφική για τους Θεσσαλούς αγρότες. Ουσιαστικά εφεξής μόνο οι βαμβακοπαραγωγοί θα χρειαστούν νερό για πότισμα, λόγω όψιμης καλλιέργειας, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου έγιναν διπλό-τριπλοσπορές. Eπομένως όποια ποσότητα νερού έρθει από τον ουρανό θα είναι καλoδεχούμενη.
Η φετινή αρδευτική περίοδος υπήρξε δύσκολη για τους παραγωγούς, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών. Από τις 8 Ιουνίου μέχρι και το περασμένο Σάββατο η θερμοκρασία ήταν μόνιμα πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ έριξε συνολικά μόλις ένα χιλιοστό νερού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση για πότισμα, ενώ αρχές Αυγούστου παρατηρήθηκαν και φαινόμενα πανικού που οδήγησαν σε μη ορθολογική χρήση του διαθέσιμου νερού, ιδιαίτερα στον νομό Καρδίτσας.
Έτσι στον νομό Λάρισας χρειάστηκε να εφαρμοστεί εκ περιτροπής πρόγραμμα ποτίσματος (μέρα παρά μέρα) για να μην έχουν πρόβλημα οι καλλιέργειες και ιδιαίτερα το βαμβάκι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού (και υπεύθυνο της διαχείρισης των νερών της λίμνης Πλαστήρα) Θανάση Μαρκινό «όλα τελικά πήγαν κατ’ ευχήν, παρά τα μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν. Επειδή όμως η κλιματική κρίση είναι εδώ και το φαινόμενο της λειψυδρίας ήρθε για να μείνει, θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα τα έργα αποταμίευσης νερού, όπως και οι συνάδελφοι αγρότες να εξοικειωθούν με την τεχνολογία, περιορίζοντας την άσκοπη σπατάλη νερού».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «cotton Φάρσαλα» κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται προβληματισμένος σχετικά με τη βιωσιμότητα της βαμβακοκαλλιέργειας: «Φέτος τα έξοδά μας διπλασιάστηκαν. Λόγω της λειψυδρίας τα ποτίσματα αυξήθηκαν, αντίστοιχα και οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του ρόδινου σκουληκιού. Όλα αυτά απαιτούσαν χρήματα, ενώ αντιμετωπίζουμε έλλειψη ρευστότητας. Ακόμη αναμένουμε τις αποζημιώσεις από την κρατική αρωγή για τον daniel. Οι προμηθευτές, μας πιέζουν, η εμπορική τιμή του βαμβακιού εξακολουθεί να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Αν συνεχιστούν αυτά τα δεδομένα, τότε αρκετά στρέμματα θα εγκαταλειφθούν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass