«Η μάνα Θεσσαλία πρέπει να μείνει όρθια»

*ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΣΣΩΝΟΣ KAI ΕΛΑΤΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2024 14:31

Ανακοίνωση για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους κλάδους τους εξέδωσε ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος περιοχής πρώην Δήμου Νέσσωνος και Ελάτειας.

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος κ. Κώστας Αποστόλου, αναφέρεται πως: «Μετά τα συνεχόμενα και απανωτά χτυπήματα της γεωργικής παραγωγής και των υποδομών αυτής (από τη σφοδρότατη κακοκαιρία «Daniel» τον Σεπτέμβρη του 2023) σε περιοχές του Δήμου Τεμπών και τη, μη, αποζημίωση -ακόμη- των καταγεγραμμένων καταστροφών, ένα νέο χτύπημα έρχεται να προστεθεί, αυτήν τη φορά στον κτηνοτροφικό τομέα της περιοχής μας.
Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών χτύπησε την πόρτα κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής μας, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου αυτών και την καραντίνα των σταβλικών τους εγκαταστάσεών.
Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, η ολιγωρία και ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού στον τομέα του δημόσιου κτηνιατρικού ελέγχου, αποδεικνύεται φονική, καταστροφική.
Ισοπεδώνει ολοκληρωτικά και θέτει σε αφανισμό τον ήδη συρρικνωμένο κτηνοτροφικό τομέα της χωράς μας.
Αφενός η ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδίου για την επανασύσταση της αποδεκατισμένης γεωργικά Θεσσαλίας και τη μετατροπή της τάχιστα σε μια τεράστια ενεργειακή μπαταριά της Ευρώπης (βορά στα τεράστια ιδιωτικά συμφέροντα που κάθε μέρα φυτεύουν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και ανεμογεννήτριες σε κάθε θεσσαλικό βουνό μας) και αφετέρου το νέο χτύπημα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών -και πάλι στη Θεσσαλία- κάνει και τα πιο ακραία σενάρια συνωμοσιολογίας πραγματικότητα.
Απαιτούμε εδώ και τώρα άμεσα:
1. Την άμεση καταγραφή, εξειδίκευση και αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου σε πραγματικές τιμές και της παραγωγής γάλακτος, μέχρι την επανεγκατάσταση και πλήρη επαναλειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων που χτυπήθηκαν από την πανώλη (όχι μόνο σε επίπεδο ΕΛΓΑ και διάσπαρτων ανυπάρκτων εθνικών πόρων, αλλά και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης).
2.Την ιχνηλατήση της διαδρομής, με την εύρεση του ξενιστή φορτιού ζώων, φορέων της διάδοσης του ιού.
3.Την κάλυψη κόστους όλων των μέσων απολύμανσης που χρειάζονται και θα χρειαστούν για την ασφαλή λειτουργία των υπόλοιπων κτηνοτροφικών μονάδων.
4.Την απαγόρευση όπως αυτή ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταφοράς ζώντων ζώων με σκοπό τη σφαγή και τη διάθεση του κρέατος στην αγορά. Όλη η διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιείται στη χώρα προέλευσης των ζώων και όχι στη χώρα κατανάλωσης.
5. Τη δημιουργία φορέα πιστοποίησης καταλληλόλητας και υγιεινής των ζώων αναπαραγωγής των μηρυκαστικών (κριάρια), τα οποία εισάγονται από χώρες του εξωτερικού.
6. Τη δημιουργία στεγανού νομοθετικού πλαισίου αποφυγής ελληνοποίησης ζώων κατά της περιόδους μεγάλης εμπορικής ζήτησης (Πάσχα, Χριστούγεννα) και γάλακτος επίσης.
7. Την επανασύσταση των δημόσιων κτηνιατρικών γραφείων με πλήρη στελέχωση σε επίπεδο κάθε Δήμου.
8. Την άμεση ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από τις ενώσεις καταναλωτών, τους συλλόγους κρεοπωλών και s/m για τους ανυπάρκτους κίνδυνους για τον άνθρωπο από τη συγκεκριμένη αρρώστια.
9. Και τέλος, άμεση ενημέρωση από τους εμπλεκομένους δημόσιους φορείς
για τον δρόμο και τη χρονική διάρκεια που θα χρειαστεί για την επαναλειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων που χτυπήθηκαν από τον ιό της πανώλης» αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία καταλήγει σημειώνοντας πως και σ’ αυτόν τον αγώνα «παραγωγοί και καταναλωτές, όλοι μας ενωμένοι, πρέπει να παλέψουμε. Το αύριο του τόπου μας, το αύριο των οικογενειών μας και των παιδιών μας είναι κοινό. Η μάνα Θεσσαλία πρέπει να μείνει όρθια. Αυτή μας έθρεψε δεκαετίες τώρα και αυτή θα μας ξαναθρέψει στα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Της το οφείλουμε όλοι».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass