Αγροτικά... εφόδια

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2024 13:56

Η Θεσσαλία απειλείται με φτωχοποίηση
και τα χωριά της με ερημοποίηση

Ανησυχία παραγωγών για τις χαμηλές τιμές στο βαμβάκι

Οι Θεσσαλοί αγρότες εκπέμπουν SOS. Αν και προέρχονται από μία δύσκολη χρονιά λόγω των καταστροφικών πλημμυρών του Σεπτεμβρίου, χάρη στον επαγγελματισμό που χαρακτηρίζει τους περισσότερους και την επιμονή τους να παραμείνουν αγρότες και να μην ξενιτευτούν από τα χωριά τους, το αποτέλεσμα ήταν να καταφέρουν όχι απλά να καλλιεργήσουν, αλλά και να αλωνίσουν-συγκομίσουν ικανοποιητικές ποσότητες, άριστες σε ποιότητα.

Για να το πετύχουν αυτό χρειάστηκε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αποκαθιστώντας τις ζημιές στα χωράφια, κάνοντάς τα ξανά καλλιεργήσιμα, αλλά και στα αρδευτικά δίκτυα, προκειμένου να έχουν νερό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιμονής που τους διακρίνει οι επανασπορές που έγιναν σε βαμβακοχώραφα, προκειμένου να εξελιχθεί σωστά η καλλιέργεια, εξέλιξη που αύξησε το κόστος παραγωγής. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όμως, και παρά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, νιώθουν μόνοι. Δηλώνουν με απογοήτευση ότι «δεν ανταμείβεται ο κόπος τους».
Επικαλούνται τις αποζημιώσεις για τη ζημιές του «Daniel», οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί ακόμη, με αποτέλεσμα η ρευστότητά τους να είναι στα τάρταρα. Την ίδια στιγμή οι έμποροι όχι μόνο δεν τους στηρίζουν, στο πλαίσιο της πολύχρονης συνεργασίας που είχαν μαζί τους, αλλά εκμεταλλεύονται την οικονομική τους κατάσταση και πιέζουν για συμφωνίες σε τιμές που δεν ανταποκρίνονται στα έξοδα και δεν επιβραβεύουν τον κόπο τους.
Στο βαμβάκι η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη. Προπωλήσεις δε γίνονται, αφού η προσφερόμενη σήμερα τιμή 50- 51 λεπτά κρίνεται απογοητευτική. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι συμφωνίες κλείστηκαν στα 60 με 65 λεπτά. Λόγω των επανασπορών και των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στο χωράφι, το κόστος αυξήθηκε υπερβολικά. Το μέλος της ΔΟΒ και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου Βασίλης Γιαννάκος μιλά για μία όψιμη χρονιά στον Νομό Καρδίτσας: Σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο της ανθοφορίας, όταν τις προηγούμενες χρονιές -τέτοια εποχή- είχαμε καρπούς. Υπάρχει μία ανησυχία για την άρδευση λόγω υψηλών θερμοκρασιών και προβλημάτων στο δίκτυο που τροφοδοτείται από τη λίμνη Πλαστήρα. Το θετικό είναι ότι λόγω υψηλών θερμοκρασιών δεν έχουμε έξαρση εντομολογικών ασθενειών».
Ο Β. Γιαννάκος εμφανίζεται προβληματισμένος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά βάμβακος. Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα «αν θα μπορούσε να υπάρξει αντίστοιχο μέτωπο συνεταιριστών που διαμορφώθηκε στο σιτάρι και στο βαμβάκι» επικαλέστηκε το πολύ καλό έργο που υλοποιεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, η οποία έχει καταφέρει να επιβάλει τους δικούς της κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στους εκκοκκιστές, κυρίως επιβραβεύοντας το ποιοτικό προϊόν. «Αν δεν αυξηθεί ο ανταγωνισμός στη μεταποίηση ή αν δεν καταφέρουμε να απευθυνθούμε σαν συνεταιρισμοί απευθείας στις διεθνείς αγορές, θα συνεχίσουμε να είμαστε όμηροι των εγχώριων εμπορικών κέντρων, τόσο στο βαμβάκι όσο και στο σιτάρι και στα υπόλοιπα προϊόντα. Φοβάμαι ότι δεν έχουν ωριμάσει ακόμη οι συνθήκες για μία τέτοια εξέλιξη» κατέληξε ο γνωστός συνεταιριστής.

 

Μέχρι  23 Ιουλίου οι ενδικοφανείς προσφυγές

Για τα Βιολογικά και τις Αυτόχθονες φυλές ζώων

Προθεσμία έως και την Τρίτη 23 Ιουλίου έχουν οι παραγωγοί ενταγμένοι στις δράσεις των Βιολογικών και Αυτόχθονων Φυλών (2η πρόσκληση και παράταση 1ης πρόσκλησης) για να υποβάλουν ενδικοφανείς προσφυγές κατά των αποτελεσμάτων πληρωμής για το έτος εφαρμογής 2023. Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στη διαδικτυακή εφαρμογή του κάθε μέτρου (https:// p2.dikaiomata.gr/ Organics16 και https://p2.dikaiomata.gr/ M1019). Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν τα παραστατικά συμμόρφωσης (για το μέτρο των Βιολογικών) ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή τους. Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/-ές βάση/-εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφοριακό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι.

 

Στα 24,6 λεπτά
το σκληρό σιτάρι
Προτείνει ο Αγροτικός
Συνεταιρισμός Νίκαιας

Αποδεκτή έκανε την πρόταση Έλληνα εμπόρου για 268 ευρώ ο τόνος στο σκληρό σιτάρι ο Αγροτικός Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «Ο Προμηθέας», στις 19 Ιουλίου, στο πλαίσιο διαγωνισμού, κάτι που σημαίνει ότι 24,6 λεπτά θα μπούνε στην τσέπη του παραγωγού. Οι 400 αγρότες-μέλη του «Προμηθέα» έχουν περιθώριο μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 23 Ioυλίου να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά στην πρόταση του Συνεταιρισμού για φιξάρισμα στα 24,6 λεπτά το κιλό. Ο διαγωνισμός αυτός έρχεται σε συνέχεια της άγονης διαδικασίας στην Ορεστιάδα την Τετάρτη 17 Ιουλίου με μέγιστη προσφορά στα 265 ευρώ ο τόνος. Αντίστοιχα για το κριθάρι, ο Συνεταιρισμός Νίκαιας συμφώνησε απ’ ό,τι φαίνεται με τη Soya Hellas S.A. για 820 τόνους κτηνοτροφικό κριθάρι στην τιμή των 192 ευρώ ο τόνος, που βγάζει 17,5 λεπτά καθαρά στον παραγωγό.

 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
για στελέχη Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ

Ανακοινώθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη συνολικά δέκα θέσεων που αφορούν στα όργανα διοίκησης των Oργανισμών που εποπτεύονται από το ΥΠΑΑΤ. Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη συνολικά δέκα (10) θέσεων που αφορούν στα όργανα διοίκησης στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) - Ν.Π.Ι.Δ., στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε. Π.Ε.) - Ν.Π.Ι.Δ., στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ)-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ν.Π.Ι.Δ. και στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.)-Ν.Π.Δ.Δ., εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις και κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα, πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας στο Α.Σ.Ε.Π., αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr).
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής αρχίζει στις 29/7/2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 08:00, και λήγει στις 9/8/2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00.

 

Ορθή υλοποίηση επενδύσεων Σχεδίων Βελτίωσης

Τι αναφέρει ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Λάρισας

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με σκοπό την ορθή υλοποίηση των επενδύσεων των Σχεδίων Βελτίωσης των ήδη εγκεκριμένων παραγωγών της Δράσης 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022, γνωστοποιεί τα εξής: Σύμφωνα με την αρ.1825/05-07-24 (ΦΕΚ 4128/Β/ 2024) απόφαση του ΥΠΑΑΤ, η υποχρέωση υποβολής πρώτης αίτησης πληρωμής του επενδυτικού σχεδίου στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) λαμβάνει 3μηνη παράταση και θα πρέπει να υποβληθεί εντός 12 μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο έχει συμπεριληφθεί σε απόφαση ένταξης.
Επειδή η απόφαση ένταξης επενδυτών για την Π.Ε. Λάρισας στο πρόγραμμα εκδόθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2024, κατά συνέπεια η υποχρέωση κατάθεσης πρώτου αιτήματος πληρωμής ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι στις 24 Ιανουαρίου του έτους 2025. Για περισσότερες διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο γραφείο A 1.1 (1ος όροφος) της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας (Καλλισθένους και Θεοφράστου) στο τηλέφωνο 2413-511.134.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΤΩΝ ΗΔΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Ακόμη, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με σκοπό την ορθή υλοποίηση των επενδύσεων των Σχεδίων Βελτίωσης των ήδη εγκεκριμένων παραγωγών στο Υπομέτρο 4.1 των Δράσεων 4.1.1 «Στήριξη για επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» γνωστοποιεί τα εξής: Σύμφωνα με την υπ’ αρ.1824/05-07-24 (ΦΕΚ 4128/Β/2024) απόφαση του ΥΠΑΑΤ, η υποχρέωση ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου και υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής του επενδυτικού σχεδίου στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) λαμβάνει 6μηνη παράταση και θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 60 μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο έχει συμπεριληφθεί σε απόφαση ένταξης. Επειδή η πρώτη απόφαση ένταξης επενδυτών για την Π.Ε. Λάρισας στο πρόγραμμα εκδόθηκε στις 15 Απριλίου 2020, κατά συνέπεια το πέρας κατάθεσης τελικού αιτήματος θα πρέπει να είναι το αργότερο μέχρι 15 Απριλίου του έτους 2025. Για περισσότερες διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο γραφείο Α 1.1 (1ος όροφος) της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας (Καλλισθένους και Θεοφράστου) στο τηλέφωνο 2413-511.134.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass