Επέκταση της ενίσχυσης των 15 ευρώ ανά κυψέλη

* ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2024 16:00

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα τα μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών μελισσοκόμων κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Λάρισας, κ. Γιώργος Λαμπρούλης.

Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Οι μελισσοκόμοι βλέπουν κάθε χρόνο να οξύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση της δραστηριότητάς τους και να επιδεινώνονται οι προοπτικές επιβίωσής τους.
Στις ανακοινώσεις των Μελισσοκομικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας τους επισημαίνονται τα εξής: Φέτος έχει παρατηρηθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα (π.χ. στη Ροδόπη, στον Έβρο, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στη Εύβοια κ.α.) μια μεγάλη και ασυνήθιστη έξαρση της παρουσίας των μελισσοφάγων, οι οποίοι παρεμποδίζουν την εργασία των μελισσοσμηνών, ενώ εξαιτίας του φαινομένου αυτού έχουν παρατηρηθεί μεγάλες απώλειες σε νέες βασίλισσες κατά το στάδιο της αναπαραγωγής τους.
Συνεχίζεται η αντιμετώπιση του μελισσοκόμου ως εν δυνάμει εμπρηστή με περιορισμούς στις τοποθετήσεις των κυψελών, απαγορεύσεις εισόδου στα δάση και εξοντωτικά πρόστιμα, ενώ παράλληλα προωθείται το διάπλατο άνοιγμα της πόρτας στους επιχειρηματικούς ομίλους για την διαχείριση των δασών.
Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των 15 ευρώ ανά κυψέλη που προβλέφθηκε, λόγω των καταστροφών στα τοπικά οικοσυστήματα από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές έτους 2023, πέρα από το ότι είναι πολύ κατώτερη του χαμένου εισοδήματος, καταγράφονται και αποκλεισμοί περιοχών αλλά και μετακινούμενων μελισσοκόμων (με έδρα εκτός των καθορισμένων περιοχών) που υπέστησαν ανάλογες συνέπειες.
Παράλληλα, παραμένουν όλα τα διαχρονικά προβλήματα, όπως οι χαμηλές τιμές από τους μεταποιητές – μεγαλεμπόρους, το μεγάλο κόστος παραγωγής, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές – ελληνοποιήσεις, οι αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν την έκταση των ζημιών κλπ.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστούν:
- Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς σε μελισσοκομικό κεφάλαιο και παραγωγή για το σύνολο των αιτίων που την προκάλεσαν (φυσικές καταστροφές, ασθένειες, μελισσοφάγοι κλπ)
- Επέκταση της ενίσχυσης των 15 ευρώ ανά κυψέλη σε όλες τις περιοχές και σε όλους τους μελισσοκόμους, που έχουν πληγεί και λήψη μέτρων για την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μελισσοκόμων.
- Άρση των εμποδίων στη μελισσοκομική δραστηριότητα.
- Καταπολέμηση των αθρόων εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων.
Οι βουλευτές: Μανωλάκου Διαμάντω, Γκιόκας Γιάννης, Έξαρχος Νίκος, Καραθανασόπουλος Νίκος, Λαμπρούλης Γιώργος, Μεταξάς Βασίλης, Συντυχάκης Μανώλης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass