«Μειωμένη κατά 40% η παραγωγή κριθαριού στον θεσσαλικό κάμπο»

* Φέτος, σε σχέση με πέρυσι * Δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του ΘΕΣγη Παν. Καλφούντζος * Ποιες οι τιμές πώλησης * Καλές οι αποδόσεις στην επαρχία Φαρσάλων

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2024 15:10

Μέτριες αποδόσεις στα κριθάρια και ικανοποιητικές στα σιτάρια, αυτά που ποτίστηκαν κανονικά, καταγράφονται στον θεσσαλικό κάμπο.

Ουσιαστικά στις περιοχές που είχαμε βροχοπτώσεις έχουμε μια καλή εικόνα, ενώ σε περιοχές που επλήγησαν από ξηρασία η παραγωγή είναι μειωμένη και με προβλήματα ποιότητας. Όσον αφορά τις τιμές, οι προσδοκίες των παραγωγών είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, ενώ οι περισσότεροι θα προτιμήσουν την αποθήκευση του προϊόντος, αναμένοντας στην πορεία καλύτερες τιμές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣγη, Παναγιώτη Καλφούντζο, «οι αλωνισμοί στα κριθάρια έδειξαν μειωμένες παραγωγές, της τάξης του 30 με 40%, σε σχέση με πέρυσι.
Στην περιοχή μας, οι αποδόσεις κυμαίνονται από 300-400 κιλά, ενώ πέρυσι τα σιτάρια που ποτίστηκαν κανονικά έδωσαν πολύ καλύτερες αποδόσεις. Αντίθετα, στα προβληματικά χωράφια ή αυτά που δεν ποτίστηκαν και επηρεάστηκαν από την παρατεταμένη ανομβρία, οι αποδόσεις ανήλθαν στα 250 κιλά μέσο όρο. Το θετικό είναι ότι η ποιότητα των σιτηρών είναι καλή σε υαλώδη και ειδικό βάρος. Σχετικά με τις τιμές, γνωρίζουμε μόνο τα συμβολαιακά, 20 λεπτά για ζυθοποιία από την Amstel στο κριθάρι και 28 λεπτά στο σιτάρι».

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Στην επαρχία Φαρσάλων τα χαμόγελα κυριαρχούν. Οι πολλές βροχές που έπεσαν το προηγούμενο διάστημα, βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό τόσο τα κριθάρια όσο και τα σιτάρια.
Μια μέση στρεμματική απόδοση στα σιτηρά είναι στα 400 με 500 κιλά. Στα χωράφια με χαμηλές αποδόσεις, 100 κιλά το στρέμμα, δε συμφέρει να γίνει αλωνισμός.
Στον Αλμυρό Μαγνησίας η κατάσταση δεν είναι τόσο ικανοποιητική. Σύμφωνα με τον αγρότη και κτηνοτρόφο Κώστα Τόπα, «η ανομβρία που κυριάρχησε την άνοιξη, σε συνδυασμό με τις συνέπειες του «Daniel», επηρέασαν αρκετά χωράφια, καθιστώντας τα μη παραγωγικά. Οι στρεμματικές αποδόσεις στα κριθάρια κυμαίνονται από 70 (!) ως 350 κιλά, στα πολύ καλά ποτιστικά. Προσωπικά καλλιέργησα κριθάρι σε χωράφι όπου πέρυσι ήταν κηπευτικό και συγκόμισα προ ημερών 350 κ. Η αντίστοιχη απόδοση πέρυσι έφτασε τα 700 κιλά! Στα σιτάρια τα πρώτα αλώνια δείχνουν παραγωγές της τάξεως των 350 με 400 κ., πάντα στα ποτιστικά. Σίγουρα παίζει ρόλο και το χωράφι. Όσοι καλλιέργησαν σιτηρά σε περσινά βαμβακοχώραφα, λόγω καλής λίπανσης, είχανε καλές παραγωγές. Στα ξηρικά που θα μπούμε σε λίγες μέρες να αλωνίσουμε περιμένουμε λιγότερες αποδόσεις».
Προφανώς όσοι κτηνοτρόφοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν, τώρα στα αλώνια, τα κριθάρια, θα το πράξουν, εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές. Αντίστοιχα, ο αγρότης αν δεν έχει υποχρεώσεις και μπορεί να αποθηκεύσει τα κριθάρια θα το κάνει, αλλιώς θα πουλήσει τώρα».ΤΙΜΕΣ
Οι τιμές που ακούγονται για το κτηνοτροφικό κριθάρι είναι στα 15 με 17 λεπτά. Τα συμβόλαια ζυθοποιίας ξεκινάνε στα 20 λεπτά το κιλό. Στα σιτηρά έχουν υπογραφεί κάποια συμβόλαια με κατώτερη τιμή στα 30 λεπτά το κιλό, αν και οι παραγωγοί περιμένουν φέτος τιμές από 38 έως 40 λεπτά το κιλό.
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass