Αντιμέτωποι με επανασπορές βαμβακιού

*ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Αντιμέτωποι με επανασπορές βαμβακιού βρίσκονται αρκετοί αγρότες των Φαρσάλων, της Καρδίτσας και της Βόρειας Φθιώτιδας τις τελευταίες ημέρες. Οι έντονες βροχοπτώσεις προ δεκαημέρου δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στο φύτρωμα, με αποτέλεσμα πολλοί να καλούνται να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν το λιγότερο επιπλέον 15 ευρώ/στρέμμα για να ξανασπείρουν τα χωράφια τους.

Οι συνθήκες που προκλήθηκε η ζημιά μπορεί να διαφέρουν ανά περίπτωση, όμως τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται και έχουν ως κοινό παράγοντα τις πρόσφατες βροχές και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν μετά από αυτήν και είχαν ως αποτέλεσμα να μην αφήσουν τα φυτά να εξελιχθούν. Πολλοί σπόροι έχουν σαπίσει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές απώλειες, ενώ ακόμη και αυτά που έχουν φυτρώσει αντιμετωπίζουν προβλήματα. Βέβαια, υπάρχουν και αρκετά χωράφια, όπου η καλλιέργεια εξελίσσεται κανονικά.
Η εικόνα των τελευταίων ημερών, πάντως, είναι αγρότες να σκάβουν με το χέρι το χώμα, για να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος και να λάβουν τη σωστή απόφαση, αυτήν της υπομονής για λίγες ακόμα ημέρες ή της απόφασης για άμεση επανασπορά.
Η επανασπορά στο βαμβάκι είναι μια δύσκολη απόφαση και θα πρέπει να ληφθεί με γνώμονα την κατάσταση των καλών φυτών, το ποσοστό της ζημιάς σε ένα χωράφι, την πυκνότητα της καλλιέργειας, την ημερομηνία επανασποράς κ.ά.
Όσον αφορά το κόστος των 15 ευρώ ανά στρέμμα, έρχεται να προστεθεί συν 5 ευρώ/στρέμμα, αν κάποιος σπέρνει με ξένη σπαρτική και επιπλέον 4 ευρώ για τη χρήση εντομοκτόνου εδάφους, ανεβάζοντας το κόστος στα 24 ευρώ/στρέμμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass