Ανησυχία βαμβακοπαραγωγών από τις βροχές

Σε πλήρη επιφυλακή ο ΕΛΓΑ για την καταγραφή ζημιών

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2023 11:00

Ανάστατοι είναι οι Θεσσαλοί αγρότες, λόγω των τελευταίων συνεχών βροχοπτώσεων, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν ποιοτικά και ποσοτικά τις παραγωγές τους, κυρίως βαμβάκια, σιτηρά, ψυχανθή, ενώ την ίδια ώρα ο υπηρεσιακός μηχανισμός του ΕΛΓΑ βρίσκεται σε επιφυλακή,

προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα νέα δεδομένα που φέρνουν στο προσκήνιο οι αιτήσεις περί αποζημιώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού στη Λάρισα, παρουσία δύο ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο συνολικής εκτίμησης των ζημιών. Την ίδια ώρα, οι βαμβακοπαραγωγοί του Νομού Καρδίτσας κάνουν λόγο για αδυναμία βλάστησης των βαμβακιών, καθώς έχουν σχηματιστεί λίμνες στα χωράφια και οι επανασπορές θεωρούνται δεδομένες. Την περασμένη Πέμπτη στελέχη της ΕΟΑΣ Καρδίτσας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας στη Λάρισα, με αφορμή τις πρόσφατες ζημιές που προκλήθηκαν σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Οι αγρότες συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ και του κατέθεσαν την αγωνία τους για τη φετινή χρονιά που εξελίσσεται με τον χειρότερο τρόπο για όλες τις καλλιέργειες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων, αλλά και του χαλαζιού και των πλημμυρικών φαινομένων στα χωράφια της Καρδίτσας. Ζήτησαν άμεσες εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις. Ειδικά για τα βαμβάκια όχι για επανασπορές, αλλά για το σύνολο της καλλιέργειας, αφού πλέον δεν υπάρχει χρόνος να μπουν ξανά στα χωράφια τους. Στην πορεία δεν αποκλείεται οι βαμβακάδες να ζητήσουν μείωση του πλαφόν στα κιλά που απαιτούνται για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης την επόμενη περίοδο, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τα 304 κιλά που προβλέπονται για τον Νομό Καρδίτσας και τα 334 για τον Νομό Λάρισας δύσκολα θα παραχθούν. Ακόμη, στον ΕΛΓΑ Λάρισας έχουν καταφθάσει αιτήματα εκτιμήσεων των ζημιών στα ψυχανθή, στα κεράσια και στην επαρχία Φαρσάλων στα σανοδευτικά φυτά και στη μηδική. Να σημειωθεί ότι ο Κανονισμός προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης σε καρπίδια που σκίζονται από βροχοπτώσεις, ενώ για τη χορήγηση ενίσχυσης λόγω επανασπορών στο βαμβάκι απαιτείται πολιτική απόφαση, όπως συνέβη το 2006.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του Κέντρου Βάμβακος Καρδίτσας Μοχάμεντ Νταράουσε αναφέρει τα εξής: «Δυστυχώς, φέτος είναι μία από τις χειρότερες χρονιές για βαμβάκι. Βροχερός καιρός, περιορισμένη ηλιοφάνεια και χαμηλές θερμοκρασίες. Πολλές επανασπορές με αυξημένο κόστος χωρίς καλό αποτέλεσμα. Είμαστε στις αρχές Ιουνίου, πολύ όψιμη καλλιέργεια με μεγάλο ρίσκο για την παραγωγή, εκτός αν έχουμε παρατεταμένο καλοκαίρι. Κανονικά σε 10 ημέρες πρέπει να έχουμε τα πρώτα χτένια, οι βαθμοημέρες, όμως, δεν δείχνουν τέτοια πρόβλεψη».
Ανάλογες ανησυχίες εκφράζουν και οι βαμβακοπαραγωγοί του Νομού Λάρισας, καθώς η παραγωγή τους είναι πιο όψιμη σε σχέση με τον γειτονικό Νομό. Ευτυχώς, οι βροχές σταμάτησαν και ευχή όλων ο καιρός εφεξής να είναι σύμμαχός τους.
Γενικότερα, αντιμέτωποι με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, από το ξεκίνημα της σποράς, βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί όλης της χώρας.
Ανάλογα με το είδος των χωραφιών και σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι σπόροι δυσκολεύονται να αναπτυχθούν και πολλές φορές σαπίζουν στο έδαφος, πριν ακόμη εμφανιστούν στην επιφάνεια. Παρατηρείται, επίσης, η αδυναμία στα αναπτυγμένα φυτά να εξελιχθούν ομαλά, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να δείχνουν σημαντική οψίμιση, γεγονός που διαγράφει μία αρνητική εξέλιξη, αν δεν αλλάξουν άρδην οι καιρικές συνθήκες. Παρακολουθώντας την πορεία των καλλιεργειών, ο Ευθύμης Φωτεινός, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, κάνει λόγο για μια δύσκολη κατάσταση, καθώς «από το 70% με 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται να έχει πρόβλημα ένα 30% και πολλοί παραγωγοί έχουν προχωρήσει στη διαδικασία της επανασποράς».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass