Πληρωμές μέχρι τέλος Μάρτη...

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΟΑΣΝΛ ΜΕ ΥΠΑΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΣΤΗΡΙΞΗ ΛΑ.ΣΥ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2023 13:10

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης δόθηκε τελική ημερομηνία χρονοδιαγράμματος πληρωμής της κάλυψης απώλειας εισοδήματος από το «Ουκρανόμετρο» για μήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και κάστανα έως τέλος Μαρτίου. Ειπώθηκε, επίσης, ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχουν εξαγγελίες για τα προϊόντα, στα οποία ο Υπουργός έχει αναγνωρίσει και δεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα και για τα οποία το κυβερνητικό κλιμάκιο στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΕΜ στο Μέγαρο Μαξίμου έδωσε δεσμεύσεις για κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε κεράσια, αχλάδια και στα σταφύλια Τυρνάβου».

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, η οποία καλεί τους αγρότες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και τονίζει πως «είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε νέες πρωτοβουλίες, εφόσον δεν υπάρχει θετική εξέλιξη».
Σύμφωνα με την ΕΟΑΣΝΛ, «χαιρετίζουμε τους αγρότες της Αγιάς και του Τύρναβου που δώσανε βροντερό «παρών» στη χθεσινή συγκέντρωση και πορεία στον χώρο της έκθεσης «AgroΤhessaly» στη Λάρισα. Απαιτήσαμε να σταματήσει η παλινωδία και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, όπως το γεγονός ότι σήμερα ήταν η καταληκτική ημερομηνία για να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που είχαν ανακοινωθεί. Η μαζική και δυναμική συμμετοχή μας, η αποφασιστικότητα και ενότητά μας, ασκούν τη μέγιστη δυνατή πίεση στην Κυβέρνηση για να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι μας. Θα πορευτούμε με συνέπεια ως το τέλος στον δρόμο των αγωνιστικών κινητοποιήσεών μας και ήδη μετά και τη χθεσινή μεγάλη κινητοποίηση έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις».

Η ΛΑ.ΣΥ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στο μεταξύ, την πλήρη στήριξή της στον αγώνα των αγροτών εκφράζει η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας και καλεί την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματά τους αντί να τους εμπαίζει. «Η Κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν έδωσε στους μηλοπαραγωγούς όλων των περιοχών και ποικιλιών την αποζημίωση των 300 ευρώ ανά στρέμμα που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό ότι θα πληρωνόταν τέλη Δεκέμβρη του 2022, αλλά τώρα λέει ότι ΘΑ δοθούν στο τέλος Μάρτη και θα είναι πιθανότατα 250 ευρώ το στρέμμα» τονίζει στην ανακοίνωσή της και προσθέτει πως: «Δεν έχει δώσει ούτε ευρώ για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από τα ανεπαρκέστατο ποσό οριζόντιας ενίσχυσης 150 ευρώ το στρέμμα, που είχε υποσχεθεί στους καστανοπαραγωγούς όλης της χώρας. Ούτε ευρώ δεν έχουν πάρει, επίσης, για αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος οι βιοπαλαιστές αγρότες στα ροδάκινα/νεκταρίνια/βερίκοκα, από τα 150 και 135 ευρώ/στρέμμα που είχε υποσχεθεί, χωρίς να διευκρινίσει τις ποικιλίες στις οποίες δίνονταν. Αντίστοιχα, ούτε ευρώ δεν έχουν πάρει για κάλυψη χαμένου εισοδήματος οι αγρότες στα κεράσια και τα αχλάδια, ούτε στα σταφύλια του Τυρνάβου που τους είχε υποσχεθεί με ένταξη στα de minimis».
Παράλληλα, καλεί τους αγρότες να εντείνουν τον αγώνα τους για:
* Την άμεση πληρωμή των 300 ευρώ ανά παραγωγικό σε όλους τους μηλοπαραγωγούς, όλων των περιοχών, όπως και σε όλους τους παραγωγούς όλων των άλλων προϊόντων (κάστανα, κεράσια, καρύδια, αμύγδαλα, ροδάκινα, αχλάδια, κ.λπ.), για να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εισοδήματος που είχαν.
* Να ισχύσει έως το 2027, όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η Κυβέρνηση, η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.
* Να πάρει η Κυβέρνηση πρωτοβουλίες και μέσα από διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και άλλες χώρες που εξάγεται η ποικιλία Gala, για την απορρόφηση των μήλων.
* Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή ενέργεια για τα χωράφια, τους σταύλους και τα σπίτια. Επιδότηση των μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.
* Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
* Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass