ΕΝΩ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΡΑΚΤΕΡ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Όρισαν την Agrotica έναρξη του αγώνα τους

*Συγκροτήθηκε στη Νίκαια πανελλαδικό συντονιστικό όργανο με ανοιχτές τις μορφές του αγώνα * Σήμερα συμβολική κατάληψη του ΕΛΓΑ και έξοδος των αγροτών της ΕΟΑΣΝΛ στον Πλατύκαμπο

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2018 22:15

Η διοργάνωση συλλαλητηρίου την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, έξω από την έκθεση Agrotica με αγροτικά μηχανήματα θα αποτελέσει την έναρξη των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τις επόμενες κινήσεις θα τις ορίσει η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ελλάδας, η οποία θα έχει τον συντονισμό των κινητοποιήσεων. Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Κατά τόπους η κάθε Επιτροπή μπορεί να προβαίνει σε επιμέρους διαμαρτυρίες.

Αυτά αποφάσισαν πάνω από 150 αγρότες, οι περισσότεροι εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και φορέων ανά την επικράτεια, στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας.

Στο μεταξύ σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η έξοδος των τρακτέρ των αγροτών που συντάσσονται με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, στον κόμβο Πλατυκάμπου.

ΝΙΚΑΙΑ

Στη συνοπτική ομόφωνη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αγρότες, με το πέρας της πανελλαδικής σύσκεψης στη Νίκαια, αναφέρονται τα εξής: Με την ολοκλήρωση μιας σειράς συναντήσεων και επαφών των εκπροσώπων των αγροτών απ’ όλη τη χώρα και τη διεξοδική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια, αποφασίστηκαν τα εξής: Η συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ελλάδας, η οποία θα συντονίσει τις μελλοντικές μας διαμαρτυρίες, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στην Agrotica, με σκοπό να αγωνιστούμε για την επίλυση των προβλημάτων μας. Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης αποτελεί την αφετηρία και όχι τη λήξη των κινητοποιήσεων. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους αγρότες που ταυτίζονται με τις θέσεις μας να παραστούν με κάθε μέσο που διαθέτουν και ενωμένοι να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής».

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, την οποία συντόνιζε ο λαρισαίος –οικοδεσπότης- Γιώργος Μαχάς, εκ μέρους των ομιλητών υπήρξε έντονη διάθεση αυτοκριτικής, πολλοί μίλησαν για «τα λάθη του παρελθόντος που αφορούν κυρίως στη διάσπαση του αγώνα και τα οποία δημιούργησαν ένα κλίμα καχυποψίας στον αγροτικό κόσμο».

«Θα πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας, να επιδείξουμε σεβασμό σε όλα τα πρόσωπα που θα κληθούν να τεθούν επικεφαλής του αγώνα και αν είναι νέα παιδιά, εμείς οι παλιότεροι να τα βοηθήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρ. Σιδερόπουλος και πρόσθεσε με νόημα: Η ενότητα είναι το ζητούμενο και αυτό δεν αφορά μόνο στο δικό μας μέτωπο, αλλά και τα υπόλοιπα μπλόκα που στήθηκαν στη χώρα. Όλοι είναι χρήσιμοι».

Ο Λαμιώτης αγρότης Δημ. Δημογιάννης αναφέρθηκε στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. «Πέρυσι και μετά από πολυήμερη παρουσία στους δρόμους, αποφασίσαμε να πάμε στο Μαξίμου και να συζητήσουμε τα αιτήματα. Κάποιοι μας κατηγόρησαν ότι υπομονεύουμε τον αγώνα. Δεν έπρεπε να μιλήσουμε με τους αρμόδιους για την επίλυση των προβλημάτων; Μόνο οι εντυπώσεις μάς ενδιαφέρουν;».

Από την άλλη ο κ. Παπαδόπουλος από τη Μακεδονία υποστήριξε ότι «δεν χρειάζεται να συρθούμε αμέσως σε διάλογο. Εάν έχουμε δύναμη, δηλαδή τον κόσμο στο πλευρό μας, μπορούμε να σύρουμε εμείς την κυβέρνηση σε έναν διάλογο που θα εγγυάται άμεση λύση στα προβλήματά μας. Ο κόσμος δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τον πείσουμε για το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει. Εγγυήσεις ζητά ότι ο αγώνας του δεν θα πάει χαμένος. Από μας εξαρτάται να μην τον προδώσουμε…».

Στη συζήτηση έπεσε ως πρόταση μία μορφή αντίδρασης να είναι την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, να υπάρξουν συγκεντρώσεις στους σταθμούς διοδίων, ώστε οι αγρότες να σηκώσουν τις μπάρες και η διέλευση όσων ταξιδέψουν στην Αθήνα για το 2ο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό να είναι ελεύθερη. «Έτσι θα έχουμε την κοινή γνώμη με το μέρος μας» ειπώθηκε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να ληφθεί σχετική απόφαση.

Όσον αφορά στα μπλόκα, ως μορφή διαμαρτυρίας στην παρούσα φάση δεν προκρίνεται, χωρίς όμως, όπως τονίστηκε στη συζήτηση, να αποκλειστεί στο μέλλον.

Σχετικά με το διεκδικητικό πλαίσιο, προβάλλονται οι αυξημένες εισφορές στο φορολογικό-ασφαλιστικό (στα 100 ευρώ, τα 82 είναι εισφορές), το κόστος παραγωγής, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και η καθυστερημένη έναρξη του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ

Στο μεταξύ σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η έξοδος των τρακτέρ των αγροτών που συντάσσονται με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, στον Πλατύκαμπο. Στο μπλόκο Πλατυκάμπου θα κατευθυνθούν και οι Αγιώτες αγρότες, οι οποίοι νωρίτερα θα πραγματοποιήσουν κατάληψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση και το ψαλίδισμα στις αποζημιώσεις. Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τονίζεται ότι «οι αγρότες αγωνίζονται για κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού». Αλλά και για «μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής».

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass