Smart-AKIS:

Δίκτυο Καινοτομίας για έξυπνη γεωργία

* Πώς πρωτοπόρες νεοφυείς επιχειρήσεις -και από τη Θεσσαλία- μπορούν να αλλάξουν το τοπίο στον πρωτογενή τομέα

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2017 22:16
Αισθητήρες για μέτρηση υγρασίας εδάφους για ορθολογική λίπανση Αισθητήρες για μέτρηση υγρασίας εδάφους για ορθολογική λίπανση

Το Smart-AKIS (Ευρωπαϊκό δίκτυο γνώσης και καινοτομίας για την εφαρμογή τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας) είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο (www.smart-akis.com) του προγράμματος: «το Smart AKIS είναι ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο που επιχειρεί να ενσωματώσει τεχνολογίες και λύσεις έξυπνης γεωργίας μεταξύ της κοινότητας των γεωργών στην Ευρώπη και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των επαγγελματιών αγροτών και των ερευνητών για τον εντοπισμό νέων λύσεων έξυπνης γεωργίας που να ταιριάζουν στις ανάγκες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων». Σύμφωνα με τον συντονιστή του προγράμματος Δρ. Σπύρο Φουντά το αντικείμενο του έργου είναι οι τεχνολογίες έξυπνης γεωργίας (ΤΕΓ), δηλαδή οι εφαρμογές τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών στη Γεωργία, με στόχο την επόμενη πράσινη επανάσταση. Περιλαμβάνει Συστήματα Διαχείρισης Πληροφοριών, Γεωργία Ακριβείας και Αυτοματισμούς, αλλά και ανάπτυξη ρομπότ για τη γεωργία. Στόχος του προγράμματος είναι η προσέγγιση και εμπλοκή μεγάλου εύρους φορέων του Γεωργικού τομέα όπως Γεωργοί, Ερευνητές, Εταιρίες, Γεωργικοί Σύμβουλοι.

Στο δίκτυο μετέχουν 13 εταίροι που εκπροσωπούν 8 Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σερβία και Ηνωμένο Βασίλειο) με συντονιστή το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο πλαίσιο του προγράμματος οργανώθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας μια ημερίδα του προγράμματος. Ατυχώς και ως συνήθως η συμμετοχή των αγροτών ήταν μικρή. Αυτό είναι λυπηρό καθώς οι αγρότες ζητούν βοήθεια και ενημέρωση αλλά όταν τους προσφέρεται μάλλον την αποφεύγουν.

Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα τεχνολογιών έξυπνης γεωργίας που αναπτύχθηκε όπου οι αγρότες μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στη γεωργία. Η πλατφόρμα εμπλουτίζεται συνεχώς και ήδη υπάρχουν περισσότερες από 1.200 καταχωρήσεις στην πλατφόρμα: 800 επιστημονικά άρθρα (επιλεγμένα από 11.000 σχετικά με τις ΤΕΓ), 201 ερευνητικά προγράμματα και 184 εμπορικά προϊόντα. Επομένως είναι ένα καλό εργαλείο για τον ενδιαφερόμενο αγρότη να βρει στοιχεία και εφαρμογές για τη δική του εκμετάλλευση.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΝΕΟΦΥΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ημερίδας ήταν ότι έξι νεοφυείς επιχειρήσεις παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους. Οι περισσότερες προέρχονται από την περιοχή μας. Βρίσκω την ευκαιρία να περιγράψω συνοπτικά τη κάθε μια ως ένα μέσο να τις γνωρίσουμε αλλά και να προβάλλουμε τις δυνατότητες που δίνουν οι εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στη γεωργία.

Η πρώτη παρουσίαση ήταν από την εταιρία Centaur Analytics (www.centaur.ag). Ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στο Βόλο και σήμερα έχει έδρα τις ΗΠΑ καθώς χρηματοδοτήθηκε για την ανάπτυξή της από Αμερικανικά κεφάλαια. Διατηρεί ένα μέρος των δραστηριοτήτων στον Βόλο. Ασχολείται με συστήματα ελέγχου περιβάλλοντος αποθηκευτικών χώρων αγροτικών προϊόντων. Προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις και έχει κάνει εγκαταστάσεις σε πολλές χώρες.

Η εταιρία AGENSO (www.agenso.gr) είναι μια νέα εταιρία που αναπτύσσει λογισμικό για τη διαχείριση αγροκτημάτων και τη αριστοποίηση των εργασιών. Παρουσίασε μια σειρά εφαρμογών που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση αγροκτημάτων. Ένα από αυτά χρησιμοποιεί τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από το ISOBUS των τρακτέρ για να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων λειτουργίας τους όπως ποιες δουλειές κάνει κάθε μέρα, τι πετρέλαιο καταναλώνει σε κάθε τμήμα του αγροκτήματος κ.λπ. Το ISOBUS είναι το όνομα των ηλεκτρονικών που έχουν τα νέα τρακτέρ. Πλέον έχουν τυποποιηθεί και εξασφαλίζουν την επικοινωνία μεταξύ τους και τη δυνατότητα χρήσης μηχανημάτων όλων των κατασκευαστών. Κάτι σαν την τυποποίηση του υδραυλικού και του δυναμοδότη που έγιναν πριν πολλές δεκαετίες, αλλά σήμερα εξασφαλίζουν τη συνεργασία των μηχανημάτων με όλα τα τρακτέρ. Η εταιρία αναπτύσσεται συνεχώς και έχει σημαντική συμμέτοχή σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

Η εταιρία tractor GPS (www.tractorgps.gr) είναι ο αντιπρόσωπος της Trimble στην Ελλάδα μιας πρωτοπόρου Αμερικάνικης εταιρίας παραγωγής GPS και σχετικής για τη γεωργία. Η Trimble είναι πρωτοπόρα εταιρία εφαρμογών GPS στη γεωργία και έχει αναπτύξει συστήματα πλοήγησης στο χωράφι. Η εταιρεία έχει κάνει εφαρμογές συστημάτων πλοήγησης σε Ελληνικά αγροκτήματα και παρουσίασε τις ωφέλειες από την ακριβή κίνηση των μηχανημάτων στο χωράφι.

Η εταιρία DRAXIS(www.draxis.gr) με έδρα τη Θεσσαλονίκη διαθέτει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη γεωργία. Δραστηριοποιείται σε παροχή υπηρεσιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε θέματα νέων τεχνολογιών. Έχει σημαντική δραστηριότητα σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα.

Η εταιρία ARGILE Agricultural Technologies (www.argileagr.com) είναι αυτή που ιδρύθηκε από δύο νεαρούς επιστήμονες και αναπτύσσει μηχανήματα για εφαρμογή μεταβλητών δόσεων αζωτούχου λίπανσης στο σιτάρι. Έχω αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενο σημείωμα από αυτή τη στήλη.

Τέλος, η εταιρία MATRIX INFORMATION TECHNOLOGIES (www.matrix-it.gr) παρουσίασε ένα λογισμικό που βοηθά τους αγρότες στη διαχείριση των αγροκτημάτων τους και στη λήψη αποφάσεων για τη λίπανση, άρδευση κ.λπ. Η κ. Κουτάλου, που την ίδρυσε έχει καταγωγή από τον Τύρναβο και έχει παρουσιάσει το λογισμικό της στην "Ελευθερία" παλαιότερα. Είναι μια εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο που με βάση μετεωρολογικά και άλλα στοιχεία ενημερώνει τον παραγωγό για το πότε να ποτίσει ή πόσο λίπασμα να προσθέσει. Αυτό κάνει ακριβέστερη τη διαχείριση, εξοικονομεί πόρους και μειώνει το κόστος παραγωγής.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε ότι νέες Ελληνικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στον χώρο γιατί αυτές θα συμβάλουν στην προώθηση των νέων τεχνολογιών στη γεωργία. Προϋπόθεση βέβαια είναι να θέλουν και οι αγρότες να συμμετάσχουν και να συμβάλλουν. Εκεί μάλλον έχουμε ένα έλλειμμα που πρέπει άμεσα να καλυφτεί για να επιτύχουμε παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων προς αυτά που παράγουν οι γείτονές μας. Διαφορετικά, όπως έχω πει σε μια ομιλία μου σε αγρότες για να είμαστε ανταγωνιστικοί θα μειώνουμε συνεχώς την αμοιβή της εργασίας μας. Αυτό θέλουμε;

Γράφει ο Φάνης Γέμτος*

* Ο Φάνης Γέμτος είναι γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass