Χαμόγελα στους αμυγδαλοπαραγωγούς της Ελασσόνας

Δημοσίευση: 02 Νοε 2017 22:37

Ανάμικτη η εικόνα για τους αμυγδαλοπαραγωγούς στον κάμπο, καθώς θετικός είναι ο απολογισμός της φετινής χρονιάς για τους αμυγδαλοπαραγωγούς της επαρχίας Ελασσόνας, μιας περιοχής στην οποία φυτεύονται συνεχώς νέα δέντρα, ενώ προβληματισμένοι εμφανίζονται οι συνάδελφοί τους στην επαρχία Συκουρίου και στη Μαγνησία, αφού όχι μόνο επλήγη η παραγωγή τους από τον παγετό του περασμένου Ιανουαρίου, αλλά βρίσκεται στον αέρα και η αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ.

Έτσι λόγω ελλειμματικής αγοράς, όσοι κατάφεραν να έχουν παραγωγή, καρπώθηκαν μια ικανοποιητική τιμή, η οποία κυμάνθηκε λίγο πάνω από την περσινή, ήτοι περίπου στα 2,70 ευρώ\κιλό.

Ελασσόνα

Η επαρχία Ελασσόνας και ιδιαίτερα τα χωριά Φαρμάκι, Μηλέα και Δομένικο κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της αγοράς, η οποία λόγω γενικότερης έλλειψης αμυγδάλου, αναζητούσε εναγωνίως το προϊόν. Σημαντικό ρόλο τόσο στην παραγωγική διαδικασία, όσο και στη συμφωνία που κλείστηκε με εμπόρους έπαιξε η Οργάνωση Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Ελασσόνας», η οποία αριθμεί 38 παραγωγούς. Η παραγωγή που συγκομίστηκε από 1.000 στρέμματα ανέρχεται σε 150 τόνους (80 τόνοι πέρυσι), η πλειοψηφία των οποίων πουλήθηκε στην Agronuts (με έδρα το Συκούριο) έναντι 2,70 ευρώ\κιλό (πέρυσι η συμφωνία κυμάνθηκε 2,65 ευρώ\κιλό). Υπολογίζεται ότι η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 300 κιλά\στρ, ήτοι 10 κιλά το δέντρο. Η βασική ποικιλία που χρησιμοποιείται είναι η «φιρανιά» και ακολουθεί η «texas» και η «feradella».

Όσον αφορά στους μεμονωμένους αμυγδαλοπαραγωγούς της επαρχίας (πάνω από 200), οι περισσότεροι ακολούθησαν την τιμολογιακή πολιτική του Συνεταιρισμού, ενώ υπήρξαν και παραγωγοί που πουλήσανε με 2,80 ευρώ\κιλό. Το αξιοσημείωτο και συνάμα ενθαρρυντικό είναι η εμφάνιση Ιταλών εμπόρων, οι οποίοι προσέγγισαν τους Ελασσονίτες αμυγδαλοπαραγωγούς και προχώρησαν σε αξιόλογες συμφωνίες.

Συκούριο

Στον αντίποδα, προβληματισμένοι εμφανίζονται οι παραγωγοί της επαρχίας Συκουρίου και του νομού Μαγνησίας και ιδιαίτερα των Καναλίων, όπου η παραγωγή τους επλήγη ανεπανόρθωτα από τον παγετό του Ιανουαρίου. Στον νομό Λάρισας (περιοχή Συκουρίου, Αγιάς, Κιλελέρ) είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκτίμησης της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, ενώ στον νομό Μαγνησίας, όπως καταγγέλλουν εκεί οι παραγωγοί «ο Οργανισμός αρχικά δεν δέχονταν ως ζημιογόνο αίτιο τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα η αντίστοιχη διαδικασία που ακολουθήθηκε στον νομό Λάρισας για να υπάρξει και στα Κανάλια Μαγνησίας εκτίμηση των ζημιών».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass