Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2017 22:37

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Καθιερώνεται σιγά-σιγά το χειμωνιάτικο σκηνικό, με κρύο και βροχές στον κάμπο, χωρίς όμως να συντρέχει ιδιαίτερη ανησυχία για τους παραγωγούς, λόγω χαλαρής περιόδου. Για σήμερα Παρασκευή, αλλά και αύριο Σάββατο 28 Οκτωβρίου στον νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 ως 21 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές προς το τέλος της ημέρας και η θερμοκρασία σταθερή. Αλλαγή του καιρού από Δευτέρα, οπότε αναμένονται αραιές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και πιθανότατα να σημειωθούν βροχές προς το τέλος της ημέρας. Η θερμοκρασία σε πτώση (15-17 βαθμούς Κελσίου). Περισσότερο κρύο την Τρίτη, αφού γρήγορα οι συννεφιές θα εξελιχθούν σε βροχές στα πεδινά, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο έως ισχυροί. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση (10-13 βαθμούς Κελσίου).

 

ΒΑΜΒΑΚΙ

Πώς να μην χαμογελάει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης, όταν αναφέρεται στο βαμβάκι. Η φετινή χρονιά εξελίσσεται θετικά για τον παραγωγό, κι έτσι τη Δευτέρα θα βρεθεί στην Καρδίτσα (Εθνικό Κέντρο Βάμβακος) για να παρουσιάσει όλα όσα έκανε η κυβέρνηση και κυρίως όσα θα ακολουθήσουν για να επαναχαρακτηρισθεί το προϊόν ο «λευκός χρυσός της Θεσσαλίας». Στη σύσκεψη θα παραστούν εκπρόσωποι των εκκοκκιστών, συνεταιρισμοί και γεωπόνοι.

 

ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Η πληρωμή της προκαταβολής των δικαιωμάτων της Βασικής Ενίσχυσης ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και 537.000 δικαιούχοι είδαν 701 εκατομμύρια ευρώ να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους. Πάντα όμως, σε κάθε πληρωμή υπάρχουν παραγωγοί που είτε εξαιρέθηκαν εντελώς είτε τα ποσά που εισέπραξαν είναι μικρότερα από αυτά που ανέμεναν. Όπως φαίνεται λοιπόν δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή 80.000 περίπου παραγωγοί που αποκτούν νέα δικαιώματα, 28.000 περίπου παραγωγοί που είχαν το 2015 και το 2016 πληρωθεί άμεσες ενισχύσεις κάτω από 250 ευρώ, 50.000 περίπου παραγωγοί που ενεργοποίησαν δικαιώματα το 2017, 2.000 περίπου παραγωγοί για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος Ενεργού Γεωργού. Επίσης σε µεγάλη µερίδα του αγροτικού κόσµου μετά τις πιστώσεις άρχισαν και οι συµψηφισµοί για τα χρέη προς το δηµόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ), για τις οφειλές προς τους δήµους και τους ΤΟΕΒ (πληρωµές βοσκοτόπων, τέλη άρδευσης), για καλλιεργητικά δάνεια (ΑΔΑ) αλλά και µε τις εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ. Ακόμη κάποιοι πληρώθηκαν λιγότερα, λόγω διαφοροποίησης των δικαιωμάτων φέτος, όπως η σύγκλιση των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ), η γραμμική μείωση ΔΒΕ όλων των δικαιωμάτων κατά 9% περίπου για τη χρηματοδότηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων και του εθνικού αποθέματος, η παρακράτηση μεταβιβάσεων, η μερική ενεργοποίηση δικαιωμάτων αλλά και λόγω ποινών που έχουν επιβληθεί από τον Οργανισμό.

ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Μία ακόμη κατηγορία παραγωγών που εξεπλάγη από τη μειωμένη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης σχετίζεται με την αύξηση της παρακράτησης. Ουσιαστικά το 4,5% της παρακράτησης που αφορά στο εθνικό απόθεμα και το οποίο κατευθύνεται προς τους νεοεισερχόμενους, αυξήθηκε σε 8,5%. Και αυτό γιατί ένα ποσοστό 3% παρακρατήθηκε για να δημιουργηθεί αποθεματικό για τα νέα προιόντα που θα έχουν συνδεδεμένη ενίσχυση (π.χ. μήλα, αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης) και ένα ποσοστό 1% αφορά σε περυσινά λογιστικά λάθη. Έτσι το σύνολο της παρακράτησης ανεβαίνει στο 8,5%, που σημαίνει ότι αν κάποιος περίμενε να πληρωθεί 10.000 ευρώ, έλαβε τελικά ενίσχυση 9.150.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Παρέμβαση με αφορμή τις πληρωμές έκανε η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, με επιστολή διαμαρτυρίας για τις κατασχέσεις στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην επιστολή η ΠΕΚ τονίζει ότι «τόσο η παρακράτηση των επιδοτήσεων που αγγίζει σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και το 10% όσο και οι παράνομες κατασχέσεις που έγιναν στους δικαιούχους καθιστούν για ακόμα μια φορά τους αρμόδιους φορείς ανίκανους να χειριστούν τις καταστάσεις. Η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων υπολογίζοντας το έννομο συμφέρον των κτηνοτρόφων όλης της χώρας ζητά ξεκάθαρα από τον υπουργό να πάρει τις σωστές αποφάσεις και να ακυρώσει κάθε μορφή κατάσχεσης που υποστήκαμε καθώς και κάθε παράνομη παρακράτηση, πριν να είναι αργά».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στους επόμενους δύο μήνες, και λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αναμένεται να ανοίξουν οι προκηρύξεις σημαντικών δράσεων του ΠΑΑ 2014-2020. Αναλυτικά στα Επενδυτικά Μέτρα έχουμε: Σχέδια βελτίωσης: Τα καλά νέα έρχονται την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Και όλα είναι, πλέον, έτοιμα για την προκήρυξη του μέτρου. LEADER: Με δημόσια δαπάνη ύψους 322 εκατ. ευρώ, αναμένεται τον ίδιο μήνα το μέτρο 19 «στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων)». Περιλαμβάνονται τόσο οι ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού όσο και οι δημόσιες. Στα Γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα μέσα στον επόμενο μήνα, θα δημοσιευθεί η νέα πρόσκληση της Βιολογικής Γεωργίας, με στόχο η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων να ξεκινήσει από τις αρχές Δεκέμβρη. Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, προγραμματίζεται να έχει προκηρυχθεί και η δράση 10.1.04 «μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα». Η Δράση εφαρμόζεται σε 30 περιοχές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, καθώς και σε 7 περιοχές σημαντικών υγροτόπων της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι έχει ήδη εκδοθεί η υπουργική απόφαση που καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο της Δράσης. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ. Νέοι αγρότες: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για την προκήρυξη της 2ης πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1 «εγκατάσταση νέων γεωργών». Το Υπουργείο προχώρησε το καλοκαίρι στην προδημοσίευση της νέας πρόσκλησης, που αφορά την υποβολή αιτήσεων στήριξης και φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο πρόγραμμα «εγκατάσταση νέων γεωργών» για το έτος 2017 στις περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδος, στις οποίες κατά την πρώτη πρόσκληση δεν υπήρξε ανταπόκριση και περίσσεψαν πόροι, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass