Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2017 22:33

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και φυσιολογικές θερμοκρασίες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για την επόμενη εβδομάδα, ενώ όπως φαίνεται για αρκετό χρονικό διάστημα οι βροχές θα είναι λιγοστές, εξέλιξη θετική για τους βαμβακοπαραγωγούς που μαζεύουν βαμβάκια.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη «για σήμερα Παρασκευή στο Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές συννεφιές, αυξημένες προς το τέλος της ημέρας, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 ως 24 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο στον Νομό Λάρισας αναμένονται αραιές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές τοπικού χαρακτήρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 ως 21 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή βελτίωση των φαινομένων, με αίθριο καιρό και θερμοκρασία αμετάβλητη (22-24 βαθμούς Κελσίου). Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα όλη η εβδομάδα».

Γενικότερα πάντως στην επικράτεια ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προβλέπει καταιγίδες το Σάββατο σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και προσθέτει ότι «κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, θα υπάρξει τεράστια υποστήριξη από υγρασία στα χαμηλά και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα οι βροχές να μετατρέπονται σε πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ακόμη και πάνω από τα 1.700-1.800 μέτρα, τοπικά στα ΒΔ, ίσως και χαμηλότερα».

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης που θα γνωστοποιήσει τον ακριβή χρόνο καταβολής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης (70% ή 50% εφόσον συνυπολογιστεί και το πρασίνισμα) στο τέλος του μήνα βρίσκονται οι παραγωγοί. Επίσης μέχρι 15-20 Οκτωβρίου θα τακτοποιηθούν οι υπόλοιπες εκκρεμότητες του 2016, με τους δικαιούχους στον κάμπο να κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», αφού οι ενστάσεις που έχουν υποβάλει είναι πολλές. Στο μεταξύ, στην πληρωμή 3.478 δικαιούχων αγροτικών προγραμμάτων προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και κυρίως δικαιούχους ανειλημμένων υποχρεώσεων και ειδικών προγραμμάτων (αγροπεριβαλλοντικά). Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή έγινε το διάστημα από 29 Σεπτεμβρίου ως 3 Οκτωβρίου και το συνολικό ποσό που κατεβλήθη ανέρχεται σε 18.579.906,56 ευρώ.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Υψηλές προσδοκίες για την πληρωµή του αγροτικού πετρελαίου του έτους 2015 έχουν δημιουργήσει στον κάμπο οι κυβερνώντες, καθώς διαρρέουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα την ανακοινώσει στο προσεχές Αναπτυξιακό Συνέδριο της Λάρισας (10 και 11 Οκτωβρίου). Υπενθυμίζεται ότι συνολικά το ποσό ανέρχεται στα 110 εκατ. ευρώ για το επίµαχο έτος. Όσον αφορά στους νέους αγρότες, σύμφωνα με τον Β. Αποστόλου «οι πληρωµές της πρώτης δόσης του προγράµµατος των Νέων Αγροτών που αφορούν τις ενστάσεις και τους εν δυνάµει δικαιούχους αναµένεται να ολοκληρωθούν µέχρι τέλος του έτους».

ΑΚΑΚΙΕΣ

Αθέτησαν την υπόσχεσή τους οι κυβερνώντες που υποστήριξαν ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πληρώνονταν οι δικαιούχοι του προγράμματος δάσωσης γεωργικών γαιών τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν από το 2015. Προφανώς οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν τη δύναμη να διαμαρτυρηθούν ή να πιέσουν και όπως καταγγέλλουν στη στήλη τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονταν γι’ αυτούς μάλλον μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας για να ενισχυθούν τα αποθεματικά της. Παρά τις οχλήσεις στο Δασαρχείο, οι υπάλληλοι αναφέρουν ότι υποχρεούνται πριν καταβάλουν τις αποζημιώσεις (για απώλεια εισοδήματος, επειδή ξερίζωσαν τα δέντρα τους) να μετρήσουν τα δέντρα. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες (κυρίως από την επαρχία Ελασσόνας, «η δικαιολογία των υπαλλήλων αποσκοπεί στο να κερδίσουν χρόνο, αφού τα δέντρα είναι περίπου 10-12 εκατομμύρια και οι υπάλληλοι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Από την άλλη γιατί δεν αξιοποιούν τους δορυφόρους» αναρωτιούνται οι δικαιούχοι του προγράμματος.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Εντός του Οκτωβρίου θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες και λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες να ρυθμίσουν το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών που εκκρεμούν, σε έως 120 δόσεις με «κούρεμα» των προσαυξήσεων. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ, εξετάζει τρόπο να περιορίσει τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, με τις οποίες βαρύνεται με το νέο ασφαλιστικό, μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Έφη Αχτσιόγλου, εξετάζει σοβαρά και το ενδεχόμενο να «χαρίσει» και μέρος των ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον δοθεί το πράσινο φως από την τρόικα. Σε δηλώσεις της η κ. Αχτσιόγλου παραδέχθηκε ότι επειδή στο προηγούμενο σύστημα, οι εισφορές δεν υπολογίζονταν στη βάση του πραγματικού εισοδήματος των ασφαλισμένων, αλλά ενός πλασματικού, στην περίοδο της κρίσης, πολλοί ασφαλισμένοι είχαν πραγματική αδυναμία πληρωμής. Έτσι θα βγει υπουργική απόφαση, εντός των επόμενων εβδομάδων, που θα δίνει τη δυνατότητα για μία συνολική ρύθμιση αυτού του χρέους.

ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Οι κύριες διαφορές του νέου προγράμματος Νιτρορύπανσης που ανακοινώθηκε πρόσφατα σε σχέση με την αντίστοιχη του ΠΑΑ 2007 – 2013, αναφέρονται συνοπτικά πιο κάτω: Αυξήθηκε ο αριθμός των περιοχών παρέμβασης από 7 σε 37, και αντίστοιχα η έκταση από 250.000 εκτάρια σε περίπου 500.000. Απλουστεύθηκε η διαδικασία αξιολόγησης της επιλεξιμότητας. Η αξιολόγηση πλέον επικεντρώνεται στο αγροτεμάχιο και όχι στην καλλιέργεια (εκτός από την περίπτωση των μόνιμων φυτειών). Η ενίσχυση του παραγωγού θα υπολογίζεται σύμφωνα με την καλλιέργεια που θα δηλώσει στο αίτημα πληρωμής και, μάλιστα, για να ενισχυθεί, καλείται να εφαρμόσει κάποια από τις επιλέξιμες καλλιέργειες, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για τη μόλυνση της νιτρορύπανσης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η λιπαντική αγωγή που εφαρμόζεται, πλην των δενδρωδών καλλιεργειών. Αυτό αφήνει ερωτηματικά σε σχέση με τον φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα της Δράσης. Στο μεταξύ να καθορίσει επαρκείς ζώνες προστασίας των υδάτων από τη νιτρορύπανση και να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση (C-149/14) που εκδόθηκε από το Δικαστήριο της ΕΕ στις 23 Απριλίου 2015, καλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα, με σχετική ανακοίνωσή της στις 4 Οκτωβρίου. Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει.

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος με τίτλο «Αειφόρος Αγροτική Παραγωγή και Περιβάλλον» του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, οι φοιτητές που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους αυτή την περίοδο θα παρουσιάσουν σε ημερίδα του τμήματος τα αποτελέσματα των διατριβών τους. Θα παρουσιάσουν αποτελέσματα για την ορθή χρήση της αζωτούχου λίπανσης στον σίτο, την ανάπτυξη λαχανικών σε εναλλακτικά βιολογικά υποστρώματα ή σε μολυσμένα ύδατα, απαραίτητες απαιτήσεις της καλλιέργειας του φασκόμηλου, την ανάπτυξη μανιταριών σε ρυπασμένα υποστρώματα, και την τύχη (βιοσυσσώρευση ή δραστικότητα και υπολειμματικότητα) των γεωργικών φαρμάκων στο περιβάλλον, την τροφική αλυσίδα ή στον οπωρώνα. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών (Φυτόκο) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 11 Οκτωβρίου από τις 10:00 έως τις 13:00. Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι αναρτημένο http://agrograd.agr.uth.gr .

ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ (ΦΩΤ.)

Ολοένα και αυξάνονται οι παραγωγοί στο θεσσαλικό κάμπο, οι οποίοι καλλιεργούν για χόμπι γιγάντιες κολοκύθες, που ξεκινούν από 20 κιλά και φθάνουν μέχρι τα 200 κιλά, αποσπώντας τον θαυμασμό συγχωριανών και τα κολακευτικά σχόλια των μέσων ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Προ ημερών η «Ε» είχε δημοσιεύσει δύο σχετικές περιπτώσεις από Γιάννουλη και Τύρναβο και να που τρίτωσε το... καλό! Οι εικονιζόμενες κολοκύθες, βάρους ενενήντα κιλών περίπου προέρχονται από τον κήπο του Βασίλη Κ. Κοντογιάννη από τους Γόννους. Σχετικά με τη χρήση της κολοκύθας-γίγας, συνήθως αυτή προορίζεται προς ιδίαν χρήση ή καλύτερα –λόγω κιλών- προς μαζική, αφού μοιράζεται σε φίλους και συγχωριανούς για πίτες και γλυκά.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass