ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ

Νέος κανονισμός για τις αρδεύσεις στον Δήμο Τυρνάβου

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2017 15:32
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Tους όρους και τις προϋποθέσεις για την παροχή αρδευτικού νερού προς τους αρδευτές από τα δίκτυα άρδευσης και γενικότερα τις αρδευτικές υποδομές περιλαμβάνει ο κανονισμός άρδευσης του Δήμου Τυρνάβου που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο και αναρτήθηκε προ ημερών.

Ο κανονισμός καθορίζει τα σχετικά με την άρδευση δικαιώματα και υποχρεώσεις του Δήμου και των υδροληπτών, ενώ αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των αρδευτικών δικτύων που ανήκουν στον Δήμο Τυρνάβου.

Οι περιοχές οι όποιες εντάσσονται στο σύστημα άρδευσης του Δήμου Τυρνάβου είναι οι Τοπικές Κοινότητες Αργυροπουλίου, Δελερίων και Ροδιάς.

Δικαίωμα χρήσης του δημοτικού δικτύου άρδευσης έχουν όσοι κατέχουν και καλλιεργούν με οποιοδήποτε καθεστώς, ιδιόκτητα ή μισθωμένα χωράφια εντός του αγροκτήματος του Δήμου που καλύπτεται από το δίκτυο και με αίτηση - υπεύθυνη δήλωσή τους ζητούν να κάνουν χρήση αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες αρδευτικές οφειλές στον Δήμο Τυρνάβου ή ότι έχουν προβεί σε ρύθμιση αυτών. Τα τέλη άρδευσης καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου.

Για κάθε νέα παροχή ο ενδιαφερόμενος υδρολήπτης είναι υποχρεωμένος να αιτείται γραπτά άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, η οποία θα καθορίζει και τη διάμετρο της παροχής μαζί με τον υδρονομέα.

Σύμφωνα με τον κανονισμό η αρδευτική περίοδος λειτουργίας του δημοτικού δικτύου άρδευσης ξεκινά την 1η Απριλίου και λήγει την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Οι ημερομηνίες πάντως είναι ενδεικτικές και μπορεί με απόφαση του Δημάρχου που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης των Τοπικών Επιτροπών Άρδευσης να τροποποιείται η ημερομηνία έναρξης ή λήξης της αρδευτικής περιόδου.

Η λειτουργία του δικτύου για όλη την αρδευτική περίοδο θα είναι 24ωρη, με εξαίρεση τις περιπτώσεις βλαβών στο δίκτυο ή στα αντλιοστάσια, απρόβλεπτων δυσμενών συνθηκών (π.χ. ανομβρίας), ή όταν αυτό κριθεί αναγκαίο λόγω άλλης ανωτέρας βίας, ύστερα από απόφαση των οικείων Τοπικών Επιτροπών Άρδευσης.

Σε όσους χρησιμοποιούν τις υποδομές και εγκαταστάσεις του δημοτικού δικτύου άρδευσης και κάνουν χρήση του παρεχόμενου αρδευτικού νερού, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κανονισμού επιβάλλονται τέλη άρδευσης που είναι ανταποδοτικά έσοδα του Δήμου και προορίζονται να καλύπτουν κάθε συναφές έξοδο της υπηρεσίας άρδευσης, ιδίως δε τις δαπάνες συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας των αντλιοστασίων, των γεωτρήσεων, των ηλεκτρικών παροχών, των αρδευτικών καναλιών, των δικτύων άρδευσης, τα έξοδα μισθοδοσίας των υδρονομέων καθώς επίσης και τις δαπάνες απόσβεσης των επενδυμένων κεφαλαίων. Τα τέλη άρδευσης μπορούν να καταβάλλονται εφάπαξ ή σε τρεις ισόποσες δόσεις στην αρχή της αρδευτικής περιόδου, στη μέση και στο τέλος αυτής και με ελάχιστη δόση καταβολής τα εκατό (100) ευρώ.

Τα τέλη άρδευσης καθώς και τα πρόστιμα ορίζονται ανά Τοπική Κοινότητα του Δήμου Τυρνάβου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής και είναι δυνατόν να αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο. Υπολογίζονται με βάση τον κανόνα της ανταποδοτικότητας και μπορεί να διαφοροποιούνται ανά Δημοτική Ενότητα ή επιμέρους Δημοτική και Τοπική Κοινότητα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή (τρόπος άρδευσης, πηγή προέλευσης αρδευτικού νερού, είδος καλλιεργειών, κόστος λειτουργίας δικτύου, κ.λπ.).

Όσο για τα πρόστιμα προβλέπονται στο άρθρο 12 του Κανονισμού ως εξής:

1. Απαγορεύεται αυστηρά το άνοιγμα ή κλείσιμο βαλβίδων του αρδευτικού δικτύου πέραν από αυτές που είναι απαραίτητες για την άρδευση του αγροτεμαχίου και πάντα με την υπόδειξη του υδρονομέα. Οι παραβάτες τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο τουλάχιστον 200 ευρώ.

2. Απαγορεύεται αυστηρά η λαθραία λήψη νερού. Οι παραβάτες τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο τουλάχιστον 300 ευρώ.

3. Απαγορεύεται σε οποιονδήποτε η είσοδος σε αντλιοστάσιο. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο τουλάχιστον 200 ευρώ.

Οι παραβάτες των προηγούμενων παραγράφων πέραν του χρηματικού προστίμου που θα τους επιβάλλεται είναι υποχρεωμένοι να αποκαθιστούν και κάθε βλάβη ή ζημία προκύψει από αυτές τις ενέργειές τους.

4. Απαγορεύεται η αυθαίρετη τοποθέτηση ή αλλαγή υδρομέτρου άρδευσης. Οι παραβάτες τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο τουλάχιστον 100 ευρώ.

5. Κάθε αυθαίρετη επέμβαση στους υδρομετρητές (όπου αυτή υπάρχει) με σκοπό την παρεμπόδιση της σωστής καταγραφής του νερού άρδευσης, αποτελεί παράνομη πράξη και συνεπάγεται την άμεση διακοπή της υδροδότησης αλλά και την επιβολή χρηματικού προστίμου τουλάχιστον 200 ευρώ από το αρμόδιο όργανο.

6. Απαγορεύεται η ρίψη εντός των καναλιών και γενικότερα εντός του δικτύου αντικειμένων, όπως πλαστικά δοχεία, ξύλα, πέτρες, χώματα και κάθε φύσεως αντικείμενα που εμποδίζουν την ομαλή ροή του νερού. Οι παραβάτες τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο τουλάχιστον 200 ευρώ.

7. Απαγορεύεται η φθορά και πρόκληση ζημιών και βλαβών στα αρδευτικά δίκτυα από τη μη προσεκτική χρήση των γεωργικών μηχανημάτων. Σε περίπτωση που οι βλάβες προκληθούν με δόλο επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο τουλάχιστον 200 ευρώ.

8. Κατά τη διάρκεια των αρδεύσεων απαγορεύεται η διαβροχή των αγροτικών δρόμων, οι αυθαίρετες τομές, και η εναπόθεση χωμάτων σ' αυτούς κατά το όργωμα του χωραφιού. Οι παραβάτες τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο τουλάχιστον 200 ευρώ.

9. Κατά τη διάρκεια των αρδεύσεων απαγορεύεται οι χρήστες του δικτύου να ρίχνουν νερό στα αποστραγγιστικά κανάλια. Όσοι δεν συμμορφώνονται τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο τουλάχιστον 200 ευρώ.

10. Απαγορεύεται η διακοπή ή η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας στους αγροτικούς δρόμους από την τοποθέτηση αγροτικών μηχανημάτων (αρδευτικά συγκροτήματα, τρακτέρ, κ.λπ.). Οι παραβάτες τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο τουλάχιστον 200 ευρώ.

11. Απαγορεύεται στους καλλιεργητές να καταλαμβάνουν και να καλλιεργούν, εντός του αρδευτικού δικτύου, αγροτικούς δρόμους ή να τους οργώσουν και να προκαλούν φθορές στο οδόστρωμα, να συσσωρεύουν χώματα, χόρτα, υδρο-αρδευτικό υλικό, αγροτικά εργαλεία, μηχανήματα, κ.λπ. πάνω στους αγροτικούς δρόμους. Οι παραβάτες τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο τουλάχιστον 200 ευρώ.

12. Απαγορεύεται αυστηρά η ανεξέλεγκτη απόρριψη κενών συσκευασιών των φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον. Οι παραβάτες τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο τουλάχιστον 200 ευρώ.

Τα χρηματικά πρόστιμα που αναφέρονται στο παρόν άρθρο μπορεί να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass