Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2017 22:12

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Μόνο σύμμαχο δεν αποτελεί ο καιρός για τους αγρότες, καθώς οι συνεχείς βροχοπτώσεις, αλλά και το χαλάζι που έχει αυξηθεί φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Έτσι όπως το πάει ο καιρός δεν θα υπάρχει αγρότης στον νομό που να μην περάσει το κατώφλι του ΕΛΓΑ. Η αλλαγή του καιρού για τις επόμενες ημέρες έχει να κάνει με τις ώρες των βροχοπτώσεων. Ενώ τις προηγούμενες μέρες οι βροχές είχαν καθιερωθεί μεσημβρινές ώρες, τώρα αναμένονται απόγευμα προς βράδυ. Στους παραπονεμένους για τον …κακό μας τον καιρό, μπορούμε να συμπεριλάβουμε, εκτός από τους αγρότες, και τους επαγγελματίες τουρισμού, αφού την Κυριακή οι επικείμενες βροχές θα αναβάλουν τυχόν αυθημερόν εκδρομές στα παράλια. Αναλυτικότερα για σήμερα Παρασκευή προβλέπονται συννεφιές, ενώ το βράδυ θα σημειωθούν κάποιες μπόρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί  από 18 ως 29 βαθμούς Κελσίου. Να σημειωθεί ότι για σήμερα Παρασκευή εξέδωσε και δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και το Λιμεναρχείο Βόλου, το οποίο για σήμερα προβλέπει ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Το Σάββατο οι συννεφιές θα επιμείνουν, ενώ την Κυριακή αναμένονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας (13-25 βαθμούς Κελσίου). Λίγες βροχές περιμένουμε και τη Δευτέρα, προς το βραδάκι, ενώ ο καιρός θα βελτιωθεί από Τρίτη, οπότε η ηλιοφάνεια και ο υδράργυρος θα επανέλθει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Όπως είναι φυσικό οι πρόσφατες βροχοπτώσεις εκτός από την ορατή ζημιά που προκαλούν στις αγροτικές καλλιέργειες, ευνοούν και την ανάπτυξη ασθενειών σε φυτά. Γι’ αυτό και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου έσπευσε να εκδώσει σαφείς οδηγίες καλλιεργητικής φροντίδας για τους παραγωγούς, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω ζημιάς. Αναλυτικότερα στη φιστικιά παρατηρήθηκαν τα πρώτα συμπτώματα Βοτρυοσφαίριας, όπως ξηράνσεις φύλλων και κηλιδώσεις καρπών. Σύμφωνα με την Υπηρεσία «οι επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, ευνοούν την ταχύτατη εξάπλωση της ασθένειας. Συνιστάται άμεσα επαναληπτικός ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, ενώ οι επεμβάσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι και τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς ότι για τον περιορισμό του μολύσματος και την προστασία της καλλιέργειας, είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος του δενδροκομείου, η απομάκρυνση και το κάψιμο κάθε προσβεβλημένου οργάνου». Στα ρεβίθια οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την είσοδο της Ασκοχύτωσης σε καλλιέργειες στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας. Η προσβολή εκδηλώνεται με τον σχηματισμό καστανών περίπου κυκλικών, νεκρωτικών κηλίδων σε όλα τα υπέργεια μέρη των φυτών (στελέχη, μίσχοι, φύλλα, άνθη, λοβοί και κοτυληδόνες). Η προσβολή εμφανίζεται στον αγρό κατά κηλίδες, οι οποίες εφόσον ο καιρός είναι βροχερός εξαπλώνονται και μπορεί να καταλάβουν ολόκληρη την καλλιέργεια. Η καταπολέμηση επιτυγχάνεται με καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου, αμειψισπορά 3-4 ετών με σιτηρά, ψεκασμοί των φυτών, αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα της προσβολής με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Για τα έντομα αναρσία─γραφόλιθα σε ροδακινιά–νεκταρινιά –βερικοκιά, οι συλλήψεις των ακμαίων των εντόμων στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων εμφάνισαν τις τελευταίες μέρες αυξητική τάση. Για την προστασία των καρπών από τις προνύμφες των εντόμων, συστήνεται η συνέχιση των επεμβάσεων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο και κατά προτίμηση με σκευάσματα, που καταπολεμούν και τα δύο έντομα.

Για την καρποκάψα της δαμασκηνιάς, συστήνεται η συνέχιση των ψεκασμών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Για τις αφίδες (μελίγκρες) σε ροδακινιά–νεκταρινιά─δαμασκηνιά, σε οπωρώνες όπου παρατηρείται προσβολή της νεαρής βλάστησης από αφίδες, συνιστάται επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Εν κατακλείδι και επειδή για κάποια είδη/ποικιλίες το χρονικό περιθώριο μέχρι τη συγκομιδή είναι περιορισμένο, συστήνεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στους καρπούς.

ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΑ ΣΕ ΑΜΠΕΛΙΑ

Μέχρι τις 3 Ιουλίου έχουν περιθώριο να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι κάτοχοι αγροτεμαχίων με επιτραπέζια σταφύλια, ώστε να επιδοτηθούν για την αγορά και τοποθέτηση αντιχαλαζικού διχτυού ή αντιβροχικής μεμβράνης, σύμφωνα με απόφαση του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αυτό έχει δύο Μέτρα: Μέτρο 1. Αγορά και τοποθέτηση αντιχαλαζικού διχτυού για την προστασία της αμπέλου (επιτραπέζιων σταφυλιών) από το χαλάζι. Μέτρο 2. Αγορά και τοποθέτηση αντιβροχικής μεμβράνης για την προστασία της αμπέλου (επιτραπέζιων σταφυλιών) από άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις.

ΤΡΙΦΥΛΛΙ

Για αύξηση της καλλιέργειας τριφυλλιού μέχρι και 30% φέτος, η οποία δημιουργεί υπερπροσφορά, κάνουν λόγο γνώστες του χώρου. Η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 20%-30% είναι το κύριο χαρακτηριστικό της φετινής σεζόν, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Παναγιώτου, αντιπρόεδρο του συνεταιρισμού ΘΕΣγη. Η τιμή στο «πρώτο μαχαίρι», που δεν ήταν καθαρό το τριφύλλι, ήταν περίπου 9-10 λεπτά, 2-3 λεπτά χαμηλότερα από πέρσι. Λογικά η τιμή θα ανέβει τους επόμενους μήνες, χωρίς όμως να ξεπεράσει τα 12-13 λεπτά για την πλειονότητα των παραγωγών. Στα 16 λεπτά το κιλό διαμορφώνεται σταθερά με βάση τα συμβόλαια που έχει ο συνεταιρισμός για τους παραγωγούς του ΘΕΣγη.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΒΕΡΩΦΕΙΟ

Σπουδές για μια σύγχρονη γεωργική εκπαίδευση προσφέρει ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε αποφοίτους της Α΄ Λυκείου μέσα από τις επαγγελματικές Σχολές. Οι αιτήσεις για εγγραφή των μαθητών ξεκινούν και υποβάλλονται στις έδρες των ΕΠΑ.Σ από 1η έως 30 Ιουνίου και από 1η έως 14 Σεπτεμβρίου. Η Αβερώφειος ΕΠΑ.Σ Λάρισας διαθέτει τις ειδικότητες: Αγροτικά μηχανήματα και Ζωοτεχνία. Η φοίτηση είναι δωρεάν, διετούς διάρκειας και υπάρχει η δυνατότητα διαμονής στο οικοτροφείο της Σχολής με δωρεάν παροχή στέγασης και σίτισης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Αβερώφειο ΕΠΑ.Σ Λάρισας, 4ο χλμ Λάρισας Τρικάλων, με τηλ. επικοινωνίας: 2410-611092, 2410-621353, email: geosxoli@otenet.gr.

ΠΕΦΤΕΙ Η ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΓΑΛΑ

Απογοητευμένοι οι αγελαδοτρόφοι του νομού από τη συνεχιζόμενη μείωση της τιμής στο γάλα, ακόμη και στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν συμβόλαια. Οι παραγωγοί είναι όμηροι των βιομηχανιών και της έλλειψης ενός προστατευτικού πλαισίου από την Πολιτεία. Έτσι η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα για τη μείωση στην τιμή του γάλακτος σήμερα Παρασκευή 16 Ιουνίου και ώρα 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» στη Λάρισα. Τη συνέντευξη Τύπου θα απασχολήσουν και άλλα θέματα της επικαιρότητας για τους αγρότες, όπως είναι οι απλήρωτοι από τη βιομηχανία «Μιχαηλίδη» καπνοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας και φυσικά οι συνεχείς ζημιές που προκαλούνται από τα παιχνίδια του καιρού, σε συνδυασμό με τις καθυστερημένες διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών.

ΠΡΙΜ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Τα 8 ευρώ ανά στρέµµα βοσκότοπου φτάνει το πριµ για τους µετακινούµενους κτηνοτρόφους που θα ενισχύονται ανάλογα με τη χιλιοµετρική απόσταση που διανύουν. Οι µη µετακινούµενοι από την άλλη θα λαµβάνουν έως 10 ευρώ ανά στρέµµα, εφόσον αναστείλουν τη βόσκηση στην αρχή της κύριας βλαστητικής περιόδου στα βοσκοτόπια τους. Στα δύο χωρίζεται η νέα δράση που προβλέπει και ενίσχυση για όσους αναστέλλουν τη βόσκηση για 1-2 μήνες. Οι δύο παραπάνω ξεχωριστές ενισχύσεις περιέχονται στη νέα δράση 10.1.11 «Βελτίωση περιβαλλοντικής κατάστασης βοσκήσιµων γαιών σε περιοχές που αντιµετωπίζουν κίνδυνο ερηµοποίησης λόγω διάβρωσης» που θα προκηρυχθεί στο πλαίσιο των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΚΑΡΤΕΛΑΚΙΑ ΕΩΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

Τις καρτέλες χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου και βάμβακος, μέχρι τις 30 Ιουνίου, και μετά την οριστικοποίηση της φετινής δήλωσης ΟΣΔΕ, καλούνται να υποβάλλουν φέτος οι παραγωγοί, στα περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Την ίδια καταληκτική ημερομηνία έχουν και οι καλλιεργητές βιομηχανικής κάνναβης για να υποβάλλουν τις καρτέλες χρήσης πιστοποιημένου σπόρου. Αυτό προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του Οργανισμού, στην οποία μεταξύ άλλων, καταγράφονται τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται κάθε έτος υποχρεωτικά από τον γεωργό, μετά την οριστικοποίηση της αίτησης.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass