ΕΝΤΟΣ 3ΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ Π²

Στόχος η αύξηση της παραγόμενης αξίας κατά 30%

* «Αναπτυξιακό αστέρι» ο αγροδιατροφικός τομέας * Γκάλοπ: Το 58% ζητεί χαμηλότερη φορολόγηση για τους νέους αγρότες, το 88% να δίνονται οι επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους με προϋπόθεση την καλή διαβίωση των ζώων τους, το 55% δεν θεωρεί εμπόδιο για την ανάπτυξη τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2017 22:50

Να αυξηθεί κατά 30%, στα 247 ευρώ από 190 σήμερα, η παραγόμενη αξία ανά στρέμμα καλλιέργειας εντός τριών ετών θέτει ως στόχο για τον αγροδιατροφικό τομέα το νεοσύστατο Ινστιτούτο του Ποταμιού Π² που εντάσσει τον πρωτογενή τομέα στα τέσσερα «αναπτυξιακά αστέρια» (rising stars) της ελληνικής οικονομίας μαζί με την ενέργεια, τον τουρισμό και την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics).

Άλλωστε, σε πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata ο αγροδιατροφικός τομέας επιλέγεται από τους πολίτες ως ο δεύτερος κατά σειρά αξιολόγησης (προηγείται ο τουρισμός – πολιτισμός), στον οποίο θα πρέπει η Ελλάδα να στηρίξει την ανάπτυξή της.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι Έλληνες

-σε ποσοστό 58% θεωρούν ότι η φορολόγηση των νέων αγροτών θα πρέπει να υπόκειται σε χαμηλότερο συντελεστή από αυτήν των υπολοίπων ελεύθερων επαγγελματιών,

-σε ποσοστό 55% διαφωνούν με την άποψη ότι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής

-σε ποσοστό 88% πιστεύουν ότι η καλή διαβίωση των παραγωγικών ζώων θα έπρεπε να είναι βασικό κριτήριο για την επιλογή των κτηνοτροφικών μονάδων που λαμβάνουν επιδοτήσεις.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

«Η Ελλάδα σήμερα παράγει 190 ευρώ/στρέμμα ενώ η Ολλανδία 1700 ευρώ/στρέμμα και το Ισραήλ 1290 ευρώ/στρέμμα», σημείωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Π² κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Ινστιτούτου σε ειδική εκδήλωση ενώπιον και του προέδρου του Ποταμιού κ. Σταύρου Θεοδωράκη.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της παραγόμενης αξίας κατά 30% ανά στρέμμα καλλιέργειας την επόμενη τριετία, όπως και για άλλους στόχους στα «αναπτυξιακά αστέρια», ο κ. Π. Καρκατσούλης έκρινε αναγκαίο να προωθηθούν οριζόντιες μεταρρυθμίσεις στις οποίες ενέταξε και τις εξής δύο προτάσεις που αξιολόγησε ως άμεσα εφαρμόσιμες:

- Αρμόδια για την αδειοδότηση, την πιστοποίηση των διαδικασιών και την παρακολούθηση καλής λειτουργίας επιχειρήσεων στους τέσσερις τομείς – «αναπτυξιακά αστέρια», να είναι μόνον η Περιφέρεια. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να υπάρξει άμεση μεταφορά 939 εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που σήμερα διακρατούνται από τα Υπουργεία στην Περιφέρεια.

-Μείωση των γραφειοκρατικών βαρών που αφορούν αδειοδότηση και έλεγχο λειτουργίας τουριστικών και γεωργικών επιχειρήσεων κατά 40% μέσα σ’ έναν χρόνο.

Η μείωση των διοικητικών βαρών που υπολογίζονται σε 6,8% ΑΕΠ, κατά 40% μπορεί να εξασφαλίσει στην αγορά κεφάλαια της τάξεως των 2δις. ευρώ.

Πρότεινε επίσης

-Κατά προτεραιότητα ορισμός χρήσεων γης για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στους 4 τομείς αναπτυξιακής προτεραιότητας (rising stars), και ταυτόχρονα

- Αποκέντρωση της έγκρισης των ειδικών χωροταξικών σχεδίων για τα rising stars ώστε να διευκολύνεται και να επιταχύνεται η έγκριση νέων επενδύσεων στους τομείς αυτούς.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ

Η ανάπτυξη επιλέχθηκε ως η θεματική της εναρκτήριας εκδήλωσης του Ινστιτούτου καθώς είναι «η πλέον κακοποιημένη λέξη του πολιτικού λεξιλογίου», τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής του Π² κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης και εξήγησε ότι «στην αρχή της πορείας παραγωγής πολιτικής σκέψης στο Π², επιλέξαμε να εστιάσουμε στην ανάπτυξη όχι από έλλειψη φαντασίας αλλά ακριβώς γιατί μας ενοχλεί η έλλειψη φαντασίας και οι κενές λέξεις: η «επιτάχυνση της λειτουργίας των υπηρεσιών ρύθμισης που μπορεί να παρέχει το δημόσιο», η «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», η «στήριξη της αγροτικής παραγωγής» δεν επιτρέπεται να είναι οι πολιτικές προτάσεις οποιουδήποτε κόμματος.

Το κάναμε ακριβώς γιατί πρέπει, πρώτα από όλα, να υπογραμμιστούν στον δημόσιο λόγο δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η ανάπτυξη δεν είναι συγκεκριμένη, αλλά έχει εναλλακτικές. Η τουριστική ανάπτυξη δεν έρχεται κατ’ ανάγκη από τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και μικρών. Το δίκτυο της εφοδιαστικής αλυσίδας δε βελτιώνεται κατ’ ανάγκη μέσα από την κατασκευή οδικού δικτύου, αλλά και σιδηροδρομικού.

Η αγροτική παραγωγή δεν ενισχύεται κατ’ ανάγκη αποκλειστικά από τις μικρές βιολογικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και από τα μεγάλα κτήματα παραδοσιακής σιτοκαλλιέργειας. Πολλές από τις εναλλακτικές αυτές συσκοτίζονται από τις βιαστικές και γενικόλογες αναφορές κομμάτων και πολιτικών στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης.

Κατά δεύτερον, η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι γενική και ευθεία. Υπάρχουν στόχοι ποσοτικοί και ποιοτικοί. Στόχοι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι. Τέτοιες ουσιαστικές διαφορές στις στοχεύσεις χάνονται πίσω από γενικόλογες αναφορές στην «αύξηση», την «επέκταση» και τη «διόγκωση». Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο πόροι και ιδέες, αλλά είναι και προγραμματισμός και είναι και διαχείριση», εξήγησε και υπογράμμισε:

«Η ανάπτυξη δεν έρχεται με έναν αναπτυξιακό νόμο, ούτε με τα κοινοτικά κονδύλια. Έρχεται όταν οι ιδέες βρίσκουν περιβάλλον να ανθίσουν. Και το περιβάλλον στην Ελλάδα δεν είναι ανθηρό. Ο δρόμος της ανάπτυξης χρειάζεται, "ξεχορτάριασμα"».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Από την έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Prorata και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, προκύπτουν τα εξής ευρήματα όσον αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα:

-Οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής

-Συμφωνώ απόλυτα: 12%

-Μάλλον συμφωνώ: 17%

-Ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ: 13%

-Μάλλον διαφωνώ: 22%

-Διαφωνώ: 33%

-Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ: 3%

-Θα πρέπει να απαγορεύεται η αδειοδότηση για παράλληλη χρήση γης για αγροτική και τουριστική εκμετάλλευση

-Συμφωνώ απόλυτα: 7%

-Μάλλον συμφωνώ: 10%

-Ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ: 14%

-Μάλλον διαφωνώ: 29%

-Διαφωνώ: 33%

-Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ: 7%

-Η φορολόγηση των νέων αγροτών θα πρέπει να υπόκειται σε χαμηλότερο συντελεστή από αυτήν των υπολοίπων ελεύθερων επαγγελματιών

-Συμφωνώ απόλυτα: 24%

-Μάλλον συμφωνώ: 34%

-Ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ: 12%

-Μάλλον διαφωνώ: 16%

-Διαφωνώ: 12%

-Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ: 2%

-Η καλή διαβίωση των παραγωγικών ζώων θα έπρεπε να είναι βασικό κριτήριο για την επιλογή των κτηνοτροφικών μονάδων που λαμβάνουν επιδοτήσεις

-Συμφωνώ απόλυτα: 61%

-Μάλλον συμφωνώ: 27%

-Ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ: 5%

-Μάλλον διαφωνώ: 2%

-Διαφωνώ: 1%

-Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ: 4%.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass