ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Από 18,5 έως 25 λεπτά φέτος το σκληρό σιτάρι

*Στα 73 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο σκληρό σιτάρι και τα πρωτεϊνούχα ψυχανθή έως το 2020 *Μέσω ΠΣΕΑ οι αποζημιώσεις στα σιτηρά που επλήγησαν από την πολύμηνη ανομβρία

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2017 22:20

Από 18,5 έως 25 λεπτά το κιλό κυμαίνονται φέτος οι τιμές του σκληρού σιταριού, ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου και ανακοίνωσε ότι από φέτος έως το 2020 θα διατεθούν 73 εκατομμύρια ευρώ ως συνδεδεμένη ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι και τα πρωτεϊνούχα ψυχανθή.

«Στο πλαίσιο του δικτύου της μεσογειακής αγοράς για τα δημητριακά, συλλέγουμε στοιχεία, για να δούμε ποιες είναι οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, διότι πραγματικά πρέπει να έχουμε άποψη, πρόβλεψη, σχετικά με τις επιπτώσεις ιδιαίτερα στην παραγωγή και του μαλακού αλλά και του σκληρού σιταριού», εξήγησε ο υπουργός και παρέθεσε τα εξής στοιχεία:

«Οι τιμές για το σκληρό σιτάρι το 2016 κυμάνθηκαν από 150 έως 260 ευρώ ανά τόνο, ενώ για το 2017 κυμαίνονται από 185 έως 250 ευρώ ανά τόνο. Η καλλιέργεια του σκληρού σιταριού και η καλλιέργεια πρωτεϊνούχων ψυχανθών είναι κάτι το οποίο το επιδιώκουμε, γι’ αυτό και στο πλαίσιο του Κανονισμού 1307/13 που αφορά στις ενισχύσεις, προβλέψαμε να υπάρξουν συνδεδεμένες ενισχύσεις στα συγκεκριμένα προϊόντα λόγω της σπουδαιότητάς τους, τόσο για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, αλλά και γενικότερα τη σπουδαιότητά τους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Αυτά, λοιπόν, τα μέτρα ήδη ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από το 2017 και έχουν ορίζοντα μέχρι το 2020. Συγκεκριμένα, για την καλλιέργεια σκληρού σίτου το άθροισμα των ετήσιων προϋπολογισμών του 2017-2020 θα ξεπεράσει τα 46 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων ψυχανθών το αντίστοιχο άθροισμα θα ξεπεράσει τα 27 εκατομμύρια ευρώ, γιατί θέλουμε ιδιαίτερα στην κατεύθυνση στήριξης της κτηνοτροφίας να έχουμε και αντίστοιχες ζωοτροφές, αφού είναι γνωστό ότι το κόστος παραγωγής, ειδικά των ζωοτροφών στην κτηνοτροφία, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει οπωσδήποτε να το αντιμετωπίσουμε».

ΠΣΕΑ

Όσον αφορά στις ζημιές που υπέστη η καλλιέργεια σιτηρών λόγω της πολύμηνης ανομβρίας κυρίως αλλά όχι μόνο στη Μακεδονία, ο κ. Ε. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι «τα αίτια, δυστυχώς, δεν καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς κινδύνους του ΕΛΓΑ. Βέβαια, τώρα ανοίγει ένα μεγάλο θέμα, ότι πρέπει οπωσδήποτε να δούμε ξανά μέσα από αναλογιστικές μελέτες και άλλους ασφαλιστικούς κινδύνους. Ήδη έχουμε συστήσει αρμόδια επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται, αλλά πρέπει να προχωρήσει και σε αναλογιστικές μελέτες, για να καταλήξουμε και σε ένα ασφάλιστρο, το οποίο θα καλύπτει και τέτοιους κινδύνους», σημείωσε.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρέπεμψε για αποζημιώσεις στα ΠΣΕΑ αναφέροντας: «Σ’ αυτές τις περιπτώσεις εμείς συντάσσουμε έναν φάκελο, ο οποίος δείχνει ότι σε αυτές τις περιοχές αυτές οι φυσικές καταστροφές προξένησαν μια συγκεκριμένη απώλεια στους παραγωγούς. Αυτός ο φάκελος υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βεβαίως, τις περισσότερες φορές δεν έχουμε πρόβλημα, εγκρίνεται. Από εκεί και πέρα, όταν εγκριθεί, οπωσδήποτε μπαίνει η προϋπόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να καλύψει τη συγκεκριμένη απώλεια εισοδήματος. Μέχρι σήμερα μέσα από τον προγραμματισμό που κάνουμε προσπαθούμε όσο το δυνατόν σε ένα χρονικό διάστημα που έχει μειωθεί, γιατί δεν γίνεται διπλός έλεγχος, και το πολύ σε δύο χρόνια να έχει γίνει η κάλυψη της συγκεκριμένης απώλειας.

Άρα, εφόσον τεκμηριωθεί από τον συγκεκριμένο φάκελο η απώλεια, θα είμαστε σε επαφή με τους παραγωγούς και τότε θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καλυφθούν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί», είπε ο κ. Ε. Αποστόλου.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass