roustas@eleftheria.gr

Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2017 22:10

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Προσπαθεί να καθιερωθεί το καλοκαιράκι, αλλά οι βροχές αντιστέκονται ακόμη. Η θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή στο νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία από 19 ως 31 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αίθριος. Τις θερμές ώρες της ημέρας πιθανόν στα βόρεια ορεινά να σημειωθούν τοπικές μπόρες. Αυτά τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα το απόγευμα προς βράδυ της Κυριακής. Η θερμοκρασία αμετάβλητη (30-32 βαθμούς Κελσίου). Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι αίθριος, με αραιή συννεφιά. Ηλιοφάνεια και χωρίς περίεργα φαινόμενα ο καιρός μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 20 ως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ

Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες περιοχές του νομού Λάρισας και κυρίως την επαρχία Φαρσάλων και τον Δήμο Κιλελέρ, οι παραγωγοί εμφανίζονται προβληματισμένοι για το μέλλον της φετινής σοδειάς. Οι βαμβακάδες καλούνται να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε επανασπορά (διαδικασία ασύμφορη), στα ψυχανθή και στα σιτηρά η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη, ενώ στις υπόλοιπες καλλιέργειες οι παραγωγοί καλούνται να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους γεωπόνους. Στα βαμβάκια που δεν έχουν πληγεί ιδιαίτερα, οι παραγωγοί θα πρέπει να σκαλίσουν, ώστε να ανασάνει το έδαφος και να φύγει η υγρασία γρηγορότερα ώστε να ζεσταθεί γρήγορα το έδαφος. Στη συνέχεια θα πρέπει να είναι φειδωλοί ως προς τα ποτίσματα. Στην τοματοκαλλιέργεια οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε ψεκασμό φυλλώματος με χαλκούχα σκευάσματα έτσι ώστε να παρεμποδιστεί η προσβολή από ανοιχτές πληγές που προκλήθηκαν κυρίως, λόγω της χαλαζόπτωσης. Να γίνει εφαρμογή με σκαλιστήρι, όπου αυτό είναι εφικτό ανάλογα και το με βλαστικό στάδιο της καλλιέργειας, για να μειωθεί η εδαφική υγρασία. Επαναληπτικός ψεκασμός με διασυστηματικά μυκητοκτόνα, μετά την εμφάνιση νέων φύλλων και βλαστών, σε διάστημα περίπου 10 ημερών.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΠΛΟΚΩΝ

Συνεδρίασε χθες στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και συζήτησε μορφές αντίδρασης και διαμαρτυρίας που θα λάβουν χώρα σε όλη την επικράτεια το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα. Αφορμή για τις καλοκαιρινές κινητοποιήσεις αποτέλεσαν οι ζημιές που προκλήθησαν από καιρικές συνθήκες στις αγροτικές καλλιέργειες και η προβληματική λειτουργία του ΕΛΓΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποζημιώσεις, αλλά και τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους με τις συνεχείς ελληνοποιήσεις στο γάλα. Με τις επικείμενες κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν καταλήψεις σε καταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ τα στελέχη της Επιτροπής Μπλόκων απαντούν και σε αυτούς που τους κατηγορούν για τα μπλόκα του Γενάρη ότι «αυτά έχουν επετειακό χαρακτήρα, επειδή τότε δεν υπάρχουν αγροτικές υποχρεώσεις».

ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η πολυαναμενόμενη από τους παραγωγούς απόφαση για την «έγκριση πιστώσεων για την καταβολή ανειλημμένων υποχρεώσεων του Μέτρου 10 “Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα” και του Μέτρου 11 “Βιολογικές καλλιέργειες” του ΠΑΑ 2014-2020 κατά το έτος 2017». Η απόφαση αφορά ουσιαστικά τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του Μέτρου 10 και αφορά ένα κονδύλι ύψους 130 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ δίνεται η δυνατότητα στις κατά τόπους ΔΑΟΚ να ξεκινήσουν την αποστολή των καταλόγων με τους δικαιούχους πληρωμής από παλιότερα έτη, που εκκρεμούν προκειμένου να ελεγχθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ

Στα 140 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο καθορίζεται η συνδεδεμένη ενίσχυση στα βοοειδή, σύμφωνα με σχετική απόφαση. Πλέον αναμένεται η έκδοση των αποφάσεων για τις συνδεδεμένες στο ρύζι και στους κτηνοτρόφους με ειδικά δικαιώματα προκειμένου να αρχίσουν οι πληρωμές των δικαιούχων από σήμερα Παρασκευή 9 Ιουνίου, σύμφωνα με τους αρμόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Να σημειωθεί ότι το ύψος της ενίσχυσης είναι χαμηλότερο από την περσινή τιμή, που είχε οριστεί στα 171,8 ευρώ ανά ζώο.

ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού στα παράλια της Τουρκίας, απέναντι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που σημειώθηκαν πρόσφατα, φέρνουν ξανά στην επιφάνεια την «υποστελέχωση» που υπάρχει στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λέσβος που έχει μόλις έξι κτηνιάτρους που θα πρέπει να ελέγξουν περίπου 350.000 αιγοπρόβατα και 6.000 βοοειδή. Χειρότερα είναι τα πράγματα στον βόρειο Έβρο που υπάρχει μόνο ένας κτηνίατρος. Ο αφθώδης πυρετός είναι ιογενές νόσημα που προσβάλλει όλα τα ζώα που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους). Έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και το κοπάδι που θα εμφανίσει την ασθένεια θα οδηγηθεί στη σφαγή. Αν καταφέρει να περάσει η ασθένεια στη χώρα μας τότε θα είναι μεγάλο το πλήγμα στο εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Το πρόβλημα με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών απασχολεί την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αλλά ουσιαστικά τη λύση θα δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι τότε οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνοι την ασθένεια, όταν θα εμφανιστεί.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

*Λήγει σήμερα Παρασκευή 9 Ιουνίου η οριστικοποίηση και συνεπώς η υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2017 στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ.

*Οι ΔΑΟΚ της χώρας με ανακοινώσεις τους ενημερώνουν ότι όσοι μελισσοκόμοι, επιθυμούν να ενταχθούν στις δράσεις 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και 3.2 «Οικονομική Στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» έτους 2017, μπορούν να υποβάλουν Αίτηση -Δήλωση στην εν λόγω Διεύθυνση ή στο Κέντρο Μελισσοκομίας της περιοχής τους μέχρι 14 Ιουνίου. Η Αίτηση - Δήλωση είναι κοινή για τις δύο δράσεις και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αιτηθούν, εφόσον το επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις, την ένταξή τους ταυτόχρονα και στις δύο δράσεις. Η Αίτηση πρέπει να υποβάλλεται αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, διά αντιπροσώπου, ή με συστημένη ταχυδρομική επιστολή.

* Μέχρι και τις 22 Ιουνίου, καλούνται οι νεοεισερχόμενοι στη Βιολογική Γεωργία, να συνάψουν σύμβαση με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕ&Π), μετά την έκδοση της λίστας με τα ονόματα των 11.337 δικαιούχων. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι είναι μόνο φυτικής παραγωγής με κριτήριο τη ζώνη Natura.

*Μέχρι τις 17 Ιουλίου θα μπορούν να οριστικοποιούν τις τροποποιήσεις τους οι δικαιούχοι Σχεδίων Βελτίωσης που μπήκαν με την πρόσκληση του 2011, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη.

Από τον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass