ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΝΟΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ

«Τρέχουν» οι προθεσμίες για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2017 22:34

«Να εκμεταλλευθούν τις διατάξεις του νόμου 4446\16 περί Συνεταιρισμών και να πραγματοποιήσουν μέχρι τέλος Απριλίου την τροποιητική γενική συνέλευση, για να γίνουν πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί ή να κλείσουν εγκαίρως τα βιβλία και τις υποχρεώσεις τους για να μην ακολουθούν τις διοικήσεις και τα μέλη των Συνεταιρισμών χρέη και οφειλές παρελθόντων ετών» καλούν στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τους συνεταιριστές της Θεσσαλίας.

Τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούνται διαδοχικές γενικές συνελεύσεις αγροτικών συνεταιρισμών προκειμένου να τροποποιήσουν το καταστατικό λειτουργίας τους σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες δεν κουνιέται φύλλο, καθώς αυτοί είτε λειτουργούσαν ως συνεταιρισμοί «σφραγίδες», χωρίς καμία δραστηριότητα, είτε γιατί οι τελευταίες διοικήσεις τους διακατέχονται από άγνοια. Αυτό που προκύπτει από τις συνεχείς ανακοινώσεις του ΥΠΑΑΤ και τις ημερίδες που διοργανώνονται είναι ότι και οι ανενεργοί συνεταιρισμοί θα πρέπει να δράσουν και να παύσουν τη λειτουργία τους και επίσημα, αλλιώς θα προκύψουν προβλήματα για τους διοικούντες και τα μέλη τους. Σε επίπεδο πρώην ΕΑΣ Λάρισας από τους 165 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, οι μισοί δεν έχουν τηρήσει τα προβλεπόμενα και ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός τους.

Καταρχήν όσοι ανενεργοί συνεταιρισμοί έχουν ακίνητα στην κατοχή τους, αυτά θα παραχωρηθούν στο ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί (τύπου ΤΑΙΠΕΔ), τα οποία στη συνέχεια θα εκμισθωθούν σε άλλους υγιείς συνεταιρισμούς. Στην περίπτωση που πωληθούν κάποια ακίνητα, τα χρήματα δεν θα πιστωθούν στον συνεταιρισμό, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση δράσεων άλλων ενεργών σχημάτων. Όσον αφορά στις οφειλές αυτών των Συνεταιρισμών, αυτές θα βαραίνουν το τελευταίο Δ.Σ., αλλά οι διοικούντες μπορούν να στραφούν δικαστικά (με αγωγή) εναντίον όλων των μελών του συνεταιρισμού.

Σχετικά με την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος (800 ευρώ\χρόνο), όσοι συνεταιρισμοί ανήκουν σε κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, μπορούν να απαλλαγούν από αυτό με μια σχετική βεβαίωση. Μέχρι 31 Μαΐου, κάνοντας χρήση σχετικής εγκυκλίου, περί οικιοθελούς δήλωσης αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν χρωστούν, μπορούν να δηλώσουν «ξεχασμένο» ΦΠΑ, συγκεντρωτικές καταστάσεις, κλπ χωρίς πρόστιμο. Οι χρεωστικοί όμως συνεταιρισμοί αν θέλουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους δίχως προσαυξήσεις θα πρέπει να το πράξουν μέχρι 31 Μαρτίου.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass