Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Μπλόκο λόγω… τρόικας και αξιολόγησης στους αγρότες

* Μόνο για φέτος ισχύει το συγκεκριμένο αφορολόγητο για αγρότες *Άκαρπη η χθεσινή συνάντηση * Ε. Μπούτας στην «Ε»: «Καμία δέσμευση στους αγρότες, η κυβέρνηση έχει δεσμεύσεις σε ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ, ΚΑΠ» *Κλιμακώνουν οι αγρότες με το συλλαλητήριο της προσεχούς Τρίτης στην Αθήνα

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2017 16:05

Στο… μπλόκο της συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών/τρόικας αλλά και της 2ης αξιολόγησης έπεσαν οι αγρότες, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί κατέστησαν σαφές στην πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων χθες πως δεν συζητούν κανένα αίτημα που έχει δημοσιονομικό κόστος.

Η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου επιβεβαίωσε μάλιστα εμμέσως πλην σαφέστατα τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση συζητά για μείωση του αφορολόγητου μετά το 2018, καθώς δήλωσε με νόημα ότι το αφορολόγητο 8.660-9.550 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό παιδιών) για τους αγρότες «θα ισχύσει και για το 2017».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσιρώνης είπε μάλιστα στους δημοσιογράφους ότι τέτοια συζήτηση (για ρυθμίσεις που συνεπάγονται δημοσιονομικό κόστος) την ώρα που γίνονται συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί απ’ αυτούς που θέλουν να την τορπιλίσουν.

«Δεν υπήρξε καμία δέσμευση, αυτή η δέσμευσή τους εδράζεται στις δεσμεύσεις που έχουν στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ, την ΕΕ και την ΚΑΠ», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ. Βαγγέλης Μπούτας απαντώντας σε ερώτηση της «Ε». Αυτά πρέπει να τα μαζέψει ο λαός όλα σβάρνα και να τα πετάξει στη θάλασσα. Η κυβέρνηση και τα στελέχη της κάνουν λογοπλασίες, το μισό ψέμα είναι χειρότερο και από το ολόκληρο», πρόσθεσε και κάλεσε τους αγρότες να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με περισσότερα τρακτέρ στα μπλόκα και με το συλλαλητήριο της προσεχούς Τρίτης στην Αθήνα (πλατεία Βάθης, ώρα 1.30 το μεσημέρι).

«Από την πλευρά των αγροτών μπήκαν ζητήματα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσέγγισης λέγοντάς μας «καταργήστε το τάδε, καταργήστε το άλλο». Με τα δεδομένα που βιώνει η χώρα μας και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει υπάρχουν ρυθμίσεις που δεν μπορούν να ανατραπούν», ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ

Για το ακατάσχετο η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει τη βούληση και εξετάζει τεχνικά αν μπορεί να γίνει η αύξησή του στις 15.000 ευρώ για τους αγρότες, το οποίο είναι το ακατάσχετο που ισχύει σήμερα για όλους 1.250 ευρώ επί 12 μήνες».

«Θα δώσουμε μάχη για να αυξηθεί το ακατάσχετο στις 5.000 ευρώ», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ ο κ. Βαγγέλης Μπούτας σχολίασε: «Ακατάσχετο, ακούστηκε και για 5.000 τη στιγμή που αν πληρώνεσαι τρεις φορές τις ενισχύσεις τις οποίες μας δίνουν κομματιαστά και δυο φορές τα προϊόντα, το ακατάσχετο φθάνει τις 6.000, δηλαδή αυτοί μας είπαν και παρακάτω».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος είπε στη σύσκεψη ότι έχει δοθεί εντολή στο Κέντρο Είσπραξης Οφειλών για τα ασφαλιστικά ταμεία να μην ξεκινήσουν διαδικασίες κατάσχεσης στην περιουσία αγροτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Στο φορολογικό η υφυπουργός κ. Κατερίνα Παπανάτσιου έδωσε τις εξής διευκρινίσεις:

-«Η βασική ενίσχυση φορολογείται.

-Από πρασίνισμα και συνδεδεμένες φορολογούνται ως εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω.

-Το αφορολόγητο ισχύει και για τα τεκμήρια.

-Η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2015 θα πληρωθεί το Φεβρουάριο.

-Εξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί.

-Έρχεται τροπολογία για τους αγρότες που θα μετατεθούν από το ειδικό στο γενικό καθεστώς».

Ο Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη στην οποία εκτός των προαναφερθέντων έλαβαν μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, καθώς και οι πρόεδροι του ΕΛΓΑ κ. Φάνης Κουρεμπές και του ΕΦΚΑ κ. Θανάσης Μπακαλέξης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ε. Αποστόλου δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Έγινε μια συζήτηση ζωηρή αλλά και ουσιαστική στα θέματα που αφορούσαν κυρίως στο φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις και τις πληρωμές.

Για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, είπα ότι η χρονιά του 2016 έχει ως σημείο αναφοράς την κατάκτηση του αφορολογήτου και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης.

Ειλικρινά εκπλήσσομαι πως ακούστηκαν φωνές για απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης, ουσιαστικά όταν λες ότι αποσύρεις μια ρύθμιση σημαίνει ότι επιστρέφεις στην παλιά. Κα αν συνέβαινε αυτό θα είχαμε 13% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για το σύνολο των ενισχύσεων, των αποζημιώσεων, του καθαρού εισοδήματος. Σε σχέση με τη ρύθμιση για το φορολογικό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις εκκαθαρίσεις του 2017, μόνο ένα θα σας πω: 66 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους αγρότες από τις προκαταβολές των φόρων των προηγούμενων ετών.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, εμείς επιμένουμε ότι είναι μια ρύθμιση που τη χρειαζόταν ο αγρότης γιατί βγήκε από τη γωνία όπου βρισκόταν και ήρθε στο προσκήνιο.

Στα ζητήματα των πληρωμών είπαμε στους αγρότες ότι υπάρχει μια δεδομένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτήν εφαρμόζουμε και προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη. Και η τάξη που βάλαμε έφερε το αποτέλεσμα των 3,7 δισ. σε πληρωμές το 2016 που αποτελεί ρεκόρ.

Συζητήσαμε τα ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής. Από τη δική μας πλευρά καταθέσαμε 10 σημεία (έναν δεκάλογο) παρεμβάσεων που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί για το κόστος παραγωγής, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις για το ενεργειακό στη γεωργία, το κομμάτι των ζωοτροφών στην κτηνοτροφία, το εργόσημο, την κάρτα του αγρότη, και βέβαια ένα σωρό άλλα ζητήματα, όπως τις πληρωμές, την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά, το μεγάλο ζήτημα με τις ελληνοποιήσεις κλπ.

Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, το ξέρετε ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά το 2016. Παρ΄όλα αυτά καταφέραμε οι πληρωμές από 12 και 13 μήνες να ολοκληρώνονται σε ένα διάστημα 6 και 7 μηνών. Και η φετινή χρονιά ξεκίνησε πάρα πολύ δύσκολα προσπαθούμε αυτήν την ώρα να ολοκληρώσουμε τις εκτιμήσεις για να προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις, σε τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητους όπως είναι η αιγοπροβατοτροφία και γενικότερα η κτηνοτροφία».

* Στην χθεσινή συνάντηση έλαβαν μέρος από το μπλόκο της Νίκαιας πλην του κ. Ε. Μπούτα και οι κ. Ρίζος Μαρούδας, Κώστας Τζέλλας και Τάκης Καραϊσκος, καθώς και ο κ. Νίκος Ρεβήσιος από το μπλόκο Μελούνας.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass