Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2017 13:50 | Τελευταία ενημέρωση: 03 Φεβ 2017 14:34
Οι κινήσεις των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας δείχνουν ότι στις προθέσεις τους είναι η πολυήμερη παραμονή τους στους δρόμους παρά τη μειωμένη συμμετοχή τους. Αυτό αποδεικνύεται και από τον τρόπο που έχουν στηθεί οι σκηνές στην εθνική οδό, με κρεβάτια, σόμπες, άφθονα ξύλα και ψησταριές Οι κινήσεις των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας δείχνουν ότι στις προθέσεις τους είναι η πολυήμερη παραμονή τους στους δρόμους παρά τη μειωμένη συμμετοχή τους. Αυτό αποδεικνύεται και από τον τρόπο που έχουν στηθεί οι σκηνές στην εθνική οδό, με κρεβάτια, σόμπες, άφθονα ξύλα και ψησταριές

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Έφθασαν επιτέλους οι αλκυονίδες μέρες που τόσο περιμέναμε, καθώς ο υδράργυρος άρχισε να ανεβαίνει προς ικανοποίηση των παραγωγών, οι καλλιέργειες των οποίων δοκιμάστηκαν σκληρά από τον χιονιά του Ιανουαρίου.

Έτσι σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) σήμερα Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 ως 16 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου ο καιρός θα είναι αίθριος, με λίγες τοπικές συννεφιές προς το τέλος της ημέρας, οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς και η θερμοκρασία αμετάβλητη (16-18 βαθμούς Κελσίου). Από Τρίτη ο καιρός αλλάζει, καθώς αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση (12-14 βαθμών Κελσίου). Ο βροχερός καιρός θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ

«Νεκρή περίοδος» από άποψη καλλιεργητικών φροντίδων είναι αυτή που διανύουμε, αν και σιγά-σιγά θα πρέπει οι παραγωγοί να ξεκινήσουν τις λιπάνσεις στις δενδρώδεις καλλιέργειες και τη ζιζανιοκτονία στα σιτηρά. Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες και τον χιονιά του Ιανουαρίου όλοι συμφωνούν ότι η καταστροφή στα υπαίθρια κηπευτικά είναι ανυπολόγιστη, ενώ ενδεχομένως να επηρεάστηκαν κάποιες πρώιμες ποικιλίες ροδακίνων και βερίκοκου. Τα φυλλώδη, π.χ. μήλα, αχλάδια δεν φαίνεται να τα χτύπησε ο χιονιάς και ο παγετός. 

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

Περιθώριο 10 ακόμα ημέρες, μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, έχουν οι αγρότες προκειμένου να παραδώσουν το σύσπορο βαμβάκι τους στα εκκοκκιστήρια για να είναι δικαιούχοι της συνδεδεμένης του 2016. Αυτό προκύπτει με σχετική τροποποιητική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, με δεδομένο ότι η σχετική προθεσμία – υποχρέωση των παραγωγών- έληγε στις 31 Ιανουαρίου. Οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα 16 κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο. Υπενθυμίζεται ότι στην εγκύκλιο για την ειδική ενίσχυση βάμβακος καθορίζεται ως ενδεικτική τιµή τα 74,938 ευρώ το στρέµµα για την περίοδο 2016-2017, εφόσον η επιλέξιµη έκταση δεν ξεπεράσει τα 2.500.000 στρέµµατα. Ωστόσο, το τελικό ποσό της ειδικής ενίσχυσης στους βαµβακοπαραγωγούς θα καθοριστεί µε Υπουργική Απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι από το 2017 και µετά, η ελάχιστη στρεµµατική απόδοση για τη συνδεδεµένη στο βαµβάκι θα υπολογίζεται αυστηρότερα και µε διαφορετική τιµή ανά νοµό. Μάλιστα, αντί για τα 140 κιλά το στρέµµα, θα ορίζεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας µε βάση το µέσο όρο της πενταετίας 2011-2015, µειωµένο κατά 20%.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΦΑΚΕΛΩΝ

ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Λάρισας ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η παραλαβή των αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών». Υποβλήθηκαν συνολικά 962 φάκελοι υποψηφιότητας μαζί με τις αντίστοιχες αιτήσεις πληρωμής της Α’ δόσης - που αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι (περίπου 14.000 ευρώ ανά εγκεκριμένο δικαιούχο)- στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας. Το ύψος ενίσχυσης διαμορφώνεται ανάλογα με την κατηγορία της περιοχής μόνιμης κατοικίας του υποψηφίου, τον προσανατολισμό (φυτική, κτηνοτροφική ή μικτή) της παραγωγής της εκμετάλλευσης. Μέγιστο ποσό είναι τα 22.000 ευρώ (ζωική παραγωγή στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές), ενώ για τις πεδινές και φυτική παραγωγή τα 17.000 ευρώ. Για την εφαρμογή της παρούσας πρόσκλησης έχει εγκριθεί το ποσό των 25.500.000 ευρώ για ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ AGROTHESSALY

Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετέχει δυναμικά στην 11η Έκθεση AgroThessaly, με στελέχωση περιπτέρου και διοργάνωση Επιστημονικής Ημερίδας με τίτλο: «Αειφόρος φυτική & ζωική παραγωγή: πετυχημένες πρακτικές». Η ημερίδα που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων και τη ΔΕΘ – HELEXPO, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο της AgroThessaly στη Λάρισα. Η 11η Πανελλήνια Αγροτική Έκθεση για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία αποτελεί τη μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση του κλάδου και για πρώτη φορά φέτος αναβαθμίζεται ως αποτέλεσμα της συνεργασίας Δήμου Λαρισαίων και ΔΕΘ - ΗELEXPO.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Σε γενική συνέλευση καλεί τα μέλη του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών. Η πρώτη γενική εκλογική συνέλευση είναι την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού στη Φιλιππούπολη, Αγχιάλου 4. Σε περίπτωση μη απαρτίας η διαδικασία θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου την ίδια ώρα. Τα μέλη πρέπει να εκπληρώσουν οπωσδήποτε την οικονομική υποχρέωση προς τον Α.Σ. (Μερίδα) για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική γενική συνέλευση. Τα μέλη που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο και για το Εποπτικό, βάση του καταστατικού πρέπει να καταθέσουν αίτηση υποψηφιότητας μέχρι την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 2 το μεσημέρι στα γραφεία του Α.Σ.

AGROTIKO HMEROLOGIOΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΛΕΜΕΤΡΗΣΗΣ

Εγκαταστάθηκε ο πρώτος σταθμός Τηλεμέτρησης στην Τ.Κ. Μηλέας Ελασσόνας από την εταιρία Neurobublic, την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και την οργάνωση παραγωγών του αγροτικού συνεταιρισμού «Ένωση Ελασσόνας». Όπως είχε γράψει και παλιότερα η «Ε» «η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στις καινοτόμες υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας και προσεγγίζουν ολιστικά την παραγωγική διαδικασία μέσα στο χωράφι. Μετρούν με ακρίβεια τις ανάγκες της καλλιέργειας ανά πάσα χρονική στιγμή, παρακολουθούν τις εφαρμογές του παραγωγού στο χωράφι και του παρέχουν επιστημονικές συμβουλές ακριβείας, προσαρμοσμένες ακριβώς στις ιδιαίτερες ανάγκες του χωραφιού του. Στην περίπτωση της Ελασσόνας το πρόγραμμα θα βοηθήσει σημαντικά το αμύγδαλο και το καρύδι που παράγει ο Συνεταιρισμός, ενώ παρόντες στη διαδικασία εγκατάστασης του σταθμού ήταν ο πρόεδρος του ΑΣ Ζήσης Τσιόγκας, ο γεωπόνος του συνεταιρισμού Αστέριος Νάνος και ο παραγωγός Λεωνίδας Βούζας.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass