ΑΠΟ «ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ» ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ

Νέα έξοδος τρακτέρ σε Πλατύκαμπο και Γυρτώνη

* Στο Καραβάνι Υγείας συμμετέχει σήμερα το μπλόκο της Νίκαιας

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2017 14:34

Με μικρή συμμετοχή, αλλά έντονη αγωνιστική διάθεση από τους συμμετέχοντες ξεκίνησε χθες ο κύκλος των κινητοποιήσεων για τους αγρότες που συμμετείχαν πέρυσι στο μπλόκο των Τεμπών, με τα τρακτέρ να συγκεντρώνονται στον Πλατύκαμπο και τη Γυρτώνη.

Σήμερα το πρωί στις 11 στον Πλατύκαμπο θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Ημέρα αγωνιστικής δράσης και για το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας, καθώς αντιπροσωπεία αγροτών με τα τρακτέρ τους θα συμμετάσχει το πρωί στο λεγόμενο «Καραβάνι Υγείας» που διοργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ στα δύο νοσοκομεία της πόλης. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το αγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής στις 6 το απόγευμα στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Χθες προστέθηκαν στο μπλόκο της Νίκαιας κι άλλα τρακτέρ από τον πρώην Δήμο Κραννώνα και την Καρδίτσα, ενώ οι αγρότες διέκοψαν για μία ώρα περίπου (4-5μ.μ.) την κυκλοφορία της εθνικής οδού στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Να πάρουν μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνει την Παρασκευή, 3 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Καλεί, επίσης, τους εργατοϋπαλλήλους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, εκφράζοντας την ενεργή στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα των αγροτών, που αφορά στην ίδια την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής «οι μικρομεσαίοι αγρότες βγήκαμε, ξανά φέτος, στα μπλόκα, γιατί η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα που προβάλλαμε στα περσινά 40ήμερα μπλόκα, αλλά με την αντιλαϊκή πολιτική της, πρόσθεσε κι άλλα βάρη στις πλάτες μας, που θα μας στείλουν, γρηγορότερα, στον Καιάδα του ξεκληρίσματος και της εξαθλίωσης. Ακόμα και αυτές τις μέρες, που οι αγρότες είμαστε στα μπλόκα, η κυβέρνηση παίρνει πρόσθετα μέτρα σε βάρος μας, όπως η διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), και των κάτω από 5.000 ευρώ οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ, εκβιάζοντας με κατασχέσεις πάνω από 360.000 μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Όλα αυτά και πολλά άλλα γίνονται όταν το εισόδημά μας συρρικνώνεται λόγω των χαμηλών τιμών για τα προϊόντα μας που καθορίζει η «ελεύθερη» αγορά, του διογκωμένου κόστους παραγωγής για ν’ αυγαταίνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων. Δεν ζητάμε από την κυβέρνηση «ιδιαίτερη μεταχείριση» σε σχέση με άλλους που «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε κανένα λόγο να έλθουμε σε αντιπαράθεση, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, υποκινώντας τον «κοινωνικό αυτοματισμό». Έχουμε κοινά προβλήματα, καθώς δεχόμαστε την ίδια αντιλαϊκή επίθεση, κοινά συμφέροντα και αιτήματα. Επομένως, κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας μας».

ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ -ΓΥΡΤΩΝΗ

Δύο τα χαρακώματα που έστησαν τελικά χθες οι αγρότες που συμμετείχαν πέρυσι στις κινητοποιήσεις των Τεμπών, το πρώτο με 100 περίπου αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο του Πλατυκάμπου στην παλιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου και το δεύτερο με άλλα 70 στον κόμβο της Γυρτώνης. Στον Πλατύκαμπο στάθμευσαν στην άκρη του δρόμου τα τρακτέρ τους αγρότες από τα χωριά της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου (κυρίως Χάλκη, Πλατύκαμπο) και από Αγιά και στη Γυρτώνη οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου. Χθες το απόγευμα υπήρξε σύσκεψη των δύο πλευρών στη Γυρτώνη, προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά ζητήματα, ενώ σήμερα το πρωί στις 11 θα υπάρξει σύσκεψη στον Πλατύκαμπο, προκειμένου να αποφασισθεί η πορεία και το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες των …Τεμπών ζητούν την αυτονομία του ΟΓΑ, με τη διατήρηση των κλάσεων και αυξήσεις συντελεστών μέχρι 30%, την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το 2017, ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών στη ΔΕΗ και γενναία μέτρα αντιμετώπισης του κόστους παραγωγής. Από χθες προστέθηκε στα αιτήματα και το ζήτημα που ανέκυψε με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, με την οποία μπαίνει τέλος στο εργόσημο στα χωράφια και οι αλλοδαποί εργάτες γης θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ! Απόφαση που εξόργισε ακόμη περισσότερο τους αγρότες.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων Ελλάδας εκφράζει τη συμπαράστασή του «στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, που βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση για να αποκρούσουν τα εξοντωτικά μέτρα που λαμβάνονται εναντίον τους και απειλούν την ίδια την επιβίωσή τους». Στην σχετική ανακοίνωση «καλούνε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, ανακαλώντας τα μέτρα που οδηγούν στο ξεκλήρισμα μεγάλου μέρους του αγροτικού κόσμου και να πάρει όλα τα μέτρα, που είναι αναγκαία, για την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής, που είναι από τους πιο βασικούς τομείς για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass