ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2024 17:11
* ΑΥΤΑ κι αν είναι ελευθέρας βοσκής... Εκεί ψηλά στην Πίνδο, περιμένοντας τους Βλάχους ν’ ανέβουν για την Παναγία. Ζ. * ΑΥΤΑ κι αν είναι ελευθέρας βοσκής... Εκεί ψηλά στην Πίνδο, περιμένοντας τους Βλάχους ν’ ανέβουν για την Παναγία. Ζ.

Βουτιά, αλλά...
* ΑΝΑΣΑ, θερμοκρασιακή, έστω για δυο-τρεις μέρες... Και πρέπει να έχει και κάποιος τον νου του στον υδράργυρο, όλο ανακοινώσεις «βουτιά ο υδράργυρος» και πάλι «βουτιά...», μην πνιγεί στο τέλος.

Κι από αύριο - μεθαύριο, πάλι στα ίσα του, σ’ αυτές τις φετινές υπερβολές του.
Ζ.
Και το ποτάμι
ήταν θολό...
* ΤΟ σκέφτηκε ακούγοντας πιο προσεκτικά τους στίχους του τραγουδιού, που έπαιζε σε γλέντι γάμου, έδειχνε κιόλας ότι το πήγαινε για βροχή, που παρότι επιθυμητή, τρομάζει πλέον κάθε φορά τους Θεσσαλούς, σκέφτηκε, λοιπόν, ο Λαρισαίος πως το «Ρούσα παπαδιά» δεν ήταν εκ Ρωσίας εκείνη που ενέπνευσε τον λαϊκό καλλιτέχνη, σε κοκκινομάλλα παπαδιά αναφερόταν, θα μπορούσε, λοιπόν, λέει, αυτό το ωραίο ρουμελιώτικο συρτό να είναι το σύμβολο της πληγωμένης από τις πλημμύρες Θεσσαλίας.
***
* ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ και το τραγούδι, υπάρχει μακρά παράδοση της περιοχής στα πλημμυρικά φαινόμενα, η μορφολογία του εδάφους τα ευνοεί. Παράδοση που δε φαίνεται να ελήφθη υπόψη στη σύγχρονη περίοδο, με την υφιστάμενη πλέον δυνατότητα παρεμβάσεων.
Σαν πήρα έναν κατήφορο για δες, την άκρη το ποτάμι
Και το ποτάμι, άντε ρούσα παπαδιά, και το ποτάμι ήταν θολό
Και το ποτάμι ήταν θολό, θολό κατεβασμένο
Σέρνει λιθά, άντε ρούσα παπαδιά, σέρνει λιθάρια ριζιμιά
Σέρνει λιθάρια ριζιμιά, δέντρα ξεριζωμένα
Σέρνει και μια, άντε ρούσα παπαδιά, σέρνει και μια γλυκομηλιά... (Λιθάρια ριζιμιά, ήτοι λίθοι ἐρριζωμένοι βαθέως εἰς τὴν γῆν, μα και δέντρα στα λεγόμενα φερτά υλικά, αλλά και παρασυρθέντες άνθρωποι θύματα, όπως αναφέρεται στην τραγική συνέχεια του τραγουδιού).
Ζ.
Προσφέρει...
* ΠΑΕΙ ο Π. Πολάκης, αλλά με τον κουρνιαχτό που σήκωσε η αποπομπή του πάλι υπηρεσίες πρόσφερε. Καλύπτοντας το σοβαρό θέμα με το νομοσχέδιο Ψυχικής Υγείας και για την απεξάρτηση, φερειπείν για τη Λάρισα στην έξοδο η «Έξοδος», καλυμμένη από σκόνη η υπόθεση με τις εφημερίες και τη συνταγογράφηση, η σύγκρουση των γιατρών με την κυβέρνηση. Εξαφανισμένη κάθε συζήτηση για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την εξελισσόμενη εκ βάθρων αλλαγή της φυσιογνωμίας.
- Εκτός από τον Μητσοτάκη εξυπηρετεί και τον Κασσελάκη, σχολίαζε χθες ο Λαρισαίος.
Ζ.
6 στα 10
* ΣΕ φάση απελπισίας οι νεαρές Λαρισαίες.
- Η άλλη είναι 7 μηνών έγκυος κι έχει μια κοιλίτσα σαν να έχει πιεί δυο μπύρες. Εγώ είμαι 7 μηνών έγκυος και δεν είμαι έγκυος.
***
* - ΠΡΩΙ - ΠΡΩΙ έχασα 800 θερμίδες.
- Ξεκίνησες γυμναστήριο;
- Αγόρασα μια τυρόπιτα και την ξέχασα στο λεωφορείο.
***
* - ΑΠΟ κοιλιακούς έχω καλύψει με επιτυχία τα πρώτα έξι γράμματα.
Ζ.
Η πρωτεύουσα
* ΕΙΝΑΙ το 2003 και στην εφημερίδα δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Δ.Χ. για την τιμή του καφέ στην πόλη, καθώς ο Δήμος είχε μόλις αποφασίσει να αυξήσει το τέλος για τα τραπεζοκαθίσματα των καφετεριών κατά 10 έως και 220%, ανάλογα την περιοχή. Κι ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. θυμίζει:
Από τις ακριβότερες πλατείες στην Ελλάδα, τόσο σε αξία γης όσο και ως παροχή υπηρεσιών, η πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας. Σε ελάχιστες πόλεις της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, η απόλαυση του καφέ στοιχίζει όσο ένα πιάτο φαγητό σε εστιατόριο. Οι ιδιοκτήτες, βέβαια, ισχυρίζονται πως η προσφορά υπηρεσιών και τα έξοδά τους είναι τέτοια που δικαιολογούν φραπέ των 3 ευρώ, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την εντύπωση που αποτελεί και πεποίθηση όλων των Λαρισαίων -άσχετα αν κατακλύζουν καθημερινά τα καφέ του κέντρου- ότι «χρυσοπληρώνουν» τον καφέ τους. (Ωπ... Είκοσι χρόνια τώρα σταθερά στα 3 ευρώ;).
***
* ΙΣΩΣ, μάλιστα, η τιμή του να αυξηθεί περισσότερο μετά τις τελευταίες αυξήσεις που η Δημοτική Αρχή επιφύλασσε στα τέλη χρήσης των τραπεζοκαθισμάτων. Επ’ αυτού οι απόψεις των καταστηματαρχών διίστανται, αφού άλλοι καφετεριούχοι δηλώνουν πως δε θα ακριβύνει ο καφές, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που διατείνονται πως κάθε είδους αύξηση στο κόστος λειτουργίας μετακυλύεται στο πωλούμενο προϊόν... Με τις επιβληθείσες αυξήσεις, τα ετήσια κόστη των 7.700 δρχ. για τα τραπεζοκαθίσματα ανά τετραγωνικό μέτρο πήγαν στις 15.000, των 16 στις 17.000 και των 25 στις 28.000 δρχ. Σημειώνεται πως η ακριβότερη περιοχή του Βόλου κοστίζει 15.000 δρχ./τ.μ.  και της Καρδίτσας 10.000 δρχ., ενώ η ακριβότερη της Θεσσαλονίκης φτάνει τις 70.000 δρχ., όσο και του Ηρακλείου Κρήτης... (Ήταν η εποχή της μετάβασης ακόμη από δραχμές σε ευρώ).
***
* Ο Ζαφείρης Μπαλικούρας, που δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια ως ιδιοκτήτης καφετέριας στην πλατεία Ταχυδρομείου, δηλώνει ότι η αύξηση του συγκεκριμένου τέλους δεν αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κόστους λειτουργίας μιας καφετέριας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να «περάσει» στην τιμή του καφέ.
Ήδη η τιμή του καφέ στη Λάρισα είναι υψηλή, καθώς ακριβότερη είναι μόνο σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου ο καφές κοστίζει έως και 4 ευρώ. Στην υπόλοιπη Θεσσαλία η τιμή είναι φθηνότερη από της Λάρισας κατά ένα ευρώ. Ακόμη και στην παραλία του Βόλου, στα περισσότερα καφέ, η τιμή του δεν υπερβαίνει τις 800 δρχ. έναντι 1.020-1.100 της Λάρισας. Φαίνεται ότι το τσιμεντένιο ξέφωτο της πλατείας Ταχυδρομείου δεν πτοείται από θάλασσες, αλλά ούτε και από ιστορικές γωνιές της Ευρώπης, όπου ο καφές κοστίζει ακόμη και 2 ευρώ.
Ζ.
Τελικά όμως...
* ΠΟΛΥ σκληροί, ανυποχώρητοι εμφανίζονταν οι κυβερνώντες, δεν υπήρχε περίπτωση φέτος για παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Που τελευταία στιγμή δόθηκε πάλι.
Όχι τίποτ’ άλλο, θα κλαίνε «οι γυναίκες των λογιστών» που δε θα πάνε πάλι διακοπές. Αυτό το απερίγραπτο επιχείρημα του Υπουργείου είναι που στοίχισε περισσότερο από την υποχωρητικότητα, την οποία εμφάνισαν τελικά.
Ζ.
Σοφό σκυλί
* ΤΑ έλεγε με τον σκύλο του ο Λαρισαίος. Άλλωστε έχουν σφίξει κι οι ζέστες...
- Πρέπει καθημερινά να δουλεύω σαν σκύλος;
- Με δουλεύεις; Εγώ δεν δουλεύω ποτέ.
- Ναι, αλλά εσύ δεν έχεις λεφτά...
- Γιατί, εσύ έχεις;
Ζ.
Μέσα σ’ όλα
* ΟΠΩΣ φαίνεται η περίφημη ολλανδική HVA, η εταιρεία που είχε καταφθάσει αμέσως στον πλημμυρισμένο κάμπο, σαν έτοιμη από καιρό, πήρε και θα πάρει όλες τις μελέτες διαχείρισης υδάτων στην Ελλάδα. Χωρίς διαγωνισμούς και ανταγωνισμούς, η κυβέρνηση αποφασίζει, αλλά το κόστος τους καλύπτεται από ιδιωτικές δωρεές. Η μελέτη για τη Θεσσαλία ήταν δωρεά της Ένωσης Τραπεζών και εκείνη για την Κρήτη, που η ανάθεσή της ανακοινώθηκε χθες, από την ΤΕΡΝΑ, ναι τη γνωστή.
Κι είπε ο Λαρισαίος Ν.Γ.: «Ευτυχώς έχουμε ακόμη ευπατρίδες που βάζουν το χέρι στην τσέπη, έτσι, χωρίς ανταλλάγματα».
Ζ.
Δέκα φορές
* ΑΕΡΑΤΕΣ με κέφι και στυλ, οι Λαρισαίες απέναντι στα τρέχοντα.
- Μπαλάκι είμαι στη σχέση μας κι εσύ είσαι η ρακέτα. Σου είμαι πια αδιάφορη σαν φασολάκια σκέτα.
***
* - ΠΩΣ είναι η σεξουαλική σου ζωή, φιλενάδα;
- Μια χαρά, δέκα φορές την εβδομάδα.
- Μπράβο ο άντρας σου; Πώς αντέχει;
- Μα δεν του λέω.
***
* - ΜΑ είναι δυνατόν κοπέλα μου; Κάθεσαι έναν χρόνο τώρα περιμένοντάς τον να σε πάρει τηλέφωνο;
- Ε καλά... Δεν κάθομαι και με σταυρωμένα τα πόδια...
Ζ.
Ποιοτική σχολή
* ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ Β. Γερογιάννης και λοιποί, ολόκληρο το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αφού με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προέκυψε πως συνεχίζεται και για φέτος η ανοδική πορεία της βάσης εισαγωγής σ’ αυτό. Ακόμη κι αυτήν την παράξενη χρονιά με τις πτωτικές τάσεις.
Συγκεκριμένα: Βάση εισαγωγής από ΓΕΛ άνοδος 320 μόρια, το 2024 10.400 μόρια έναντι 10.080 το 2023. Βάση εισαγωγής από ΕΠΑΛ άνοδος 336 μόρια, από 14.353 πέρυσι στα 14.689 μόρια φέτος.
Βαθμός πρώτου εισακτέου από ΓΕΛ 17.620, από ΕΠΑΛ 18.789 μόρια. Και κάλυψη όλων των προσφερομένων θέσεων:  231/227 εισακτέοι από ΓΕΛ και 28/28 εισακτέοι από ΕΠΑΛ. (Αναγνώριση αν μη τι άλλο...).
Ζ.
Φιλαρμονική
* ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΝ αρκετοί στα Φάρσαλα την παραμονή της εορτής της Αγίας Παρασκευής για την απουσία της Φιλαρμονικής Φαρσάλων από τη λιτάνευση της εικόνας και την εμφάνιση αντ’ αυτής της Φιλαρμονικής Δήμου Παλαμά της Καρδίτσας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φιλαρμονική Φαρσάλων μπήκε σε αδράνεια πριν λίγους μήνες, καθώς αδυνατούσε να καλύψει το κόστος (μαθημάτων, μουσικών κ.λπ.), με αποτέλεσμα να περάσει στα χέρια του Δήμου Φαρσάλων. Ωστόσο, γραφειοκρατικά θέματα την κρατούν ακόμη πίσω. Καλό είναι να επισπευσθεί η διαδικασία και να επανεκκινήσει υπό άλλη σκέπη ο σύλλογος, καθώς ως γνωστόν κάτι  ξεκινάει πολύ δύσκολα και όταν αφεθεί, γρήγορα ξεχνιέται. Άλλωστε, ο σύλλογος διαθέτει «προίκα» έτοιμη με αρκετά μουσικά όργανα. Θέληση χρειάζεται...
Γ.Γ.
Είπαν και
ξέμπλεξαν;
* «ΕΜΕΙΣ το είπαμε», είπαν και ελάλησαν και αμαρτία ουκ έχουσι, από τη δημαρχία.
Η Υπηρεσία Πρασίνου το ανακοίνωσε επισήμως, άρα εν γνώσει του αντιδημάρχου της και φυσικά του δημάρχου, Θαν. Μαμάκου: Προσέξτε, είπαν στον κόσμο, μην κάθεστε κάτω από μεγάλα δέντρα, στο Αλκαζάρ μα και αλλού, είναι επικίνδυνα. Κι έτσι θεωρούν πως είναι καλυμμένοι αν συμβεί κάνα μεγάλο κακό.  
***
* ΜΕΤΑ που έσπασε ξαφνικά ο μεγάλος κέδρος στην πλατεία της Χαραυγής, ευτυχώς χωρίς συνέπειες σε άνθρωπο, αποκάλυψαν ότι «το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί αποκολλήσεις βραχιόνων μεγάλων πλατάνων στο πάρκο Αλκαζάρ...» ναι; Κι τι κάνουν γι’ αυτό; Συστάσεις προς διερχομένους και οδηγίες προς ξεκουραζομένους στα σκιερά παγάκια: Να κοιτάτε προς τα πάνω, να έχετε τον νου σας. Είναι αυτό αρκετό;
***
* ΚΑΙ τι να κάνουν; Να κλείσουν τα πάρκα; Να περιφράξουν τα μεγάλα δέντρα με απαγορευτικές ταινίες;
Ως ειδικοί, διαπιστώνουν ότι «το φαινόμενο οφείλεται στις παρατεταμένες και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την επίσης παρατεταμένη ανομβρία, εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής». Επομένως; Μήπως είναι απαραίτητο ένα τσεκ από συνεργεία ειδικών, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έκτακτων ελέγχων στα επίφοβα σημεία; Από χθες, εννοείται...
Ζ.
Όλα λυμένα
* ΣΤΟΝ κόσμο του ο νεαρός Λαρισαίος.
- Τελικά χώρισες, ε;
- Ναι ρε, δεν πήγαινε άλλο.
- Και με τη διατροφή τι θα κάνεις;
- Ε; Θα παραγγέλνω απ’ έξω, μωρέ....
Ζ.

 

-------

 

SYNNEFO.jpg* ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ τους μετεωρολόγους ο Α.Α. «Τεράστιο και επικίνδυνο σύννεφο πάνω από τον Αγιόκαμπο της Λάρισας». Κανονικό 112» ο άνθρωπος.
Ζ.

 

KYPARIS.jpg* ΤΩΡΑ που από τη Δημαρχία λένε για επίφοβα δέντρα, λόγω λειψυδρίας και υψηλών θερμοκρασιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τι να σχεδιάζουν για το συγκεκριμένο στην πλατεία του Μικρού Πρ. Ηλία; Τον ψιλόλιγνο κύριο Κυπαρίσση, με τη μόνιμη σκολίωση, που γέρνει μάλλον επικίνδυνα. Επιβεβλημένο δείχνει να ελαφρύνει αριστερά, να κατέβει το κέντρο βάρος του. Εκείνοι ξέρουν καλύτερα...
Ζ.

 

 

RESERVE.jpg* ΜΑΛΛΟΝ η καλύτερη μετάφραση του «reserve»...

 

 

HLIOTROP.jpg* ΤΟ ψηλότερο ηλιοτρόπιο στη Λάρισα, καμηλοπάρδαλη μόνο το φτάνει, με ύψος 4,40 μέτρων, άλτης του επί κοντώ χρειάζεται για να το μετρήσει. Ακόμα πιο κοντά στον ήλιο οι ηλιόσποροί του. Στον κήπο του Μαν. Ντάγια, που το φροντίζει στην οδό Γλαφυρών, του Λαρισαίου που επανέρχεται, καθώς προ τετραετίας είχε δημιουργήσει γιγάντιο ρόδι.
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass