ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2024 17:00
* ΡΑΝΤΕΒΟΥ με την Επανάσταση; Γιατί, αυτοί είστε... Εδώ, ο Φιντέλ Κάστρο της Ελλάδας, λέει, χαλαρώνει με ρούμι και πούρο, λίγο πριν τις ευρωεκλογές. (Τι μόνο οι άλλοι λάιφ στάιλ και τικτοκιές;) Ζ. * ΡΑΝΤΕΒΟΥ με την Επανάσταση; Γιατί, αυτοί είστε... Εδώ, ο Φιντέλ Κάστρο της Ελλάδας, λέει, χαλαρώνει με ρούμι και πούρο, λίγο πριν τις ευρωεκλογές. (Τι μόνο οι άλλοι λάιφ στάιλ και τικτοκιές;) Ζ.

Σπυρί-σπυρί
* ΕΚΕΙΝΑ τα πρωινά συσσώρευαν τη ζέστη σπυρί-σπυρί και ώσπου να μεσουρανήσει ο ήλιος η αποθήκη του καύσωνα ξεχείλιζε και άφηνε να πέφτει λάβα που κατάκαιγε την πόλη.

Τα απομεσήμερα ακόμη πιο πυρωμένα και μόνο το σούρουπο φυσούσε ένα χλιαρό αεράκι που έκανε τα φύλλα να ριγούν απ’ ευχαρίστηση... (Τι πιο πειστική περιγραφή του καύσωνα... Από τον μάστορα Ισίδωρο Ζουργό, στο πρόσφατο μυθιστόρημά του ‘’παλιές και νέες χώρες’’.)
Ζ.

Με ιδέες
* ΔΙΑΣΚΕΥΗ και στο γνωστό σουξέ. Δεν χρειαζόταν το σπίρτο χθες.
- Ρίξε στο κορμί μου πάγο για να δροσιστώ... (Είχαν τις ιδέες τους χθες οι Λαρισαίοι.)
* * *
* - ΒΓΗΚΑ στο μπαλκόνι για τσιγάρο και διαπίστωσα μετά, ανοίγοντας το πορτάκι του φούρνου για να δω αν έγινε το φαγητό, ότι ήταν πιο δροσερά.
* * *
* - ΛΕΝΕ για να αντιμετωπίσεις τον καύσωνα να πίνεις πολλά υγρά, να κάνεις δροσερά ντους, να τρως ελαφρά και μικρά γεύματα, να τρως πολλά φρούτα. Χαζομάρες... Κλείστε παράθυρα, βάλτε αιρκοντίσιον στους 16 βαθμούς και παραγγείλτε πιτόγυρα. Στο 2024 ζούμε, έχουμε τεχνολογία, δεν είμαστε τίποτα χίπηδες...
* * *
* - ΕΜΑΣ τους κάπως μεγαλύτερους δεν μας πειράζει ο καύσωνας, το βλέπουμε σαν προπόνηση για την αποτέφρωση.
Ζ.
Τελευταίος χορός
* ΚΑΙ μπαίνει ο Μητσοτάκης στο Υπουργικό, λέει ο Γ. Γ. και στα ηχεία του Μαξίμου παίζει μουσική υπόκρουση Βίσση-Καρβέλας.
Σε μια ώρα θα ‘χουν όλα τελειώσει...
Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός...
Ας πεθαίναμε αγκαλιά πριν τελειώσει
Ο τελευταίος χορός...
* * *
* ΚΑΙ καπάκι, τραγούδι με τους ίδιους.
Τα πράγματα είναι σοβαρά...
Δεν είμαστε όπως παλιά...
Σε σένανε μιλάω, έι...
Η φλόγα πάει να σβήσει...
Κι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, έι...
Ζ.

Επετηρίδα
* ΜΕ παραβολές μιλούσε ο Λαρισαίος ‘’ανδρουλακικός’’ Κ. Σ. , παρότι κι ο πρόεδρος αυτή ακριβώς την πορεία ακολούθησε στο κόμμα.
- Κανείς δεν μπαίνει στην Ευελπίδων για να γίνει λοχαγός. Όλοι στρατηγοί θέλουν να γίνουν.
Κι ο σύντροφός του Γ. Μ. συμπλήρωνε αναλόγως.
- Από κει βγαίνουν και οι πραξικοπηματίες, διαχρονικά.
* * *
* ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ προσέγγιση από τη διπλανή παρέα.
- Δεδομένη πλέον η ηγεμονία Ανδρουλάκη στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Τον έσκισε τον Λοβέρδο, ο οποίος καταβαραθρώθηκε.
Ζ.

Οι ηγέτες
* ΔΕΝ μασάει τα λόγια του ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης: «... ο στόχος τον οποίο έθεσες είναι να είσαι αξιωματική αντιπολίτευση, δεύτερο κόμμα και στις επόμενες εθνικές εκλογές θα διεκδικήσω τη διακυβέρνηση της χώρας. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη και βρίσκεται στον Ψηλορείτη των εκλογικών επιδόσεων του 12,7%. Θα πρέπει να έχεις τότε την ευαισθησία να πεις “δεν τα κατάφερα σε αυτά που εστόχευσα ελάτε να αναλάβει κάποιος άλλος”».
* * *
* ΚΑΙ συνέχισε με την προοπτική ενιαίας Κεντροαριστεράς: «...καταλαβαίνω ότι ο άλλος μεγάλος ηγέτης του χώρου ο κ. Κασσελάκης θα κάνει ό,τι μπορεί για να φθείρει οποιαδήποτε προσπάθεια να συσπειρωθούν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Ό,τι είπα για τον κ. Ανδρουλάκη ισχύει και για τον κ. Κασσελάκη, δεν θα αναλάβει κάποια ευθύνη; Γιατί οι αρχηγοί οι οποίοι δηλώνουν τους στόχους τους και τελικά αποτυγχάνουν δεν αναλαμβάνουν καμία πρωτοβουλία που αφορά την προσωπική τους τύχη;»
Ζ.

Κι οι τρεις τους
* ΛΟΓΙΚΑ στρεσαρισμένος αυτές τις μέρες ο Χρ. Κέλλας, δεν είναι να του τηλεφωνεί κανείς, αγχώνοντάς τον περισσότερο με τα ‘’ντριν’’. Καθώς περιμένει εναγωνίως πάνω απ’ το τηλέφωνο, ενόψει ανασχηματισμού, το πολυπόθητο τηλεφώνημα από το Μαξίμου. Ελπίζοντας περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι τώρα και κοστούμι θα ράψει και υπουργικό αυτοκίνητο θα πάρει. Αν όχι τώρα, πότε; Πιστός στο στρατόπεδο του πρωθυπουργού, ο Λαρισαίος βουλευτής, ακόμα και για τον περιλάλητο νόμο για τον γάμο ομοφύλων στάθηκε ηρωικά στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη. (Πάντως το όνομά του περιλαμβάνεται σε όλα τα σενάρια των Αθηναίων σχολιαστών του ανασχηματισμού.)
* * *
* ΑΛΛΑ και ο Μ. Χαρακόπουλος δεν έχει χάσει τις ελπίδες του για υπουργοποίηση. Δεν είναι τόσο η εμπειρία του από το Γεωργίας, εν προκειμένω υπάρχει και η αντίθεσή του με τις πολιτικές του Κ. Χατζηδάκη που τον είχε εξωθήσει τότε στην παραίτησή του, αν και αυτές ακριβώς οι πολιτικές είναι που τιμωρήθηκαν στις ευρωεκλογές. Είναι κυρίως που ο Λαρισαίος βουλευτής θεωρείται ότι μπορεί να παίξει ρόλο αναχώματος απέναντι στις διαρροές προς ‘’Νίκη’’ κλπ. Συν το ότι ίσως ο Κυρ. Μητσοτάκης θελήσει να δημιουργήσει κλίμα πανστρατιάς στην παράταξη ενσωματώνοντας τους καραμανλικούς.
* * *
* ΟΣΟ για τον Χρ. Καπετάνο, τα πράγματα δυσκολεύουν αλλά και διευκολύνονται ταυτόχρονα, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης καλείται να πάρει τη δύσκολη απόφαση για το μέλλον του κοινού τους φίλου, του Λευτ. Αυγενάκη, ο οποίος τα έχει κάνει ρόιδο και στο Γεωργίας και με τη Θεσσαλία επίσης. Μειονέκτημα για τον Φαρσαλινό δικηγόρο ότι αποτελεί ‘’new entry’’ στη Βουλή αλλά και πλεονέκτημα συνάμα, στη λογική της ανανέωσης. (Και οι τρεις τους με ελπίδες, εκτός και αν ισχύσει ξανά το πνεύμα εγκατάλειψης της παραμελημένης Λάρισας από το σύστημα Μητσοτάκη.)
Ζ.

Με άποψη
* ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ περιπεπλεγμένη στις παρέες των νεαρών Λαρισαίων.
- Γιατί συνεχίζεις να πηγαίνεις με άλλες γυναίκες;
- Γιατί δεν θέλω να πιστεύεις ότι είμαι μαζί σου μόνο για το σεξ.
* * *
* - Η σωστή γυμναστική και το σωστό σεξ φαίνονται την επόμενη μέρα. Από το αν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου.
* * *
* - ΦΟΒΑΜΑΙ πως αν κάνουμε έρωτα θα χαλάσει η φιλία μας...
- Γιατί; Τόσο χάλια το κάνεις;
Ζ.
Παιγνιώδης
* ΑΝΑΜΕΣΑ στα κτερίσματα του αρχαίου Τάφου στο Άνω Αργυροπούλι, που παρέδωσε ο Νίκος Κατσαρός στο Διαχρονικό Μουσείο, ήταν και δύο χρυσοί ‘’σφιχτήρες’’, με τους οποίους έδεναν τις κοτσίδες των μαλλιών τους οι γυναίκες της Μυκηναϊκής εποχής, την περίοδο 1600 με 1.200 π. Χ.
Και παρουσιάζοντας το ενδιαφέρον βιβλίο του ‘’Ομηρική Όρθη και Άνω Αργυροπούλι’’, ο παλιός Λαρισαίος κοινοβουλευτικός, που διατηρεί άθικτη την ευστροφία και την παιγνιώδη διάθεσή του, απευθύνθηκε στις γυναίκες του ακροατηρίου: «Βλέπετε ότι πριν 3.500 χρόνια, οι γυναίκες εκείνης της εποχής ήταν επιμελέστερες από σας στην κόμμωσή τους, αφού έδεναν τις κοτσίδες τους με χρυσαφένιες κλωστές. Δεν βλέπω καμιά σας να τις μιμείται σήμερα...» (Κι έσκασαν στα γέλια οι παρούσες Λαρισαίες, αντιμετωπίζοντας και τα πειράγματα των παρισταμένων ανδρών.)
Ζ.

Ενστάσεις
* - ΤΙ σχέση έχει ο Ρίζος με τα αγροτικά...
Υπήρξαν αντιδράσεις, από άσπονδους φίλους του, στο χθεσινό σχόλιο για την τοποθέτηση του πρώην αυτοδιοικητικού νυν Ιερέα Ρίζου Κομήτσα στην Επιτροπή Αγροτικών της ΚΕΔΕ.
Διότι λέει, στην ΚΥΔΕΠ τον είχαν τακτοποιήσει από το ΠΑΣΟΚ το 1982. Κι όταν έκλεισε το μαγαζί μετατάχθηκε κι αυτός στη Διεύθυνση Γεωργίας.
* * *
* ΩΣΤΟΣΟ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πορεύτηκε με επιτυχία στα κοινά επί δεκαετίες: από την κοινότητα και κατόπιν τον δήμο της Νίκαιας, ο οποίος και δημιουργήθηκε μάλλον κατόπιν ενεργειών του, επί ΠΑΣΟΚ, δεν προσαρτήθηκε ως προάστειο στη γειτονική Λάρισα, όπως η Τερψιθέα, η Γιάννουλη κλπ, κι ύστερα στον κατεξοχήν αγροτικό Δήμο Κιλελέρ.
- Ποιος τον θυμήθηκε τώρα απ’ την ΚΕΔΕ... Και σιγά την Επιτροπή της δηλαδή...
Και το ερώτημα είναι πως δεν θυμήθηκαν και τον Βασ. Κοντορίζο, τον μικρό το δέμας, τον κοντό Ρίζο, αλλά γίγαντα της αυτοδιοίκησης, που εκλεγόταν τέσσερις δεκαετίες στην Πορταριά... Θα μπορούσαν να τον τοποθετήσουν άνετα στην Επιτροπή Τουρισμού της ΚΕΔΕ.
Ζ.

Συμπεράσματα
* ΕΙΧΑΝ καταλήξει στα συμπεράσματά τους τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Η μεγάλη κοιλιά χρησιμεύει για να ακουμπάς το δεύτερο σάντουιτς όσο τρως το πρώτο.
* * *
* - ΠΑΩ γυμναστήριο...
- Α, ωραία... Χάνεις τίποτα;
- Ναι, βέβαια... Την ώρα μου.
* * *
* - ΓΙΑ να διατηρείς τα κιλά σου πρέπει να καταναλώνεις 2000 θερμίδες την ημέρα. Για τη νύχτα δεν έχουν πει κάτι, σωστά; Τρώμε κανονικά...
Ζ.

Νικήτρια;
* ΟΥΤΕ στη Λάρισα κατάφερε το ΠΑΣΟΚ να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Στις 325 ψήφους πλησίασε αυτή τη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο πάλι, στο ‘’ένας εναντίον μιανής’’ ο Β. Κόκκαλης, τη Λίτσα Λιακούλη, ψυχολογικά έχει την αξία του. Ειδικά μέσα στην πόλη της Λάρισας, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε με 5 μονάδες διαφορά και πάνω από 2 χιλιάδες ψήφους, κλασσικά το ΠΑΣΟΚ ανεβασμένο στα χωριά. Κι ας μην είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρές τοπικές υποψηφιότητες για την Ευρωβουλή, μόνο με τη Χρ. Χλαπανίδα έναντι Φιλ. Σαχινίδη και Ν. Τσιλιμίγκα.
* * *
* ΚΑΙ η Λίτσα Λιακούλη σε μετεκλογική της δήλωση, νικητήρια φυσικά: «Μαζί με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας, τα στελέχη μας, κ.λπ. κ.λπ... Οι Λαρισαίοι μας τίμησαν με την ψήφο τους και ενίσχυσαν το ΠΑΣΟΚ κατά 6% σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019, αλλά και κατά 2,05% σε σχέση με τις Εθνικές εκλογές του 2023.» Ίσως στην Αθήνα να επεδίωκε αποδέκτες. Όπου η κατάσταση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Για τον πρόεδρο. (Και με τα ονόματα που ακούγονται, με τα 3/4 των βουλευτών να θεωρούνται δελφίνοι, γιατί όχι και η γραμματέας της Κ.Ο.;)
* * *
* ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ωστόσο παραμένει πως και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε και αυτή τη φορά, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, την κλασσική της πλέον υπενθύμιση, παρότι δεν έχει κοντά βουλευτικές εκλογές: «...ούτε να αναζητήσω σημαίες ευκαιρίας, όπως γνωστοί πολιτικοί γυρολόγοι. Δεν με ενδιέφερε ποτέ, δεν με ενδιαφέρει τώρα...» - Γιατί να το είπε άραγε, που είναι πάντα πολύ προσεκτική και ήταν και γραπτή η δήλωση, τι να την απασχολεί; αναρωτιόταν ο πασοκτζής.
«Πολιτικοί γυρολόγοι» στο ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό ποιους έχει χαρακτηρίσει ξανά έτσι, όταν τους είχε αντιπάλους για τη Βουλή. Ανάμεσά τους κι έναν από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, που κατά τα άλλα «έδωσαν μαζί τη μάχη». (Μήπως να εννοεί τίποτε περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, με τους οποίους συνεργάζεται υποτίθεται στεγνά, ...σόρι στενά.)
Ζ.

Οι ειδικοί
* ΔΕΝ είναι αν πάει ή όχι καλά ο τομέας της Δικαιοσύνης, πάντως ο αρμόδιος υπουργός Γ. Φλωρίδης θεωρείται ότι θα εκπαραθυρωθεί στον ανασχηματισμό εκ των πρώτων. Δεν θα τον αφήσει αμανάτι όμως ο Κυρ. Μητσοτάκης τον εκ του ΠΑΣΟΚ μεταγραφέντα πολιτικό, για τον οποίο πιθανολογείται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι που ζητούν Δικαιοσύνη οι αγρότες κι αφού δεν μπορεί να τους την προσφέρει, τους δίνει το άρωμά της; Με υπουργό που θα έρχεται από κει...
* * *
* ΑΛΛΟ σενάριο θέλει στη θέση Αυγενάκη τον Τρικαλινό υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Επειδή λέει είναι γνώστης των νέων τεχνολογιών και θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ που διανέμει τις επιδοτήσεις. Ε ναι, θα ξενυχτάει πάνω απ’ το κομπιούτερ ο υπουργός, να διορθώνει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.
* * *
* ΣΤΗΝ ίδια λογική, καλύτερα να βάλει τον άλλο Τρικαλινό, τον Κ. Σκρέκα, μήπως φέρει μαζί του και την ακρίβεια, ώστε ν’ ανέβουν οι τιμές των προϊόντων στο χωράφι όπως και στο ράφι, όπου τα έχει καταφέρει θαυμάσια.
Ζ.

Τον ήξερε
* ΕΙΧΕ μπει αποφασισμένος στο πατρικό του ο νεαρός Λαρισαίος.
-Μητέρα, η κοπέλα από δω θα γίνει γυναίκα μου...
-Σίγουρα δεν κάνεις ένα τεράστιο λάθος παιδί μου;
-Είμαι σίγουρος μάνα.
-Στην κοπέλα μιλάω.
Ζ.

 

 

 

 

HLIOS.jpg

* ΜΙΚΡΟΙ ήρωες της καθημερινότητας. Οι άνθρωποι του μόχθου. Καθημερινά με τον καυτό ήλιο της Λάρισας πάνω από τα κεφάλια τους. Το να εργάζονται σε τέτοιες συνθήκες το λες και άθλο...

 

 

 

 

ANEMISTHRAS.jpg

* Ε ναι, έτσι μάλιστα... Τώρα δρόσισε.
Ζ.

 

 

 

 

KANAPES.jpg

* ΑΥΤΟΣ μάλιστα, είναι καναπές καλοκαιρινός...
Ζ.

 

 

 

 

KRYO.jpg

* ΚΑΙ κάπως έτσι πέρασε κι η χθεσινή μέρα...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass