ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2024 3:30
* ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ με την «Ε» στα μυθικά Πριόνια στον Όλυμπο, κάπου στα 1.100 μέτρα υψόμετρο… * ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ με την «Ε» στα μυθικά Πριόνια στον Όλυμπο, κάπου στα 1.100 μέτρα υψόμετρο…

Δεν είν’ αργία
* ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, και καλό μήνα, που είναι κι ο καλύτερος δηλαδή. Φέτος, αλήθεια δεν είναι αργία, μετατέθηκε αυτή, είναι απεργία σήμερα. Η πρωτομαγιάτικη βόλτα στην εξοχή, την Τρίτη του Πάσχα, στη μετατεθείσα αργία, αφού θα έχει γιορταστεί τη Δευτέρα κι ο Αγιος Γεώργιος που επίσης μετατέθηκε.

Ανοιξιάτικος

* ΟΛΟΙ πια συζητούν για το τι καιρό θα κάνει την Πασχαλιά. Άνοιξη είναι πάντως, δεν θα χιονίσει. Λιακάδες θα έχει όλες τις μέρες αλλά και συννεφιές, ε και καμιά ψιχάλα, όπως πάντα σχεδόν στις αρχές Μαΐου.

Η εν πολλαίς
αμαρτίαις…
* ΜΕΓΑΛΗ Τετάρτη και το «Τροπάριο της Κασσιανής», το οποίο δεν αναφέρεται στην Κασσιανή, εκείνη είναι που το συνέθεσε περί το 840 μ. Χ. στο μοναστήρι όπου είχε αποσυρθεί, όταν δεν κατάφερε να γίνει αυτοκράτειρα του Βυζαντίου. Στη γνωστή ιστορία με τον Θεόφιλο να έχει οργανώσει οντισιόν για να διαλέξει σύζυγο.
Όπου ο αυτοκράτορας τσεκάροντας την εξυπνάδα της, διότι όμορφη ήταν και πολύ, στάθηκε μπροστά της και της είπε: «Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα», υπονοώντας την Εύα. Η Κασσιανή όμως δεν ξαφνιάστηκε και απάντησε: «Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττονα», υπονοώντας την Παναγία. Εκείνος διάλεξε τελικά τη Θεοδώρα, η οποία έγινε και αγία καθώς αυτή ήταν που αναστήλωσε τις εικόνες με το τέλος της Εικονομαχίας. (Από τη γυναίκα πηγάζουν τα κακά, αλλά από εκείνη και τα καλύτερα.)
***
* ΤΟ τροπάριο για την «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή», η Κασσιανή το εμπνεύστηκε από τα κείμενα των Ευαγγελιστών, που δεν αναφέρονται στη Μαρία τη Μαγδαληνή, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά στην ανώνυμη αμαρτωλή γυναίκα, τη μοιχαλίδα, που ο Χριστός έσωσε από τον λιθοβολισμό του πλήθους, για το ηθικό της παράπτωμα, λέγοντας: «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω...»
Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο λοιπόν, «Και ιδού γυνή εν τη πόλει ήτις ην αμαρτωλός, και επιγνούσα ότι ανάκειται εν τη οικία του Φαρισαίου, κομίσασα αλάβαστρον μύρου και στάσα οπίσω παρά τους πόδας αυτού κλαίουσα, ήρξατο βρέχειν τους πόδας αυτού τοις δάκρυσι και ταις θριξί της κεφαλής αυτής εξέμασσε και κατεφίλει τους πόδας αυτού και ήλειφε τω μύρω». (Έβρεξε τα πόδια του Ιησού με τα δάκρυά της, η αμαρτωλή, τα άλειψε με μύρο και τα σκούπισε με τα μαλλιά της.)

Μεγάλη Βδομάδα
* ΣΤΟ κλίμα των ημερών και της προσμονής στην παρέα των νεαρών Λαρισαίων.
-Το Πάσχα θα ήταν καλύτερο αν σουβλίζαμε και κάνα συγγενή…
-Οι περισσότεροι όμως δεν τρώγονται…
***
* -ΜΕΓΑΛΗ Βδομάδα, δεν πιστεύω να έφαγες τυρί;
-Πας καλά βρε μάνα… Βάζουν τυρί στον γύρο;
***
* - ΜΕΓΑΛΗ Εβδομάδα, συγχωρείστε όσους σας πλήγωσαν. Μην τους κρατάτε κακία, μην τους βρίζετε. Θα τους κανονίσουμε μετά το Πάσχα.

Δυσκολίες
* ΜΕ τόση ακρίβεια, οι συζητήσεις των Λαρισαίων έχουν μόνιμο θέμα.
- Οι τιμές που βλέπω για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, είναι σίγουρα για απλή μετάβαση ή περιλαμβάνουν και μετοχές της εταιρείας;
***
* - ΤΙ λαμπάδα θέλεις, ρώτησα το βαφτιστήρι μου, «Του Μέσι νονέ», μου απάντησε. Και τι παπούτσια ξαναρώτησα, «Του Μέσι», μου είπε πάλι. Και τώρα προσπαθώ να τον πείσω ότι κι ο Δωτιέας Αγιάς έχει ένα πολύ καλό δεκάρι.
***
* - ΣΕ βλέπω σαν μισθό, αγόρι μου. Δεν μου φτάνεις.

Μα το παγωτάκι;
* ΚΑΙ τώρα στα σοβαρά. Ακρίβυναν κι άλλο τα παγωτά στα ψυγεία των εταιρειών. Μα στα 3,20 ευρώ ένα ξυλάκι παγωτό; «Ντρεπόμαστε να τα πουλήσουμε στον κόσμο», έλεγε ο Λαρισαίος περιπτεράς. Ποιος γονιός, ποιος παππούς θα δίνει κάθε μέρα τόσα λεφτά για το παγωτό δυο παιδιών;
- Πριν πενήντα χρόνια παίρναμε ένα και το κόβαμε στα δύο…
- Ναι, πριν πενήντα χρόνια. Και ρίχναμε και κλήρο για το ποιος θα πάρει το κάτω κομμάτι με το ξυλάκι…
- Ποιος να φταίει άραγε που ακρίβυναν τόσο; Ο Πούτιν, ο Νετανιάχου;

Ισόβια
* ΕΞΑΙΤΙΑΣ των έντονων αντιδράσεων, για τις αποφάσεις σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι, το δικαστήριο συνεδρίασε εκτάκτως και ανακοίνωσε μία συμπληρωματική απόφαση, σύμφωνα με αποκλειστική πληροφόρηση που μεταφέρει το Κουλούρι: Σύμφωνα με την απόφαση, ένοχη κρίθηκε και η φωτιά, η οποία καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα και θα κρατείται σε ειδικό χώρο στις φυλακές Κορυδαλλού. «Ελπίζουμε τώρα οι συγγενείς να βρήκαν μια παρηγοριά», σχολίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης…

Σαν λουναπάρκ
* ΜΕΤΑ το «τσίρκο» που έλαβε χώρα στην Ακρόπολη, με την ιδιωτική ξενάγηση ζάπλουτων Ινδών αντί 5.000 ευρώ, όπου το σκηνικό είχε και αλευρωμένους κούρους και αρχαίους πολεμιστές δίπλα στον Παρθενώνα, η Λαρισαία είχε μια παρεμφερή ιδέα. Για τα Μετέωρα, που θεωρούνται ο δεύτερος πιο επισκέψιμος προορισμός της χώρας.
- Να βάλουμε δήθεν καλογέρους, και με θυμιατά και ψαλμωδίες και το δίχτυ ν’ ανεβαίνει με το βίντσι, να μαζεύουμε πλούσιους με εισιτήριο μεγάλο.

Από πού πήγασε;
* ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ με λαμπρότητα προ ημερών, παρουσία του πρωθυπουργού, το σημαντικό οδικό έργο της Ε 65, όχι ολόκληρο βέβαια, το νότιο τμήμα είχε παραδοθεί πολύ νωρίτερα, ενώ το βόρειο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατασκευή, το κεντρικό κομμάτι παραδόθηκε, μέχρι την Καλαμπάκα, εκκρεμεί το δυσκολότερο που θα συνδέει με την Εγνατία αλλά, εκλογές έρχονται επιβάλλονται τα εγκαίνια. Και δεν πειράζει…
***
* ΩΣΤΟΣΟ αναδείχθηκε ένα ιστορικό κενό, μια αβελτηρία των τοπικών μάλλον αρμοδίων παραγόντων. Καθώς δεν αναδείχθηκε η πηγή του έργου, οι άνθρωποι που το εμπνεύστηκαν και το διεκδίκησαν εδώ και μια τριακονταετία. Και ήταν Θεσσαλοί, με τα εγκαίνια να γίνονται στη Θεσσαλία.
Ήταν στο ΤΕΕ που είχε επωασθεί η ιδέα για τον αυτοκινητόδρομο Ε 65, εκεί εκκολάφθηκε, στις διοικήσεις του, στα αναπτυξιακά του συνέδρια παρουσιάστηκε. Πρόεδρος τότε και ηθικός αυτουργός ο Διονύσης Λιβέρης, φυσικοί αυτουργοί ο αείμνηστος Γιάννης Παπαϊωάννου, γνωστός και ως «σεισμογράφος» της Λάρισας και ο πολύ νεαρός τότε Τρικαλινός μηχανικός Νίκος Λέγκας, γαμπρός Λαρίσης, μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή, κατόπιν παραιτήθηκε και δεν ενεπλάκη ξανά.
***
* ΕΤΣΙ λοιπόν ξεκίνησε και οι επόμενες διοικήσεις του ΤΕΕ επέμειναν επίσης, οι ίδιοι άνθρωποι ήταν οι κλασσικοί εισηγητές και τα χρόνια που ακολούθησαν, καναδυό δεκαετίες διεκδικούσε το ΤΕΕ από τις κυβερνήσεις, ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας που είναι, κάποια στιγμή εισακούστηκε, το έργο υιοθετήθηκε και ξεκίνησε με προβλήματα και εμπλοκές, συνεχίζεται ακόμα, τώρα πια έχει μπει στ’ αυλάκι. Δεν θα έπρεπε λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι, οι γεννήτορες, να αναδειχθούν στην τελετή των εγκαινίων; Και εντάξει, ο Δ. Λιβέρης είναι ΠΑΣΟΚ, τι τον θέλουν, ο Ν. Λέγκας όμως της ΝΔ, γιατί;

Οι καρέκλες
* ΨΑΓΜΕΝΕΣ αρκετά οι νεαρές Λαρισαίες.
- Οι ντουλάπες είναι για τα ρούχα που δεν φοράμε. Τα υπόλοιπα είναι στις καρέκλες.
***
* - ΝΑ ‘ΜΑΙ κι εγώ… Πού να καθίσω, κορίτσια, να μην ενοχλώ;
- Έξω.
***
* - ΠΡΙΝ κάνω παιδί, ήθελα πίσσα σκοτάδι και απόλυτη ησυχία για να κοιμηθώ. Τώρα κοιμάμαι και όρθια αν γείρω λίγο στο κάσωμα της πόρτας.

Αφημένα
* ΠΡΙΝ από περίπου ένα μήνα λέει, η ΔΕΥΑΛ πήγε και αποκατέστησε βλάβη στο δίκτυο εκεί στο πεζοδρόμιο της Υψηλάντου. Το συνεργείο έφυγε, άφησε όμως πίσω του τα μπάζα, φύρδην μίγδην. Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη παρά τα τηλεφωνήματα που έχουν κάνει περίοικοι επισημαίνοντας την ακαταστασία.
Εισβολείς
* ΠΡΕΠΕΙ να είναι πολλά τα λεφτά. Πάρα πολλά. Για τις εταιρείες ενέργειας. Οι οποίες στέλνουν πλέον νέα παιδιά να εισβάλουν στα σπίτια των Λαρισαίων. Με κάποιο εύσχημο τρόπο καταφέρουν να τους ανοίξει κάποιος την εξώπορτα της οικοδομής και μετά παίρνουν σβάρνα τους ορόφους χτυπώντας τα κουδούνια. Με χαμόγελο και με αοριστίες στην αρχή προσπαθούν να καθησυχάσουν τους αιφνιδιασμένους ανθρώπους και με υποσχέσεις για σπουδαίες ευκαιρίες στο ρεύμα και το αέριο, επιχειρούν να μπουν στα σπίτια. Για να προσφέρουν, να πείσουν για την ακρίβεια ώστε ν’ αλλάξει κάποιος εταιρεία και συμβόλαιο. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την καχυποψία των συνομιλητών τους, οι οποίοι δεν είναι και όλοι τους τόσο ευγενικοί που τους ενοχλούν στο σπίτι τους. Τι να κάνουν κι αυτά τα νέα αγόρια και κορίτσια, τους υπόσχονται μεγάλες αμοιβές οι εταιρείες, ένα κοκαλάκι δηλαδή απ’ όσα εκείνες προσπορίζονται. (Ας κρατάει λοιπόν κάποιος υπόψη του το όνομα της εταιρείας που τον ενοχλεί κι ας την ανταμείβει αναλόγως.)

Τηλεφώνησε
* ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΟΙ απατεώνες, με εξελιγμένες τεχνικές.
- Αστυνομία εκεί; Γίνεται διάρρηξη…
- Δώστε μας τη διεύθυνση, κύριε…
- Στην οδό Κοζάνης στο τάδε ύψος. Σε πόση ώρα θα έρθετε;
- Σε 20 λεπτά, κύριε. Τους βλέπετε τους διαρρήκτες;
- Εμείς είμαστε, απλώς πήρα να μάθω πόσο χρόνο έχουμε.

 

Περίεργοι ατραποί
* ΕΓΙΝΕ και φέτος η δημοπρασία για τη συντήρηση του Πρασίνου της Λάρισας, στα 2 εκατ. ευρώ το έργο που αναλαμβάνει ιδιώτης με τα συνεργεία του, αφού η δημοτική υπηρεσία έχει πολλές ελλείψεις σε προσωπικό.
Και λένε τώρα, γιατί να δημοπρατηθεί ως ενιαίο έργο, τεράστιου μεγέθους, να το πάρει κάποια μεγάλη εταιρεία της Αθήνας ή και του εξωτερικού, πλην Ρώσων έχει ληφθεί μέριμνα γι’ αυτό στην προκήρυξη, στο πλαίσιο του γενικότερου εμπάργκο της Δύσης. Γιατί να μην γινόταν με περισσότερες, πιο μικρές δημοπρασίες, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν τοπικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες του κλάδου; Όπως ακούγεται ότι είχαν προτείνει και οι υπηρεσιακοί παράγοντες - για να αποφεύγονται περίεργοι ατραποί και μπερδέματα μέσω Αμφιλοχίας…(Δεν θα έχει σοβαρό πρόβλημα ο Θαν. Μαμάκος. Διότι αυτή την τακτική εγκαινίασε και εφάρμοσε και ο Απ. Καλογιάννης ναι. Κι ας μην ήταν δεξιός αυτός...)

 

------

GENNHTRIA.jpg* ΣΟΥΠΕΡ αυτοκίνητο, υπερσύγχρονο, ηλεκτρικό. Κι άμα ξεμείνεις στον δρόμο για το χωριό πασχαλιάτικα; Θα πας με το μπιτόνι στο βενζινάδικο να πάρεις λίγο ρεύμα; Δεν γίνεται… Οπότε, μια γεννήτρια στο πορτμπαγκάζ και περιμένεις να φορτίσει.

 

PYRGETOS.jpg* ΔΕΝ μπορεί να θεωρηθεί διαφήμιση καθότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Μοναδική η πρωτοβουλία, που μόνο ως παράδειγμα μπορεί να λειτουργήσει. Ντελίβερι στα περιβόλια, καλύπτει την ανάγκη «τςεχς μι φαΐ;», με ατομική πακέτο για κάθε εργάτη… (Εκτός της περιόδου της νηστείας, εννοείται.)

 

PINAKIDA.jpg* ΣΤΟ φανάρι της οδού Εχεκρατίδα, πλησίον ΔΕΗ, βρίσκεται κρεμασμένη η εικονιζόμενη πινακίδα κυκλοφορίας. Όποιος την έχασε…

 

AYTOKINHTO111111.jpg* ΑΚΟΜΑ αναζητούν τι να συνέβη και έφυγε προχθές το βράδυ το αυτοκίνητο από τον δρόμο και κατέληξε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, με τα δέντρα να ανακόπτουν την πορεία του…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass