ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 03 Νοε 2022 18:00
* ΤΡΕΙΣ γραμματείς αντάμα χθες για τον ΣΥΡΙΖΑ στο «Χατζηγιάννειο». Η Ράνια Σβίγκου της Κεντρικής Επιτροπής, ο Β. Ζωγράφος της Νομαρχιακής κι ο Μπάμπης Λανάρας της Οργάνωσης Συκουρίου. Ζ. * ΤΡΕΙΣ γραμματείς αντάμα χθες για τον ΣΥΡΙΖΑ στο «Χατζηγιάννειο». Η Ράνια Σβίγκου της Κεντρικής Επιτροπής, ο Β. Ζωγράφος της Νομαρχιακής κι ο Μπάμπης Λανάρας της Οργάνωσης Συκουρίου. Ζ.

Συνέρχεται
* ΤΩΡΑ πια το λένε μετά βεβαιότητος. Ότι το Σαββατοκύριακο

ο καιρός επιτέλους θα κάνει στροφή και θα εμφανιστεί πιο ταιριαστά στην εποχή. Τα πρώτα σημάδια αναμένονται από αύριο, το μεσημέρι της Παρασκευής. «...Η πτώση θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα, καθώς ο υδράργυρος θα επιστρέψει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα». Θα βρέξει κιόλας, αμάν φέτος...
Ζ.

Στα τρέχοντα
* ΠΝΕΥΜΑΤΩΔΕΙΣ διαπιστώσεις Λαρισαίων στα τρέχοντα.
Ο Α.Α.: Ούτε ένα 12άρι ουίσκι στο καλάθι του νοικοκυριού; Εεε... Δεν είστε νοικοκύρηδες...
Κι ο Θ.Γ.: Αν κρίνω από τις ηλικίες των ψηφοφόρων στα γκάλοπ, αντίπαλος του Μητσοτάκη δεν είναι ο Τσίπρας, αλλά ο Χάρος.
Ζ.

Στην αρχή
* ΕΝΤΑΞΕΙ, όχι προχθές με το που μπήκε ο μήνας, χθες όμως 2 Νοεμβρίου, άντε σήμερα 3 του μηνός, κάθε σχολείο στη Λάρισα που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να πάει εκδρομή, σε πάρκο ή σε πλατεία. Ευνοεί και η καλοκαιρία...
Πάντα τις πρώτες ημέρες του μήνα. Σαν να υπάρχει μια μόνιμη ανησυχία μη συμβεί κάτι και χαθεί ο Περίπατος. Καμιά απεργία, καμιά κατάληψη, που δεν γίνονται τέτοια πλέον, αλλά δεν ξέρεις καμιά φορά, μπορεί να προκύψει ξαφνικά πολυήμερος χιονιάς ή κάτι άλλο. Γι’ αυτό, ξεκινάει ο μήνας με εκδρομή και βλέπουμε.
Ζ.

Μαύρο
* ΚΑΙ ξαφνικά προέκυψε μείζον πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία στη Λάρισα με τους χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας για άμεση διακοπή της λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες να αναζητούν εδώ και τώρα σχολική στέγη στη δημόσια εκπαίδευση.
Και τι δεν είχε η χθεσινή ημέρα: από οργισμένες διαμαρτυρίες γονέων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μέχρι και φυγάδευση της διευθύντριας, Αικ. Καραγιώργου, με το περιπολικό της Αστυνομίας, η οποία καλείται από τη διευθύντρια να εφαρμόσει άρον-άρον τη δικαστική απόφαση και να διακόψει σήμερα τη λειτουργία του Δημοτικού.
Φυσικά και έπεται συνέχεια με τους νεοδημοκράτες βουλευτές, αλλά και τα προβεβλημένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να έχουν στην κυριολεξία κρυφτεί, παρότι κλήθηκαν πολλάκις χθες από τους γονείς να βοηθήσουν ή έστω να εκφέρουν την άποψή τους. Έχουν γνώση οι φύλακες, έλεγαν οι γονείς, που μιλούσαν για «μαύρο» στους γαλάζιους υποψήφιους, τώρα που έρχονται εκλογές. Και σύντομα μάλιστα...
Δ.Κ.

ΤΑ γκρέμισε
* Ο καπαμάς είναι ως γνωστόν τεχνική μαγειρικής τουρκικής προέλευσης με βάση αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας. Εάν προταχθεί του καπαμά η λαϊκή λέξη που αντιστοιχεί χυδαϊστί στους δίδυμους αντρικούς αδένες, τότε προκύπτει έκφραση άκρως υποτιμητική του συζητούμενου θέματος, καθώς σημαίνει τρίχες, αηδίες και τέτοια.
Για περισσότερες πληροφορίες και συγκεκριμένο παράδειγμα επί του ζητήματος, στο βίντεο από ζωντανή χθεσινή εκπομπή του Αντένα, με ρεπορτάζ για το καλάθι των σούπερ μάρκετ που λάνσαρε η Κυβέρνηση. Το οποίο δεν περιέχει καπαμά, για άλλο λόγο έριξε το ίντερνετ το συγκεκριμένο βιντεάκι. Με δύο λέξεις, ακριβώς τόσες, ο συνταξιούχος πελάτης αποδόμησε την προσπάθεια μηνών του υπουργού Άδωνι και του υποστηρικτικού συστήματος.
Ζ.

Ενδιαφέρον
* ΕΝΤΟΝΟ εμφανίζεται το ενδιαφέρον παλιών αυτοδιοικητικών στελεχών για τον Δήμο Κιλελέρ ενόψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβρη 2023. Δύο τουλάχιστον στελέχη που διεκδίκησαν τον δημαρχιακό θώκο στο παρελθόν κινούνται διερευνώντας προθέσεις και συζητώντας για πιθανά προγράμματα. Στελέχη διαφορετικών πολιτικών χώρων, αλλά με δυνατότητες σύνθεσης πολιτικών απόψεων και κοινή πεποίθηση ότι ο νυν Δήμαρχος δεν είναι ανίκητος...Διορίστηκε
* ΚΙ εκεί που πήγαινε για κατάργηση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επί ΝΔ με υπουργό Μάκη Βορίδη, αναβαθμίζεται. Προσφάτως νομοθετήθηκε σχετικά και επανέρχονται οι γενικοί γραμματείς Αποκεντρωμένης. Και στη Λάρισα, για τη Θεσσαλία και Στερεά, ορίζεται ένα βαρύ όνομα της δεξιάς παράταξης, ο Κ. Τζανακούλης. Ο οποίος, προφανώς τώρα δεν θα κατέβει ξανά για βουλευτής, όπου είχε αποτύχει το 2019.
***
* Η συγκεκριμένη διοικητική βαθμίδα, της Αποκεντρωμένης, θεσμοθετήθηκε ως μεταβατική το 2011, με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», όταν οι 13 Περιφέρειες της χώρας απέκτησαν αιρετό περιφερειάρχη, καθώς κρίθηκε ότι κάποιες αρμοδιότητες θα έπρεπε να παραμείνουν για λίγο στη δικαιοδοσία του κεντρικού κράτους, «μέχρι να ωριμάσει η μεταρρύθμιση». Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει την κατάργησή τους για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, αλλά τελικά το 2015 ο γραμματέας Αποκεντρωμένης αντικαταστάθηκε από τον «Συντονιστή», θέση όπου αυτοδικαίως τοποθετούνταν ο αρχαιότερος υπάλληλος. Εκ των πραγμάτων η ισχύς υποβαθμίστηκε.
***
* Η Κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει πολιτικά ισχυροποιημένο, έπειτα από επτά χρόνια, τον θεσμό των γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την πρόβλεψη ότι στη θέση θα διορίζονται μετακλητά πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα αναφέρονται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών. Κι όπως έγραψε κι η φιλοκυβερνητική «Καθημερινή»:  «Έτσι, η παρέμβαση του κεντρικού κράτους στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενδυναμώνεται, με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να αποτελούν τον ελεγκτή και τροχονόμο της κεντρικής διοίκησης, για πολλές από τις πράξεις των Περιφερειών και των Δήμων». (Κατά τα άλλα, ο κόσμος θα ψηφίσει του χρόνου για αυτοδιοικητικούς άρχοντες).
***
* Ο μακροβιότερος δήμαρχος Λαρίσης, θα ελέγχει τώρα στα 72 του, πράξεις Αγοραστού, Καλογιάννη και των υπολοίπων δημάρχων, ως διορισμένος. Καλό είναι; Για τον ίδιο θα δείξει, από το να ήταν κάποιος άλλος που δεν ξέρει, μάλλον καλύτερα. Και αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση διορισμού του ως «ο πολιτευτής της ΝΔ, πρώην δήμαρχος...». Πληροφορίες εξ ανατολών, πάντως, αναφέρουν ότι «υποψήφιοι για τη θέση ήταν και δύο γνωστοί Βολιώτες», αλλά επικράτησε ο Λαρισαίος.
Ζ.

Οργή
* ΠΟΛΛΑ τα παράπονα, αλλά και η οργή κατοίκων της οδού Μουρούζη στη συνοικία του Αγίου Νικολάου. Για τα δηλητηριασμένα γατάκια τις τελευταίες ημέρες. Κάποιος (απ)άνθρωπος έχει ευθύνες, θα βρεθεί, πού θα πάει λένε οι περίοικοι και εύχονται να τελειώσει το κακό. Γιατί τέτοιες πράξεις δεν τιμούν την πόλη και τους ανθρώπους της.Έναν άσο
* ΤΑ είχαν μπερδέψει λιγάκι στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Μου έβαλε δώρο 20GB η εταιρεία κινητής, επειδή τους πήρα και τους έβρισα για τον λογαριασμό. Κάτσε να πάρω τώρα και την τράπεζα.
***
* - ΚΑΛΟ παιδί ο γιος μου, δεν λέω, αλλά καπνίζει 3 πακέτα τσιγάρα την ημέρα.
- Α, εμένα είναι πιο μαζεμένος. Φέρνει 3 φίλους του στο σπίτι και καπνίζουν όλοι απ’ το ίδιο τσιγάρο.
***
* - ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ, όταν λέμε «κρύβω έναν άσο στο μανίκι μου», μάλλον θα ισχύει για τους χειμωνιάτικους μήνες. Αφού το καλοκαίρι φοράμε κοντομάνικα, ναι;
Ζ.

Ο ένας κι ο άλλος
* Ο ένας πήγε τέλη Ιουλίου με βερμούδα και σαγιονάρες στο Προεδρικό Μέγαρο σε πρόβα ενόψει της δεξίωσης για την επέτειο της Δημοκρατίας και αργότερα στην εκδήλωση φόρεσε το επίσημο κοστούμι του.
Ήταν ο κορυφαίος βιολιστής της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.
Ο άλλος πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο αρχές Νοεμβρίου στη δεξίωση της Προέδρου της Δημοκρατίας προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας, φορώντας «ένα χαλαρό πράσινο πουκάμισο και ένα μαύρο παντελόνι. Μάλιστα, συνδύασε το outfit του με σανδάλια». Ήταν ο ιδρυτής της Coco Mat, ο οποίος «έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ολλανδία και είναι προσωπικός φίλος του βασιλιά Γουίλεμ...».
Έγιναν και οι δύο viral. (Και η Ζ.Χ. συνεχίζει να τους συγκρίνει).
***
* ΓΙΑ τον πρώτο είπαν: «Αυτό είναι ντροπή, ντροπή για την ημέρα, ντροπή προς το πολίτευμα, ντροπή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει να ξηλωθεί η φρουρά που επέτρεψαν σε αυτόν τον κύριο να μπει μέσα». Ακόμη κι όταν δόθηκαν εξηγήσεις, υπήρξαν δημοσιογράφοι που επέμεναν ότι «μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο δεν κυκλοφορούμε με σαγιονάρα και βερμούδα. Τελεία».
Για τον δεύτερο ειπώθηκε με μία δόση θαυμασμού ότι «έσπασε τα πρωτόκολλα και το Savoir vivre», πως ήταν απλά «ο άνθρωπος που έκλεψε την παράσταση με τα σανδάλια του στη δεξίωση». (Συμπέρασμα; Ακόμη και η παντόφλα είναι ταξική. Φτάνει να ξέρεις ποιανού είναι...).
Ζ.

Γύρος
* ΣΟΚ έπαθε Λαρισαίος, όταν κοίταξε την απόδειξη της παραγγελίας του, από γνωστό κατάστημα «fast food» της πόλης μας.
Γύρος κοτόπουλο 4,20 ευρώ και σάντουιτς με κοτομπέικον 4,30 ευρώ!
Η αύξηση της τιμής τους τουλάχιστον υπέρογκη μέσα σε λίγες μέρες!
Το καλύτερο είναι ότι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το κατάστημα, για να λύσει την απορία του μήπως και του χρέωσαν λάθος τιμή, του είπαν ότι αύριο ίσως κάνουν κι άλλη αύξηση του γύρου, γιατί «δεν βγαίνουν»!
Το μέχρι και χθες «φθηνό φαγητό» δεν υπάρχει πλέον.
Λ.Κ.

Μα το ίδιο;
* ΑΥΤΟΣ είναι τοπικός σχολιασμός... Από την παρέλαση στα Τρίκαλα, με το «Trikalavoice» να εμπνέεται από τις παριστάμενες συζύγους των βουλευτών, παραθέτοντας και σχετικές φωτογραφίες σύγκρισης: Δεν μπορώ, επίσης, να μη σταθώ στο γεγονός ότι η αιώνια αγαπημένη Ειρήνη, σύζυγος του υπουργού Κώστα Σκρέκα, φορά το ίδιο φόρεμα με το οποίο εμφανίστηκε και η Βασίλισσα Μαξίμα της Ολλανδίας κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα. Να τα λέμε κι αυτά τα κλασσάτα, μη μας περνάνε για αγράμματους... (Να το ήξερε, να μην το φόραγε, η Τρίκαλη).
Ζ.

Με σαντιγί
* ΕΙΧΑΝ ζητηματάκια να λύσουν οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Μην κάνετε σεξ στο μπαλκόνι, παιδιά. Ο έρωτας μπορεί να είναι τυφλός, οι γείτονες όχι.
***  
* - ΚΑΝΑΜΕ έρωτα με τη δικιά μου και την έπιασε κράμπα. Την έκανα αναγκαστική αλλαγή με τη γειτόνισσα.
***
* - ΞΕΡΕΙΣ τι θέλω;
- Τι θες μωρό μου;
- Να σε αλείψω σαντιγί και να σε φάω.
- Ο νους σου στο φαΐ πάντα εσένα.
Ζ.

Στην πεζογέφυρα
* ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙΑ στην πεζογέφυρα του Πηνειού στο Αλκαζάρ, εκεί που δεν επιτρέπεται η παραμικρή αστοχία. Κάτι έχει ξεκολλήσει, τρομάζει ο πεζός, να όπως ο Τ.Μ. που ζητά φυσικά την άμεση επιδιόρθωση. Ευκαιρία για συνολικό τσεκ στα στοιχεία του δαπέδου.
Ζ.

Ένα καλάθι
* ΣΕ ισχύ τέθηκε η νέα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τα σούπερ μάρκετ «Καλάθι του νοικοκυριού», τις τελικές διατάξεις της οποίας ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης. Την είδηση έχει φυσικά και το Κουλούρι:
Όπως προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση, οι επιχειρήσεις υπεραγοράς τροφίμων (super market) από αύριο απαγορεύεται να διαθέτουν στους καταναλωτές καρότσια, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά καλάθια μεταφοράς προϊόντων. Αντιθέτως, οι καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν από το σπίτι τους έως και ένα (1) πιστοποιημένο ψάθινο καλάθι ανά νοικοκυριό, για το οποίο θα ελέγχονται στην είσοδο με την επίδειξη πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.
Το κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να προμηθευτεί το καλάθι του μετά από αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis. Φυσικά, απαγορεύονται πλέον οι κάθε είδους τσάντες ή σακούλες, ενώ όσοι προμηθεύονται περισσότερα προϊόντα από όσα χωράει το καλάθι, θα πρέπει αναγκαστικά να τα κουβαλούν με τα χέρια. (Τέλος τα καρότσια στα σούπερ μάρκετ;).
Ζ.

Άστα...
* Ε, δεν ήταν και μες το κέφι χθες το πρωί ο Λαρισαίος, όταν συνάντησε φίλο του στον δρόμο.
- Τι λέει;
- Τι να πει...
- Πώς πάει;
- Πού να πάει...
- Τι γίνεται;
- Τι να γίνει...
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass