ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2021 20:43
* ΟΙ συνταξιούχοι Βαγγέλης Μιχαήλ και Κυριάκος Κωσταβέλης κατασκευάζουν την κλασική σκούπα «φουκάλι» των βοσκών της Ανατολής, από τους θάμνους που οι ντόπιοι ονομάζουν «ζαρζαρίκια». * ΟΙ συνταξιούχοι Βαγγέλης Μιχαήλ και Κυριάκος Κωσταβέλης κατασκευάζουν την κλασική σκούπα «φουκάλι» των βοσκών της Ανατολής, από τους θάμνους που οι ντόπιοι ονομάζουν «ζαρζαρίκια».

40άρια
* ΑΠΟΠΝΙΚΤΙΚΗ η ατμόσφαιρα χθες λόγω της κάπνας, αλλά και της ζέστης που μας έκανε τη χάρη να μας αφήσει για το Σαββατοκύριακο και από χθες πάλι πήρε την ανιούσα. Όπως φαίνεται μέχρι και την Πέμπτη θα ψηνόμαστε στους 40 έως 42 βαθμούς Κελσίου και από Παρασκευή θα

δροσίσει και πάλι με θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται από 35 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Αυτό το καλοκαίρι θα το θυμόμαστε για πολύ καιρό. Μας έψησε κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Ν.Π.

Αλληλεγγύη
* ΣΤΑ δύσκολα οι Έλληνες μένουν πάντα ενωμένοι. Οι καταστροφικές πυρκαγιές δεν πλήττουν ακόμη τη χώρα δεν άφησαν ανεπηρέαστο κανέναν. Ήδη η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, αλλά και φορείς και σύλλογοι της Λάρισας έχουν ενεργοποιηθεί και συγκεντρώνουν βοήθεια για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας.
Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από προσφορές συνανθρώπων μας. Άλλος προσφέρει κατάλυμα, άλλος τρόφιμα, άλλος φάρμακα, ο καθένας ό,τι μπορεί. Ακόμη και οι πλατφόρμες για τις παραγγελίες φαγητού διαθέτουν ένα ποσό για τη στήριξη των ανθρώπων που είδαν τη ζωή τους να γίνεται στάχτη. Αυτός είναι ο Έλληνας. Στα δύσκολα όλοι μαζί.
Ν.Π.

Ρητορικό
* ΤΟ ερώτημα είναι ρητορικό. Εάν επί ΣΥΡΙΖΑ καιγόταν η Εύβοια επί μια βδομάδα, τι θα λέγανε τα κανάλια; Τι θα λέγανε όλα εκείνα τα «παπαγαλάκια» της ΝΔ που σήμερα κάνουν αφωνία; Ρητορικό είπαμε το ερώτημα, μην απαντάτε. Όχι ότι θα άλλαζε κάτι επί της ουσίας στην πολιτική πρόληψης ή στην πολιτική διαχείρισης κρίσεων. Στην αξιοπιστία (πολλών) Μέσων Ενημέρωσης αναφερόμαστε…
Β.Κ.

Επιτελικό
* ΑΥΤΗ η δυσάρεστη μυρωδιά στην ατμόσφαιρα, εκτός από τα καμένα δάση και τις περιουσίες των ανθρώπων προέρχεται (και) από το πολυσυζητημένο επιτελικό κράτος, το οποίο αυτές τις ημέρες κάηκε ολοσχερώς, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Αν υπάρχουν… αποσταθεροποιητές που κατάφεραν να εφαρμόσουν τέτοιο σχέδιο, ε τότε το επιτελικό κράτος κοιμήθηκε με τα τσαρούχια και δεν πήρε μυρωδιά. Γιατί για να έχει η αντιπολίτευση τέτοιον μηχανισμό αποκλείεται. Εδώ δεν μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο, θα κατάφερνε τέτοια εξέλιξη;
Το αφήγημα του επιτελικού κράτους κάηκε στις φλόγες της πύρινης λαίλαπας. Άντε να πεις μια ημέρα, εκκενώστε την περιοχή για να σωθούν οι κάτοικοι. Άλλα μια εβδομάδα σερί εκκενώσεις και τα χωριά να σώζονται χάρη και στις προσπάθειες κατοίκων που αρνήθηκαν να φύγουν; Το… «σώζων εαυτόν σωθήτω», δεν είναι σχέδιο….
Β.Κ.

«Παναγιά Παζάρ»
* ΠΑΕΙ και το παζάρι φέτος στα Φάρσαλα. Για δεύτερη συνεχή χρονιά το ξακουστό «Παναγιά Παζάρ», με ιστορία 400 ετών, το στέλνει αδιάβαστο μια πανδημία που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα. Μακάρι να γίνει το 2022, γιατί κάπως έτσι εξασθενούν τα ήθη και έθιμα πολλών ετών.
Γ.Γ.

Σεβασμός
* ΕΙΣ ένδειξη σεβασμού η πλειονότητα των χρηστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, σταμάτησε να ποστάρει φωτογραφίες από διακοπές, εξόδους ή οτιδήποτε άλλο έβλεπε κανείς μπαίνοντας. Όλοι παρακολουθούν με σφιγμένη την καρδιά από τη θλίψη τα γεγονότα και προσέχουν πολύ τις αναρτήσεις. Πώς να το κάνουμε δεν πάει η καρδιά κανενός. Η ανθρωπιά και ο σεβασμός δύσκολα θα χαθούν, ακόμη και πίσω από μια οθόνη.
Ν.Π.

Χωρίς κλιματισμό
* ΧΩΡΙΣ κλιματισμό λειτουργεί, όπως διαμαρτύρονται συμπολίτες, ένα τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΕΦΚΑ, στη συνοικία της Φιλιππούπολης.
Τέτοιες ημέρες μάλιστα, με καύσωνα χωρίς κλιματισμό; Πώς να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, πώς να εργαστούν οι εργαζόμενοι…
Β.Κ.
Εισαγγελείς
* Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασ. Πλιώτας, με χθεσινή παρέμβασή του ζητά να ερευνηθούν «όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης».
Ήταν αναμενόμενο μετά μάλιστα τα όσα λέγονται πως θα προκαλούνταν εισαγγελική έρευνα για τις πυρκαγιές, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί η ύπαρξη οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας.
«Είναι θετικό ότι κινήθηκε επιτέλους η Δικαιοσύνη για την έρευνα τυχόν εγκληματικής οργάνωσης εμπρηστών» σημειώνεται από το Κίνημα Αλλαγής.
Προσθέτοντας ότι «η έρευνα θα πρέπει να συμπληρωθεί και σε σχέση με τις μεγάλες ευθύνες του κυβερνητικού μηχανισμού όσον αφορά την έλλειψη μέτρων πρόληψης και λαθών και παραλείψεων στην κατάσβεση».
Να ελεγχθούν όλα όσα καταγγέλλονται από τους δημάρχους κ.λπ., αλλά για ένα αμιγώς πολιτικό ζήτημα και για τις όποιες πολιτικές ευθύνες, να επιληφθούν εισαγγελείς;
Β.Κ.

Μέλι
* ΠΟΣΟ πευκόμελο θα χάθηκε από την πύρινη λαίλαπα στη Β. Εύβοια. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μελισσοκόμων μεταφέρουν τις κυψέλες τους εκεί κάθε χρόνο, ώστε να βγάλουν το ξακουστό μέλι πεύκου. Και το χειρότερο, δεν ξέρουμε πόσες θα είναι οι απώλειες σε μελισσοκομικό κεφάλαιο.
Γ.Γ.

ΑΤΜ
* ΓΙΑ τη μη λειτουργία του τραπεζικού ΑΤΜ στη Σωτηρίτσα διαμαρτύρεται παραθεριστής στα παράλια του Αγιοκάμπου. Το περασμένο Σάββατο πήγε πρώτη φορά και δεν κατάφερε να εξυπηρετηθεί, όπως και χθες Δευτέρα ξαναπήγε και πάλι δεν κατάφερε να κάνει τη δουλειά του.
Σημειωτέον πως άλλο ΑΤΜ στα παράλια του Αγιοκάμπου δεν υπάρχει, πρέπει να πάει κάποιος στην Αγιά. Παράλια είναι, καλοκαίρι, τόσος κόσμος, ας επιδιορθώσουν τη βλάβη…
Β.Κ.

Καπνός
* Ο καπνός που σκέπασε χθες τη Λάρισα, έδωσε μια «γεύση» από τις συνθήκες που βιώνουν σήμερα οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, στη χώρα μας.
Ήταν σαν μια προειδοποίηση του κακού, σαν ένας συναγερμός που χτύπησε για να αφυπνίσει …
Διότι άλλο να βλέπεις τις εικόνες στην τηλεόραση από τον καναπέ σου και άλλο να σου έρχεται το σύννεφο καπνού πάνω από το κεφάλι σου.
Λ.Κ.

Κακό ε;
* ΠΛΟΥΣΙΟΣ είναι ο πολιτιστικός Αύγουστος στα Φάρσαλα με τις εκδηλώσεις να συνεχίζονται σχεδόν κάθε μέρα σε όλη την επαρχία. Συναυλίες, παραστάσεις Καραγκιόζη, θέατρο και κινηματογραφικές προβολές είναι στο καλεντάρι… Βέβαια οι κινηματογραφικές προβολές περιλαμβάνουν (σχεδόν) μόνο Σεφερλή και την κωμωδία(;) του ΧΑΛΒΑΪ 5-0. Αλήθεια γιατί οι υπεύθυνοι διάλεξαν μια ταινία που στηρίζεται σε σεξιστικά «αστεία» και γενικά «χιούμορ» που ξεκινάει από την παραληρηματική ασυναρτησία για να καταλήξει στον συντηρητικό οχετό ενάντια σε κάθε σχεδόν καταπιεζόμενη κοινωνική ομάδα που ζει -ή προσπαθεί να ζήσει- στην Ελλάδα; Κι αν ακόμη όσοι διάλεξαν την ταινία το έκαναν γιατί ήθελαν να συνδέσουν το προϊόν της περιοχής με τον τίτλο της ταινίας, μία είναι η απάντηση: άχα, κακό ε…
ΘΑ.

Φως
* ΓΙΑ τα φώτα στα σκαλιά του Κηποθεάτρου διαμαρτύρεται ο Λαρισαίος Β.Ν. «Απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου να πηγαίνω στο Κηποθέατρο τα φώτα στα σκαλιά δεν λειτουργούν» λέει στην εφημερίδα, «σκαλάκι-σκαλάκι πάω, και ανάβω και τον φακό από το κινητό για να μη βρεθώ στη σκηνή κουτρουβαλώντας». (Θα διέφυγε η λεπτομέρεια από τους υπεύθυνους, τώρα που το ξέρουν όμως θα επέμβουν καταλλήλως).
***
* ΚΑΙ συνεχίζει ο συμπολίτης τα παράπονα για την έλλειψη φωτισμού, αυτήν τη φορά στα όργανα γυμναστικής δίπλα από την εκκλησία της Ανάληψης. «Πάω το βράδυ να αθληθώ, αφού τη μέρα έχει σαράντα βαθμούς, και δεν βλέπω ούτε τη μύτη μου! Γράψτε κάτι μπας και βάλουν καμιά λάμπα». (Επίτηδες η έλλειψη φωτισμού, ανεβαίνει η αδρεναλίνη και τα αποτέλεσμα της εκγύμνασης είναι καλύτερα. Σοβαρά τώρα, μια λάμπα θα έκανε την κατάσταση πολύ καλύτερη).
ΘΑ.


Κάδοι
* ΤΗΝ τοποθέτηση περισσότερων κάδων απορριμμάτων, στους οικισμούς της παραλιακής ζώνης του Δήμου Αγιάς, κρίνουν απαραίτητη, παραθεριστές και κάτοικοι, αυτών των περιοχών.
Ειδικά αυτήν την περίοδο, που ο πληθυσμός στα παράλια αυξήθηκε ραγδαία, αποδεικνύεται καθημερινά ότι ο αριθμός των κάδων δεν καλύπτει τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν.
Δεν προλαβαίνουν τα απορριμματοφόρα να μαζεύουν τα σκουπίδια και την ίδια μέρα οι κάδοι ξεχειλίζουν…
Μάλιστα, οι πιο ευαισθητοποιημένοι στην προστασία του περιβάλλοντος, προσθέτουν πως ο Δήμος θα πρέπει να προμηθευτεί και περισσότερους μπλε κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι είναι λιγότεροι από αυτούς των οργανικών σκουπιδιών.
Κάποιοι, χρειάζεται οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο για να πετάξουν σε κάδο τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγουν στα σπίτια τους, αφού αυτός βρίσκεται αρκετά μέτρα μακριά.
Λ.Κ.

ELAFAKI_NEKRO_CIU.jpg

Απώλεια…
* ΕΝΑ νεκρό ελαφάκι ξεβράστηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στην ακτή της Βελίκας σκορπώντας θλίψη στους λουόμενους. Ποιος ξέρει, μπορεί να βρέθηκε στη θάλασσα για να γλιτώσει από καμιά φωτιά, ίσως και από επίθεση θηρευτή. Αυτές τις μέρες χάθηκαν πολλά ζώα που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα. Ματώνει η ψυχή πια…
Ν.Π.

EPISHMANSH_CIU.jpg

* ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ της «Ε» επισημαίνει πως στον περιφερειακό της Αγιάς, στον δρόμο κάτω από το γήπεδο του Δωτιέα, προς την πλευρά του Αγιοκάμπου, χαντάκι απορροής των υδάτων, που διασχίζει κάθετα την οδό, έχει φράξει τελείως, με κίνδυνο, σε περίπτωση μεγάλης βροχόπτωσης, τα νερά ή να διέλθουν πάνω από τον δρόμο ή πιθανή συσσώρευσή τους να προκαλέσει ζημιές σε παρακείμενα οικόπεδα και οικίες. Ας το φροντίσει ο Δήμος… Και προφανώς, βέβαια, δεν θα είναι σε όλη την περιοχή το μόνο χαντάκι που χρήζει καθαρισμού. Ευκαιρία να ελεγχθούν όλα…
Ν.Γ.

SERETHS_CIU.jpg

* ΓΕΝΙΚΟΣ συντονιστής των υγειονομικών υπηρεσιών σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ για τη στήριξη των πυρόπληκτων της Εύβοιας ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, βρέθηκε από την αρχή των πυρκαγιών στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Από το Μαντούδι μέχρι τη Λίμνη και από την Ιστιαία μέχρι το Πευκί σχεδίαζε και υλοποιούσε τη μεταφορά των πυρόπληκτων, τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων και την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου της Χαλκίδας για τη φιλοξενία των πληγέντων που δεν έχρηζαν περίθαλψης σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Και δεν ήταν μόνο αυτά: Μετέφερε υλικά και φάρμακα στις υγειονομικές δομές, φρόντισε για τη μεταφορά πολιτών ακόμη και στη Σκιάθο και έθεσε σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας της Φθιώτιδας και ιδιαίτερα των Καμένων Βούρλων για την υποστήριξη της όποιας επιχείρησης.
Ήταν τόσο μεγάλη η αγωνία του διοικητή της 5ης ΥΠΕ να βρεθεί από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς ως ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, ώστε αναγκάστηκε να περάσει νύχτα από τη Γλύφα στον Αγιόκαμπο, χρησιμοποιώντας καΐκι της περιοχής αφού εκείνη την ώρα δεν υπήρχε δρομολόγιο του φέρι μποτ.
Στις δύσκολες αυτές ώρες πέρασε το τεστ και μάλιστα επιτυχώς, έστω και αν δεν χρειάστηκε να δοκιμαστεί σοβαρά το Σύστημα Υγείας, καθώς η ζήτηση των υπηρεσιών υγείας περιορίστηκε σε παρεμβάσεις για μικροεγκαύματα και τσούξιμο στα μάτια…
Δ.Κ.

SERETHS_CIU1.jpg

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass