ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2021 18:10
 *ΘΕΤΙΚΑ σχολιάστηκε η παρέμβαση του Χρήστου Κέλλα στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία και τη διατήρησή της στη Θεσσαλονίκη, καθαρά για εθνικούς και θρησκευτικούς λόγους, στην ομήγυρη, στο Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, στο Στόμιο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου. *ΘΕΤΙΚΑ σχολιάστηκε η παρέμβαση του Χρήστου Κέλλα στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία και τη διατήρησή της στη Θεσσαλονίκη, καθαρά για εθνικούς και θρησκευτικούς λόγους, στην ομήγυρη, στο Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, στο Στόμιο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου.

Δροσούλα


*ΚΑΠΟΙΟΣ ξέχασε το καλοριφέρ στο τέρμα αναμμένο! Δεν εξηγείται αλλιώς τέτοια παρατεταμένη ζέστη! Και περιμένουμε τα τριανταπεντάρια που λένε οι μετεωρολόγοι ότι έρχονται για να... δροσίσει λιγάκι.
ΘΑ.

Φεύγα
*Η Κυβέρνηση μπορεί να θελήσει να ωραιοποιήσει την εικόνα ή να θελήσει να αποφύγει τις ευθύνες της, αποδίδοντας την καταστροφή στα... ακραία καιρικά φαινόμενα.
Αλλά στις δηλώσεις πολιτών, όπως και αιρετών, θα ακούσετε τα παράπονα για την έλλειψη μέσων, την κρίσιμη ώρα. Τα υπόλοιπα, ότι εκδηλώθηκαν εκατοντάδες εστίες σε όλη τη χώρα κ.λπ. μπορεί να εξηγούν την κατάσταση, αλλά δεν δικαιολογούν την έλλειψη σχεδιασμού.
Ένα επιχειρησιακό... σχέδιο είχαν και έχουν οι κυβερνήσεις μας. Όταν δείτε τη φωτιά, εγκαταλείψτε την περιοχή προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Β.Κ.

Διαπιστώσεις
*ΣΤΗΝ έλλειψη στρατηγικής πολιτικής απέναντι στα, όλο και πιο έντονα, καιρικά φαινόμενα δεν απαντά επίσης η παρουσία των πολιτικών ηγετών στα καμένα.
Οι οποίοι πολιτικοί λαμβάνουν μάλιστα και αυτό το ύφος του προβληματισμένου, χτυπώντας στην πλάτη το προσωπικό που δίνει τη μάχη για να ελεγχθούν οι φωτιές.
Την εικόνα τους θα τη φτιάξουν με έργα και όχι με λόγια ή με μικροπολιτική αντιπαράθεση. Κάηκαν δάση, χάθηκαν περιουσίες, έλεος...
Β.Κ.

Μοτίβο
*ΕΔΩ είναι ο παράδεισος κι η κόλαση εδώ. Μόνο που ο παράδεισος καίγεται και γίνεται κόλαση. Κάθε χρόνο η ίδια τραγωδία με τις φωτιές. Θρήνος για τα δέντρα και τα ζώα που καίγονται. Το σκηνικό όμως επαναλαμβάνεται με μαθηματική ακρίβεια τα τελευταία πολλά χρόνια. Εκεί που υπήρχαν δάση και εκεί που μέχρι πρότινος βοσκούσαν ζώα, σε λίγο καιρό θα χτιστούν ψηλές πολυκατοικίες και «όμορφες» μεζονέτες. Ίσως να «φυτρώσουν ξάφνου» και θεόρατες ανεμογεννήτριες. Το δαυλί του εμπρηστή όσοι καταπατούν και χτίζουν το ανάβουν.
ΘΑ.

Ίπτανται
*ΣΤΟΝ δικό τους τομέα ευθύνης, εμπλέκονται 1η Στρατιά και ΑΤΑ μετά και τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικ. Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος, έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, για την περαιτέρω ενεργό συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και τη διαχείριση των πυρκαγιών.
Η 1η Στρατιά θα συνδράμει λοιπόν με επιπλέον μέσα στο Δ’ Σώμα Στρατού, όπως και το ΑΤΑ, με τις μονάδες του σε όλη την επικράτεια. Με εναέρια επιτήρηση.
Β.Κ.
Μπουφάν
*ΓΙΑ αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και μάλιστα από σήμερα έλεγε η πρόβλεψη και ήμασταν έτοιμοι να ανοίξουμε την ντουλάπα με... τα χειμωνιάτικα. Βατραχοπέδιλα με... μπουφάν ένα πράγμα. Αλλά δυστυχώς η πρόβλεψη δεν αφορά τη Θεσσαλία, περιοχή για την οποία δεν προβλέπεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.
Έτσι όπως μας ταλαιπωρεί ο καύσωνας για τόσες ημέρες, χάσαμε και τον λογαριασμό, έστω και έναν βαθμό λιγότερο να μας δώσει σήμερα ο Κέλσιος ευγνώμονες θα είμαστε με τη μεγαλοκαρδία της φύσης.
Έναν βαθμό λιγότερο στο θερμοκρασιόμετρο, μεγάλη υπόθεση...
Β.Κ.

Θεατές
*ΕΚΚΕΝΩΣΤΕ εδώ, εκκενώστε εκεί, εκκενώστε παραπέρα. Σε λίγο δεν θα υπάρχει άνθρωπος στη χώρα που να μην έχει κάνει έστω και μια εκκένωση φέτος. Για αντιπυρικές ζώνες και καθαρισμούς πριν τις πυρκαγιές ούτε λόγος. Κάθε χρόνο τα ίδια.
Γ.Γ.

Πέντε
*ΠΕΝΤΕ μήνες πέρασαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου και οι άνθρωποι εκεί στο Δαμάσι δεν λένε να ξεφύγουν από το δράμα τους. Καθημερινά ζούνε ένα μαρτύριο μέσα στους οικίσκους. Μια με την παγωνιά, τώρα με τον καύσωνα. Τέτοιες μέρες μάλιστα, βλέπουνε στις ειδήσεις για τους ανθρώπους που ξεσπιτώνονται λόγω πυρκαγιών και τους καταλαβαίνουν απόλυτα. Το ζήσανε, το ζούνε και ξέρουν πόσο σκληρό είναι να φεύγεις από το σπίτι σου.
Κ.Γ.

Στο βουνό
*ΣΕ απόγνωση ο Λαρισαίος, με τα 45άρια και τον καύσωνα, τις φωτιές, τις μέδουσες στη θάλασσα, τους περιορισμούς του κορονοϊού, αποφάσισε να αναζητήσει ...σωτηρία στα όρη, τα άγρια βουνά. Όπερ σημαίνει στα βλαχοχώρια της Πίνδου! Βοηθάει και ο Δεκαπενταύγουστος. Μπορεί φέτος να μην έχει κλαρίνο, λόγω των περιορισμών, όμως σίγουρα οι διαφορετικοί ρυθμοί ενός άλλου πολιτισμού, θα τον βοηθήσουν να χαλαρώσει...
Γ.Ρ.

Εμπρησμός
*ΒΑΡΥΣ θα είναι ο πέλεκυς για τους εμπρηστές στο εξής, καθώς η αυστηροποίηση περιβαλλοντικών εγκλημάτων έχει ήδη περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο του Ιουλίου, πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές, και εντός Αυγούστου θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε ο εμπρησμός των δασών να γίνει και πάλι κακούργημα. Δικαίως αναρωτήθηκαν χθες όσοι το διάβασαν σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, μα είναι δυνατόν να ήταν πλημμέλημα; Προφανώς δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας.
Ν.Π.

Σπίρτο
*«ΜΙΑ σπίθα αρκεί» σημείωναν προχθές πυροσβέστες στην «ΕτΔ» με αφορμή τις επικίνδυνες συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο καύσωνας, αφού οι υψηλές θερμοκρασίας ξέραναν τον τόπο και οι περιοχές με βλάστηση, όπως και τα δάση, εύκολα μετατρέπονται σε πυριτιδαποθήκη και μάλιστα με άπνοια.
Η Λάρισα σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Παρασκευή, περιλαμβάνεται μεταξύ των περιοχών με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).
Ακόμα χειρότερα η Μαγνησία, η οποία περιλαμβάνεται στις περιοχές, με πρόβλεψη για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς - κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5).
Γι’ αυτό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες, να αποφύγουν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκδήλωση πυρκαγιάς, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
Β.Κ.

Εμπρησμός
*ΑΡΚΕΤΕΣ φωτογραφίες έχουν «πλημμυρίσει» το διαδίκτυο και δείχνουν την Εύβοια από ψηλά να έχει γεμίσει ανεμογεννήτριες. Την Εύβοια, την οποία τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει στο στόχαστρο οι εμπρηστές. Ανάλογες φωτογραφίες, πριν και μετά, από περιοχές της Αττικής, οι οποίες παραδόθηκαν στις φλόγες και τώρα κυριαρχούν βίλες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες. Δεν νομίζω να περιμένει κανείς το πόρισμα της Πυροσβεστικής για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κάποιες φωτιές στη χώρα μας οφείλονται σε εμπρησμό;
Γ.Ρ.

Ακούει κανείς τη γη;
*ΚΑΙ αναφερόμαστε σε κάποιες φωτιές για τις οποίες ευθύνονται οι εμπρηστές, διότι υπάρχουν κι αυτές που ξέσπασαν λόγω κλιματολογικών συνθηκών. Βέβαια και στην περίπτωση αυτήν, πάλι δράστης είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Για παράδειγμα, ο άλλος αναρτά στα social media το γνωστό σύνθημα «προσευχηθείτε για την Εύβοια, προσευχηθείτε για την Ελλάδα», ενώ επικρίνει το κράτος για την ανυπαρξία του. Κι όλα αυτά από τον καναπέ του σπιτιού του, όπου το κλιματιστικό δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ, αδιαφορώντας για τις αντοχές του συστήματος ηλεκτροδότησης. Ο ίδιος, ενδεχομένως το Σαββατοκύριακο από τα παράλια όπου θα βρεθεί, όταν φύγει θα ξεχάσει να μαζέψει τα πλαστικά από την παραλία.
***
*ΟΠΟΙΟ από τα παραπάνω σενάρια κι αν επιλέξουμε, η πραγματικότητα είναι σκληρή και κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει για τη συνέχεια. Γιατί όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, μετά τις φωτιές θα έρθουν οι πλημμύρες. Μακάρι να μην ξαναζήσουμε έναν δεύτερο «Ιανό». Όταν σβήσουν οι φωτιές, άραγε θα σβήσει και η ανησυχία μας για την προστασία του πλανήτη;
Γ.Ρ.

Σημάδια
*ΟΙΩΝΟΣΚΟΠΟΣ πρέπει να ήταν ο Λαρισαίος, γιατί μιλούσε στον φίλο του για την υπουργό Πολιτισμού και αναφερόταν σε σημάδια και οιωνούς: Μα καλά δεν τα βλέπει τα σημάδια, η Υπουργός;, έλεγε με στόμφο. Επί θητείας της το πρώτο καλοκαίρι κάηκαν οι Μυκήνες, το πούσι. Το δεύτερο καλοκαίρι οι φλόγες περικύκλωσαν την Ολυμπία. Τι άλλο να της πούνε οι οιωνοί. Να καούν μήπως κι οι Δελφοί; Η Ακρόπολη δεν κινδυνεύει, έχουν ληφθεί μέτρα προφύλαξης, τσιμεντένια.
ΘΑ.

Καιρός
*ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αλλάζει το σκηνικό του καιρού. Μα τι ήταν κι αυτό; Τόσες ημέρες συνεχόμενου καύσωνα. Υπέφερε ο κόσμος... εκτός Λάρισας. Καθώς εδώ στον κάμπο είναι συνηθισμένοι όλοι από τέτοιες θερμοκρασίες. Όπως και να το κάνεις, ακόμη και τα μικρά παιδιά ξέρουν πως το καλοκαίρι είναι καυτό στην πόλη. Δεν διαμαρτύρονται πλέον. Ίσα που το απολαμβάνουν και καμαρώνουν για τις «πρωτιές» της Λάρισας στις ειδήσεις.
Κ.Γ.

Θλίψη
*ΛΕΓΑΜΕ ότι ο χειμώνας ήταν δύσκολος, αλλά φαίνεται ότι ο Γολγοθάς που περνάμε δεν έχει τελειωμό. Μαύρο και το φετινό καλοκαίρι και πλέον ο κόσμος δεν ξέρει προς τα πού να κοιτάξει για να δει φως. Από τη μια η πανδημία που θερίζει, από την άλλη πυρκαγιές, απανωτά εγκλήματα. Σπανίζουν οι καλές ειδήσεις πια... και ο κόσμος τις έχει τόσο ανάγκη.
Ν.Π.

Παππούς
*ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ χαρούμενος είναι από προχθές ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Λειτουργίας των ΚΑΠΗ Δήμου Λαρισαίων, Μάκης Γιαννακόπουλος. Ο λόγος είναι πως η κόρη του Θάλεια, δημοσιογράφος, έφερε στον κόσμο την εγγονή του, που είναι καρπός της σχέσης της με τον ντράμερ του συγκροτήματος Onirama, Δημήτρη Κοκονίδη. Το ζεύγος παντρεύτηκε μάλιστα πρόσφατα στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης με κουμπάρο τον επίσης αντιδήμαρχο (Αθλητισμού εκείνος) Μιχάλη Αναστασίου.
Κ.Γ.

Νέα Σμύρνη...
*ΠΟΙΑ ώρα κοινής ησυχίας; Χαμός στη Νέα Σμύρνη εκεί στην πλευρά των Ρομά. Αυτό καταγγέλλουν, στην «Ε», κάτοικοι της περιοχής. Γλεντούν με την καρδιά τους οι Ρομά έχοντας τέρμα τη μουσική ως το χάραμα. Έχουν αγανακτήσει οι κάτοικοι και η υπομονή τους εξαντλείται. Κάποιοι λένε να πάρουν και την Αστυνομία, μα απογοητεύονται όσο θυμούνται τι συνέβη πριν λίγα χρόνια. Τότε που βρήκαν τον μπελά τους και οι αστυνομικοί δεχόμενοι επίθεση. Δεν ξέρουν τι να κάνουν εκτός από υπομονή πλέον;
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass