ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2021 18:10
*ΤΑ γραφεία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» επισκέφθηκε χθες η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κα Sandrine Mouchet, συνοδευόμενη από τη διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, Χρύσα Βουλγαράκη. Στο επίκεντρο της συνάντησής της με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Μιχαλόπουλο βρέθηκαν οι ελληνογαλλικές σχέσεις που διανύουν μία από τις καλύτερες περιόδους τους και φυσικά η παρουσία του Γαλλικού Ινστιτούτου στην κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική ζωή της Λάρισας, που θεωρείται ανεκτίμητη. *ΤΑ γραφεία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» επισκέφθηκε χθες η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κα Sandrine Mouchet, συνοδευόμενη από τη διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, Χρύσα Βουλγαράκη. Στο επίκεντρο της συνάντησής της με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Μιχαλόπουλο βρέθηκαν οι ελληνογαλλικές σχέσεις που διανύουν μία από τις καλύτερες περιόδους τους και φυσικά η παρουσία του Γαλλικού Ινστιτούτου στην κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική ζωή της Λάρισας, που θεωρείται ανεκτίμητη.

Χωρίς ανάσα


*- ΑΥΤΑ τα εικοσπεντάρια είναι το πρόβλημα...
Ο έμπειρος στο ζήτημα παλιός Λαρισαίος ανέλυε την υπόθεση. Του καύσωνα, όχι του τσίπουρου, που πήγε να μπερδευτεί κάποιος στην παρέα με την ορολογία παρότι δεν είχε πενηντάρι μέσα.
- Το σαραντάρι θα έρθει κάποια στιγμή νωρίς το απογευματάκι και θα φύγει, αν τυχόν φυσάει και λιγάκι μικρό το πρόβλημα...
Και εξηγούσε ότι το ζόρι είναι όταν το θερμόμετρο δεν πέφτει στην τσιμεντούπολη κάτω από 25οC ούτε το ξημέρωμα.
- Δεν παίρνουν ανάσα ούτε τα τοίχια, ούτ’ οι ανθρώποι...
Ζ.

Καλοκαίρι
*ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΕ στον ίσκιο και κουνούσε το κεφάλι χθες ο Λαρισαίος.
- Καύσωνας λέει από αύριο λες και μέχρι σήμερα κυκλοφορούσα με τα μπουφάν.
***
*- ΠΟΥ πας;
- Για τη δόση.
- Εμβόλιο;
- Όχι, ΕΦΚΑ. (Εντάξει τότε...).
Ζ.

Προετοιμάζονται
*ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ να αντιμετωπίσουν την κατάσταση παντί τρόπω οι Λαρισαίοι.
- Μετά τα νέα με τα κρούσματα έστειλα τον καναπέ για σέρβις, καλού κακού.
***
*- Η διαφορά της επόμενης καραντίνας από τις άλλες είναι ότι τώρα θα είμαστε και εμβολιασμένοι.
***
*- ΝΑ δείτε που θα μπουν καραντίνα οι ανεμβολίαστοι, θα χορτάσουν σειρές στο «νέτφλιξ» και οι εμβολιασμένοι θα πηγαίνουμε για δουλειά κανονικά.
Ζ.

Εκτός ελέγχου
*«ΑΣ μην έχουμε αυταπάτες ότι τα κρούσματα είναι 3.000 την ημέρα, είναι πολλά περισσότερα», λένε οι ειδικοί. «Σύμφωνα με δικό μας μοντέλο, τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000. Είναι τα κρούσματα που σωρευτικά νοσούν μέσα σε ένα 14ήμερο περίπου». Άρα και στη Λάρισα, αναλογικά, δεν είναι μόνο καμιά εκατοστή που καταγράφονται, αλλά εκατοντάδες καθημερινά και ενεργά στο 14ήμερο μερικές χιλιάδες. Από πού να φυλαχτείς; Και πώς ξεθαρρεύει και κυκλοφορεί έτσι ο κόσμος; (Στις κατακόκκινες περιοχές κι η Θεσσαλία, μαζί με Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Εκεί είν’ ο τουρισμός τουλάχιστον, στον κάμπο;).
***
*ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΑΝ ειδικοί και κυβερνητικοί. «Οι προβλέψεις ήταν για αργότερα. Δεν περιμέναμε να δούμε 3.000 κρούσματα στις 13 Ιουλίου, αλλά τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου». Και εκτιμούν ότι «τώρα δεν προλαβαίνουμε, δεν θα πετύχουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας σε ποσοστό 85%». (Οπότε;).
***
*ΟΠΟΤΕ, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Διότι όπως παραδέχονται «αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε κανένα περιοριστικό μέτρο. Έχουμε ελάχιστα και αυτά δεν τηρούνται. Έχουμε έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται ταχύτατα και άρα δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τιθασεύσει τους αριθμούς». Ό,τι κάνει ο καθένας μόνος του, δηλαδή. (Που βασικά τρία πράγματα μπορεί να κάνει: να προσέχει, να προσέχει, να προσέχει).
***
*«ΟΜΩΣ όλοι οι εμβολιασμένοι προστατευόμαστε από βαριά νόσηση και θάνατο. Αυτό δεν είναι θεωρητικό, το βλέπουμε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, αλλά λίγες απώλειες και μικρή επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνω των 50 ετών είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 90%». Και άρα τρεχάτε για εμβόλιο, ιδίως οι μιας κάποιας ηλικίας.
Ζ.

Κόλλησε
*«ΔΥΣΤΥΧΩΣ ανήκω στο ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού που παρόλο που είμαι εις διπλούν εμβολιασμένος εδώ και 2 μήνες, νόσησα, με ήπια έως τώρα συμπτώματα». Ο πρόεδρος της γαλάζιας Νομαρχιακής ενημέρωσε χθες με ανάρτησή του ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, καλώντας να προσέξουν «όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί μου τις τελευταίες 48 ώρες κυρίως». Καλά που δεν είχε πάει δηλαδή την προηγουμένη στη σύσκεψη του υπουργού με τους δημάρχους. Ο Χρ. Καπετάνος καλεί όλους να εμβολιαστούν για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση, «ο εμβολιασμός περιορίζει ή και εξουδετερώνει το προσλαμβάνον ιικό φορτίο», λέει. (Και περαστικά).
Ζ.

Αναρρωτική
*ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΙ απ’ τους καύσωνες, συζητούσαν οι Λαρισαίοι στους ίσκιους της πόλης.
- Μου έδωσαν κάτι βιταμίνες που ενισχύουν τη μνήμη και ξεχνάω να τις πάρω.
***
*- ΟΛΟΙ έχουμε δικαίωμα στη βλακεία, ορισμένοι όμως το έχουν καταχραστεί.
***
*- ΜΟΥ λέει ο γιατρός, πόσες μέρες αναρρωτική να γράψω; Γράψε 11 χρόνια κι αν είναι θα ξαναπεράσω.
Ζ.

Λάθη, λάθη
*ΠΗΡΕ φόρα ο διοικητής Φ. Σερέτης, στη σύσκεψη με τον υπουργό και τους δημάρχους, παρέσυρε και την εφημερίδα. Λέγοντας ότι στον νομό της Λάρισας οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι 208.000. Σε ποσοστό, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 75% επί του πληθυσμού του νομού, που φθάνει τις 280.000. Αφαιρουμένων των παιδιών δηλαδή, ο εμβολιασμός στη Λάρισα έχει λήξει, οι πάντες όλοι εμβολιασμένοι πλήρως. (Προς τι λοιπόν η φασαρία...).
***
*ΔΕΝ είναι όμως έτσι. Ο υπερβάλλων ζήλος των κυβερνητικών μπερδεύει τα πράγματα, από λάθος ή επίτηδες, δεν έχει τόση σημασία. Προχθές λοιπόν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 208.000 ήταν στη Λάρισα συνολικά οι εμβολιασμοί που πραγματοποιήθηκαν, όλα τα τσιμπήματα. Ο πλήρης εμβολιασμός όμως απαιτεί δύο εμβόλια. Οι πλήρως εμβολιασθέντες λοιπόν ήταν μόλις 96.000, κάτω από το 35% του πληθυσμού, κι άλλες 20.000 περίπου είχαν κάνει την α’ δόση. (Χαμηλά, πολύ χαμηλά).
***
*ΔΕΝ είναι όμως και τραγικά τα πράγματα, ούτε καν στους Δήμους Κιλελέρ και Ελασσόνας που φαίνονται με πολύ χαμηλά ποσοστά. Πολύ σωστά το είπε ο υπουργός Στ. Πέτσας, αναφερόμενος στα στοιχεία του κλάσματος που δίνει το ποσοστό εμβολιασμού. Ο Αριθμητής λοιπόν είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος στην περιοχή, καθώς δεν προσμετρώνται όσοι εμβολιάστηκαν εκτός νομού Λάρισας αφού δεν έβρισκαν τότε ραντεβού. Και ο Παρονομαστής μικρότερος, διότι άλλος ο πληθυσμός της απογραφής κι άλλος ο πραγματικός, πόσοι πήγαν να απογραφούν το 2011 στα χωριά τους που όμως είναι άδεια από μόνιμους κατοίκους; Και στον κάμπο και στην Ελασσόνα.
***
*ΤΡΙΑΝΤΑ παπούδια μένουν στο χωριό, εμβολιάστηκαν οι 12, οι 5 δεν μπορούν να μετακινηθούν, οι 8 μεταφέρθηκαν από τα παιδιά τους για εμβόλιο στην πόλη. Άρα, όταν το χωριό φαίνεται με 250 κατοίκους στην απογραφή, το ποσοστό εμβολιασμού εμφανίζεται περίπου 5%. (Λάθος συμπεράσματα από λανθασμένα στοιχεία).
Ζ.

Πιο βατά αλλά
*ΦΕΤΟΣ λέει ήταν λιγότεροι οι μαθητές που έγραψαν κάτω από τη βάση. Ήταν πιο βατά τα θέματα, σοφία θέλει; Έτσι όμως ανεβαίνουν οι βάσεις στις σχολές με μεγάλη ζήτηση, αυτονόητο κι αυτό.
Κανένας πάντως δεν ισχυρίστηκε ότι απέδωσε η τηλεκπαίδευση στην οποία υποβλήθηκαν οι μαθητές. Ή ότι διάβασαν περισσότερο επειδή ήταν κλεισμένοι με τον κορονοϊό ή ακόμη-ακόμη επειδή ήταν καλύτερη η υπουργός Παιδείας. Απλώς μπήκαν πιο εύκολα θέματα. Όπως αναμενόταν άλλωστε, διότι αλλιώς θα γινόταν Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου με τον πρωτοεφαρμοζόμενο «κόφτη Κεραμέως». Κι έτσι όμως, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, θα την πληρώσει πολύς κόσμος.
- Κι έπρεπε να ισχύσει από φέτος δηλαδή, στις Πανελλήνιες του κορονοϊού; Τι πρεμούρα κι αυτή...
- Τα κολλέγια δεν μπορούσαν να περιμένουν.
Ζ.

Το κράνος;
*ΣΤΗΝ Αγγλία, επισημαίνει ο γνωστός Λαρισαίος Γ. Μ., δημοσιεύει η ιστοσελίδα της Λίβερπουλ φωτογραφίες από την προετοιμασία της ομάδας, στα ποδήλατα οι παίκτες, με κράνη όμως ξεκούμπωτα ή και καθόλου. Σάλος στο διαδίκτυο, χιλιάδες διαμαρτυρίες, που οι ποδοσφαιριστές αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά και άρα είναι υποχρεωμένοι να φορούν το κράνος τους.
Στην Ελλάδα, κυκλοφορούν υπουργοί και σελέμπριτι χωρίς κράνος και δεν τρέχει τίποτα. (Ίσως επειδή αυτοί δεν αποτελούν παράδειγμα και δεν πρέπει δηλαδή...).
Ζ.

Φάτε παγωτά
*ΝΕΑΡΑ ζευγάρια Λαρισαίων σε προσπάθειες συνεννόησης.
- Γιατί σου φώναζε ο δικός σου;
- Γιατί του χρωστάω κάτι λεφτά.
- Και γιατί τον έλεγες τρόικα;
- Διότι έχει και σεξουαλική σχέση μαζί μου.
***
*- ΤΙ μας έμαθαν οι ιστορίες του Αδάμ και της Εύας και εκείνη της Χιονάτης; Ότι τα φρούτα κάνουν κακό, φάτε λοιπόν παγωτά.
***
*- ΜΩΡΟ μου σου άρεσε;
- Αχ ναι...
- Θέλεις κι άλλο, αντέχεις;
- Φυσικά.
- Φίλε; Πιάσε ακόμα δύο απ’ όλα.
Ζ.

Δεν ξέρουν
*ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ο γνωστός Λαρισαίος Θ.Β. Και πώς θα γίνει δηλαδή, καλοκαίρι χωρίς νερό; «Το πρόβλημα αναγνωρίζεται μετά από επικοινωνία με τον διευθυντή της ΔΕΥΑΔΟΛ, αλλά το πότε θα φτιάξουν το δίκτυο δεν ξέρουν. Η λέξη Ντροπή είναι μικρή. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και είναι αποκλειστική ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης η παροχή του σε όλους τους Δημότες». Παρατεταμένες διακοπές νερού στον οικισμό Λαρισαίων πάνω από τον σιδηροδρομικό σταθμό των Νέων Πόρων. Καλοκαιριάτικα, αντέχεται; Κι επειδή ακριβώς είναι καλοκαίρι προκύπτουν, διότι αυξάνεται η κατανάλωση, οι πιέσεις στο δίκτυο. Τον χειμώνα ποιος να γυρέψει νερό εκεί. Για τώρα τη θέλει ο κόσμος τη Δημαρχία.
Ζ.

Κατόπιν ενεργειών
*ΦΥΣΙΚΑ και θα προσκαλούνταν και οι βουλευτές στην έκθεση οπλικών συστημάτων, στην Αθήνα. Και πολλοί εξ αυτών έσπευσαν στην DEFEA και φωτογραφίζονταν κιόλας μπροστά στα «νέα όπλα», ενδεχομένως να έδωσαν και συμβουλές για το τι φρεγάτες και ποια αεροπλάνα πρέπει να αγοραστούν. Δεν είναι προνόμιο των μη εκλεγομένων συναδέλφων τους η «επί παντός» βαθυστόχαστες τοποθετήσεις. Ποιος αποκλείει να πουν κάποιοι εξ αυτών ότι «κατόπιν ενεργειών μου» επιλέχθηκαν, κ.λπ. κ.λπ. Άλλωστε κάποιοι «νοικοκυραίοι» εκ φύσεως ρωτούσαν κιόλας, πόσο κάνει και τέτοια. Λες και επρόκειτο να αγοράσουν διακοσμητικό για το σπίτι.
Ζ.

Ανταπόκριση
*ΑΥΤΗΝ τη φορά φάνηκε πιο έντονα, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιγράφει τον Εμ. Μακρόν και δεν πειράζει και καθόλου δηλαδή αν ο Έλληνας ακολουθεί την τακτική του Γάλλου στην υπόθεση της πανδημίας. Είπαν περίπου τα ίδια και οι δύο, σε διαγγέλματα που απείχαν μεταξύ τους δύο μονάχα ώρες.
Ο Μακρόν όμως έφερε αποτέλεσμα ή τουλάχιστον έτσι ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ότι τις δύο επόμενες ημέρες από το διάγγελμα Μακρόν ο αριθμός των νέων ραντεβού εμβολιασμού εκτοξεύτηκε στο 1,7 εκατομμύρια. Αναλογικά στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είχαν σπεύσει, ακούγοντας τον Μητσοτάκη, κοντά 300.000 κόσμος επιπλέον. Δεν μαθεύτηκε κάτι τέτοιο, φυσικά και θα το επικοινωνούσε το Μέγαρο Μαξίμου αλλιώς. (Εκτός από το τι λες, είναι και ο τρόπος που το λες).
***
*ΣΕ χαμηλή πτήση η σχετική διαρροή. Μέσω του ΣΚΑΪ, όπου αναφέρθηκε πως «μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού έχουν κλειστεί 37.332 νέα ραντεβού για τη χορήγηση του εμβολίου, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ πενθημέρου για το εμβολιαστικό πρόγραμμα» το μετέδωσε και το Vima.gr και κάπου εκεί έσβησε, δεν μπορούσε με τίποτε να θεωρηθεί επιτυχία ο αριθμός.
Ζ.

Στα κρυφά
*- ΜΑΡΙΑ τα παιδιά κοιμήθηκαν;
- Ναι... Είναι ευκαιρία τώρα, τι λες;
Σιγοψιθύριζε, το νεαρό ζευγάρι Λαρισαίων.
- Επιτέλους ρε μωράκι μου, πάει τόσος καιρός...
- Εγώ πατατάκια με ρίγανη.
- Εγώ πιτσίνια...
Z.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass