ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2021 18:00

Υστερία
*ΥΠΑΡΧΕΙ άραγε ζωή μετά την Καρολάιν;
Να ένα ερώτημα που καταλήγεις να θέσεις μετά την υστερία των ΜΜΕ γύρω από τη γνωστή συζυγοκτονία.

Η Ελλάδα, πέρασε το τριήμερο, σε παραλίες, βουνά ή πόλεις σερφάροντας στα μεγάλα ειδησεογραφικά sites μέσω κινητού και συζητώντας για την άτυχη κοπέλα και τον «ψυχρό» εκτελεστή σύζυγό της. Και τι δεν ειπώθηκε, τι δεν ακούστηκε!
Εντάξει, το εμπεδώσαμε. Μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Πάμε παρακάτω τώρα;

Η απειλή «Δ»
*Ο υπόλοιπος πλανήτης βέβαια ανησυχεί για τα πραγματικά προβλήματα, το εξής ένα, τη λεγόμενη μετάλλαξη «Δ» που απειλεί ξανά με 4ο κύμα πανδημίας. Η Ελλάδα, «μεθυσμένη» από χαρά για τη μείωση των κρουσμάτων μοιάζει να μην ασχολείται καν. Εδώ ο κόσμος γιορτάζει τη σταδιακή ελευθερία του πετώντας σιγά – σιγά τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους... Το έχει ανάγκη ασφαλώς. Αλλά ποτέ η χαλάρωση δεν μας οδήγησε σε καλά αποτελέσματα. Μην ξαναγίνουμε Πορτογαλία που άρχισε πίσω –πίσω τα τοπικά λοκντάουν. Δεν θα τα αντέξει κανένας...

Τουρισμός
*ΤΙ πράγματα είναι αυτά; - ωρυόταν στην κάμερα ένας συμπαθής Πορτογάλος περιπτεράς. Δηλαδή, κάθομαι εγώ μέσα στο κιόσκι μου και βλέπω έξω όλους τους τουρίστες χωρίς μάσκα να κυκλοφορούν ελεύθερα. Είναι αυτό που κινδυνεύουμε να πάθουμε και στην Ελλάδα τώρα που, κατά πώς φαίνεται είναι έτοιμοι να έρθουν οι Βρετανοί. Είναι η μοίρα όλων των Μεσόγειων δυστυχώς να ζουν από τα φράγκα, το τουριστικό εισόδημα που μας εξασφαλίζει ο ...Βορράς. Και βέβαια τουρισμός με μάσκες δεν γίνεται. Αν είναι έτσι, κάθεται αυτός μεν στο σπίτι του, εσύ δε ταπί και ψύχραιμος να κλαις τη μοίρα σου και να κοιτάς τα άδεια ταμεία.

Κίνηση
*ΑΡΚΕΤΗ η κινητικότητα για το τριήμερο. Όχι η κοσμοπλημμύρα άλλων εποχών, αλλά ικανοποιητική... Δεν φταίει μόνο ο καιρός. Φταίει και η οικονομική στενότητα πολλών οικογενειών. Που διαπιστώνουν επίσης ότι οι τιμές στα μαγαζιά αρχίζουν -δικαιολογημένα ή όχι- να ξεφεύγουν. Να καθίσει για κανονικό φαγητό μια τετραμελής οικογένεια, δεν πέφτει σήμερα κάτω από 60-70 ευρώ.
Και με τη βενζίνη πάνω από τα 1,60 ευρώ, συν διόδια, θα σου βγει ένα κατοστάρικο το μπάνιο. Οπότε, δεν πας πουθενά. Κάθεσαι σπίτι και χαζεύεις κάνα ματσάκι του «Γιούρο» πίνοντας καμιά μπίρα... Ό,τι δύναται ο καθένας...

Οι «δυνάμενοι»
*ΥΠΗΡΞΑΝ αρκετοί που «δύνανται» ωστόσο. Και πήραν τα νησιά κι άλλα κοσμικά μέρη. Και μετά βγάζουν φώτο και τις ανεβάζουν στο Facebook. Επίτηδες το κάνουν; Τα βλέπουν οι παραμένοντες κι αρχίζει η γκρίνια.
- Να, είδες ο Γιάννης και η Βούλα; Ενώ εμείς...
- Αυτοί έχουν φράγκα φαίνεται...
- Έλα μωρέ... Μια ζωή τα φράγκα επικαλείσαι... Απόφαση θέλει και διάθεση. Σάμπως κι εδώ που μένουμε δεν κάνουμε έξοδα;
(Αλήθεια, πόσοι και πόσοι ανάλογοι διάλογοι δεν γίνονται σαν πιάνει καλοκαίρι μέσα στις οικογένειες;).

Συγκεκριμένως...
*ΥΠΟΥΡΓΟΣ της Κυβερνήσεως (ο κ. Χατζηδάκης συγκεκριμένως) αντί να πάει τριήμερο, επισκέφτηκε Δημόσια Υπηρεσία (τον ΕΦΚΑ συγκεκριμένως) και διαπίστωσε ότι επί συνόλω 35 υπηρετούντων ευρέθησαν παρόντες οι 21, ενώ οι άλλοι απουσίαζαν (την είχαν κοπανήσει συγκεκριμένως). Είναι αυτό που λένε στο χωριό μου (συγκεκριμένως): «Βρήκε η νύφη το υνί πίσω απ’ την πόρτα!». (Χρήσιμο όμως να πάνε πού και πού οι Υπουργοί στις Υπηρεσίες. Δεν χρειάζεται καν να τους ελέγχουν πειθαρχικά. Ο φόβος και μόνο, περνάει το μήνυμα. Και όσο να πεις μαζεύονται τα πράγματα, μέχρι να γίνουν όλα ηλεκτρονικά και να ... απαλλαγούμε μια και καλή από τις συναλλαγές με το δημόσιο).

Ούρσουλες
*ΤΟ σεξιστικό σχόλιο της ημέρας (καταγγελίες δεν δεχόμεθα). Πρόσωπο των ημερών η ...Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που ήρθε στην Ελλάδα για να σηματοδοτήσει την έναρξη του Προγράμματος Ανάκαμψης της χώρας μας.
Τυχερέ μπαμπά... Στα νιάτα σας εσείς οι άντρες ασχολιόσασταν με την Ούρσουλα Άντρες. Εμείς τι φαντασίωση να έχουμε με την ... Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν...

Από τα πρώτα...
*ΣΟΒΑΡΟΛΟΓΩΝΤΑΣ: Η ουσία είναι πως με την παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν στην Ελλάδα ξεκίνησε και τυπικά το Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης με διαδικασίες «τσακ μπαμ».
Μόνο για φέτος, θα εισρεύσουν κοντά στα 7 δισ. Και ποιο έργο φιγουράρει πρώτο – πρώτο ως υποψήφιο για εκτέλεση;
Η ολοκλήρωση του Ε-65 στο τμήμα από Καλαμπάκα προς Γρεβενά. Χαράς ευαγγέλια για τους Βλάχους που θα φτάνουν γρηγορότερα στα χωριά τους. Ποια Ούρσουλα Άντρες; Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα λένε και θα κλαίνε...

Συνδικαλιστικό
*ΔΑΣΚΑΛΕ που δίδασκες... Βγήκαν ΔΑΚίτες συνδικαλιστές του δημοσίου στη Λάρισα και κατήγγειλαν ΣΥΡΙΖΑίο περίπου ως ...ρουφιάνο. Κι αυτό επειδή ο ΣΥΡΙΖαίος είπε πως όποιος δεν μετέχει στις πρόσφατες απεργίες για τα εργασιακά θα καταγγελθεί δημοσίως και επωνύμως ώστε να υποστεί τη σχετική διαπόμπευση. Και δικαίως αναρωτιέται παλιός συνδικαλιστής: Τι παραπάνω έκανε ο ΣΥΡΙΖαίος από αυτό που έκανε η ΔΑΚΕ προ μηνών στην ΕΛΜΕ, όταν απειλούσε με διαπόμπευση όποιον έπαιρνε μέρος στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που είχε επιβάλει η Κεραμέως για την εκλογή αιρετών του κλάδου; (Έλα μου ντε!).

Επικίνδυνο
*ΜΙΑ επισήμανση για την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων. Οδός Δήμητρας 25. Ένα μεταλλικό πράσινο κολονάκι έσπασε και σκοντάφτει σ’ αυτό κόσμος και κοσμάκης. Ας το δουν. Μπας και γλιτώσουμε κανέναν άνθρωπο από βέβαιη νοσηλεία σε καμία Ορθοπεδική Κλινική καλοκαιριάτικα...

Κάποτε
*ΓΙΑ ...καύσωνα και για τα πρώτα 40άρια μάς προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, αν και αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι ...απειλή λίγη ζέστη της προκοπής που ακόμη ψάχνουμε το φετινό καλοκαίρι. Και γελάμε στη σκέψη πως κάποτε, τέτοιες εποχές, Νομαρχίες, Δήμοι, ΚΑΠΗ και λοιπά ευαγή ιδρύματα έβγαζαν ανακοινώσεις πως κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα θα διατηρούν κλιματιζόμενους χώρους όπου θα μπορούν να καταφεύγουν οι ηλικιωμένοι για να δροσίζονται!
Πόσο τα έχει αλλάξει όλα η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση που κατέστησε τα προϊόντα της τεχνολογίας (αιρκοντίσιον εν προκειμένω) τόσο φτηνά και τόσο προσβάσιμα...

Ό,τι έχει ο καθένας
*ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ τα παράπονα καταναλωτών για υπερβολικές ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά στα σούπερ μάρκετ, ενώ ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς δεν αφήνει πολλά περιθώρια κρατικής παρέμβασης για να συγκρατηθούν οι αυξήσεις.
Άλλωστε έχει καταγράφει και επίσημα ότι την περίοδο της πανδημίας τα κέρδη αυτών των εταιρειών εκτοξεύθηκαν.
Το γεγονός των ακριβών αγαθών στα ράφια αποδεικνύεται και από τη διαφημιστική καμπάνια των εταιρειών. Παλαιότερα τα Σ/Μ διαφήμιζαν ποσοστά εκπτώσεων και συγκεκριμένες προσφορές, τώρα αυτό που διαφημίζουν είναι το ευχάριστο προσωπικό και το χαρούμενο κλίμα. Με λίγα λόγια το μήνυμα είναι πως τα ψώνια αποτελούν διασκέδαση για την οικογένεια. Άραγε πώς να διασκεδάσει κάνεις, όταν μέρα με τη μέρα χρειάζεται να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να αγοράσει βασικά αγαθά;
Γ.Ρ.

Αναζητούνται γήπεδα τένις
*ΥΨΗΛΗ τηλεθέαση συγκέντρωσε στην ΕΡΤ ο τελικός του Roland Garros ανάμεσα στον Τσιτσιπά και τον Τζόκοβιτς, ενώ όλοι συμφωνούν ότι η χώρα μας ζει ...μέρες του ’87 στο μπάσκετ ή του 2004 στο ποδόσφαιρο, καθώς η ρακέτα και το φιλέ απέκτησαν πολλούς νέους φίλους. Γενικότερα το τένις από την περίοδο της πανδημίας είχε αποκτήσει πολλούς φαν, καθώς ήταν το μοναδικό άθλημα που επιτρέπονταν.
Δυστυχώς όμως η Λάρισα δεν διαθέτει πολλά γήπεδα, τουλάχιστον ελεύθερα για το κοινό. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι ορισμένα από αυτά χρησιμοποιούνται κατά κόρον από αθλητές και προπονητές συλλόγων, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμα για τον απλό κόσμο.
Με αφορμή το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται και στην πόλη μας για το τένις, μήπως Δήμος και Περιφέρεια εντάξουν στον προγραμματισμό τους περισσότερα νέα γήπεδα, ελεύθερα και διαθέσιμα για τους αυριανούς ...Τσιτσιπάδες και όχι μόνο;
Γ.Ρ.

 

Γυμναστική στο Μεζούρλο
*ΚΑΙ μιας και ο λόγος για άσκηση και αθλητισμό, αρκετοί συμπολίτες που επιλέγουν το Μεζούρλο για περπάτημα και άσκηση θεωρούν ότι ο άπλετος χώρος του λόφου προσφέρεται για την εγκατάσταση οργάνων γυμναστικής, στα πρότυπα της όχθης του Πηνειού.
Το κόστος εγκατάστασης εκτιμάται μικρό, η προσφορά όμως για το κοινωνικό σύνολο μεγάλη. Ας το σκεφτούν οι αρμόδιοι...
Γ.Ρ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass