Γεγονός το βούτυρο από... «κοπανιστό αέρα»

* Παρήχθη από μια νεοφυή επιχείρηση

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2024 8:45

Μια νεοφυής επιχείρηση, υποστηριζόμενη από τον μεγιστάνα της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, παράγει βούτυρο από διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Γκέιτς, το προϊόν είναι εφάμιλλο του κανονικού βουτύρου.


Η εταιρεία Savor, με έδρα την Καλιφόρνια, ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει μια προηγμένη τεχνολογία που εξαλείφει την ανάγκη για ζωικά προϊόντα, διατηρώντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητα γεύσης. Χρησιμοποιώντας μια θερμοχημική διαδικασία, η εταιρεία παράγει εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως παγωτό, τυρί και γάλα, μετατρέποντας διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο σε μόρια λίπους.
Το νέο προϊόν της Savor είναι βούτυρο χωρίς ζωικά συστατικά. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών είναι κρίσιμη για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντική πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το βούτυρο της Savor θα έχει σημαντικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, φτάνοντας δυνητικά τα 0,8 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά θερμίδα, συγκριτικά με τα 2,4 γραμμάρια του παραδοσιακού βουτύρου.
Η Kathleen Alexander, διευθύνουσα σύμβουλος της Savor, δήλωσε ότι: «Αυτήν τη στιγμή είμαστε σε προ-εμπορικό στάδιο και αναμένουμε κανονιστική έγκριση για να ξεκινήσουμε τις πωλήσεις, οι οποίες δεν αναμένονται πριν το 2025». Προσέθεσε ότι η πρόκληση τώρα είναι να πειστούν οι καταναλωτές να αποδεχθούν τα συνθετικά λίπη, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να αντικαταστήσουν τα αγαπημένα τους γαλακτοκομικά και κρεατοσκευάσματα.
Ο Μπιλ Γκέιτς, που έχει δοκιμάσει το προϊόν, δηλώνει ότι δεν κατάλαβε διαφορά από το κανονικό βούτυρο. Σε ένα blogpost τόνισε ότι τα εργαστηριακά παρασκευασμένα λίπη και έλαια έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα. Επίσης, η διαδικασία παραγωγής δεν απελευθερώνει αέρια του θερμοκηπίου, δε χρησιμοποιεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις και απαιτεί ελάχιστο νερό, συγκριτικά με την παραδοσιακή γεωργία. Το σημαντικότερο, όμως, σύμφωνα με τον Γκέιτς, είναι ότι το προϊόν έχει πολύ καλή γεύση επειδή είναι χημικά παρόμοιο με το πραγματικό.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως αναφέρει η Guardian.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass