Το πιο παλιό κρασί του κόσμου είναι 2.000 ετών

Βρέθηκε σε υγρή μορφή μέσα σε ρωμαϊκή τεφροδόχο στην Ανδαλουσία -Οι αρχαιολόγοι δίστασαν να το δοκιμάσουν...

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2024 11:20

Το παλαιότερο κρασί που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην αρχική του, υγρή μορφή, έχει κοκκινοκαφέ χρώμα και, προφανέστατα, γεμάτο σώμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα The Guardian.


Είναι κοκκινοκαφέ λόγω των χημικών αντιδράσεων που έλαβαν χώρα τα 2.000 χρόνια από τότε που το [αρχικά] λευκό κρασί χύθηκε σε νεκρική υδρία στη νότια Ισπανία. Πρέπει να έχει «γεμάτο σώμα»… επειδή το δοχείο περιείχε επίσης, μεταξύ άλλων, τα αποτεφρωμένα οστά ενός Ρωμαίου.
Η ανάλυση από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα έδειξε ότι το αρχαίο καστανόξανθο υγρό μέσα στο αγγείο -το οποίο βρέθηκε σε έναν σπάνιο, ανέγγιχτο ρωμαϊκό τάφο που ανακαλύφθηκε κατά λάθος στην πόλη Καρμόνα της Ανδαλουσίας πριν από πέντε χρόνια- είναι ένα τοπικό κρασί, κάτι σαν τσέρι. Πριν από την ανακάλυψη αυτή, η οποία αναφέρεται στο Journal of Archaeological Science: Reports, το παλαιότερο κρασί που διατηρήθηκε σε υγρή κατάσταση θεωρούνταν ένα μπουκάλι κρασιού Speyer, το οποίο βρέθηκε σε ανασκαφές σε έναν ρωμαϊκό τάφο κοντά στη γερμανική πόλη Speyer, το 1867 και χρονολογείται περίπου στο 325 μ.Χ.
Η ισπανική τεφροδόχος ανακαλύφθηκε το 2019 όταν μια οικογένεια που έκανε κάποιες εργασίες στο σπίτι της στην Καρμόνα, έπεσε πάνω σε έναν βυθισμένο τάφο.
«Είναι ένας βυθισμένος τάφος που ανασκάφηκε από τον βράχο, γεγονός που του επέτρεψε να παραμείνει ανέγγιχτος για 2.000 χρόνια», δήλωσε ο José Rafael Ruiz Arrebola, οργανικός χημικός στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα που ηγήθηκε της ανάλυσης του κρασιού.
«Πρέπει να επικροτήσουμε το αστικό πνεύμα των ιδιοκτητών του σπιτιού που κάλεσαν αμέσως το αρχαιολογικό τμήμα της πόλης. Οι αρχαιολόγοι της πόλης συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι ο τάφος ήταν απίστευτα ασυνήθιστος επειδή δεν είχαν γίνει επιδρομές ή λεηλασίες – οι Ρωμαίοι ήταν περήφανοι, ακόμη και όταν πέθαιναν, και συνήθιζαν να χτίζουν νεκρικά μνημεία, όπως πύργους, πάνω από τους τάφους τους, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τους βλέπουν. Ήθελαν να μείνουν στη μνήμη των ανθρώπων».
Ο τάφος περιείχε οκτώ ταφικές κόγχες, έξι από τις οποίες έφεραν τεφροδόχους από ασβεστόλιθο, ψαμμίτη ή γυαλί και μόλυβδο. Κάθε τεφροδόχος περιείχε τα αποτεφρωμένα υπολείμματα οστών από ένα μεμονωμένο άτομο και δύο από τις τεφροδόχους έφεραν τα ονόματα του νεκρού: Hispanae και Senicio.
O ΤΑΦΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΤΕΦΡΟΔΟΧΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ
Αν και ο τάφος έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι όταν οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα κρυστάλλινο μπουκάλι σε μια από τις τεφροδόχους που περιείχε ένα ρωμαϊκό άρωμα πατσουλί 2.000 ετών, δεν είχαν ωστόσο βγει στο φως όλα τα μυστικά του.
«Υπήρξε μια ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη όταν οι αρχαιολόγοι άνοιξαν την τεφροδόχο και είδαν ότι ήταν γεμάτη υγρά», είπε ο Ruiz Arrebola.
«Η τεφροδόχος περιείχε επίσης τα αποτεφρωμένα οστά ενός άνδρα και ένα χρυσό δαχτυλίδι διακοσμημένο με έναν δικέφαλο Ιανό. Το τοποθέτησαν μετά, δεν το φορούσε ο νεκρός όταν αποτεφρώθηκε. Υπήρχαν επίσης υπολείμματα από τα μεταλλικά πόδια του κρεβατιού στο οποίο αποτεφρώθηκε το πτώμα».
Μόλις ο Ruiz Arrebola και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι τα πέντε περίπου λίτρα κοκκινωπού υγρού στη γυάλινη φιάλη μέσα στο δοχείο δεν είχαν προέλθει από συμπύκνωση ή πλημμύρα, ξεκίνησαν να το αναλύσουν.
«Ψάξαμε για βιοδείκτες, οι οποίοι είναι χημικές ενώσεις που μας λένε ξεκάθαρα τι είναι μια συγκεκριμένη ουσία», είπε ο χημικός. «Σε αυτήν την περίπτωση, αναζητήσαμε πολυφαινόλες αποκλειστικά από κρασί -και βρήκαμε επτά πολυφαινόλες κρασιού. Συγκρίναμε αυτές τις πολυφαινόλες με εκείνες από κρασιά από αυτό το μέρος της Ανδαλουσίας- και ταίριαξαν. Έτσι αυτό επιβεβαίωσε ότι ήταν κρασί. Το επόμενο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να διαπιστώσουμε αν επρόκειτο για λευκό ή κόκκινο κρασί».
Η έλλειψη συριγγικού οξέος, το οποίο σχηματίζεται όταν αποσυντίθεται η κύρια χρωστική ουσία στα κόκκινα κρασιά, έδειξε ξεκάθαρα ένα λευκό κρασί – όπως και τα τοπικά ρωμαϊκά μωσαϊκά που δείχνουν ανθρώπους να πατάνε τα λευκά σταφύλια.
Όλα αυτά εγείρουν ένα μάλλον αδιανόητο ερώτημα. Κανείς τους δεν μπήκε στον πειρασμό -έστω και φευγαλέα- να δοκιμάσει αυτό το αξιόλογο, ιστορικό κρασί;
Ο Ruiz Arrebola παραδέχεται ότι μισοαστεία πρότεινε στον επικεφαλής αρχαιολόγο, Juan Manuel Roman, να πιουν «ένα μικρό ποτηράκι» για να γιορτάσουν την ανακάλυψη.
«Δεν είναι καθόλου τοξικό – κάναμε τη μικροβιολογική ανάλυση», είπε. «Αλλά θα είχα ενδοιασμούς [να το πιω] γιατί αυτό το κρασί έχει περάσει 2.000 χρόνια σε επαφή με το αποτεφρωμένο σώμα ενός νεκρού Ρωμαίου. Το υγρό είναι λίγο θολό λόγω των υπολειμμάτων των οστών. Αλλά υποθέτω ότι θα μπορούσαμε να το φιλτράρουμε και να το δοκιμάσουμε. Προτιμώ όμως να το δοκιμάσει κάποιος άλλος πρώτα»…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass