«Καλοί οι διάσημοι, αλλά κάποιος πρέπει να κάνει και τη δουλειά στην Ευρωβουλή»

ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ-ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ *ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΕ «ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ *ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2024 13:11

Ως «μια ευκαιρία να μεταφέρει το μήνυμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας σε κάθε γωνιά της χώρας» βλέπει την υποψηφιότητά του με το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., ο Λαρισαίος γιατρός, διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΠΓΝΛ και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστήμων Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεόφιλος Καραχάλιος.
Ο κ. Καραχάλιος χαρακτηρίζει «τιμητική την πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος», ενώ σχολιάζοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ υποψηφίων σε σχέση και με την αναγνωρισιμότητα, δηλώνει πως «οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για να τους αντιμετωπίζουμε με χαλαρότητα κι οι διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτούν πια μεγάλη εξειδίκευση, υψηλή στοχο-προσήλωση και πολύ συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα».

Αναφέρει πως θα αξιοποιήσει την εμπειρία του ως υποψήφιος βουλευτής Λάρισας το 2019 στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και πως σκοπεύει να κινηθεί προεκλογικά, σημειώνοντας με νόημα ότι «στην πολιτική είναι κρίσιμο να μπορείς να μιλήσεις σήμερα γι’ αυτά που θα συμβούν αύριο».
Στο νέο ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Καραχάλιος θέλει να προσφέρει σε θέματα Υγείας και Παιδείας «στα οποία έχει τεχνοκρατικές γνώσεις και βιωματική εργασιακή εμπειρία», αλλά και στην πρόκληση της νέα εποχής που είναι οι σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

* Κύριε Καραχάλιο, πώς προέκυψε η υποψηφιότητά σας με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές;
- «Η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι μια υποχρέωση, όσων έχουν την τεχνοκρατική γνώση και θεωρούν ότι ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας της χώρας μας είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς προσπάθειας, ιδιαίτερα τώρα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις σ’ ολόκληρη την Ευρώπη αναδεικνύουν νέες προκλήσεις και νέους ορίζοντες. Η Ευρώπη είναι «καταδικασμένη» να πρωτοπορήσει ή να χαθεί. Κι η Ελλάδα σ’ αυτή την πορεία μπορεί και πρέπει να παίξει έναν πρωταρχικό ρόλο. Όσοι λοιπόν βλέπουν αυτές τις προκλήσεις δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχοι. Έχουμε υποχρέωση -ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί- να παίξουμε ρόλο στις εξελίξεις. Υπό αυτό το πρίσμα, δέχτηκα με χαρά την τιμητική πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συμμετέχω στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος της Ν.Δ. Για μένα είναι μια ευκαιρία να μεταφέρω αυτό το μήνυμα
-της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας- σε κάθε γωνιά της χώρας».
* Πόσο εύκολο είναι για έναν Θεσσαλό, αν και καταξιωμένο επιστήμονα, να εκλεγεί από μία πανελλαδική δεξαμενή ψήφων και πόσο άνισος είναι ο αγώνας απέναντι στις διασημότητες (celebrities);
- «Η αλήθεια είναι πως οι εκλογές σε εθνικό ψηφοδέλτιο «ευνοούν» τους αρκετά προβεβλημένους από τα κανάλια δημοσιότητας. Αυτό το ζήσαμε και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και για τον λόγο αυτόν τα αποτελέσματα που παράγει αυτή η διαδικασία είναι περίπου γνωστά. Δηλαδή, υπάρχει μια απόσταση από τη δημοσιότητα μέχρι την αποτελεσματικότητα. Νομίζω ότι ο κόσμος αρχίζει πια και το καταλαβαίνει. Καταλαβαίνει δηλαδή ότι οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για να τους αντιμετωπίζουμε με χαλαρότητα κι ότι οι διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτούν πια μεγάλη εξειδίκευση, υψηλή στοχο-προσήλωση και πολύ συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα, Με λίγα λόγια, καλοί είναι οι «celebrities», αλλά κάποιος πρέπει να κάνει και τη δουλειά. Με γνώση, ευθύνη και προοπτική».
* Οι προηγούμενες εκλογικές σας εμπειρίες τι έδειξαν και πώς θα τις αξιοποιήσετε, ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου;
- «Όπως γνωρίζετε ήμουν υποψήφιος βουλευτής Λάρισας το 2019, επίσης με το κόμμα της Ν.Δ. Τότε, παρά το γεγονός ότι υπήρχε μία υποψηφιότητα μόλις τριών εβδομάδων, η εμπειρία ήταν συναρπαστική. Είναι συναρπαστική η επαφή με τους ανθρώπους, η δυνατότητα να μαθαίνεις τα προβλήματα από αυτούς που τα αντιμετωπίζουν, να βλέπεις τις πραγματικές προσδοκίες των ανθρώπων που συναντάς. Με το βάρος της ευθύνης λοιπόν, οφείλουμε να εξηγήσουμε σ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Πώς πρέπει να οργανωθούμε όλοι για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα όργανο αποφασιστικής σημασίας, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τις χώρες μέλη.
Οι αποφάσεις του, οι οδηγίες και οι κανονισμοί επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες».
* Γενικότερα πώς σκέφτεστε να κινηθείτε προεκλογικά;
- «Στόχος μου είναι να αναδείξω την κρισιμότητα των πραγμάτων και της εποχής. Βρισκόμαστε σ’ ένα μεταβαλλόμενο, πολύπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον και σε μια εποχή μεγάλων ανακατατάξεων. Στην πολιτική είναι κρίσιμο να μπορείς να μιλήσεις σήμερα γι’ αυτά που θα συμβούν αύριο και να προετοιμάσεις τη χώρα σου για τις πιθανές αλλαγές. Αυτό που θα κάνω λοιπόν είναι να μοιραστώ τις σκέψεις, τις αγωνίες και τις προσδοκίες μου με τους ανθρώπους που θα συναντήσω στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Να τους εξηγήσω γιατί θεωρώ κρίσιμη τη διαδικασία και να τους καλέσω να έρθουν στην κάλπη και να αποδεχθούν τον σχεδιασμό της Ν.Δ. για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, στο περιβάλλον που σας περιέγραψα νωρίτερα».
* Αυτό το εξηγήσατε και σε προσωπικό σας άρθρο, γιατί είναι κρίσιμες οι ευρωεκλογές δηλαδή και γιατί κάποιος πρέπει να προσέλθει στην κάλπη. Τι θα απαντούσατε όμως σε έναν συμπολίτη ο οποίος ακούει για Βρυξέλλες και συναντά ευρωβουλευτή μόνο προεκλογικά; Δεν είναι μεγάλη η απόσταση του κάμπου από το ευρωπαϊκό λόμπι;
- «Δεν ξέρω πόσο συχνά συναντά κανείς τους ευρωβουλευτές, σίγουρα θα έπρεπε να τους συναντά συχνότερα σε μια διαδικασία λογοδοσίας και απολογισμού της δράσης τους. Αλλά πιστέψτε με, η απόσταση του κάμπου δεν είναι καθόλου μεγάλη από την Ε.Ε.
Κι αυτό γιατί πολλά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι αγρότες και οι επιχειρήσεις, είναι συγχρηματοδοτημένα από την Ε.Ε. Στόχος μας είναι να κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις πιο στοχευμένες, ώστε τα εργαλεία να γίνουν πιο χρήσιμα. Οι επιδοτήσεις της ΚΑΠ, τα αρδευτικά έργα και η απόκτηση εξοπλισμού είναι μόνο μερικά παραδείγματα για τη συμβολή της Ε.Ε. στην ελληνική πραγματικότητα. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοια παραδείγματα σε κάθε μας βήμα: Από τον βρεφονηπιακό σταθμό που αφήνει κανείς τα παιδιά του, μέχρι τον δρόμο που χρησιμοποιεί για να πάει στη δουλειά του, υπάρχει η σφραγίδα της Ε.Ε. Αντί λοιπόν να μιλάμε για «αποστάσεις» είναι καλύτερα να σχεδιάσουμε μαζί τα εργαλεία, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά για τον καθένα μας.
* Ποια τα θέματα που θα επιχειρήσετε να αναδείξετε εφόσον εκλεγείτε στο Ευρωκοινοβούλιο;
- «Ξέρετε, ένας γιατρός και ιδιαίτερα ένας χειρουργός, καλείται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να πάρει γρήγορες αποφάσεις σ’ ένα περιβάλλον χιλιάδων πληροφοριών. Αυτή είναι μια «άσκηση» που σου δίνει ένα πλεονέκτημα όταν ασχολείσαι με πολύπλοκα θέματα. Στην Ευρωβουλή υπάρχει το περιβάλλον των χιλιάδων πληροφοριών και ο κάθε ευρωβουλευτής χρειάζεται την απαραίτητη κατάρτιση για να μπορεί να αντεπεξέλθει, όπως ο γιατρός στο χειρουργείο. Πέρα από τα θέματα Υγείας και Παιδείας, στα οποία έχω τεχνοκρατικές γνώσεις και βιωματική εργασιακή εμπειρία, υπάρχουν και άλλα θέματα -προκλήσεις- που θέλω να ασχοληθώ.
Υπάρχει μπροστά μας ένα δύσκολο «περιστατικό». Είναι οι σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης τις οποίες τις ζήσαμε στη Θεσσαλία και στον Έβρο το περασμένο καλοκαίρι. Η απάντηση της Ε.Ε. ωστόσο, με την πράσινη ατζέντα, είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πιέζει πολύ -κυρίως χρονικά- τους πολίτες της Ευρώπης και ιδιαίτερα τους αγρότες για να προσαρμοστούν.
Θα πρέπει λοιπόν να ξανασχεδιάσουμε τη «συνταγή» δίνοντας έμφαση όχι μόνο στον Ευρωπαίο καταναλωτή -όπως γινόταν μέχρι τώρα-, αλλά και στον Ευρωπαίο αγρότη ή μεταποιητή για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Με νέα γνώση και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτή η προοπτική μαζί με τις γεωπολιτικές εξελίξεις που προανέφερα, είναι το έδαφος στο οποίο πρέπει να σχεδιάσουμε τις νέες πολιτικές της Ε.Ε. Και η χώρα μας πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό…».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass