Κρίση (ι) -μα

Ένας « γύρος απ όλα»

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2014 2:29 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:48
Από την Μαρίνα Αποστολοπούλου
Ναι, ναι! Αυτή ήταν η σπεσιαλιτέ του πρώτου γύρου των εκλογών.
Είχε απ’ όλα! Ένας κανονικός «γύρος απ’ όλα». Και τι δεν είχε; Και κάτι εξιτ-πολς της κακιάς ώρας είχε, που «αλλού αβγά και αλλού πουλιά». Και ανατροπές είχε. Και δημιουργία εντυπώσεων είχε. Και «ανίερες» συμμαχίες είχε. Και «καραμπόλες» είχε. Και λάθος εκτιμήσεις είχε.
Και φανφαρόνικες δηλώσεις είχε. Και υπερφίαλες συμπεριφορές είχε. Και βεβαίως πλούσιο παρασκήνιο είχε και πριν και μετά και κατά την διάρκεια της εβδομάδας που διανύουμε και τέλος πάντων, είχε ό,τι αρμόζει σε έναν «παραδοσιακό» ελληνικό γύρο «με απ’ όλα». Τα... κοψίδια του, τις πατατούλες, το κρεμμυδάκι του, το τζατζικάκι του άμα λάχει, την ντοματούλα του, την μουσταρδούλα του και όλα τα πικάντικα που σου κάθονται στο στομάχι και δεν χωνεύονται με τίποτα, αλλά όταν τα τρως ευφραίνεσαι.
 
Ε κάπως έτσι, κάθισε στο στομάχι ορισμένων και ο πρώτος γύρος των εκλογών.
Κατ αρχήν των δημοσκόπων. Οι οποίοι για λόγους οικονομίας, τα τελευταία χρόνια έχουν συγκρότηση μία κοινοπραξία και διενεργούν όλοι μαζί τις περίφημες μετρήσεις των εξιτ-πολς των εκλογών. Αλλά, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και για λόγους «ασφάλειας». Δηλαδή άμα κάνουν λάθος να εκτίθενται όλοι μαζί και όχι να την πατάνε κατά μόνας. Ε, αυτήν τη φορά την πατήσανε μεγαλοπρεπώς. Βγήκανε τα αθηναϊκά μεγαλοκανάλια και η κρατική τηλεόραση εκεί με το που κλείσανε οι κάλπες και λέγανε για την διαφορά 5-6 μονάδες και βάλε που είχε Δούρου από τον Σγουρό στην Περιφέρεια Αττικής. Την μεγαλύτερη δηλαδή της χώρας. Και δώστου αναλύσεις οι πανελατζήδες και δώστου χαρές και πανηγύρεις από τους ΣΥΡΙΖαίους που γελάγανε και τα μουστάκια τους. Και δώστου να προσπαθούν οι «άλλοι» να εκλογικεύσουν τα πράγματα. Και βεβαίως όλα αυτά να δημιουργούν εντυπώσεις και κλίμα. Και τελικά; Τελικά η πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε από την κάλπη έδειξε ότι η διαφορά «έκατσε» στην μία μονάδα και κάτι ψιλά. Το ίδιο, αν κι όχι με τόσο μεγάλος εύρος, έγινε και στον Δήμο Αθηναίων και πάλι τελικά η διαφορά «έκατσε» εκεί στην μία μονάδα και κάτι ψιλά.
 
Τι να κάνουν μετά για να το μαζέψουν;
Βγήκανε ομοθυμαδόν οι δημοσκόποι και ζητάγανε «συγγνώμη».
Αλλά, μας είπανε κατ’ ουσίαν ότι, ήταν και «λίγο το κακό» διότι, στο κάτω-κάτω αυτοδιοικητικές εκλογές είναι όχι εθνικές. Όταν όμως-ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας-τουλάχιστον στους μεγάλους δήμους και οπωσδήποτε στις Περιφέρειες έχουν προσλάβει πολιτικά χαρακτηριστικά... Όταν το «κλίμα» και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται ευθέως συνδέονται με τις ευρωεκλογές της Κυριακής που έρχεται... .Όταν ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής έχει φροντίσει σε όλους τους τόνους να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για «πολιτική αντιπαράθεση» τότε... Τότε δεν είναι «λαθάκι», η δημιουργία εντυπώσεων ότι στην μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει «κεφάλι» με πολλές μονάδες διαφορά μπροστά. Είναι ακούσια πολιτική παρέμβαση. Η οποία εν τέλει βεβαίως με την πραγματική απόδοση των αποτελεσμάτων και την Δούρου έτρωσε αλλά βεβαίως και την αξιοπιστία και το κύρος των δημοσκοπήσεων και των δημοσκόπων.
Για την οποία «αξιοπιστία», την δημιουργία κατευθυνόμενου κλίματος ανάλογα με τον «πελάτη» με στόχο τον επηρεασμό και εν πολλοίς την χειραγώγηση της κοινής γνώμης, πολλές συζητήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς, ατυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Και ατυχέστερα ακόμη, χωρίς να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες δια νόμου, για τα «όρια» των δημοσκοπήσεων. Χώρια που, μία χώρα τόση δα-όπως η Ελλάδα-έχει περισσότερες δημοκοπικές εταιρείες (η τουλάχιστον είχε προ κρίσεως), από τις ΗΠΑ.
 
Τώρα για τα υπόλοιπα «συστατικά» του γύρου:
Ως προέκυψε από την αποτίμηση μετά που καταλάγιασε ο κουρνιαχτός της πρώτης Κυριακής, παρά τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί μηνύματος ανατροπής, η αποτίμηση των στοιχείων έδειξε ότι η ΝΔ «καλά κρατεί», καθώς ήρθε πρώτη στην αναμέτρηση της περασμένη Κυριακής με ποσοστό 26,3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώτο γύρο δεν κέρδισε καμία περιφέρεια πανελλαδικά και δεν μπόρεσε να κερδίσει αυτό που θα λέγαμε «πόντους ασφαλείας» σε Δήμους και βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 17,7%, σύμφωνα με πίνακα που δημοσίευσε η Public Issue. Ενώ από την άλλη, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ «άντεξαν» και τουλάχιστον στις Περιφέρειες, φαίνεται ότι στον δεύτερο γύρο έχουν πολλές πιθανότητες -όπου δεν έχουν νεοδημοκράτη «αντίπαλο» -να τις διατηρήσουν και το αντίστοιχο για την Νέα Δημοκρατία (συγκυβέρνηση γάρ.«Κράτα με να σε κρατώ να ανεβούμε το βουνό», λένε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).
 
Τι άλλο έχει αυτή η εβδομάδα;
Πολλές υπόγειες διαδρομές. Σημασία δεν έχει «τι» φαίνεται ως προεκλογική κίνηση, αλλά «τι» δεν φαίνεται. Εκεί παίζεται το παιχνίδι.
Και εκεί θα κριθεί στις κάλπες του δευτέρου γύρου. Όχι μόνον από τις δημόσιες συγκλίσεις αλλά κυρίως από τις υπόγειες και τις κομματικές συσπειρώσεις.
Να δούμε, σε ποιους εν τέλει ο δεύτερο γύρος θα πέσει βαρύς.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass