Οι Ρομά στην Ελλάδα

(και σκέψεις για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ)

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2024 16:48

Γράφει ο "Ομηρος"

Αρχίζω με κάποιες σημειώσεις εκτός θέματος. Κατ’ αρχήν το πασοκικό σώμα προχθές Κυριακή έμεινε στον καναπέ. Εκείνοι που προσήλθαν, αποφάσισαν, ότι το πα.σο.κ. θα πάψει δια βίου ν’ αποτελεί κόμμα εξουσίας. Δεν λειτούργησε το ένστικτο αυτοσυντήρησης, αλλά η δομική απαξίωση της πολιτικής ζωής.

Ο Κυριάκος κέρδισε λοιπόν τις εκλογές του πα.σο.κ., καθώς η αντιπολίτευση απέμεινε μόνον εντός του κόμματός του. Η ποιότητα και αυτής είναι για γέλια και κλάμματα μαζί, όπως αποτυπώθηκε στην απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών της ν.δ. από την εκδήλωση στην 50ή επέτειό της. Το γεγονός δεν αντέχει σε σχόλια. Όσον αφορά την επέτειο ίδρυσης, μόνον ίδρυση κόμματος δεν πραγματοποιήθηκε το 74.Υπήρξε απλά αλλαγή ονόματος από Ε.Ρ.Ε σε Ν.Δ.
Ή δεύτερη σημείωση αφορά τα δυό άρθρα της 6ης και 7ης Οκτωβρίου για τη γνώση και τη γνώμη. Εγραψα για τον κ. Δούκα, εκτός άλλων, ότι δεν γνωρίζει το κόμμα του οποίου προαλείφεται Πρόεδρος. Αποκαλεί το ΠΑ.ΣO.Κ. [πανελλήνιο σοσ. κίνημα] με το αρκτικόλεξο: Π.τελεία- Α.τελεία-Σ.τελεία-Ο τελεία- Κ.τελεία. Το γράφω αναλυτικά, επειδή στο σχετικό άρθρο λόγω... τυπογραφικού δαίμονος υπήρξε η γραφή ΠΑΣΟΚ και εξ αντιδιαστολής πάλι.. ΠΑΣΟΚ.. Η φράση λοιπόν ήταν ακατανόητη. Και μια οφειλόμενη τώρα εξήγηση που αφορά το σύνολο της αρθρογραφίας του Ομήρου.Τα κείμενά μου δεν είναι εκθέσεις ιδεών. Περιέχουν πολλή πληροφορία για το θέμα που αφαρούν και θέλουν λίγων λεπτών ανάγνωση. Ερώτηση μερικών (;).Γιατί ο Όμηρος δεν γράφει «απλούστερα» και συντομότερα. Στο πρώτο θα σας απογοητεύσω. Η φύση των περισσότερων άρθρων δεν μπορεί να τα κάνει «απλούστερα», δηλ. λαϊκότερα. Τα τεκμηριωμένα στοιχεία που παρατίθενται είναι πολλά, αποτέλεσμα δουλειάς, και πιστεύω χρήσιμα για απόκτηση άποψης και νοερού διαλόγου. Δεν είναι... κεχαριτωμένα. Απευθύνομαι στον αναγνώστη, που διαβάζει, έστω κι’ αν διαφωνεί. Αν νομίζει, πως αξίζει ο διάλογος μαζί μου, για όσο χρόνο πίνει τον καφέ του μια φορά την εβδομάδα, ας με διαβάζει. Από έναν διάλογο κάτι καλό προκύπτει. Αν τον κουράζω, το κινητό είναι μπροστά του. Με την ευκαιρία: Ξέρετε πόσο χρόνο διαθέτουν οι Ελληνες / ίδες την ημέρα για τη χρήση του κινητού τους; Επτά [7].
Ας δούμε τώρα το σημερινό θέμα, που αφορά την κοινότητα των Ρομά.
Ο πληθυσμός των Ρομά* με τον ραγδαίο πολλαπλασιασμό του και την υπογεννητικότητα των λευκών τείνει να φτάσει μέχρι το 50 το 10% των Ελλήνων. Μέγιστο πρόβλημα, διότι η φυλή αυτή βαρύνεται με μηδενική παραγωγικότητα και αφαίμαξη πόρων μέσω επιδομάτων και εγκλημάτων κατά της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας σε συμμορίες ή ατομικά.
Πρόσφατες εκθέσεις της ΕΛΑΣ αποδεικνύουν το πρόβλημα ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας του πληθυσμού και του Δημοσίου. Σύμφωνα με τελευταία έκθεση της 2.9.2024 ** από το σύνολο των Ελλήνων υπηκόων που ενεπλάκησαν σε κλοπές και διαρρήξεις το 2023 το 86% ήταν Ρομά.
Από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι τον Ιούλιο του 2024 οι συμμορίες των Ρομά αυξήθηκαν κατά 30%. Το 2022 εξαρθρώθηκαν 342 εγκληματικές οργανώσεις με 10 αλλοδαπές και 220 των Ρομά. Από το 86% των κλοπών και διαρρήξεων του 23 από Ρομά οι 348 έγιναν από οργανωμένες συμμορίες και οι 21 απο μεμονωμένους Ρομά. Μεταξύ 23 και 24 υπήρξε 17,5% αύξηση κλοπών και διαρρήξεων. Από τη μελέτη 167 συμμοριών κλεφτών και διαρρηκτών που εξαρθρώθηκαν το 2022, προέκυψε ότι οι 8 στις 10 ήταν Ρομά, όπως και οι 8 στις 10 εγχώριες εγκληματικές οργανώσεις. Για την ακρίβεια 85 στις 111.
Εδώ και χρόνια στις εγκληματικές οργανώσεις εντάσσονται ανήλικοι, επειδή γι’ αυτούς υπάρχει ουσιαστική ατιμωρησία από τη νομοθεσία μας. Τα περισσότερα παιδάκια των Ρομά 6-17 χρόνων είναι ενταγμένα σε συμμορίες. Τη μιά μέρα συλλαμβάνονται και την επόμενη αναλαμβάνουν δράση, καθώς απαγορεύεται η κράτηση και ο εγκλεισμός τους στη φυλακή. Οι συμμορίες εξαρθρώνονται στα χαρτιά, καθώς ανασσυντάσσονται από τα ίδια άτομα σε άλλο άβατο, επειδή χαρακτηριστικό των Ρομά είναι η εσωτερική μετανάστευση. Δεν τους βρίσκεις πουθενά.
Εως τώρα οι συνθήκες απέδειξαν, πως το πρόβλημα εγκληματικότητας αυτής της πληθυσμιακής ομάδας δεν είναι δισεπίλυτο. Έίναι άλυτο και έχει δυστοπικό αποτύπωμα στην κοινωνική και οικονομική ζωή των Ελλήνων. Ολοι οι Ρομά, επειδή εμφανίζουν μηδενικό εισόδημα, παίρνουν όλων των ειδών τα επιδόματα. Επίδομα ευάλωτης οικογένειας. Επίδομα γιά κάθε παιδί που εγγράφεται και πηγαίνει - δίχως να πηγαίνει - σχολείο. Επίδομα αναπηρίας που πολλές φορές δημιουργούν και οι ίδιοι [ίσως θυμάστε τις πολλές εκατοντάδες «τυφλούς» της Ζακύνθου της 10ετίας του 90]. Επίδομα γέννησης που είναι διάχυτο στους Ρομά. Επίδομα εγκατάστασης και διαμονής σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές... Ό,τι τέλος πάντων ακουμπά τη λέξη επίδομα, το οικειοποιείται η οντότητα των τσιγγάνων.
Θα ήταν άραγε λύση η αναγκαστική γκετοποίηση των Ρομά με παράλληλη διακοπή των επιδομάτων, όσων από αυτούς έχουν ποινικό μητρώο; Ίσως ταυτόχρονα η παρακολουθούμενη αναγκαστική φοίτηση των παιδιών στην παιδική, στοιχειώδη και μέση εκπαίδευσή τους; Για ολόκληρο τον πληθυσμό αυτά είναι υποχρεωτικά. Σε κανένα σπίτι ή σκηνή Ρομά υπάρχουν βιβλία. Χρησιμοποιούν όμως άριστα το αλφάβητο για χρήση έξυπνων συσκευών και πακιστανικών τηλεφώνων. Μαθαίνουν να οδηγούν από τα πέντε, και στις καταδιώξεις οι μικροί Ρομά είναι τόσο καλά εκπαιδευμένοι- συνήθως και ένοπλοι- που δύσκολα συλλαμβάνονται. Πολύ παλιά ήρθε στο γραφείο μου μιά πανέμορφη μάνα Ρομά, που μου την κουβάλησε λευκός συντοπίτης. Τον πήρα ιδιαιτέρως και τον ρώτησα, πως δεν φοβάται με την κυρία που έμπλεξε. « Δεν τρέχει κάτι» απάντησε. «Πληρώνω κάθε μήνα από 300 δραχμές στον σύζυγο και τον πατέρα της κοπέλας, για να βγαίνουμε μαζί μέχρι και δυό φορές την εβδομάδα». Την επόμενη χρονιά ο δικός μας μετακόμισε στην Αυστραλία, γιατί η ωραία Τσιγγάνα ζητούσε και η ίδια τριπλάσιο μερίδιο για τις υπηρεσίες της. Τον έσπασαν ένα βράδυ στο ξύλο οι δικοί της, επειδή δεν μπορούσε ν’ ανταποκριθεί στις αξιώσεις της κοπελιάς και της ζήτησε να διακόψουν.
Οι αστυνομικοί στην Ελλάδα γνωρίζουν συχνά και τα μικρά ονόματα των παραβατών τσιγγάνων, από τις πολλές δεκάδες φορές που τους έχουν συλλάβει. Ενας μάταιος αγώνας διαρκείας συνεχίζεται στην Ελλάδα με την κοινότητα αυτή, που εκφράζεται και με τον δραματικά δυσανάλογο με το πληθυσμιακό μέγεθός τους αριθμό κρατουμένων στις φυλακές.***
Το κεφάλαιο Ρομά είναι τεράστιο και νομίζω, πως οι πολιτικοί μας -ίσως και μεγάλο μέρος της κοινωνίας- το κρύβουν κάτω από το χαλί._* Οι Ρομά [ενικός Ρομ- άντρας], ή τσιγγάνοι, ή γύφτοι [από τη λέξη Αιγύπτιος, καθώς παλιά νομιζόταν, πως προέρχονται από την Αίγυπτο ]είναι νομαδικός μη κατακτητικός λαός βόρειας ινδικής καταγωγής. Ο εδώ πληθυσμός τους κατ’ εκτιμήσεις- καθώς δεν υπάρχει ειδική απογραφή- κυμαίνεται μεταξύ 110- 300 χιλιάδων. Η λέξη αθίγγανος που σημαίνει ανέγγιχτος [ από το ελλην. αγγίζω-ανέγγιχτος- αθίγγανος]προέρχεται από θρησκευτική αίρεση του 8ου αιώνα στο Βυζάντιο, με την οποία οι Ρομά ήλθαν σε επαφή. Εχουν και διεθνή σημαία με κόκκινο ακτινοειδή κύκλο σε γαλάζιο και πράσινο φόντο.
** βλ. ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ.
*** Στις Έλληνικές φυλακές 6 στους 10 κρατουμένους είναι αλλοδαποί. Από τους Ελληνες το 35% είναι Ρομά. Ακραία δυσανάλογος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Μάλλον δεν πάει άλλο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass