Βαθιά αντιλαϊκοί οι σχεδιασμοί στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2024 10:30

Του Γιώργου Λαμπρούλη, βουλευτή ΚΚΕ

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις καταστροφικές, φονικές πλημμύρες. Παράλληλα οξύνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία.

Ωστόσο, ανεξάρτητα της έκτασής τους, αυτά τα ζητήματα ταλανίζουν την περιοχή μας δεκαετίες και αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και αντίστοιχα της Ε.Ε. των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, όπως και των στελεχών τους που διοίκησαν ή διοικούν στους Δήμους, στην Περιφέρεια. Αυτή η πολιτική θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή, τη λαϊκή περιουσία και το περιβάλλον εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων.
Η ίδια πολιτική συνεχίζεται και μετά την τραγωδία που ζήσαμε.
Αποζημιώσεις ψίχουλα, με αποκλεισμό χιλιάδων πληγέντων, μεγάλη καθυστέρηση αποκαταστάσεων, αντιπλημμυρικά έργα που δεν ξεκίνησαν, ενώ όσα προβλέπονται θα είναι αποσπασματικά, ελάχιστα αποτελεσματικά και θα κοστίσουν πανάκριβα για το λαό προς χάριν της κερδοφορίας μεγάλων εταιρειών. Για αυτές, η τραγωδία στη Θεσσαλία αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για αύξηση των κερδών τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν οι βαθιά αντιλαϊκοί σχεδιασμοί στη Θεσσαλία, με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε., για περαιτέρω εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση του νερού, όπως θα προκύψει με τη δημιουργία Α.Ε. διαχείρισης των υδάτων. Συγχρόνως, η επέλαση των ΑΠΕ, η προώθηση αναδιαρθρώσεων στην αγροτική παραγωγή (στο πνεύμα της ΚΑΠ) αλλά και η προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης κατοικιών, χωραφιών κλπ, οδηγούν στο ξεκλήρισμα περισσότερων αγροτών, στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους.
Οι ανωτέρω σχεδιασμοί δεν θα λύσουν τα προβλήματα, όπως δεν τα έλυσαν τόσοι και τόσοι σχεδιασμοί, δεκαετίες τώρα. Αντίθετα, η υλοποίηση των ευρωενωσιακών οδηγιών 2000/60, 2007/60, προωθεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, επιβάλλοντας τη διαχείριση των υδάτων και την κατασκευή έργων με κριτήριο τη λογική κόστους-οφέλους, στερώντας τον λαό από αναγκαίες λύσεις.
Απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές Ε.Ε., αστικών κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, βρίσκεται το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του, σε Δήμους και Περιφέρεια διεκδικώντας:
- Να σταματήσει κάθε πολιτική εμπορευματοποίησης-ιδιωτικοποίησης του νερού, με παράλληλη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού.
- Ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων.
- Δημιουργία ορεινών φραγμάτων, πεδινών ταμιευτήρων για ενίσχυση του υδατικού αποθέματος, αντιπλημμυρική προστασία, παραγωγή ενέργειας, χωρίς ΣΔΙΤ και επιβαρύνσεις αγροτών και κατοίκων, χωρίς ιδιώτες.
- Αμεση έναρξη όλων των έργων αποκατάστασης από τις πλημμύρες και της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας χωρίς ΣΔΙΤ και επιβαρύνσεις του λαού.
- Κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού επίγειων και υπόγειων υδροφορέων και ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης νερού.
- Αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για στήριξη της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής και για την αναβάθμιση της κτηνοτροφίας.
- Προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, ανάταξη οικοσυστημάτων ποταμών και λιμνών.
- Αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού για ηλεκτροπαραγωγή.
Τα ανωτέρω αποτελούν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που μπορεί να δώσει λύσεις προς όφελος του λαού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύγκρουση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που θέτει ως σκοπό της παραγωγής το ΚΕΡΔΟΣ, απέναντι στις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες του λαού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass