Μικρός αποχαιρετισμός στον Χρήστο Γιανναρά

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2024 10:25

* Από τον Χάρη Ανδρεόπουλο

Ο Χρήστος Γιανναράς ήταν ένας απ’ τους καθηγητές που μας βοήθησε να κατανοήσουμε βασικές αλήθειες της Θεολογίας, αλλά και ν’ αγαπήσουμε την επιστήμη που είχαμε ξεκινήσει να σπουδάζουμε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80.

Είχε... αποτύχει να εκλεγεί καθηγητής στη Θεολογική Σχολή των Αθηνών και σταδιοδρόμησε ως καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, τα βιβλία του γέμιζαν τις βιβλιοθήκες των φοιτητών των Θεολογικών Σχολών, καθώς κόμιζε ένα νέο πνεύμα στα θεολογικά γράμματα, χάρη στη βαθύτητα και την τόλμη της σκέψης του, την ειλικρίνεια των προβληματισμών του και την απαράμιλλη σε κάλλος και εκφραστική δεινότητα γλώσσα του, που συνδύαζε ισόποσα ακρίβεια, διαύγεια και ποιητικότητα. Ποιος δε διάβασε το «Καταφύγιο Ιδεών», το «Ορθοδοξία και Δύση στη νεότερη Ελλάδα», το «Αλφαβητάρι της πίστης», τα «Κεφάλαια Πολιτικής Θεολογίας», την «Ελευθερία του ήθους»; Και τόσα άλλα!...
Ο Χρήστος Γιανναράς, ο οποίος πριν μια εβδομάδα μάς άφησε χρόνους, υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα του πνευματικού στερεώματος της χώρας μας και του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου, ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας που συγκαταλέχθηκε δίχως καμία αμφιβολία ανάμεσα στους επιδραστικότερους θεολόγους των καιρών μας και ο πολυγραφότατος αυτός συγγραφέας, την προπερασμένη Κυριακή (25.08.2024) το απόγευμα επορεύθη εν ειρήνη στον κόσμο της αιωνιότητας «ένθα οι δίκαιοι αναπαύονται».
Υπήρξε ιδιοφυής διανοητής και σκαπανέας του χώρου του πολυσχιδούς προβληματισμού και αναζητήσεων του σύγχρονου ανθρώπου και πρότεινε πρωτοποριακούς τρόπους αντιμετώπισής τους. Μας αφήνει παρακαταθήκη τα 80 βιβλία του (τα οποία είναι είτε εκτενείς επιστημονικές μονογραφίες είτε συλλογή άρθρων και επιμέρους μελετών), μεταφρασμένα τα περισσότερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Κάθε νέο βιβλίο που εξέδιδε γινόταν αφορμή γόνιμων συζητήσεων. Τα κείμενα και ο προφορικός του λόγος εξέφραζαν την αμεσότητα και την αίσθηση μιας σύγχρονης και διαλεγόμενης σκέψης, πάντοτε με ιδιαίτερη και πολυεπίπεδη εκφραστική τέχνη. Υπήρξε για πολλές δεκαετίες ο «αιώνιος έφηβος» της νεοελληνικής θεολογίας. Το συγγραφικό έργο του αποτελεί σπουδή και έρευνα κυρίως των διαφορών μεταξύ της ελληνικής σκέψης είτε στην αρχαιοελληνική φιλοσοφική είτε στην πατερική και θεολογική έκφρασή της σε σχέση με τη δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και παράδοση είτε στη μεσαιωνική είτε στη νεοτερική εκδοχή της.
Πρώτος εισήγαγε και καλλιέργησε τη σύγχρονη έκφραση της θεολογίας στη δημοτική γλώσσα, εισάγοντας τον τύπο του θεολογικού δοκιμίου και αλλάζοντας μια ολόκληρη νοοτροπία στην ακαδημαϊκή θεολογία, αλλά και ευρύτερα στον εκκλησιαστικό χώρο. Το εγχείρημα αυτό, ιδιαίτερα μετά την κρίση και κατάρρευση του ιδεολογήματος του «ελληνοχριστιανικού πολιτισμού», όπως επιβλήθηκε στην περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας και μετά τις νέες κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές συνθήκες που εγκαινίασε η Μεταπολίτευση, υπήρξε καίρια καταλυτικό.
Μας αφήνει, επίσης, ως πνευματικό θησαυρό και τα βαθυστόχαστα κείμενα των επιφυλλίδων που για χρόνια κοσμούσαν παλαιότερα το κυριακάτικο «Βήμα» και τα τελευταία χρόνια την κυριακάτικη «Καθημερινή».
Οι περισσότερες επιφυλλίδες διαπνέονταν από την αγωνία του να διασώσει τη γνήσια ελληνορθόδοξη παράδοση, την ακεραιότητα της γλώσσας μας, την απελευθέρωση της ηθικής από τον δυτικό ευσεβισμό, την κάθαρση της (διοικούσας) Εκκλησίας από την τυπολατρία και τις επιρροές της απ’ τον καισαροπαπισμό.
Οραματιζόταν την ανόρθωση της Παιδείας μας με βάση τις πολιτισμικές μας αξίες, την αριστεία και την προσκόμιση μιας γνήσιας ελληνικής πρότασης βίου στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, απαλλαγμένης από τον μιμητισμό και «πιθηκισμό» ξένων προς την ιδιοσυγκρασία μας «προτύπων».
Μας δίδαξε τι σημαίνει η έννοια «πρόσωπο» για τον σημερινό άνθρωπο, ποιο το βαθύ νόημα του έρωτα και της αγαπητικής σχέσης, ως υπέρβαση της ατομικότητας, ποια η προσφορά των Πατέρων της Ορθοδοξίας, ποια η ουσία της «αλήθειας», τι σημαίνει «εκκλησιαστικό γεγονός» και πώς βιώνεται σήμερα, ποια τα στοιχεία της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας και πώς μπορεί να βελτιωθεί με την «κατά κεφαλήν καλλιέργεια». Η τακτική του συνίστατο εις το να επισημαίνει τα τρωτά της πολιτικής, της (θεσμικής) Εκκλησίας και των διάφορων φορέων της χώρας χωρίς ενδοιασμούς, να στηλιτεύει και να προβληματίζει αφήνοντας τον αναγνώστη να στοχασθεί ανάλογα κάθε φορά. Yπήρξε αναμφισβήτητα ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα μας, τόσο για τη βαθιά θεολογική του σκέψη όσο και για τον φιλοσοφικό του στοχασμό.
H μεγάλη του συμβολή -κι εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα με την προσέγγιση του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου στη χθεσινή κυριακάτικη «Καθημερινή» (01.09.2024, σελ. 23)- συνίσταται εις το ότι έφερε τη θεολογία μέσα στην κοινωνία. «Ο διανοητής και φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς», γράφει ο κ. Ιερώνυμος, «έφερε τη Θεολογία σε διάλογο με την Τέχνη, τα Γράμματα και τη Λογοτεχνία και βέβαια με την Πολιτική. Την έφερε μέσα στην κοινωνία, την επέβαλε ως ένα, αν μη τι άλλο, πολιτισμικό μέγεθος, σεβαστό από πιστούς και άθεους, από μέλη της Εκκλησίας και μη, ως συνεπή και ολοκληρωμένη πρόταση οντολογίας».
Με συγκίνηση διαβάσαμε τις μαρτυρίες κοντινών του ανθρώπων για την οσιακότητα των τελευταίων του στιγμών. «Έφυγε ήσυχα. Τα τέλη του «χριστιανά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά»», έγραψε ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, σημειώνοντας και τα εξής για τις τελευταίες στιγμές του φίλου του Χρ. Γιανναρά:
«Το απόγευμα νιώθοντας μια δυσφορία κάλεσε τον φίλο του ιερέα και γιατρό π. Π.Μ., ο οποίος διέγνωσε πνευμονικό οίδημα. Προσπάθησε να μην του δείξει κάτι. Ο ίδιος, όμως, είχε καταλάβει...
- Πεθαίνω, του είπε. Ο π. Π. για να τον καθησυχάσει του είπε:
- Αν το λες σοβαρά... ο Άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος όταν ένιωσε ότι πεθαίνει, παρακάλεσε τους μοναχούς να του ψάλλουν τα νεκρώσιμα τροπάρια.
Είχε απόλυτη διαύγεια. Του απάντησε με σοβαρότητα:
- Ξεκίνα!!!
Σε λίγα λεπτά ξαφνικά σιώπησε, σήκωσε το χέρι του, έκανε τον σταυρό του και έσβησε ανάμεσα στους φίλους, έφυγε...».
Καλό σου ταξίδι κύριε Χρήστο. Καλό Παράδεισο σεβαστέ μας Δάσκαλε!

* Ο Χάρης Ανδρεόπουλος
είναι καθηγητής Β/θμιας Εκπ/σης, κλ. ΠΕ01,
δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας Α.Π.Θ. (xaan@theo.auth.gr).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass