Οι χρήσιμοι ηλίθιοι

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2024 9:51

Από τον  Σωτήρη Απ. Παπαποστόλου, συνταξιούχο δασοπόνο

Το εξήγγειλε πομπωδώς ο πρωθυπουργός μας: Από την έκτακτη φορολογία των διυλιστηρίων πετρελαίου, θα αντλήσει 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Στη μισθολογική κατηγορία όπου ανήκω, θα δοθεί ένα ολόκληρο κατοστάρικο, στις γιορτές των Χριστουγέννων. Εφάπαξ εννοείται...

Χαράς ευαγγέλια λοιπόν και να ‘μαστε καλά να τα ξοδέψουμε.
Αφού από το 2010 και μετά, μας πετσόκοψαν κυριολεκτικά, κόβοντας το 40% της σύνταξής μας (μαζί με τα δώρα), μας δίνουν τώρα ως φιλοδώρημα, ένα ολόκληρο κατοστάρικο, χωρίς συνέχεια. Στο μεταξύ, με τις ανατιμήσεις που έγιναν αυτά τα 15 χρόνια, της τάξεως του 100 – 200% σε όλα τα είδη ανάγκης, γίνεται αντιληπτό, ότι η σύνταξή μας έχει εξαερωθεί. Κάποιες μικροαυξήσεις που δόθηκαν στο μεταξύ αυτό διάστημα, αφαιρέθηκαν από την περιβόητη προσωπική μας διαφορά. Έτσι ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου και αυτό βολεύει και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία δεν το άλλαξε.
Πετρέλαιο, ρεύμα, ενοίκια, ναύλα, όλα στα ύψη. Εμείς, όμως, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, σταθεροί, ακλόνητοι, στηρίζουμε το οικονομικό οικοδόμημα του κράτους, συνεισφέροντας το 75 - 80% του συνόλου των φόρων. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι το 2,1% και όλοι οι υπόλοιποι, περί το 20%. Και όχι μόνο αυτό: Μόλις έρθει στα χέρια μας κάποιος λογαριασμός, την άλλη μέρα σπεύδουμε να τον πληρώσουμε, επειδή ξέρουμε ότι, αν δεν τον πληρώσουμε και μας μείνει για τον άλλον μήνα, είναι αδύνατον να τον εξοφλήσουμε. Έτσι, θέλουμε να ξέρουμε τι θα μας μείνει στην τσέπη μας και με αυτά να πορευτούμε.
Δεν θα παραλείψω να πω, ότι αν καλέσεις κάποιον υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, συντηρητή, θα φας κατραπακιά που θα είναι όλη δική σου. Διότι, σου λέει, η ζωή ακρίβυνε και άρα, ανέβηκε και η δική τους αμοιβή. Και πού να τολμήσεις να ζητήσεις απόδειξη. Τότε είναι που θα μετανιώσεις που τη ζήτησες, γιατί το κόστος θα ανέβει κατακόρυφα. Άσε, που θα πέσεις σε δυσμένεια και μπορεί να μην ξαναβρείς τεχνίτη.
Δεν θα παραλείψω να πω, ότι οι αμοιβές γιατρών (που χρειαζόμαστε) ανέβηκαν κι αυτές πάρα πολύ και κατά κανόνα, χωρίς απόδειξη.
Θέλετε να σας πω και για τις αποδείξεις στις καθημερινές μας συναλλαγές; Και εκεί γίνεται όργιο παρανομίας. Αν είσαι νομοταγής και θέλεις να αποκτήσεις την απόδειξη, εκεί θα δεις μούτρα κατεβασμένα, λες και φταις εσύ, που ζητάς το αυτονόητο.
Να αναφέρω ότι τα χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο, Τράπεζες και τα Ταμεία Ασφάλισης, ανεβαίνουν συνέχεια και έφτασαν τα 110 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρεών -πλέον του 70%- οφείλεται από μεγαλοοφειλέτες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν μπορούν να τους αγγίξουν, επειδή τους φοβούνται.
Να σημειώσουμε και το γεγονός ότι, σύμφωνα με την αξιολόγηση ως προς τα επίπεδα διαφθοράς των χωρών του κόσμου, η κατάταξη μας είναι πολύ χαμηλά, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη διαφθορά στον δημόσιο τομέα. Παρόλα αυτά, δεν ακούσαμε ποτέ να καθίσει κάποιος στο εδώλιο και το κακό συνεχίζεται, αφού οι πάσης φύσεως καταχραστές του δημοσίου χρήματος, δρουν ανενόχλητοι.
Μετά από όλες αυτές τις διαπιστώσεις, έχω άδικο να νιώθω ότι είμαι ένας χρήσιμος ηλίθιος; Αφού πληρώνω μέχρι δεκάρας στους φόρους μου. Τακτοποιώ αμέσως τους λογαριασμούς μου. Αλλά νιώθω ότι πιάνομαι κορόιδο αφού είμαι το υποζύγιο που σέρνει στην ανηφόρα το κάρο, τόσο ο υποφαινόμενος, όσο και υπόλοιποι μισθωτοί και συνταξιούχοι, για να μην πέσουμε πάλι στα βράχια.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, δημιουργήθηκαν δύο οικονομικές τάξεις ανθρώπων στην Ελλάδα: Η κατώτερη, στην οποία υπάγεται η μεσαία και κατώτερη τάξη -μέσα στην οποία περιλαμβάνονται και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι- και η ανώτερη, όπου περιλαμβάνονται οι φοροκλέφτες, όσοι κάνουν δουλειές με το Δημόσιο και οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
Κύριοι της Κυβέρνησης, νομίζετε ότι τα γράφω αυτά για να σας κάνω αντιπολίτευση; Αν ναι, κάνετε μεγάλο λάθος.
Την αλήθεια σας λέω και πολλοί από εσάς, γνωρίζετε ποιος είμαι. Παίζετε προ κενού τέρματος, αφού δεν έχετε απέναντί σας αντιπολίτευση, αλλά δεν μπορείτε να επιτύχετε γκολ. Αν δεν ανοίξετε τα μάτια σας να δείτε την αλήθεια, στις επόμενες εκλογές θα πάθετε πανωλεθρία. Και μετά θα αναρωτιέστε, τι άραγε έφταιξε και χαντακώσατε την κεντροδεξιά παράταξη...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass