Οδηγίες για καλύτερη ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης τη θερινή περίοδο

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2024 10:10

*Από τον Σιδερίδη Στέφανο,
M.Sc Γενικό/Οικογενειακό Ιατρό Κέντρου Υγείας Φαρσάλων

Η κλιματική αλλαγή φέρνει μαζί της ολοένα και πιο παρατεταμένα ζεστά καλοκαίρια, με περισσότερα κύματα θερμότητας και υψηλές ημερήσιες θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Ειδικά, ο συνδυασμός ακραίων συνθηκών υψηλής θερμοκρασίας και αυξημένης υγρασίας περιβάλλοντος αυξάνει και τη νοσηρότητα.
Ο ανθρώπινος οργανισμός σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ενεργοποιεί διάφορους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του και να να αποβάλλει την περίσσεια θερμότητας. Προκαλείται δηλαδή αγγειοδιαστολή, ώστε τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα να αποβάλλουν την περίσσεια θερμότητας προς το εξωτερικό περιβάλλον. Αντισταθμιστικά, η καρδιά αυξάνει τη συχνότητά της (ταχυκαρδία), ώστε να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος στα όργανα του σώματος, ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες και η θερμότητα αποβάλλεται με εξάτμιση, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η συχνότητα και το βάθος της αναπνοής μας για την αποβολή του θερμού αέρα.
Το καλοκαίρι με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος η αρτηριακή πίεση στο σώμα μας μπορεί να μειωθεί, παρουσιάζοντας εποχική διακύμανση. Η πτώση της πίεσης τους θερινούς μήνες μπορεί να παρατηρηθεί σε υπερτασικά άτομα που λαμβάνουν ήδη φαρμακευτική αγωγή και ειδικά στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Τις ζεστές ημέρες με τον ιδρώτα αποβάλλεται αλάτι και νερό από το ανθρώπινο σώμα με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σε κάποια άτομα με υπέρταση υπό φαρμακευτική αγωγή και άριστη ρύθμιση της πίεσης τον χειμώνα, μπορεί η πτώση της πίεσης το καλοκαίρι να είναι τέτοιου βαθμού ώστε να προκαλεί συμπτώματα υπότασης και να χρειαστεί μείωση της θεραπείας. Περίπου στο ένα τέταρτο των υπερτασικών ασθενών διαπιστώθηκε πτώση της Συστολικής Πίεσης κάτω από 110 mmHg, συχνά με συμπτώματα ενδεικτικά υπότασης όπως κούραση, ζάλη, θολή όραση, ναυτία, έλλειψη συγκέντρωσης και λιποθυμία.
Άτομα με ιστορικό αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να ελέγχουν την πίεσή τους κατά τη διάρκεια κυμάτων καύσωνα. Χρειάζεται να πίνουν άφθονα υγρά (έως και 2 λίτρα ημερησίως) για να παραμένουν καλά ενυδατωμένοι, να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00 π.μ.-16.00 μ.μ.), να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία και την υπερβολική άθληση σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία και να πραγματοποιούν αρκετά ντους με χλιαρό νερό στη διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι να αποφεύγονται μεγάλα γεύματα, να περιορίζονται τα οινοπνευματώδη ποτά και αυτά που περιέχουν πολλή καφεΐνη και να καταναλώνονται άφθονα φρούτα και λαχανικά. Εάν η εφίδρωση είναι έντονη, η προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή μπορεί να εξισορροπήσει την απώλεια των ηλεκτρολυτών. Αν υποψιαστούμε πως η τρέχουσα φαρμακευτική μας αγωγή προκαλεί πτώση της αρτηριακής πιέσεως, συμβουλευόμαστε πάντα τον προσωπικό μας γιατρό για κάθε τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής ή αλλαγή της δοσολογίας των φαρμάκων που λαμβάνουμε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass