Αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιάννη Φλώρου

Την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 στην Ανατολή

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2024 9:11
Σμιλεύοντας τη μορφή του Γιάννη Φλώρου. Ο γλύπτης Νίκος Εξαδάκτυλος Σμιλεύοντας τη μορφή του Γιάννη Φλώρου. Ο γλύπτης Νίκος Εξαδάκτυλος

Του Στέλιου Τσιανίκα προέδρου της Κοινότητας Ανατολής
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Αγιάς, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και η Κοινότητα Ανατολής διοργανώνουν στην Ανατολή την Κυριακή στις 14 Ιουλίου 2024 εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Γιάννη Φλώρου.

Ο Γιάννης Φλώρος ήταν περήφανος για τον τόπο καταγωγής του. Όλα τα βιογραφικά του που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς στη μακρά πολιτική του πορεία, αλλά και αυτό που βρίσκεται στο διαδίκτυο, σε όλα ανεξαιρέτως υπάρχει η αναφορά «Γεννήθηκε στην Ανατολή Αγιάς».
Η τοποθέτηση της προτομής του Γιάννη Φλώρου στην Ανατολή οφείλω και πρέπει να αναφερθώ σε αυτό, είναι πρωτοβουλία του ιερέα της Ανατολής π. Ρίζου Κομήτσα. Ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είχε την ευγένεια, αλλά και τον πολιτικό πολιτισμό που διακρίνει τους ευπρεπείς πολιτικούς, να χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια. Τα έξοδα που στο μεταξύ θα προκύψουν θα τα καλύψει ο Δήμος Αγιάς.
Ο γλύπτης Νίκος Εξαδάκτυλος, με τα πλούσια εφόδια που του έδωσε η μεγάλη παράδοση της γλυπτικής της Τήνου, στην οποία σπούδασε, προσπάθησε να αναπαραστήσει τη μορφή του Μπάρμπα – Γιάννη μέσα από τις άψυχες φωτογραφίες. Πιστεύω πως τα κατάφερε.
Ο Γιάννης Φλώρος μετά από μια μεγάλη πορεία επιστρέφει στη γενέτειρά του. Ως άνθρωπος, ως ιατρός, κυρίως όμως ως πολιτικός ξεχώρισε. Πιστεύω πως η ιστορία θα τον κατατάξει στους εκλεκτούς και επιφανείς άνδρες.
Σημειώνω για λόγους ιστορικής δικαιοσύνης: Ο Γιάννης Φλώρος συμμετέχει ως υφυπουργός αλλά και ως υπουργός Υγείας στις Κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου που οργάνωσαν και δημιούργησαν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της κοινωνικής προσφοράς του κράτους προς τους πολίτες. Τη δημιουργία και την εδραίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Την Κυριακή 14 Ιουλίου καλούμε όλους τους φίλους που γνώρισαν και αγάπησαν εν ζωή των Μπάρμπα- Γιάννη να ενώσουμε τις προσευχές μας στον Άγιο Γεώργιο της Ανατολής, στο μνημόσυνο που θα τελέσει ο π. Ρίζος, αλλά και να παρακολουθήσουμε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιάννη Φλώρου, τηρώντας μια παράδοση που μας έρχεται από το βάθος 2.500 χρόνων της ελληνικής σκέψης, όπως εκφράζεται από τον μεγάλο ποιητή:
«Άνδρα γαρ καλώς πράσσοντ’ ανάγκη χρηστά κερδαίνειν έπη»
«Άνθρωπος που κάνει καλά έργα πρέπει να επαινείται»


«Τραχίνιαι», 230-31
Σοφοκλής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass